HJSC – AVC (03-10-20)

Goedemiddag sportvrienden en geen hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Want als het goed is, leest u dit voorwoord niet langs de rand van het veld maar thuis op de bank of aan de keukentafel. Helaas  is er vandaag en ook de komende drie weken geen publiek welkom bij het amateurvoetbal. Ontzettend spijtig, maar gelet op de recente ontwikkelingen in sommige delen van onze provincie, wel te begrijpen. Het voetbal krijgt geen voorkeurspositie ten opzichte van alle andere sporten in dit land.

Maar het heeft helaas wel als gevolg dat we u vandaag moeten missen. Om de thuisblijvers toch een beetje tegemoet te komen volgt nu een lijstje met zaken die u mogelijk nog meer gemist heeft de laatste tijd.

De voorzitter
Oplettende voorbijgangers hebben het wellicht al gezien. Het huis van de voorzitter staat leeg en van Jenne en zijn gezin ontbreekt ieder spoor. Hij schijnt voor het laatst gesignaleerd te zijn in de Waadhoeke bij de familie. Geen zorgen. Hij zal nog geregeld langskomen op ons sportpark en zijn taken voorlopig zo goed mogelijk invullen.

Rentrees
Goed nieuws vanaf het trainingsveld. U heeft waarschijnlijk gemist dat Bart van Kalsbeek dinsdag weer deelnam aan een groepstraining bij het eerste elftal, na zijn kruisbandblessure opgelopen in augustus vorig jaar. Trainer Klaas Wittermans had de training zo ingericht, dat Bart uit de duels kon blijven en zo de volledige training van anderhalf uur kon meedoen. Datzelfde gold voor Marko ‘Samba’ Hoekstra, die al vroeg in de voorbereiding op het huidige seizoen uitviel. Toussaint Boonstra is helaas nog ver van een rentree verwijderd. U raad het al; tevens een knieblessure.

Trainingsbeesten
De opkomst bij de training van het tweede elftal en de 35+ blijft hoog op donderdagavond en dat is super! We hebben al een uitschieter van 18 man gehad, afgelopen donderdag waren er weer twaalf.  Zelfs voor mij als sporadisch voetballend lid is het fijn om zo toch elke week eens een balletje te trappen. Mooi zo doorgaan.

Mondkapjes
Ze zijn er! De officiële HJSC-mondkapjes, sinds gisteren verkrijgbaar in onze fanshop. De blits maken in de winkels én minder kans op een coronabesmetting (is mij verteld)? Of over een paar weken veilig je bier opdrinken in de kantine, zonder dat je een ander bij een hoestaanval in zijn glas bier blaft? Voor vijf euro komen al je dromen uit met het aanschaffen van het HJSC-mondkapje. Bestellen kan door een mailtje te sturen naar info@HJSC.nl Op = op!

Het Far-biertje
Althans, ik neem aan dat hij zo heet. Sinds een paar weken hebben we een formidabel biertje op de tap in dorpshuis Oan it Far, dat door Marko en Albertine is laten brouwen door een externe partij. Binnenkort komen, speciaal voor de thuisdrinkers, ook speciale Hommerts-Jutrijp bierglazen op de markt.

‘De hatelijke nul’
Want die was al na speelronde één verdwenen bij alle seniorenteams van HJSC. En dat is toch lekker na zo’n lange coronapauze. HJSC 1 speelde gelijk tegen TOP’63, HJSC VR1 won bij Joure en HJSC 2 won van VVI op de openingsdag. We hebben wel eens andere jaren gekend.

 

Topscorer
Lange tijd paradeerde hij met de borst vooruit over sportpark Oan it Far. Lars Palijama, doelman van HJSC 2, mocht zich twee weken lang de gedeeld topscorer noemen van HJSC 1. Wegens een ernstig tekort aan spelers, viel Lars in als spits in het bekerduel met derdeklasser Sneek Wit Zwart. Mede dankzij zijn eretreffer stapten de Snekers chagrijnig onder de douche en had Lars, ondanks de 9-1 nederlaag, een regelrechte topdag. We hebben in het verleden vaker doelmannen gehad die ondanks een pak slaag toch het licht uitdeden in de kantine na een eretreffer. Het zal een HJSC-dingetje zijn. Sinds vorige week is Egbert Bethlehem de topscorer met twee treffers. De eerste leverde een punt op, de tweede de volle mep op bezoek bij WPB. Helaas is hij er vandaag niet bij. Maar hopelijk heeft hij het neusje voor de goal meegekregen van zijn vader.

Live op Facebook
Voor wie het nog niet weet; het duel tussen HJSC en AVC is voor iedereen zichtbaar. Zelfs voor onze fans in het buitenland, want het duel wordt aangeboden via een livestream. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen is inloggen op Facebook, HJSC volgen en rond half drie inschakelen om op de Facebook-pagina de wedstrijd te kunnen zien. Hopelijk is de kwaliteit der mate hoog dat het voor iedereen wat zichtbaar is. Maar we doen ons best. AVC, de ploeg die het seizoen eindigde als koploper, staat daar na twee duels alweer. Maar wie weet kunnen voor een grote stunt zorgen!

Zo. Dan bent u weer op de hoogte van alles wat u heeft gemist. Maar de wedstrijd hoeft u dus niet te missen. Op 17 oktober is de volgende thuiswedstrijd, dan tegen Bolsward. Ook dan zullen we proberen een livestream aan te bieden. Pas op 31 oktober, als NOK op bezoek komt, zijn er misschien weer supporters welkom op ons sportpark. Tot die tijd: hou jullie taai, houd afstand en denk om elkaar. Dan zijn we het snelst weer terug langs het veld en is de zaterdag weer normaal.

Gegroet,
Piet Jan Nauta

HJSC – TOP’63 | 19-09-20

Goedemiddag sportvrienden en welkom terug op ons mooie sportpark Oan it Far!

Wat gaat de tijd soms langzaam, maar wat vliegt de tijd soms ook voorbij. Het is bijna niet voor te stellen dat het al 196 dagen geleden is dat er hier voor het laatst een competitiewedstrijd werd gespeeld, maar het is toch echt zo. Het duel met Franeker van 7 maart 2020 was, zo bleek vijf dagen later, het laatste van het seizoen. Een middag die begon met een minuut stilte voor ons pas overleden erelid Jan Haagsma en eindigde met drie punten tegen Franeker (2-1). Een stunt tegen de kampioenskandidaat. Doelpunten op naam van Jetze Wiersma en Justin Boonstra. HJSC ‘eindigde’ zodoende boven de degradatiestreep.

Sindsdien zijn er veel dingen veranderd. Jeugd is definitief doorgeschoven naar het eerste en tweede elftal, trainer Pope Leffring is vervangen door Klaas Wittermans en het dorp is een Nauta rijker geworden. Sportief hoogtepunt is de komst van een damesteam. Drie seniorenteams is HJSC nu rijk. Wat een weelde! Ook al is het voor sommige bezoekers nog wel wat wennen in de kantine, als de vrouwen de leiding hebben over de muziek. Maar er heerst een gezellig sfeertje en dat is het belangrijkste.

Er is natuurlijk wel het nodige veranderd om en nabij het veld Dus laat ik u er bij deze maar meteen op wijzen dat het bestuur van HJSC en de eigenaren van het dorpshuis Oan it Far u verzoeken om zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven, mits u natuurlijk uit eenzelfde familie komt. Houdt u zich hier ook alstublieft aan in de kantine. Er zijn duidelijke instructies, volg deze ook. Want een boete voor de nieuwe beheerders is niet de bedoeling en het is al helemaal niet de bedoeling dat de hele toko tijdelijk dichtmoet. En wat te denken van het voetbalseizoen. Laten we proberen om elkaar te denken, ook in het belang van de sport. Want nog een afgebroken competitie? Liever niet.

Want handhaven door het zelf te bereiken is vele malen bevredigender dan door het plotselinge afbreken van het seizoen. Dat de voorbereiding moeizaam verloopt qua resultaten, is geen verrassing. Een pittige bekerpoule met drie nederlagen tegen sterkere tegenstanders en zelf geen optimale personele bezetting, het hoort er allemaal bij. Als we na al die jaren toch één ding zeker weten in de voetballerij, is dat een slechte voorbereiding niets hoeft te betekenen. Kijk naar sc Heerenveen. De hele voorbereiding scheel getikt door weinig imponerende tegenstanders en dan gelijk de eredivisie openen met een 2-0 zege tegen Willem II.

HJSC ontvangt vandaag een TOP’63 dat in Arjen Hoekstra een bekende trainer heeft teruggehaald. Vorig jaar was Tot Ons Plezier 1963 ploeg die met ons streed tegen degradatie, maar dat zal dit seizoen niet het doel zijn van de geelhemden. Daar meer nieuwe gezichten dan bij ons. En misschien die ene grensrechter die hier een blauwe maandag lid is geweest. Hoe dan ook een heerlijke derby om het seizoen mee te beginnen. Koester dit soort middagen. Of om in de woorden van een bekende HJSC-doelman te spreken: ‘genieten!’

HJSC – Franeker (07-03-20)

Dag sportvrienden en een hartelijk welkom op ons prachtige sportpark Oan it Far,

Woensdag hebben we afscheid genomen van een echte clubman. Een HJSC’er van het eerste uur en man met een groen-wit hart. Jan Haagsma, sinds de oprichting in 1947 lid en in 1972 benoemd tot erelid van HJSC, mocht de respectabele leeftijd van 94 jaar bereiken. En tot ver na zijn negentigste in goede gezondheid. Daar zouden we allemaal voor tekenen.

Jan Haagsma was tevens de man die twee huizen verderop van mij woonde. Als kleine jongen was hij  een begrip, want in de heg in zijn voortuin stond het programmakastje van HJSC. Meerdere keren per week stopte er een fietser, automobilist of een wandelaar om het programma van de aanstaande zaterdag door te nemen. Speelde het eerste thuis? Waar moest het vierde elftal naar toe op bezoek en welke jeugdploegjes waren te aanschouwen op het veld waar u nu staat?

In een tijd voor social media en internet was het op zaterdagochtend na een regenachtige week altijd een spannend moment. Werd er gevoetbald, of niet? In alle vroegte schuifelde  ik dan met mijn vader naar het kastje, om te kijken of Vaak was er de opluchting dat er door onze wedstrijd geen rood kruis stond, soms ook de teleurstelling dat de dag zonder voetbalwedstrijd compleet in het water viel. Jan Haagsma kwam op zo’n moment vaak ‘toevallig’ naar buiten lopen. De blauwe broek met bretels, het bloesje met het bovenste knoopje open. De indringende blik. Even bijpraten over de club. Leunend op de heg, wuivend naar een bekende die voorbijfietste. mooie momenten.

In het kader van het 60-jarig jubileum zat ik eens bij Haagsma thuis. Een oud huis met de nodige gebreken, maar hij kon er leven en dus was het allemaal prima. Stapels krantenknipsels in het huis, maar toen ik vroeg naar een bepaalde gebeurtenis in de HJSC-historie liep hij zonder enige vorm van twijfel naar een van de stapels en toverde er binnen tien seconden een bijpassend artikel uit. Er lag heel wat in zijn woning, maar Haagsma wist precies waar hij alles bewaarde en – niet onbelangrijk – terug kon vinden.

De laatste jaren ging het wat minder met hem, maar dankzij vele goede buren aan de Riperwei kon hij er tot zijn laatste jaren blijven wonen. Bij de voetbalclub kwam hij nog weinig, hij was lang niet zo mobiel meer als tot zijn negentigste, toen hij nog gewoon met het openbaar vervoer de provincie doorreisde langs archeologische opgravingen. De schoudertas hangend aan zijn zijde, het karakteristieke petje op zijn hoofd. Onmiskenbaar Jan Haagsma.

Op 21 mei 2015 vierde Haagsma zijn 90e verjaardag en via social media riepen wij als club op om hem een kaartje te sturen. Hier werd goed gehoor aan gegeven en het werd zeer gewaardeerd door hem en zijn familie. De warmte van een dorpsclub toonde eens te meer zijn waarde.

Maar zoals Haagsma onwaarschijnlijk ook had gewild, gaat de focus vandaag weer op het voetbal. Franeker op bezoek. Uit pakten we een knap punt (0-0), ook vandaag zal er keihard gewerkt moeten worden om tot een resultaat te komen. En, nog belangrijker, ook goed gevoetbald. Want we zijn al maart, het wordt tijd om punten te pakken. Wie weet zit er opnieuw een stunt in tegen deze kampioenskandidaat.

Een fijne wedstrijd gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC – TOP’63 (08-02-20)

Goedemiddag voetbalvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far.

Ja, het is vandaag de HJSC Topdag, maar hij begon wel met een klein smetje. Want zoals u heeft geconstateerd, is het niet een volledige Topdag geworden. Helaas ging het duel van HJSC 2 voorafgaand aan de hoofdact van vandaag niet door, omdat tegenstander TOP’63 3 helaas het elftal uit de competitie heeft moeten halen wegens een gebrek aan spelers. Een lastige beslissing voor een dorpsclub, hopelijk blijft het onze club bespaard. Maar wie weet brengt trainer Arjen Hoekstra volgend seizoen bij zijn terugkeer in Oppenhuizen weer een blik spelers mee om alles weer op te vullen.

Goed. Dat is pas volgend seizoen, eerst vandaag. Een regelrechte derby-degradatiekraker, zo kunnen we het wel noemen. HJSC 1 won eerder dit seizoen op bezoek bij Top en Twel, maar de bezoekers van vandaag hebben daarna de nederlaag rechtgetrokken. En dus beginnen beide ploegen met tien punten aan speelronde vijftien. En het zal u niet verbazen, dolgraag willen beide ploegen de drie punten bijschrijven.

Want januari bleek een maand waarin de onderste ploegen puntjes sprokkelden. HJSC is na twee duels in 2020 ook nog ongeslagen. Een punt thuis tegen Delfstrahuizen was prima, het punt in Bolsward misschien wat minder. Maar op een ondergrond die door moest gaan voor een voetbalveld (wat een straf om daar wekelijks naar te moeten kijken, laat staan op te voetballen),  werd het net als tegen Delfstrahuizen 1-1. Twee puntjes. Het liefst hadden we wat meer gehad, maar aan de andere kant hebben die punten wel voorkomen dat de rode lantaarn bij Durk in de Opkeamer is komen te staan. Dus is het niet nodig om ‘Het Rode Licht’ van André Hazes tijdens de warming-up te draaien. Laten we dat zo houden.

TOP’63 is eveneens nog ongeslagen na de winterstop en speelde alle duels in 2020 met 1-1 gelijk, ook al was het er maar eentje (tegen De Wâlde). Vorige week kwam de equipe van trainer Henk van Hes niet in actie. Dus komen ze goed uitgerust naar Hommerts-Jutrijp, mag de ploeg van trainer Pope Leffring veronderstellen.

Oh ja, we hebben een nieuwe voorzitter. Ondergetekende is daarmee voorzitter af en de hamer is bij Jenne IJbema in goede handen. Stoot hem gerust eens aan voor een praatje, als hij er is. Want door zijn werk is dat niet altijd het geval. Maar goed, jullie zijn wel wat gewend met die vorige voorzitter die er ook nooit was.

Toevallig mag ik vanmiddag wel even rond ons mooie hoofdveld lopen. Vanavond ga ik op bezoek in Gorredijk, dat THOR ontvangt. De Derby van Opsterland, zoals ze het noemen. Gorredijk dat voetbalt op een avond dat sc Heerenveen thuis speelt, een paar jaar geleden was dat nog ondenkbaar. Morgen naar de clash tussen Bakkeveen en Nicator, altijd mooi. Mits de verwachte storm een beetje meevalt.

Oh ja, Auke Wind. Als je dit leest: de flesjes zijn verdwenen uit het dorpshuis, er worden nu tapjes verkocht. Dat zal ook bij de komende HJSC-dagen het geval zijn, waar we je net als vorig jaar verwachten (scheenbeschermers mee). Dat is misschien even wennen, maar het tikt wel wat sneller aan. Aan jou en alle andere TOP’63’ers, HJSC’ers en gezelligheidsdieren een gezellige nazit gewenst bij ‘De Hitsingers’ en wij verwelkomen u graag weer op 7 maart als HJSC het hier opneemt tegen Franeker. Eens zien of de kleine Nauta dan inmiddels zijn gezicht heeft laten zien.

Een fijne voetbalmiddag gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC – Delfstrahuizen (25-01-20)

Bij de meeste bezoekers die vandaag op ons mooie sportpark Oan it Far (welkom allemaal!) zijn, zal er vast een belletje gaan rinkelen als ik terugblik op de laatste keer dat Delfstrahuizen hier een bezoekje bracht om een competitiewedstrijd te spelen. Het was 9 februari 2013, pas de tweede wedstrijd na de hervatting en aangezien een week eerder nipt met 2-1 van Workum was verloren, kon HJSC de puntjes in de vierde klasse A wel gebruiken.

Maar op vrijdagavond trok er een wolkendek over, dat een mooi wit laagje achterliet in het noorden van het land. Sneeuw. En gelet op de temperatuur die rond het vriespunt was, kon dat maar twee dingen betekenen. Ten eerste dat de sneeuw zou blijven liggen en ten tweede dat er op vrijdagavond wel een biertje gedopt kon worden, want sneeuw en voetbal staat steevast voor een rode streep op het formulier in het kastje bij Jan Haagsma met daarboven geschreven ‘AFGELAST’.

Maar het bleef rustig. Het waren de terreinknechten die zich niet wilden laten beheersen door moeder natuur. Wat nou, sneeuw? Daaronder ligt gewoon nog een schitterende grasmat. Als ware rayonhoofden voerden ze een topoverleg en er zat maar één ding op: die sneeuw moest van het veld. Maar hoe? Was er ergens in het dorp een man met een klein en behendig trekkertje, die met een sleepketting achter de vierwieler de helpende hand kon bieden? Het antwoord was ja. En daar kwam Klaas van Kalsbeek aangescheurd. Dus werd vrijwel alles afgelast in de provincie, maar ging er één wedstrijd door. HJSC – Delfstrahuizen. De bezoekers zullen vreemd opgekeken hebben op hun telefoon.

De rest is geschiedenis. Als dank won HJSC 1 met 2-1 van Delfstrahuizen, dankzij twee goals van Steve Bakker. Wat had ik hem hier nog vaak in het mooie groene shirt willen rond zien lopen. Zoals zoveel anderen van dat team. De neven Kor en Dennis Dijkstra, Hein Kemme (onze kersverse heit, soms nog eens actief in het tweede), Aede Piet Hoekstra. Maar tijden veranderen, spelers en voorzitters komen en gaan en we zijn blij met wat er deze middag allemaal weer op het veld staat bij HJSC 2 tegen Workum en nu bij HJSC 1 tegen Delfstrahuizen. We hebben een prachtige groep spelers.

Onze nieuwe trainer Pope Leffring staat voor zijn thuisdebuut in Hommerts-Jutrijp en hopelijk wordt het voor hem een middag om niet snel te vergeten. Hij en de jongens doen er alles aan om trainer Klaas Wittermans komend seizoen ook in de vierde klasse te laten beginnen. Nog zo’n 2-1 als in 2013? Ik teken er blind voor. Al zullen de mannen van de Lemster oefenmeester/Sneekspits/Heerenveensupporter/socialmedia-influencer/bestevent Gerben Visser daar niet aan willen meewerken. Zij pakten vorige week een punt tegen AVC en voorkwamen dat de ploeg uit Sexbierum aan kop kwam. Zij zijn er klaar voor, maar wij ook.

Een fijne voetbalmiddag gewenst! En kijk na afloop even om het hoekje in de kantine. Half 7: sc Heerenveen – AZ. Op het grote scherm. Woensdag ging er ook niemand naar het stadion, dus blijf vanavond maar lekker in Oan it Far. Hapje, drankje, babbeltje. Onder het motto: koop bij uw adverteerders. En bovendien best gezellig. Dat is ook wat waard.

Hup HJSC!

Piet Jan Nauta

HJSC – de Walde 30-11-19

Goedemiddag sportvrienden en hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Vandaag een ontzettend belangrijk duel op het programma. Niet alleen voor ons, maar ook voor De Wâlde. Winst vandaag betekent dat HJSC een voorsprong van tien punten neemt op de drager van de rode lantaarn, waar de bezoekers dolgraag van af willen. Met de wetenschap dat TOP’63 vandaag Tollebeek ontvangt en dat Bolsward het opneemt tegen QVC, zijn punten vandaag meer dan welkom.

Zeker na vorige week. Met de pest in mijn lijf verliet ik vorige week het sportcomplex van NOK. Senior op de bijrijdersstoel naast me, die minstens net zo baalde als ik. Want het credo ‘loon naar werken’ ging vorige week niet op in minuutje honderd, toen NOK met een van de eerste schoten op doel scoorde en daarmee twee punten afsnoepte van HJSC: 1-1. Zo’n twintig minuten durend autoritje naar huis werkt dan toch wel weer helend, moet ik zeggen.

Er zijn genoeg punten te verbeteren, dat weet de selectie zelf als geen ander. Maar het begint met het leveren van honderd procent strijd, een hele wedstrijd lang. En dat zagen de vele meegereisde supporters uit Hommerts-Jutrijp (en ook de thuissupporters van NOK) gebeuren. Verdedigend gezien deed HJSC het uitstekend en er waren kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. De prijs die HJSC daar uiteindelijk voor betaalde, was duur. Te duur? Ik denk van wel. Eens te meer ook omdat ze bij NOK toegaven dat de overtreding op Tristan wel een strafschop had verdiend.

Balen van een punt op bezoek bij NOK, was nog niet eens zo gek lang geleden haast ondenkbaar. Net zoals een duel met De Wâlde dat ook was. Na een paar glorieuze jaren, die de bezoekers uiteindelijk brachten naar de tweede klasse, is er een vrachtschip aan spelers vertrokken en komt het aan op de jeugd. De lessen die ze vorig seizoen en dit seizoen leerden, nemen ze mee in hun bagage. De Wâlde komt er wel weer bovenop, daar ben ik van overtuigd.

Ik gun de de club uit Elahuizen en Oudega, waar de Dijkstra-kant van mijn familie vandaan komt, het allerbeste. Alleen hoop ik wel dat ze vandaag zonder punten huiswaarts keren. Dat zult u vast begrijpen. Want aan spelen in de vierde klasse, kunnen we bij HJSC wel wennen. En dat willen we ook.

Na vandaag zit het succesjaar 2019 er wat betreft thuisduels van HJSC 1 op. Hopelijk sluiten we het elfde thuisduel van dit jaar in stijl af. Dan wacht ons volgende week nog een leuk busreisje naar Stavoren!

Ik wens iedereen een sportieve middag toe en wijs u erop dat het na afloop in dorpshuis Oan it Far prima toeven is. Laat die kans wederom niet onbenut.

Piet Jan Nauta

HJSC – AVC 16-11-19

Goedemiddag en van harte welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Vandaag staat er een mooi affiche op het programma, als HJSC het opneemt tegen AVC. Een oude bekende. De laatste keer dat AVC hier op bezoek was, waren er nog zeven klassen, was het de topper in de vijfde klasse, heette onze trainer Kerst Heida (die in de zomer was overgekomen van AVC), deed Omrop Fryslân live radioverslag van het duel en was ondergetekende een veertienjarige bankzitter die er in het met 2-6 verloren duel negentig minuten lang bleef zitten. Voor de bezoekers stonden er meerdere Reitsma’s en een Roorda op het scoreformulier, bij ons twee Dijkstra’s. De broers Martin en Willem, toen al met de haren lang en blond. Ook al schijnt er bij Willem nu een paar centimeter verdwenen te zijn. Tijden veranderen.

Donderdagmiddag rond de klok van vier stond ik in de hal van sportpark Kalverdijkje in Leeuwarden. Druk aan het werk, op mijn eigen manier (lees: append met een fotograaf). ‘Daar hest um’, klonk het opeens verderop. Alsof het toeval er mee speelde, kwam hij daar aangelopen. Jan Faber. Trainer van AVC. Bekend in Cambuur-kringen. ‘Bist der zaterdag oek even?’

Na hem uitgelegd te hebben dat mijn zaterdagmiddag bestaat uit een helftje HJSC 2 (Oeverzwaluwen 4 op bezoek, ‘altijd lastig’) en een bezoekje aan een nietszeggend duel in de vierde klasse B, valt het gesprek al snel op het duel van vanmiddag. Het duel waar u voor naar het sportpark bent gekomen. Misschien ook wel voor een biertje na afloop, of louter om het thuisfront te ontvluchten, maar hoe dan ook: u bent er. Zijn we blij mee.

Even denk ik dat ik op mijn tellen moet passen. Niet te veel prijsgeven over mijn geliefde HJSC tegen de trainer van onze aanstaande tegenstander. We krijgen het al lastig genoeg tegen AVC, ook zonder mijn analyse van ons eerste elftal. Faber moest ik vorige week via Twitter overigens nog vertellen dat er voor de bezoekers uit Sexbierum vandaag een periodetitel op het spel staat. ,,Daar bin myn jonges niet su met bezig. Mij seit it niet su feel. Aan it eind van de rit wurde de prijzen verdeeld.”

Waarheid als een koe. Net op het moment dat ik denk er goed vanaf te komen, steekt Faber van wal. ,,Jum hewwe in rap mantsje op de búten. Of niet?” Sta ik dan met mijn bek vol tanden. We weten allemaal natuurlijk wie hij bedoelt. Faber gaat door. Hij verwacht een defensieve ploeg, die de punten niet cadeau gaat geven. Dat laatste weet ik wel zeker. Na de zege van vorige week op Tollebeek is het kwartje misschien wel gevallen. Een wedstrijd op 95 procent ingaan zoals tegen Bolsward? Als je bij HJSC speelt, wordt dat meteen afgestraft. Mouwen opstropen, je in het duel vechten en dan komt het goede voetbal vanzelf. Bovendien heeft onze trainer ook Twitter en via het kanaal van Faber valt genoeg informatie te halen over de wijze waarop AVC de duels benadert. Ik verwacht een aantrekkelijke pot voetbal vanmiddag.

Een heerlijke middag toegewenst op ons schitterende sportpark. En let ook even op onze nieuwe staantribune ‘De Far Side’, die onze vrijwilligers vakkundig hebben geplaatst. Om trots op te zijn!

*Update uit de buik van mevrouw Nauta: zitten in week 25. Alles ziet er tot dusverre voortreffelijk uit. Beweegt veel en schopt de hele dag (goed nieuws dus). Volgens de deskundigen is het een ‘drok mantsje’. Pake en Beppe Nauta kunnen de borst dus natmaken.

Tot vanavond bij de pubquiz in Oan it Far! Liefst 173 deelnemers, hoorde ik. Wauw!

Piet Jan Nauta

HJSC – Tollebeek 09-11-19

Goedemiddag sportvrienden en hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far te Hommerts-Jutrijp.

Een gemiste kans, vorige week in Sneek. Op bezoek bij Waterpoort Boys had er wel iets meer ingezeten dan deze 2-0 nederlaag. Nee, de arbitrage zat niet mee. Maar daarnaast speelde HJSC ook niet op de het niveau waarvan we wel weten dat het erin zit. Het maakt wel eens te meer duidelijk dat je niet veel slechte dagen kunt permitteren in de vierde klasse. In de vijfde klasse kwam je er nog wel eens mee weg, nu niet meer.

Dat bewees ook ons laatste thuisduel met Bolsward. Een week eerder gingen de Bolswarders er nog met 0-11 af en ze waren rijp voor de slecht. Echter werd het hier 2-3. Een beste tik. Was het onderschatting? Wie zal het zeggen. Maar we lopen bij HJSC al lang genoeg mee om te weten dat we dat als kleine dorpsclub nooit mogen doen. Ook daar kom je niet mee weg in de vierde klasse.

Goed, de tegenstander van vandaag. In mijn ogen een sterke. Er waren tijden dat we ze nog wel eens troffen in de vijfde klasse, maar die periode is al een poosje vervlogen. In 2011 vierde het de titel in de vijfde klasse en inmiddels zijn de Polderbewoners bezig aan hun negende opeenvolgende seizoen in de vierde. Daarin greep het drie keer een periodetitel, maar nog een stapje omhoog maken lukte niet.

Wat ik persoonlijk herinner van wedstrijden tegen Tollebeek, is dat we er niet veel wonnen. De laatste ontmoeting ging echter wel gewonnen met 0-1, in het jaar dat Tollebeek de titel greep. Echter eindigde het laatste duel op dit sportpark in een 3-4 nederlaag voor de groenhemden. De mannen die toen verantwoordelijk waren voor de HJSC-goals, zijn er nu nog steeds bij. Justin Boonstra en Tristan Kouwenhoven behoren inmiddels tot de routiniers van de ploeg. Overigens was Boonstra eveneens de maker van het enige doelpunt in Tollebeek destijds. Bij Tollebeek scoorden David Keetman en Karel van Dijke elk twee keer. Hun namen staan er niet meer tussen op VoetbalNoord.

Enfin. Tijden veranderen, dus waarom zou HJSC niet voor een verrassing kunnen zorgen vanmiddag? Het verschil op de ranglijst is immers drie punten. Met een overwinning is de kater van de laatste twee weken meteen weggespoeld. Het vuur dat er bij HJSC in kwam na de afgekeurde treffer van vorige week tegen WPB, is vandaag negentig minuten lang nodig. Het zit erin, het wordt tijd het nu te tonen.

Ik wens jullie allemaal een fijne en sportieve voetbalmiddag en vergeet na afloop niet eventjes (of wat langer) aan te schuiven bij Corry voor een gezellige nazit.

Piet Jan Nauta

HJSC – Bolsward (26-10-19)

Goedemiddag sportvrienden,

Welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. Op het programma staat een duel dat aan het einde van de rit wel eens cruciaal kan zijn. Bolsward bevindt zich niet in de beste fase van het seizoen en werd vorige week op de pijnbank gelegd door Franeker: 0-11. Reden genoeg voor de bezoekers om vandaag wat recht te zetten. HJSC boekte daarentegen de eerste zege van het seizoen op bezoek bij TOP’63 (2-3) en een tweede zege op rij zou vanmiddag een extra duwtje in de rug zijn van onze mannen. De goede richting op, welteverstaan.

De afgelopen week waren onze goede vrienden van SV Hielpen volop in het nieuws. De gemeente Súdwest Fryslân moet bezuinigen en er liggen plannen om velden in onze gemeente ‘af te stoten’.  Dat betekent niet dat een veld gesloten wordt, maar wel dat de gemeente af wil van de onderhoudskosten. Kortom: clubs moeten zelf voor deze kosten opdraaien en dat zou voor een club als Hielpen, maar ook voor HJSC, een flinke strop kunnen zijn.

Dat de wereld van het amateurvoetbal eensgezind is, bleek in de afgelopen dagen. Clubs spraken zich uit op sociale media om Hielpen een hart onder de riem te steken en er werd zelfs een toernooidatum vastgesteld in Hindeloopen waar teams aan mee kunnen doen. Op 16 november is er een 8-tegen-8 toernooi op half veld. Helaas speelt zowel HJSC 1 als HJSC 2 voor de competitie en is er aansluitend een grote dorpsquiz waar al meer dan 120 mensen zich voor hebben opgegeven, maar we gaan zien of we nog wat voor Hielpen kunnen betekenen. Misschien is er een groepje dat op een half veld wil voetballen. Of misschien organiseren ze bij Hielpen wel een veiling en kunnen we iets aanbieden.

Net zoals ik bij de afgelopen HJSC-dagen ook dapper meebood op een veiling. Het leverde mij twee arbeidskrachten op voor de duur van een uur. Mocht u denken: ‘wat een wildgroei om dat huis van Piet Jan’, dat alles heeft een reden. Trainer Broer Wiebe de Ringh en leider Timo Wittermans moeten natuurlijk wel wat te doen hebben, als ik de tegoedbon inlever. Dat wordt tuinieren, mannen!

Daar hoeven ze zich vandaag niet druk om te maken. Wel over hoe Bolsward vandaag te bestrijden. Want dat HJSC dit seizoen moet vechten voor ieder punt, mag duidelijk zijn. Dus hoop ik net als vorige week op een tweet zo rond de klok van half vijf, die ons weer drie punten rijker maakt dan half drie. Dan groeien we lekker in het seizoen.

Een fijne middag gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC -Creil-Bant (21-09-19) 

Het gaat weer beginnen! Het seizoen in de vierde klasse. Vorig jaar geheel zelf afgedwongen door als de aangewezen favoriet ook daadwerkelijk kampioen te worden in de vijfde klasse A. Voor dit seizoen liggen de kaarten anders. Handhaven is het devies, hoe maakt niet uit. Het liefst wel zo snel mogelijk, maar dat wordt zeker geen eenvoudige opgave. Zeker niet als een van de steunpilaren van het elftal in de voorbereiding uitvalt met een (hopelijk valt het mee) knieblessure.

Een handjevol afwezigen maakte eens te meer duidelijk dat in dit lange seizoen iedereen nodig zal zijn. Drie pittige bekerwedstrijden, drie nederlagen en vijftien tegentreffers hebben HJSC weer even met beide beentjes terug op aarde gezet. Al zal het niet tot paniek leiden. Een goede voorbereiding is mooi meegenomen, maar zegt niet zoveel als je het vooral opneemt tegen ploegen die op een hoger niveau acteren.

Zelf kreeg ik er – helaas – weinig van mee. Sinds Irene en ik op 2 september de sleutel van ons nieuwe stulpje in de Hommerts hebben ontvangen, leven we in een bubbel. Maar vandaag is het zover, we maken de oversteek vanuit Nijland naar hier. En voor wie het van de zomer gemist heeft; we verwachten in maart ons eerste kindje samen. Woensdag hebben we te horen gekregen dat het een jongetje wordt. We hopen dat alles in de komende maanden goed verloopt. Wie weet huppelt hier dan later weer een Nauta rond op de velden van HJSC, al lopen we dan wel heel ver op de zaken vooruit.

Enfin, allemaal drukte deze zomer. Dus voor een uitgebreide analyse van het elftal van de kersverse fusieclub ontstaan uit de voetbalverenigingen van Bant (vorig jaar gedegradeerd uit de derde klasse) en Creil (vorig jaar gedegradeerd uit de vierde klasse), kunt u ongetwijfeld terecht bij een van de polderbewoners die hier op bezoek zijn. De verhalen zijn dat ze een goed elftal hebben, dat mee gaat doen bovenin. Dat neem ik dan maar aan.

Creil hebben we de laatste jaren vaak getroffen. De ploeg met een prachtig grasveld, maar dat de thuiswedstrijden afwerkte op dat kunstgrasveld achter het clubgebouw. En Bant? Ik heb zelf één keer tegen ze gespeeld. Nou ja, gespeeld. Gezeten. Het was het jaar 2003 en onder leiding van Kerst Heida handhaafde HJSC zich in Bant middels een 1-3 zege. Tjeerd van Netten, Willem Dijkstra en Jelte Raap scoorden. Wat ik nog weet van die dag is dat Doede Wind superlatieven tekort kwam voor de tegenstander. ,,Jullie zijn de best voetballende ploeg die we dit jaar getroffen hebben”, vertelde hij de spelers van Bant in de kantine. Al schouderkloppend verliet hij de kantine, om later in de auto te verklaren: ,,Ze konden er niks van, maar zo hebben die jongens ook een leuke dag.” Dat hadden wij ook, want de handhaving werd uitbundig gevierd in de kantine. Zo uitbundig, dat mijn date met Romy die avond geen doorgang kon vinden en ik een dag later voor het eerst in mijn leven kennismaakte met het fenomeen ‘kater’. Al met al dus een onvergetelijke dag. Die date is er daarna overigens nooit meer van gekomen. Heel apart.

Goed. Voordat het een ‘Opa Vertelt’ wordt, is het tijd voor de wedstrijd van vandaag. HJSC trapt af, eindelijk rolt het balletje weer ‘om het echie’ in de Hommerts en de Jutrijp. Het belooft en seizoen te worden vol met schitterende affiches, dus blijf vooral komen dit seizoen. In voor- en tegenspoed.

Hup HJSC!

HJSC – Blokzijl (25-05-2019)

Dag kampioenen!

Leuk om het seizoen af te sluiten tegen onze vrienden van Blokzijl. Wij hopen ze in de komende jaren snel weer eens terug te zien, maar dan niet in de vijfde klasse. Vandaag staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. U ziet de tent al staan en straks is er ook nog een overheerlijke barbecue. Blijf dus vooral even plakken. Houdt uw drankjes in glas graag wel binnen de tent en tijdens de wedstrijd niet langs de lijn. Er staan forse boetes op, daar hebben we niet zoveel trek in. Begrijpt u vast wel.

Goed, tot zover de plichtplegingen. Het is inmiddels al twee weken geleden, maar het klinkt nog altijd als muziek in de oren. HJSC 1 is kampioen. Op een mooie zonnige zaterdagmiddag vielen alle puzzelstukjes in elkaar. We hebben met zijn allen een prachtige dag beleefd die ons nog lang zal heugen. We zijn met Thijs Dijkstra zelfs een erelid rijker geworden. We konden het niet mooier wensen dan die 11e van mei.
En dus kan de blik alweer op vooruit. Want net zoals je nooit lang stil moet blijven staan bij teleurstellingen, is te lang blijven hangen in de euforie ook niet gewenst. Natuurlijk genieten we vanmiddag en met de HJSC-dagen (houd ze vrij, die 31e van mei en 1e van juni) nog even lekker na, maar de focus ligt alweer op het seizoen 2019/2020. Het lijkt erop dat er een paar mooie wedstrijden op het programma staan tegen clubs uit de buurt en hopelijk geldt dat ook weer voor het tweede elftal. Even iets dichter bij huis dan naar Beetgum, Berlikum en Marssum.

Want er ligt ons weer een grote uitdaging te wachten. Het wordt met het jaar lastiger om twee elftallen op de been te houden en we moeten er met zijn allen voor zorgen dat het tweede elftal niet omvalt. Daarom richt ik mijn dank voor nu al even op alle mensen die dit jaar hun steentje weer hebben bijgedragen aan het tweede elftal. Of het nu was als speler, leider, grensrechter, chauffeur of supporter. Voor volgend seizoen hebben we minstens dezelfde energie nodig en het liefst er nog wat bij. Te beginnen met een leider voor ‘it twadde’. Kandidaten of mensen met tips kunnen zich melden bij mij.

De blik gaat zelfs al verder vooruit. Met minimaal twee elftallen en twee zeventallen (35+ en 45+) moeten we naar het 75-jarig jubileum in april 2022. “Dat is pas over drie jaar”, hoor ik jullie denken en dat klopt. Maar toch, hij staat al een halfjaartje op de agenda bij het bestuur. Dit jubileum willen we groot uitpakken en daarom zijn we nu al op zoek naar mensen die mee willen helpen om dit te organiseren. We willen graag een jubileumcommissie samenstellen die bij wil dragen aan de invulling van ons jubileum. Ook hier geldt dat kandidaten of mensen met tips zich kunnen melden bij mij of een van de andere bestuursleden. Ook ‘losse’ ideeën voor bij de viering van een jubileum zijn van harte welkom!

Zo ziet u maar weer. De HJSC staat nooit stil. De zaterdagmiddag na volgende week wel even. Een seizoen om nooit te vergeten en ik dank iedereen alvast van harte voor hun tomeloze inzet. En ik zie iedereen graag weer terug bij onze eerste thuiswedstrijd in de VIERDE KLASSE. Goh, wat voelt dat lekker om te typen.

Piet Jan Nauta

HJSC – Espel (11-05-2019)

Goedemiddag sportvrienden,

Een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far in Hommerts & Jutrijp. Het kan een historische dag worden voor de voetbalvereniging HJSC, maar wat gebeurt dat gebeurt. Ik kan er allemaal woorden aan vuil maken, maar op het veld moet het gebeuren. Winst tegen een bloed ruikend Espel. ‘Rust in de koppies’ is vandaag de toverzin. Normaal je ding blijven doen.

Rust in het hoofd was er bij mij de laatste dagen niet. Slapeloze nachten na de uitschakeling van Ajax in de halve finale van de Champions League. Ja, het was terecht. Spurs voetbalde beter. Maar toch. Met nog 45 minuten te gaan een 3-0 voorsprong uit je handen laten glippen, drie kapitale fouten die een tegengoal inleiden. Een litteken voor de eeuwigheid was geboren. Voetbal is dan soms een rotsport, maar het is dan net als een kater van de drank: het recept is soms het beste medicijn. Gelukkig wordt er vandaag dus weer gevoetbald.

Over tegengoals in blessuretijd kan HJSC meepraten. Over zich terugknokken van een ruime achterstand ook. Steenwijker Boys leidde een week geleden na 45 minuten met 3-1. HJSC nam kort voor tijd de leiding met 3-4, maar zag het toch nog misgaan. Anders had een punt voldoende geweest vandaag. Nu telt alleen de winst. En misschien is dat wel beter ook.

Het punt van vorige week kan aan het einde van de rit goud waard blijken te zijn, dus koesteren wij het zeer. Het was een bijzondere middag vorige week om de wedstrijd samen met de jongens van ‘it twadde’ (die na het 2-2 gelijke spel van een week geleden afgelopen dinsdag met 1-3 zegevierden bij Zeerobben 4!) vanuit het dorpshuis te volgen. Van vreugde, tot verbazing, een klein beetje woede, opluchting naar berusting. En dat allemaal in 90+15 minuten. Alsof we er zelf bij waren geweest, zo voelde het een beetje. Het broodje pulled pork van Corry vond gretig aftrek en sleepte menig HJSC’er de avond door. Ook niet onbelangrijk.

We gaan zien of vandaag de beslissing valt in de vijfde klasse A, of dat we nog twee weken moeten wachten tot het thuisduel met Blokzijl. Maar zet uw beste beentje voor en maak er met zijn allen een memorabele dag van. Of om met de woorden van De Bakker te spreken: ‘genietsje. Ferjit dat net!’

Waarvan akte.

Hup HJSC!

Piet Jan Nauta

HJSC – SVBS (15-04-2019)

Goedemiddag sportvrienden welkom op ons mooie sportpark Oan it Far.

De finish is in zicht. Nog vier duels zijn er te spelen, HJSC koestert een voorsprong van acht punten. Het kan zomaar eens een bijzondere dag worden, maar laten we niet te veel op de zaken vooruitlopen. Iedereen appt, schrijft en roept HJSC al op een platte kar, maar daar hoeven we nu nog niet aan te denken. Afleiding is nooit goed, wanneer je op een voetbalveld staat.

Kijk maar naar Ajax, dat vlak na de winterstop onnodig veel punten morste in de strijd om de landstitel. Het was te veel met de gedachten bij het tweeluik met Real Madrid. In de spelersgroep ging het alleen over die wedstrijd en die afleiding ging ten koste van het spel en het resultaat in de eredivisie. Tip voor HJSC: laat je niet afleiden. Alleen deze wedstrijd telt. Wees geen Ajax.

Kijk maar naar PSV. Het had de titel voor het grijpen in Amsterdam, dertien dagen geleden. Bij winst waren ook de Eindhovenaren op een voorsprong van acht punten gekomen. In Amsterdam koos het ervoor om, ondanks dat het een halfuur lang met een man meer kwam te staan, het punt te verdedigen. Een slecht idee, zo ontdekte PSV-trainer Mark van Bommel. Tip voor HJSC: ga vol voor de winst. Wees geen PSV.

Kijk maar naar Cambuur. Een ploeg die op de meest ongelukkige momenten lijdt aan een portie zelfoverschatting. Na een 6-0 overwinning op Jong Ajax, dacht men het vorige week in Telstar wel even op halve kracht te doen. Dat was een grove misrekening en de ploeg van trainer René Hake ging de bietenbrug op. En niet zo’n beetje ook. Tip voor HJSC: Speel op honderd procent en doe waar je goed in bent. Op halve kracht kunnen we het niet, zo bleek al in de uitwedstrijd met SVBS’77.

Kijk maar naar Heerenveen. De spelvreugde is verdwenen en er lijkt de nodige druk op de groep te staan. Daar heeft de ploeg van Jan Olde Riekerink maar wat moeite mee. Het speelde vorige week in Emmen met poep in de broek en liet zich volledig afbluffen door de ploeg van Dick Lukkien. Tip voor HJSC: speel met vertrouwen. De borst vooruit. Met een glimlach op je gezicht. Je draagt het mooiste shirt van de wereld.

Speel vandaag zoals je het hele seizoen al doet en dan zien we om half 5 wel weer verder. Leg dezelfde arbeid op de mat, speel als collectief, stap dat veld op en laat merken dat hier op ons terrein niets te halen valt. Speel voor Hommerts, Jutrijp, de mensen langs de lijn en de mensen die thuis verwachtingsvol de wedstrijd online volgen. Speel voor Jan, Thijs, Herre, Piet, Douwe, Tamme, Rinze, Sjoerd, Harry, Grietje, Durk, Johan, Hans, Sikke, Henk, Haye, Willem, Teake, Gerrit, Anske, Tryn. Voor onze ‘lytse’ Douwe. Voor welke HJSC’er ook. Speel voor jullie zelf. Speel voor het verhaal dat je later door vertelt aan mensen die er nog niet bij zijn vandaag.

Doe het voor HJSC.

Doe het!

HJSC – Heerenveen (30-03-2019)

Een week geleden werd ik gebeld door mijn collega van het Friesch Dagblad. Hij had een halfuur eerder HJSC zien winnen van Woudsend met 2-1 en vertelde mij dat hij een mooie dag had gehad, op bezoek bij onze club. Zelf was ik aanwezig bij het duel in de tweede klasse tussen Wykels Hallum en Nijland (0-0), waar ik langs de lijn aan de praat raakte met mensen van beide clubs. ‘Wat is de kracht van HJSC?’, vroegen ze mij, doelende op het eerste elftal. Ik als trouwe afwezige in Hommerts op wedstrijddagen, moest even nadenken.

Niet omdat ik het niet wist, maar omdat ik meerdere redenen kon verzinnen. ‘Voetbal je zelf niet meer in het eerste elftal?’, was de vervolgvraag. Daarmee was mijn eerste antwoord gegeven. Ik eis het succes van dit seizoen met alle liefde op, door te vertellen dat mijn tijd na vijftien seizoenen zonder kampioenschap er afgelopen zomer opzat. ‘Dat verklaart een hoop’, was de gevatte opmerking uit het Nijland-kamp. Ik lachte maar voorzichtig mee.

Ik ging verder met vertellen dat de werklust en de focus (‘FOCUS!’) van deze groep mij zeer aansprak. In het verleden hebben we mooie HJSC-elftallen gehad die werden geroemd om hun aanval en het geboden spektakel. Zo tikten we in het seizoen 2008/2009 liefst 66 keer de bal in het net (het clubrecord dateert uit het seizoen 1987/1988 met 78 goals, echter geen promotie), maar eindigden we wel met lege handen op een vijfde plaats na een pijnlijk 2-2 gelijkspel in en tegen Marrum.

Met nog zes duels te gaan zit het huidige HJSC nog niet op de helft van dat aantal doelpunten, maar een echte topscorer ontbreekt dan ook. De kracht van dit team is dat het niet afhankelijk is van één doelpuntenmaker, maar dat er meer in de selectie zitten. En dat voetbalt ook wel prettig, wetende dat er altijd wel iemand is die de trekker kan overhalen.

Ik noemde deze week tijdens de bestuursvergadering de nederlaag van Ens vorige week op bezoek bij EBC dan ook een klassieke ‘HJSC-nederlaag’ uit die jaren. Want tussen een 10-0 en 6-0 overwinning kon dan zomaar eens een 4-3 zeperd op bezoek bij hekkensluiter Tzum zitten. Iets wat ons uiteindelijk dan weer het kampioenschap of een periodetitel kostte. Met nog zes duels te gaan staat HJSC nu vijf punten los aan kop. Een zege vandaag zou Heerenveen definitief uit de titelrace blazen. Van de zes duels die nog te spelen zijn speelt HJSC (inclusief vandaag) nog vier op eigen terrein. Blijf daarom vooral langskomen de komende weken, want ook de supporters langs de lijn zijn dé kracht van HJSC. Dat klinkt misschien wat ‘Henk de Jong-achtig’, maar het is wel zo.

Tot die tijd blijf ik wel trouw afwezig. Kennelijk werkt het. Een fijne voetbalmiddag gewenst!

Piet Jan Nauta

Voorbeschouwing programmaboekje

Tijdens thuiswedstrijden van HJSC 1 wordt een programmaboekje verkocht. Meestal schrijft de voorzitter hierin het voorwoord en een vooruitblik. Hieronder zijn alle stukjes te lezen.

HJSC – Woudsend (23-03-2019)

Dag sportvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark “Oan it Far” Na mijn laatste voorwoord, thuis tegen Ens, werd ik op mijn vingers getikt door een gewaardeerd lid van onze voetbalvereniging. Of ik de volgende keer het k-woord niet meer wilde gebruiken. Niet, dat ik met ziektes had gescholden, maar het k-woord sloeg in deze instantie op hetgeen men je noemt wanneer je bovenaan in de competitie eindigt. Tegen Ens kroop H.J.S.C. door het oog van de naald (2-2) en volgens het niet nader te noemen lid – in ons midden vernoemd naar een oude Kameroense linksback, die nog een blauwe maandag bij Ajax heeft gespeeld – kwam dat door het k-woord in mijn welkomst tekst. Vandaar dat ik er vandaag met geen woord over rep.

Achttien dagen geleden bevond ik mij in het Estadio Santiago Bernabéu, waar ik met eigen ogen getuige was van een stukje sportgeschiedenis. Ajax liet Real Madrid hoeken zien van het eigen stadion, waarvan de Spanjaarden niet eens wisten dat ze bestonden. Aan de overkant, in de hoek van het stadion, zagen we een boel camera’s gericht op één man in een skybox. De initialen SR4 maakten duidelijk dat het de persoonlijke ruimte was van Sergio Ramos, de geschorste aanvoerder van de Koninklijke. Zijn bewuste kaart in Amsterdam kwam hem zo duur te staan. ‘Ramos a la Playa’, zong het uitvak. Ik zong mee.

We kennen allemaal die ene persoon bij H.J.S.C., die zegt dat onsportieve ploegen de prijzen pakken, maar dit jaar gaat die wijsheid dus niet op voor Real Madrid. H.J.S.C. daarentegen eindigde afgelopen seizoen in de topt tien van sportiefste verenigingen, een klassement gebaseerd op kaarten en gedragingen van clubs spelend in de A-categorie. Het bracht ons naar de finale van de nacompetitie, die strandde in en tegen Kootstertille. Of het toeval was dat H.J.S.C. zo eindigde in een seizoen, dat ik als speler niet meer van de partij was, volgt een eerlijk antwoord. Nee, dat is geen toeval.

Niet dat er iets mee te winnen valt met  zo’n hoge notering in het fairplay-klassement, maar een beetje waardering voor ons als club is altijd welkom. Wie weet scoren we in dit seizoen nog beter dan in het vorige. Niet alleen qua fairplay, maar ook op sportief gebied. Want als Ajax 24 jaar na een avondje voetballes geven in Bernabéu dat kunstje doodleuk kan overdoen in 2019, waarom zou H.J.S.C. dat dan 22 jaar na het laatste….

Enfin, u begrijpt waar ik heen wil. Voordat ik u allen een fijne middag wens in deze rasechte streekderby met Woudsend (Hommerts-Zuid), wil ik u graag attenderen op twee punten. Ten eerste is mijn gewaardeerde collega Lars Goerres van het Friesch Dagblad vandaag aanwezig om een verhaaltje te schrijven over onze mooie club. Ziet u dus iemand met een kladblok en een pen lopen, tik hem gerust even aan en vertel maar raak over dat prachtige H.J.S.C. Ten tweede maakt u kans op een spiksplinternieuwe Audi A3 ter waarde van 25.000 euro, door mee te doen aan de loterij van vv Woudsend. Ga daarvoor naar de website van onze tegenstander van vandaag en koop een lot. We hebben al drie punten meegenomen dit seizoen uit Woudsend (1-3), daar kan nog wel een mooie auto bij. Een fijne sportmiddag en derde helft!

Piet Jan Nauta

HJSC – ENS (09-02-2019)

Ga er maar eens goed voor staan vanmiddag, want we hervatten het seizoen 2018/2019 met een rasechte topper. Koploper HJSC (wat klinkt dat toch lekker) ontvangt nummer twee Ens. Een rechtstreekse clash om de koppositie, maar onze jongens nemen absoluut geen genoegen met slechts een punt. Nee, integendeel. De kerstdis smaakte na het laatste duel van 2018 (jullie weten, die nederlaag tegen SVBS’77) niet al te best en de feestvreugde van het behalen van de eerste periode was al snel vergeten.

Er is in de bijna twee maanden die sindsdien zijn verstreken genoeg gebeurd. Na een gezellige nieuwjaar instuif in januari, is het voetballende gedeelte van onze club gelukkig alweer een poosje op weg. Vorige week nog kon ik eindelijk weer eens een keertje kijken bij een duel. Normaal gesproken heb ik het niet zo op die kwart over twaalf wedstrijden, maar op deze zaterdag kwam het mij verdraaid goed uit. De wedstrijd tegen Delfstrahuizen, gespeeld in Tjalleberd op het kunstgras van Aengwirden, was helaas teleurstellend. Maar een slechte generale betekent vaak niets voor de vertoning op de echte examendag.

Is dit dan een examendag? Ja, in mijn ogen wel. De ambities van de spelers en staf zijn duidelijk: voor het eerst in 22 jaar met HJSC 1 weer eens een kampioenschap naar Hommerts en Jutrijp halen. Maar dat er nog een lange weg te gaan is, mag duidelijk zijn. Wordt een kampioenschap hier vandaag beslist? Nee. Maar winst op een sterke ploeg als Ens, tevens titelkandidaat, zou wel een manier zijn om die titelaspiraties kracht bij te zetten. Dat het niet louter mooie woorden zijn, maar dat het menens is. HJSC wil kampioen worden.

Want als er al eens een seizoen is dat het mogelijk is, dan is het wel dit seizoen. Niemand steekt er echt bovenuit, diegene met de langste adem zal het uiteindelijk worden. Bovendien hoeft jullie voorzitter zijn oude lijf niet meer mee het veld op te sleuren, mochten er eens wat blessures zijn. En dat is natuurlijk het grootste winstpunt van dit seizoen. De selectie van HJSC is breed, iets wat doorslaggevend kan zijn aan het einde van de rit. Maar het begint vandaag.

Rest mij voor nu iedereen een hartelijk welkom te heten op sportpark Oan it Far, zowel aan onze fans, de neutrale bezoekers en aan de (hopelijk) vele meegereisde supporters uit Ens. We hopen op een mooie en sportieve, maar ook knetterende voetbalwedstrijd. En vergeet na afloop niet om eventjes bij te praten in de kantine. Dat is ook belangrijk.

Piet Jan Nauta

HJSC – Bakhuizen (01-12-18)

Goedemiddag sportvrienden,

en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor het duel tussen HJSC en Bakhuizen. De weersvoorspellingen beloven niet veel goeds voor vanmiddag, des te meer zijn we blij met uw komst. Eventjes op karakter, want over negentig minuutjes zit het voetbaljaar 2018 voor HJSC 1 er op wat betreft de thuiswedstrijden. Vanaf half vijf vanmiddag kunt u twee maanden opwarmen, aangezien het eerstvolgende thuisduel pas weer op 9 februari (tegen Ens) voor de deur staat.
Wat zou het lekker zijn om als koploper uit de winter te komen. Niet in de laatste plaats omdat het zou betekenen dat onze jongens het voetbaljaar 2018 zouden afsluiten met een periodetitel. Een jaar met ups (plaatsing voor de nacompetitie en de winst in Mulier) en downs (de verloren finale in Kootstertille), al was de vierde klasse misschien nog wel net een jaartje te vroeg gekomen. Zo eerlijk moeten we ook weer zijn.
Inmiddels heeft HJSC de koppositie in handen en de mannen van trainer Broer Wiebe de Ringh zijn niet van plan die uit handen te geven. Maar dan moet er vanmiddag wel gewonnen worden van Bakhuizen, de ploeg die voor het tweede opeenvolgende jaar deel uitmaakt van het zaterdagvoetbal. Na de overstap van de zondag zijn de resultaten wisselend, zoals dit seizoen niet anders is. Zo pakte won het van IJVC en pakte het knap een punt tegen Espel en SVBS’77 (waarvoor driemaal dank), maar werd er ook verloren van Blokzijl. Of Bakhuizen een ‘reuzendoder’ is? Laten we het niet hopen. Maar HJSC is gewaarschuwd.
Afhankelijk van het resultaat, kan pas gekeken worden naar het tiende duel voor de winterstop, uit bij SVBS’77. De dag dat hoogstwaarschijnlijk de eerste periodetitel wordt uitgereikt in onze klasse. Om daar kans te willen maken op een prijsje, moet vandaag de tweede thuiszege van het seizoen gepakt worden. Zie het als een kers op de taart, na uitzeges op Woudsend (1-3) en Heerenveen (1-2). Die slagroom? Dat zien we dan later wel. Maar dat een toetje in de vorm van nacompetitie lekker kan zijn, moet een ieder met een groen-wit hart nog vers in het geheugen liggen.

Een fijne voetbalmiddag gewenst en graag tot ziens hier in 2019!

Piet Jan Nauta

HJSC – EBC (10-11-18)

Hallo sportvrienden,
en hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de derde thuiswedstrijd van het seizoen. Lukt het HJSC om vanmiddag ten koste van EBC de eerste thuiszege van het seizoen binnen te slepen en daarmee de eerste nederlaag van vorige week weg te poetsen? EBC zal ook kansen ruiken op deze middag, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Want wie valt, moet zorgen dat hij snel weer opstaat. Deze week zag ik in Lissabon Ajax een slechte wedstrijd spelen tegen Benfica. Twee blunders van doelman André Onana resulteerden in een 1-0 achterstand en voor Ajax leek het lang een kansloze avond te worden. Maar Ajax stond op, maakte gelijk en de man van de blunder in de eerste helft voorkwam in de 95 minuut een nederlaag voor de Amsterdammers. Ajax was opgestaan, net als Onana.
Ja, de nederlaag in Espel van vorige week deed zeer. HJSC viel van de koppositie af en daalde af naar een vijfde plaats. Een teken dat alles dicht bij elkaar ligt dit seizoen. Er is nog geen uitgesproken titelkandidaat en het kan ook nog wel een paar maanden duren voordat er een zinnig antwoord op te geven is op deze kwestie. Te lang blijven hangen in de teleurstelling van vorige week is dan ook compleet onnodig. Streep eronder, klaar. De wedstrijd van vandaag telt. HJSC kan vandaag weer goede zaken doen.
Over vallen en opstaan weet onze tegenstander van vandaag genoeg. Dit jaar is EBC weer terug op standaardniveau, na een zoveelste verblijf in de reserveklassen. Ja, ze vallen wel eens terug qua spelniveau in Oosterzee, maar ze keren toch altijd terug. Zoals in een wedstrijd ook vaak het geval is. Opgeven doet men niet snel daar en ook vandaag zie ik dat niet gebeuren. Of HJSC kan opstaan tegen deze pittige tegenstander? Ga er maar eens rustig voor zitten, staan of leunen op het hek. En veel plezier gewenst!

Sportgroet,
Piet Jan Nauta

HJSC – Steenwijker Boys (27-10-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Het is inmiddels 27 oktober en het is nog altijd wachten op de eerste thuisoverwinning van HJSC. Dat is ook niet zo gek, want ondanks dat we over een paar dagen de novembermaand ingaan speelt HJSC 1 vandaag pas zijn tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Het werd dus wel weer eens tijd voor een potje op ons eigen biljartlaken op sportpark Oan it Far.

En dus is het aan mij om een voorwoord te schrijven voor dit duel. Een hele opgave, want hoe leid je twee ploegen in die je dit seizoen nog niet in actie hebt gezien? Welnu, ik zal een poging wagen.
HJSC kent een prima start van het seizoen met zeven punten uit drie wedstrijden. Doordat je in een oneven competitie van elf ploegen zit, is het echter lastig om goed in je ritme te komen. Een midweeks oefenpotje tegen vierdeklasser Sleat (3-2 winst) is dan wel lekker voor het gevoel. Het staat goed bij HJSC, maar voetballend zijn er nog voldoende verbeterpunten. Zo zijn althans de verhalen.

Dan de bezoekers voor vandaag. Als voetballer heb ik tegen heel wat clubs mogen aantreden, maar nog nooit tegen Steenwijker Boys. Dat is niet zo heel erg gek, met de wetenschap dat de bezoekers van vandaag van origine een zondagsvereniging zijn. Dit seizoen proberen ze het ook op het standaardniveau van de zaterdag en het begin is wisselvallig. Vier gespeeld, twee gewonnen, twee verloren, zes punten en een doelsaldo van tien voor en dertien tegen. Doelpuntrijk, laten we maar zeggen. Het is een gevaarlijke ploeg die houdt van aanvallen. Zo zijn althans de verhalen.
Het echte verhaal van deze wedstrijd wordt vanaf half drie geschreven. Lukt het HJSC de virtuele koppositie te behouden, of gaan de bezoekers ons vandaag voorbij op de ranglijst? Winst zou de pittige maand november – waarin uitduels met Espel, Heerenveen en Woudsend op het programma staan – iets prettiger inleiden. Na vandaag zitten we alweer op de helft van ons aantal thuisduels voor de winterstop. We worden niet verwend met speelminuten in de eerste helft van dit seizoen. Aan de andere kant, dan hebben we de pittigste uitduels grotendeels maar gehad. Zo zijn althans de verhalen.

Zonder al te veel (lees: niets) gezien te hebben van beide ploegen, is het toch gelukt hier weer een voorwoord voor u op te lepelen. Rest mij niets anders dan u een prettige middag te wensen met hopelijk een gezellige nazit in helftje drie. Die helft is altijd op Champions League-niveau, gaat net als Ajax door tot diep in blessuretijd (eindelijk weer eens een lucky Ajax gezien) en is de enige helft die nog nooit verloren is door HJSC. Zo zijn althans de verhalen.

Een vriendelijke sportgroet,
Piet Jan Nauta
Ps. Vannacht gaat de klok een uurtje terug. Niet vergeten! Een uurtje extra knorren doet soms wonderen.

HJSC – IJVC (29-09-2018)

Goedemiddag sportvrienden,

een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de allereerste thuiswedstrijd in de competitie van het seizoen. En hoe kunnen we het seizoen nu beter aftrappen dan met een derby? Onze buren uit IJVC begonnen het seizoen vorige week al in eigen huis, maar deden dat met een gevoelige 0-2 nederlaag tegen Bakhuizen. HJSC begon in Ens met de tweede competitiezege ooit op kunstgras, na die van vorig seizoen in IJlst (0-1 door Toussaint Boonstra). De ‘Kypmantsjes’ zijn er vandaag alles aan gelegen om die nederlaag goed te maken en om niet meteen achterop te raken in de vijfde klasse A.

Al kunnen er voor HJSC wellicht ook wat ‘revanchegevoelens’ zijn. Immers, op 19 mei van dit jaar zegevierde IJVC hier in Hommerts met 1-3. Goed, HJSC was weliswaar al zeker van de nacompetitie, het werd wel afgestraft op de foutjes die het maakte deze middag en gold als een gewaarschuwd mens voor de nacompetitie. Die finale ging helaas met 4-0 verloren van Kootstertille, waardoor we het dit seizoen opnieuw mogen proberen in de vijfde klasse.
Een klasse zonder uitgesproken favorieten, al zijn er hier en daar nog wel wat vraagtekens. Bijvoorbeeld over de tegenstander van vandaag, die wat oudgedienden van stal hebben geplukt. Op het middenveld zal voor velen een bekend gezicht staan en dat is niet zo gek. Oud-Jutrijper Pim Goeman draagt al een aantal jaren het blauw van IJVC en zal vanmiddag ook hoogstwaarschijnlijk weer opdraven.

Nieuw gezicht bij HJSC is dit seizoen Pieter Kor Spoelstra en ook voor hem is dit een bijzonder duel. Hij kwam in de zomer over van IJVC en draagt nu het groene shirt van HJSC. Zijn debuut in de beker,thuis tegen SSS’68, luisterde hij meteen op met een goal en wat zou hij vandaag graag zijn eerste competitiegoal maken namens HJSC tegen IJVC. Niet alleen hij, iedereen met een groen-wit hart vandaag langs de lijn. Want in een competitie met slechts elf ploegen, kan een goede reeks je zomaar aan een plek in de nacompetitie hebben. En waarom dan niet gelijk beginnen met een goede reeks?

Wij van HJSC wensen een ieder vandaag een prettige voetbalmiddag op ons sportpark Oan it Far en blijf na afloop gerust eventjes hangen in de kantine. ‘It Twadde’ speelt pas om 17.00 uur zijn uitwedstrijd in Dronrijp, dus laat de drankjes van Corry niet over datum geraken en babbel gezellig na over (hopelijk) een mooie pot voetbal. Dan sluiten de mannen coach Jeroen Stouthart daarna met alle liefde aan.

Piet Jan Nauta

HJSC – IJVC (19-05-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Van harte welkom op ons mooie sportpark Oan it Far, waar vanmiddag een rasechte derby op het programma staat. Op bezoek is IJVC uit onze buurstad IJlst. Wie vanmiddag aan de kant van de dug-outs staat, ziet het stadje in de verte liggen. Voor de bezoekers staat er niets meer op het spel. Zij zitten midden in de IJVC-feesten en, als ik de jongens een beetje ken, is het vast een gezellige avond geweest gisteren.
U bent zo vriendelijk geweest om een programmaboekje aan te schaffen bij Grietje en daarvoor dank. Het is namelijk alweer de laatste van dit seizoen. Wat er in de komende weken ook nog gebeurt, het eerste elftal sluit vandaag het seizoen voor wat betreft de duels op eigen bodem af. En voor aanvang van dit duel staat ons aller HJSC op een schitterende derde plek in de vijfde klasse A. Achter kampioen Sneek Wit Zwart en nummer twee MSC.

Om die derde plaats vast te houden is vanmiddag een overwinning gewenst. Hopende dat de Snekers hun sportieve plicht vervullen tegen Boornbergum, dan volstaat zelfs een punt om als derde te eindigen. Wie mij dit aan het begin van dit seizoen had verteld, had ik niet geloofd. Natuurlijk had ik het gehoopt en natuurlijk wist ik dat we een alleraardigst groepje op het veld hadden staan. Maar in een seizoen spelen zoveel factoren een rol. De doorstroom van enkele jeugdspelers, de hulp vanuit het tweede elftal, het grotendeels fit blijven van de selectie en af en toe eens een klein gelukje hebben onze vechtmachine in deze positie gebracht. Al hebben ze dat boven alles natuurlijk zelf verdiend.

Want we gaan de nacompetitie in. De play-offs, zoals ze in het betaalde voetbal ook wel heten. En dat daar alles mogelijk is, hebben de laatste weken wel bewezen. Dordrecht op bezoek bij Cambuur, Emmen versus NEC en Almere City versus Roda JC. Ik hoef u er waarschijnlijk niets meer over te vertellen. Op 2 juni begint ons avontuur, dat hopelijk op 9 juni in de feesttent op de HJSC-dagen eindigt. Vooruitblikken op wie de tegenstanders kunnen zijn, doe ik niet. Dat doen jullie maar vanmiddag om een uurtje of 5 in de kantine. Dat is eenieder wel toevertrouwd.

Voor nu wil ik iedereen (spelers, staf, vrijwilligers, supporters, jeugd) bedankten voor dit nu al mooie seizoen. Wie weet zit er op 2 juni een mooie busreis in, op 8 en 9 juni zie ik jullie sowieso graag terug bij de HJSC-dagen. Een mooie voetbalmiddag gewenst!

Piet Jan Nauta

 

HJSC – Heerenveen (21-04-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Het belooft in meerdere aspecten een mooie zaterdagmiddag te worden. Zoals u vast is opgevallen lijkt het deze week wel zomer in ons land en is het weer een feest om als supporter langs de lijn te staan. Maar HJSC kan er voor zichzelf een nog mooiere dag van maken, wanneer het vandaag weet te winnen. Dat zou betekenen dat we na de reguliere competitie nog minimaal één en maximaal twee extra wedstrijden krijgen. Een ‘toetje’, zoals dat dan zo mooi heet. Nacompetitie.

Maar dan is er in Heerenveen nog wel een lastige horde te nemen. Tegen de huidige nummer zeven van de vijfde klasse werd het op sportpark Skoatterwâld een waar doelpuntenfestijn, waar HJSC wel aan het langste eind wist te trekken: 5-7. Een moeizame zege, maar met de wetenschap van nu een uiterst belangrijke.

Dinsdag was hier op sportpark Oan it Far ook een waar doelpuntenfestijn te bewonderen. Er werden dan wel twee goals minder gescoord dan in de eerdere ontmoeting tussen Heerenveen en HJSC, maar toch. De 5-5, waar ‘it Twadde’ zich terug knokte van een 1-4 achterstand, voelde toch een beetje als de overwinning van de nummer laatst. Daarmee liep het op alle ploegen in de competitie een punt in, behalve dan op tegenstander Makkum 4. De clubs in deze competitie zijn gewaarschuwd.

Het is duidelijk dat de prestaties binnen een vereniging kunnen verschillen. HJSC 1 denkt aan nacompetitie (en misschien nog wel meer), bij HJSC 2 staat de rode lantaarn al een poosje in de kleedkamer. Maar in die ruimte is de sfeer na een wedstrijd nog wel opperbest en dat is, in een seizoen waarin het qua prestaties niet echt loopt, minstens zo belangrijk.

Laten we die goede stemming van vorige week, maar ook van dinsdag ook vandaag mee de derde helft in nemen. Heerenveen is, mede door de grote broer uit het Abe Lenstra Stadion, een gerespecteerde tegenstander. Maar punten? Nee, die houden we liever hier.

Een fijne sportmiddag gewenst!

HJSC – Bakhuizen (14-04-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far. Ik wens iedereen die HJSC lief heeft nog van harte gefeliciteerd met de 71e verjaardag van onze club. Die hebben we donderdag in goed gezelschap gevierd met niemand minder dan oud-voorzitter van sc Heerenveen Riemer van der Velde. Samen met Eelke Lok heeft hij er een gezellige en ‘smûke’ avond van gemaakt. Mijn dank gaat uit naar de Vriendenclub van HJSC, die dit op poten heeft gezet. Lid worden kan nog altijd, aanmelden kan bij (o.a.) Hein Kemme, Feite Cnossen, Arnold Hoekstra, Grietje van der Zee of Simone de Boer. Het idee om ieder jaar een lezing te organiseren, juich ik toe.

Maar over tot de orde van de dag, ook al doe ik dat met behulp van enkele woorden die meneer Van der Velde (ik mag meneer Van der Velde zeggen) sprak. ,,Het maakt niet uit hoe hoog of laag je speelt. Je kunt wel een trainer aanstellen, maar zonder goed plan wordt het niets.” En ja, Riemer mag dan al wel 77 jaar zijn, dit soort uitspraken zijn teksten naar mijn hart. Want inderdaad, in mijn mening hoort een trainer te spelen naar de mogelijkheden van zijn team. En niet, zoals meneer Streppel doet op eredivisieniveau, spelers het veld insturen met opdrachten die ze niet kunnen vervullen. HJSC speelt naar zijn kunnen. Vol overgave, maar we snakken naar een overwinning.

Critici zijn er genoeg bij HJSC en dus hoor ik de vraag al opdoemen. ‘Hoe kan het dat er drie nederlagen op rij zijn geleden?’ Ik stel de vraag liever anders. Hoe gaan we deze negatieve reeks weer doorbreken? Het begint al met de omgeving. Natuurlijk werd er drie keer verloren op rij in een uitwedstrijd. Was elke nederlaag onoverkomelijk? Nee. Deed HJSC zichzelf tekort? Nogal, ja. Is de groep zich daarvan bewust? Dat dacht ik wel. Maar vandaag spelen we weer op vertrouwd terrein. Ons huis.

En dus kan vandaag in pas de tweede thuiswedstrijd van 2018 de boel eens goed rechtgezet worden. Want nacompetitie is dan wel geen must, iedereen bij HJSC wil het wel ontzettend graag. Waaronder ik. Dus, heren. Gooi alle schroom van jullie af en laat ons publiek vanmiddag weer eens zien waar toe jullie in staat zijn. Beleving is er dit seizoen genoeg. Wij vertrouwen erop dat jullie het kunnen. Om in de woorden van Riemer te blijven: ,,Beleving in een spelersgroep hangt samen met resultaten.” En hoezeer ik ook respect heb voor de keuze van Bakhuizen om van de zondag naar de zaterdag te gaan en het een prachtige club vindt, in de Hommerts/Jutrijp valt vandaag niets te halen.

Hup HJSC!
Piet Jan Nauta

HJSC – Sneek Wit Zwart (17-02-18)

Hallo sportvrienden,

Ja, daar zijn we weer. Eindelijk. Op 9 december, dik twee maanden geleden, waren we hier voor het laatst. Toen werd MSC knap met 3-2 verslagen. Dat leverde het eerste elftal nog twee kratjes bier op van de tegenstander van vandaag. Want de aanstaande kampioen van de vijfde klasse A is nu op bezoek. Sneek Wit Zwart won tot vandaag alle tien de wedstrijden die het speelde en deed dat niet met kinderachtige cijfers. Het scoorde gemiddeld zeven keer per duel en incasseerde tot dusverre slechts zes treffers. Het verloor geen punt, wel twee kratjes Heineken.

De Snekers koersen probleemloos af op de vierde klasse. Het mag geen verrassing heten. Met de impulsen vanuit de zondagtak die het in de zomer kreeg, was de kampioen al op voorhand bekend. Maar dat betekent niet dat HJSC er vandaag geen leuke wedstrijd van kan maken. Toegegeven, daar op het kunstgras (5-1) hadden we geen schijn van kans. Maar kunstgras en HJSC? Een goed huwelijk zal het nooit worden.

Maar de eerste seizoenshelft van HJSC is, ondanks een matige seizoenstart, zeer positief. Acht zeges in elf duels, het is bijna ongekend. Mits we de jongens wat fit houden, kunnen we er ook een mooie tweede seizoenshelft van maken. En – wie weet – vandaag ook een mooie wedstrijd. Want wie een wedstrijd instapt met de gedachte hem te gaan verliezen, is bij voorbaat al kansloos. De kracht van dit HJSC is dat het zijn kwaliteiten kent, maar vooral ook zijn zwaktes. Hopelijk kunnen we vandaag in onze kracht komen.

Op de bank bij Sneek zitten trainer Niels Boot en assistent-trainer Freddy Lodewijk. Laatstgenoemde is in huize Nauta vooral bekend als de trainer van zoonlief in zijn tijd bij LSC 1890. Ook de uitspraak ‘Piet, dou bist su traag as een hoop stront in een trechter’, is afkomstig van Lodewijk. Dat had de trainer destijds in 2003 toch aardig goed gezien. Boot is in HJSC-kringen vooral bekend van zijn optreden tijdens de HJSC-dagen. Het illustere muzikale duo ‘Betten en Bootje’ zorgde zo’n negen maanden geleden voor een denderende feestavond. Boot probeerde ondergetekende al eens te verleiden voor een overstap naar SWZ met een zeer lucratief voorstel. Er schijnt zelfs ergens een handtekening op een bierviltje de stad rond te gaan, maar die is natuurlijk vals. Groen kleedt toch het beste af.

Helaas is er geen zanger gevonden om vandaag in de kantine op te komen treden, dus hoop ik dat de jongens van het eerste zelf voor de muzikale omlijsting kunnen zorgen. Tip van Piet: vraag Boot maar om een playlistje. En loop tijdens de wedstrijd eens langs onze nieuwe dug-outs. Zien ze er niet voortreffelijk uit?

Een fijne eerste, tweede en derde helft toegewenst!

Piet Jan Nauta

Uitslag 1-3 | Doelpunt Pieter Wiersma

HJSC – MSC (09-12-17)
Herzlich willkommen in unserem schönen Sportpark Oan it Far für eine Spitzenklasse in der fünften Klasse A zwischen die Mannschaft von HJSC und der starke MSC aus Meppel. Heute steht das Top-Match auf dem Programm und es verspricht ein schöner Nachmittag zu werden!

Voor de supporters uit Drenthe die de 67 kilometer lange reis (waarvoor dank en waardering) hebben afgelegd: Nee, dit is geen Fries. Maar de Duitse opening van dit voorwoord heeft alles te maken met de overwinning die HJSC vorige week boekte op IJVC (0-1), die dik in blessuretijd werd binnen geharkt door onze jongens. ,,Auf seinem Deutsch”, zei trainer Broer Wiebe de Ring, die op een vage foto tussen feestvierende groene shirts ook ergens een plekje had gevonden.

Ondanks dat Nils der Lange, Pieter Wiersmayer und Tristan Kolderhoben afwezig waren, had supersub Tomasz Grifhorst eine supertolle voorzet op Toussaint Baumstamme en het was raak. Tor! Gary Lineker omschreef het al eens treffend: ‘je bent de hele wedstrijd beter en aan het einde winnen de Duitsers.’ Het was een goede samenvatting van het duel in IJlst.

En dus is het duel in Hommerts van vandaag een topper. Daar mogen we als HJSC blij mee zijn, dat het eerste elftal dat in deze fase van het seizoen heeft afgedwongen. De achterstand op MSC, dat koploper is, kan vandaag teruggebracht worden tot een punt, ook al weet ik heus wel dat nummers 2 en 3 Sneek Wit Zwart en Boornbergum twee duels minder hebben gespeeld en dus ook minder verliespunten hebben. Zij moeten de punten eerst maar weer eens zien te verdienen.

Donderdag was de dag van de vrijwilliger, maar wij zijn iedere dag dankbaar voor onze helpende handen binnen de club. Dankzij die vrijwilligers is het mogelijk dat, ondanks het slechte weer van deze week, dit duel gespeeld kan worden. En zo’n Duitse uitkomst als vorige week? Ik teken ervoor, mits de punten hier blijven. MSC is op papier misschien de betere tegenstander, een voetbalwedstrijd wordt nog altijd op gras gespeeld.

En na afloop in het dorpshuis in de vorm van helft numero drie. Daar geen gedrink uit Duitse bierpullen, maar gewoon ouderwets vanuit de fles.

Een fijne voetbalmiddag gewenst!

Uitslag: 3-2 | Pieter Wiersma, Justin Boonstra en Bart van Kalsbeek

HJSC – Espel (25-11-17)
Een hartelijk welkom op ons mooie Sportpark Oan it Far, dat ondanks de vele regenval van de afgelopen week toch weer speelklaar is gemaakt. Een bijzonder welkom aan onze gasten uit Espel, die de reis vanuit de polder weer hebben gemaakt. Wees welkom bij het altijd gezellige HJSC.

Vier zeges op een rij! Dat voelt fijn. Plotseling staat HJSC weer bij de bovenste vier en daar tekenen we in mei blindelings voor. Want dat zou nacompetitievoetbal op de HJSC-dagen (8 en 9 juni 2018) betekenen. Maar laten we niet te veel vooruitlopen. Nog drie wedstrijden tot de winterstop, waarvan twee thuisduels en een uitduel op kunstgras. Nog negen punten zijn er dus te verdienen, wat zou het mooi zijn als we de fase tot de winterstop goed doorkomen. Het programma na de winterstop, met duels tegen Boornbergum’80, Sneek Wit Zwart en Woudsend is meteen pittig. Pakken dus, die punten!

Te beginnen vandaag met Espel. En om er eens een cliché in te gooien, ‘Espel-thuis, altijd lastig.’ Espel-uit ook overigens, maar dat is voor latere zorg. Ook al werden de laatste vier thuisduels met de polderbewoners allemaal gewonnen, elke keer was het wel met het minimale verschil van één doelpunt.

Vorig seizoen won HJSC op bezoek bij de blauwhemden met 1-5 en dat was voor het eerst ‘98/’99. Het geeft aan dat het krachtsverschil tussen Espel en HJSC al jaren miniem is en ook op de huidige ranglijst is dat terug te zien. HJSC verdedigt plekje vier en koestert twee punten voorsprong op nummer vijf Espel. Net als HJSC is Espel dit seizoen maar één keer weggespeeld en dat was tegen de gedoodverfde kampioen Sneek Wit Zwart.

Alle ingrediënten voor een spannende voetbalmiddag zijn dus aanwezig. Hopelijk houdt het veld zich goed, al kan het met de liefkozende zorg van onze ‘fjildmannen’ best tegen een stootje. Dat kunnen de mannen van HJSC 2 ook, want na een fikse nederlaag tegen Sleat pakten ze twee weken geleden knap een punt bij koploper Oeverzwaluwen 4. Vandaag komen ze niet in actie. Bolsward wilde het duel graag verschuiven naar het erbarmelijk slechte kunstgrasveld en bovendien spelen om 16.45 uur. Dat gaat dus mooi niet gebeuren. Er komen nog genoeg speeldata.

Want om 16.45 hoop ik dat jullie met zijn allen bij Corry zitten of in de Opkeamer bij Durk. Hopelijk met drie punten. En dan door naar IJVC, waar HJSC 1 volgende week voor het eerst in de clubhistorie een competitieduel op kunstgras in winst hoopt om te zetten. Het wordt hoog tijd, maar deze jonge en gretige groep is ertoe in staat om er een mooi seizoen van te maken.

Een heerlijke voetbalmiddag toegewenst!

Piet Jan Nauta

Uitslag 1-0 | Bart van Kalsbeek

HJSC – Blokzijl (11-11-17)
Voor de tweede opeenvolgende zaterdag een hartelijk welkom aan alle HJSC’ers op sportpark Oan it Far te Hommerts. Een speciaal dankwoord aan de supporters van Blokzijl die de ruim 45 kilometer hebben afgelegd om hier te komen.

Onlangs zapte ik op een late dinsdagavond naar de samenvattingen van de Champions Leaugue. Ik zag Paris Saint Germain de vloer gelijkmaken met Anderlecht, AS Roma met 3-0 winnen van Chelsea en Qarabag knap een punt pakken op bezoek bij Atletico Madrid. Aansluitend begon het programma ‘De Kleedkamer’ en plotseling zat ik in mijn verbeelding niet meer in het Estadio Wanda Metropolitano van ‘Atleeetiii’, maar in een kleedkamer op sportpark de Uiterdijken in Blokzijl.

De afgelopen jaren zijn ze – voor een vijfdeklasser – redelijk vaak in het nieuws. Want jarenlang verliezen werpt, hoe je het ook wendt of keert, de schijnwerpers op je. Mijn gedachten dwaalden, terwijl ik trainer Kees de Jong zijn manschappen hoorde toespreken via mijn beeldscherm, terug naar 2012. HJSC strijdt samen met Heeg en Blokzijl om de titel in de vijfde klasse A, na alle drie 47 punten uit 22 wedstrijden te hebben verzameld. Heeg trok uiteindelijk aan het langste eind. Blokzijl, in dat seizoen met 71 goals de meest scorende ploeg van de vijfde klasse, is in mijn ogen hét voorbeeld dat kleine details het verschil kunnen maken in de voetballerij. Het wandelende voorbeeld van de vraag: ‘wat als?’

Wat als Blokzijl hier op ons sportpark op 24 maart 2012 tegen tien overgebleven HJSC’ers de 0-1 voorsprong wel had vastgehouden en Jelte Raap kort voor tijd niet alsnog de 1-1 had zien maken?  Wat als het in de nacompetitie wél van VVT had gewonnen en daarmee gepromoveerd was naar de vierde klasse? Wat als vele spelers dan hadden besloten om wel in Blokzijl te blijven?

Het is allemaal kijken naar het verleden. Iets waar Blokzijl niets mee opschiet. Interessanter wordt het om vooruit te kijken. Wat als Blokzijl door al de publiciteit straks ineens weer aanwas krijgt van oud-spelers die terugkeren? Wat als de jeugd zich goed blijft doorontwikkelen en ‘oudgedienden’ als Peter Oosterkamp het vlaggenschip met een gerust hart kunnen verlaten? Wat als men ontdekt hoe gezellig die derde helft in Blokzijl kan zijn? Wij van HJSC gaan op 12 mei natuurlijk niet zonder reden met een bus vol supporters weer richting de kop van Overijssel.

Ook voor HJSC is het interessant om vooruit te kijken. Wat als de veerkracht van vorige week tegen Woudsend (3-2) winst uiterst belangrijke punten blijken te zijn in de maand mei? Wat als er vandaag opnieuw drie punten worden gepakt door de ploeg van Broer Wiebe de Ringh? Wat als we zolang mogelijk blijven meedoen met de gelijkwaardige ploegen die allemaal achter Sneek Wit Zwart om de overige plaatsen gaan strijden? En wat als ik nu na jaren van meedoen EINDELIJK eens een prijsje pak met de verloting van dit programmaboekje?

Een fijne voetbalmiddag toegewenst en vergeet met zijn allen niet om nog gezellig even een drankje te doen in het dorpshuis.

Piet Jan Nauta

Uitslag 5-1 | Justin Boonstra 3x, Jeroen Kroles en Pieter Wiersma