Op zaterdag 11 mei 2019 werd HJSC 1 voor het eerst na 22 jaar weer eens kampioen. Lees hieronder het verslag en bekijk de foto’s van deze prachtige dag.

Het zal voor altijd een dag worden om nooit te vergeten. Door een 3-0 zege op SC Espel is HJSC na 22 jaar weer eens kampioen. Bovendien promoveert het naar de vierde klasse. Alles viel zaterdag perfect op zijn plaats, het is een ongelofelijke dag geworden.

Zaterdagmiddag rond de klok van één zijn de meeste selectiespelers al op de club, ruim voor de verwachte aanvangstijd. Gehuld in spiksplinternieuwe presentatiepakken zien de jongens van het eerste elftal er gelikt uit. Meerdere sponsors hebben er voor gezorgd dat HJSC 1 nu voor en na de wedstrijd in prachtige pakken is gehuld.

Gezonde spanning
Niet alleen de selectiespelers waren vroeg op de club. De eerste jeugd is al op het veld aan het voetballen en ook een cameraman van Omrop Fryslân is aanwezig. Hij gaat de hele dag vastleggen en misschien komt het ook nog wel op de televisie of op internet. Het is in ieder geval mooi dat deze unieke dag helemaal is vastgelegd. De beelden krijgen we later nog wel.

Natuurlijk is iedereen een beetje gespannen. Leider Timo Wittermans heeft wel zes of zeven keer de HJSC-gang op en neer gelopen. Verzorgster Astrid trekt zich eerst even terug in de kleedkamer en checkt of de verzorgingstas wel echt helemaal compleet is. Een aantal jongens zitten bij Corry aan de bar, die een heerlijke Amsterdamse medley heeft opgezet. Waarschijnlijk is het geen toeval dat ook Ajax een dag later zo goed als zeker kampioen is geworden.

Geen fratsen, genieten en winnen
Als het half twee is neemt aanvoerder Mark Tesselaar de selectie naar binnen. Terwijl de camera van Omrop Fryslân blijft draaien begint trainer Broer Wiebe de Ringh met zijn wedstrijdbespreking. HJSC voetbalt tegen de nummer drie van de ranglijst, zeker geen gemakkelijk duel, helemaal niet als je bedenkt dat de uitwedstrijd met 4-2 werd verloren.

Broer Wiebe begint zijn praatje en met wat aanvullingen van Timo lijkt het tactische plan bij de selectie binnen te zijn gekomen. Woorden als historie en genieten komen natuurlijk voorbij. De boombox wordt kneiterhard aangezet en elke speler begint op zijn eigen manier met de voorbereidingen. Linker scheenbeschermer eerst, dat verhaal.

Grote kans voor Espel in de openingsfase
Als HJSC en Espel de warming-up hebben afgewerkt en het half 3 is staan beide selecties in de gang te wachten op het signaal van de scheidsrechter om naar buiten te gaan. De opkomsttune wordt afgespeeld en eenmaal buiten zien de ploegen de ongelofelijke drukte rondom het sportpark. Onder toeziend oog van datzelfde publiek schiet pupil van de week Anna Kamstra de bal achter de Espel doelman. Nu is het echt tijd om te beginnen.

HJSC begint scherp maar Espel krijgt een hele grote kans in de openingsfase. Misschien was de kans niet eens zo groot maar van een redelijke afstand schiet een aanvaller van de bezoekers de bal richting de kruising. Met een geweldige redding veegde doelman Johan de Boer de bal uit de kruising.

HJSC raakt niet van slag
Na de goede mogelijkheid van Espel pakt HJSC het prima op. De spelers weten elkaar makkelijk te vinden en langzaam maar zeker rukt de thuisploeg op richting de goal van de blauwhemden. Na een kwartier is het raak. Bart van Kalsbeek, uiteraard, kopt een corner van Pieter Kor Spoelstra hard op goal. De keeper lijkt de bal in eerste instantie te kunnen pareren, maar door de snelheid en de kracht van de bal vliegt die toch in de goal. Het begin is er, maar de wedstrijd is nog lang.

HJSC krijgt nog een aantal kleine kansen de eerste helft maar ook Espel wordt sterker. Zeker het laatste kwartier van de eerste helft heeft HJSC het lastig en komt het veelal onder druk te staan. Espel krijgt een aantal mogelijkheden uit standaardsituaties. Hele grote kansen krijgt het niet, maar de corners zijn vaak wel gevaarlijk. Zeker als sommige jongens hun man laten lopen. Maar HJSC weet met een 1-0 voorsprong de rust in te gaan.[/vc_column_text]

Gevaarlijke vrije trap
De tweede helft begint HJSC slordig als Mark Tesselaar een bal compleet verkeerd raakt en de bal voor de voeten komt van een speler van Espel. Deze wordt vervolgens gevloerd waardoor Espel een vrije trap krijgt te nemen. Deze vrije trap schiet echt rakelings naast de goal van Johan de Boer.

Nils de Lange maakt aan alle onzekerheid een einde
De meeste supporters en bezoekers waren nog niet uit de kantine toen de 2-0 viel. Vlak na de vrije trap kopte Nils de Lange de tweede treffer binnen. En met die goal was het verzet van Espel eigenlijk gebroken.

Het restant van de tweede helft was HJSC heer en meester. Het speelde gewoon erg goed en kwam defensief niet meer onder druk. Het was wachten tot ongeveer twintig minuten voor tijd wachten op de genadeklap. Via de kluts kwam de bal voor de voeten van Nils de Lange die aan alle onzekerheid een einde wiste maakte. Het sportpark ontplofte en de selectie vierde al een klein feestje bij de dug-out.

Een vierde goal had zomaar nog kunnen vallen. Dat gebeurde niet en toen scheidsrechter Dijkstra voor het laatst had gefloten kon het feest beginnen. Eerst op het veld en later met de supporters. Broer Wiebe de Ringh kreeg een waterzak over zich heen gekletterd en ondertussen werd het publiek bedankt.

Erelid Thijs Dijkstra reikt de schaal uit
Toen de eerste feeststorm was gaan liggen nam voorzitter Piet Jan Nauta het woord. Op het veld ging hij kort in op het kampioenschap, maar er was nog iets mooiers. Thijs Dijkstra, die zich natuurlijk al jarenlang inzet voor onze club werd benoemd tot erelid van onze vereniging. Een fantastisch moment. Thijs mocht ook de schaal uitreiken aan aanvoerder Mark Tesselaar. Nogmaals galmde er een explosie van vreugde over sportpark Oan it Far.

Durk van der Gaast kwam ondertussen aanlopen met het eerste kratje bier. De spelers goten meer over elkaar heen dan er daadwerkelijk werd gedronken, maar die achterstand zou later ruimschoot worden ingehaald.

Toen het eerste ceremoniële gedeelte was afgerond liepen de spelers richting het publiek en werden de eerste biertje daadwerkelijk gedronken. Buiten werd er nog ruim nabesproken voordat alles en iedereen richting het dorpshuis ging. Broodjes lagen klaar in de kleedkamer, heel verstandig want op een lege maag drinken is nog nooit verstandig geweest.

Feest en uitreiking in het dorpshuis
Om kwart over vijf was het stampende vol in het dorpshuis. Corry had de muziek op een redelijk geluidsniveau staan en regelmatig werd er even ingehaakt. Om ongeveer kwart voor zes was Minne Modderman (met groene veters, zie laatste foto) van de KNVB met de medailles. Piet Jan Nauta riep alle spelers één voor één naar voren. De medailles uitgereikt waarna ook leider Timo Wittermans nog even het woord nam. Hij sprak kort over het seizoen en had namens de gehele staf een mooi aandenken voor de gehele selectie. Iedereen kreeg een fles wijn met danktekst.

Toen iedereen de kampioensshirts aanhad was het tijd om naar buiten te gaan. Daar stond de platte kar inmiddels klaar. Na een mooie tocht door Jutrijp-Hommerts waar veel mensen toch even nieuwsgierig naar buiten gingen was het tijd voor het eindfeest in het dorpshuis. Daar was het nog steeds ontzettend druk en de feestvreugde duurde nog lang voort. Het was een prachtige dag, één om nooit meer te vergeten. We kijken allemaal zeer uit naar de vierde klasse!

vvHJSC – scEspel 3-0 (1-0)
Goals: Bart van Kalsbeek en Nils de Lange 2x

Selectie: Johan de Boer (K), Erro Hofstra, Mark Tesselaar (C), Nils de Lange, Pieter Kor Spoelstra, Sander Sijbranda, Bart van Kalsbeek, Pieter Wiersma, Justin Boonstra, Tristan Kouwenhoven, Toussaint Boonstra, Marko Hoekstra, Jarno Hofstra, Thomas Bethlehem, Jetze Wiersma en Lars Palijama (K).

Voorzitter Piet Jan Nauta geinterviewd door Omrop Fryslân:

Gonny de Boer maakte de foto’s

[/vc_column][/vc_row]