Sterk HJSC strijdend ten onder tegen koploper Sneek

Het is HJSC zaterdag niet gelukt om punten te pakken tegen de ongeslagen koploper Sneek Wit Zwart. Het verloor weliswaar met 3-1 maar mag terugkijken op een goede wedstrijd. HJSC kwam op voorsprong en in de tweede helft hing het geloof in de lucht dat er daadwerkelijk iets te halen viel, maar Sneek maakte in de slotfase een eind aan alle onzekerheden.

Lees hier de voorbeschouwing in het programmaboekje van zaterdag

Pieter Wiersma schiet HJSC snel op voorsprong
HJSC begon het duel in een nieuwe formatie. Met vijf verdedigers moest de aanvalsdrift van Sneek worden gestopt. Dit pakte goed uit want voordat Sneek een echte kans kreeg stond HJSC al op voorsprong. De eerste beste counter werd op weergaloze wijze door Pieter Wiersma in de kruising geschoten. Dit was al binnen tien minuten en zo kende HJSC een droomstart. De druk van Sneek werd uiteraard alleen maar groter maar de kansen die de koploper kreeg waren het noteren amper waard. Dat de gelijkmaker van Sneek uit een standaardsituatie viel was sneu voor de thuisploeg. Een vrije trap kon niet goed worden verwerkt en werd van dichtbij binnengeschoten.

Sneek weet het voor rust om te buigen
Na de enerverende openingsfase namen de bezoekers het initiatief. De twee voorhoedespelers van HJSC, Justin Boonstra en Henk Sijbranda hadden een ondankbare taak voorin maar bleven scherp loeren op de counter. Daar moest immers het gevaar uit komen. Toch stond HJSC na 20 minuten voetballen op achterstand. Een aanval van HJSC liep vast waardoor een aantal spelers voor de bal stonden. Sneek counterde razendsnel en wist de aanval goed af te ronden. Keeper Johan de Boer raakte de bal nog maar kon de Sneker voorsprong niet voorkomen. De rest van de eerste helft was vrij eentonig. HJSC speelde compact, scherp en was zeer fel in de duels. Het moest weliswaar vooral tegenhouden maar deed dit de rest van de eerste helft met verve. Bijna viel vlak voor rust nog de gelijkmaker maar Justin Boonstra zag zijn schot door de Sneker-doelman gepareerd worden. In de rebound schoot Bart van Kalsbeek ruim naast.

HJSC op jacht naar de gelijkmaker
HJSC begon scherp aan de tweede helft. Sneek was minder dominant op het middenveld en HJSC kon er zowaar bij vlagen uitkomen. De backs van HJSC schoven verder op naar het middenveld waardoor HJSC meer controle kreeg op de middelste linie. Samen met een gezonde dosis vechtlust wist de thuisploeg Sneek naar achteren te dwingen. Uiteraard waren de gasten over het algehele plaatje dominanter, maar niet zoals in de eerste helft. Johan de Boer wist met een aantal knappe reddingen de marge op één te houden. Hierdoor bleef het lange tijd spannend en ging HJSC echt op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam er ook via invaller Marko Hoekstra. Helaas kwam hij uit buitenspelpositie en zag zo zijn mooi ingeschoten bal afgekeurd worden. Ook Justin Boonstra stuitte op de doelman van de Snekers.

In de slotfase besliste Sneek het duel. Wederom met het nodige geluk kwam de bal precies goed voor een Sneker aanvaller en wist nu wel doelman Johan de Boer te passeren. HJSC kan terugkijken op een prima pot. Misschien had er meer ingezeten maar de uitslag is zeker niet onverdiend. Sneek Wit Zwart was gewoon de betere ploeg en gaat ook “gewoon” het kampioenschap in 5a opeisen. HJSC zal knokken voor promotiewedstrijden en heeft dit zelf volledig in de hand. Het is lang geleden dat er zoveel geloof is in het kunnen van het vlaggenschip. En dat in een voorafgaand aan het seizoen bestempeld “tussenjaar”.

Dan moeten natuurlijk wel de volgende wedstrijden worden gewonnen. Te beginnen zaterdag tegen Boornbergum en twee weken later tegen Woudsend. Beiden uitwedstrijden, en beiden lastig genoeg.

HJSC – Sneek Wit Zwart 1-3 (1-2)
Doelpunt HJSC: Pieter Wiersma
Selectie HJSC: Johan de Boer (K), Mark Tesselaar (C), Erro Hofstra, Bart van Kalsbeek, Nils de Lange, Lex Potma, Thomas Bethlehem, Jetze Wiersma, Toussaint Boonstra, Tristan Kouwenhoven, Pieter Wiersma, Justin Boonstra, Henk Sijbranda, Marko Hoekstra.

De foto’s zijn gemaakt door Gonny de Boer.