HJSC – Bakhuizen (11-05-2024)

Goedemiddag sportvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far, thuishaven van voetbalvereniging Hommertser Jutrijper Sport Combinatie. Het is 11 mei. Eindelijk is het 11 mei. De afgelopen drie weken voelden aan als drie maanden, maar na de 4-1 zege op Mulier zijn we nu alleen nog maar afhankelijk van onszelf. We hebben twee kansen om drie punten te behalen en daarmee het kampioenschap in de vijfde klasse A te grijpen. Maar het liefst doen we dat natuurlijk vandaag in eigen huis, tegen Bakhuizen. De resultaten van de afgelopen twee seizoen leren ons dat dat geen eenvoudige opgave gaat worden.

Exact vijf jaar geleden was de opdracht exact gelijk. ‘Winnen en je hebt ‘m’. Tegen Espel deden de mannen van het toen en na een 3-0 zege kon de schaal in ontvangst genomen worden door aanvoerder Mark Tesselaar. Dat er veel kan gebeuren in vijf jaar is inmiddels een enorm understatement geworden. Spelers gingen, spelers kwamen. Trainers gingen, trainers kwamen. We raakten clubmensen kwijt, maar er kwamen ook weer veel nieuwe (potentiële) leden bij. Inmiddels is er zelfs een damesteam bijgekomen en zowel HJSC 1 als HJSC 2 onderging een verjongingskuur.

Daarvan moeten vandaag de vruchten geplukt worden door ons vlaggenschip.

Zijn naam viel net al even; Mark Tesselaar. We nemen vandaag afscheid van onze (inmiddels) oud-aanvoerder. Blessureleed dwingt hem om op 31-jarige leeftijd te stoppen met ‘prestatievoetbal’. Hij kwam het hele seizoen al niet in actie, maar zit vandaag wel bij de wedstrijdselectie om – hopelijk – in stijl afscheid te kunnen gaan nemen van het publiek. Na als A-junior zijn debuut te hebben gemaakt in (als ik me niet vergis) 2010, groeide hij daarna uit tot een ware leider bij HJSC. Niet alleen op, maar ook naast het veld. De onbetwiste aanvoerder tot zijn enkelblessure van twee seizoenen geleden.

Hopelijk kunnen we hem op deze dag op een passende manier uitzwaaien.

Datzelfde geld voor die andere man die vandaag afscheid neemt van het thuispubliek: trainer Thomas Graven. Niet dat we zijn gezicht niet meer zullen zien op het sportpark, want daarvoor woont hij te dichtbij. Maar na in drie seizoenen HJSC (bijna) alles te hebben meegemaakt, moet vandaag de kroon op zijn werk worden gezet. En ga er maar eens aan staan; hoofdtrainer worden bij je eigen vereniging waar bovendien ook nog jongens uit je matenploeg in de A-selectie spelen. Hij bleek de juiste man op de juiste plaats om aanstormende talenten (die hij zelf in de jeugd al coachte) te ontwikkelen tot vaste basisspelers die op dit moment niet meer weg te denken zijn uit HJSC 1. Het laatste puzzelstukje kan vandaag gelegd worden.

Aan de omstandigheden zal het vandaag niet liggen. Een kampioenswedstrijd speel je als amateurvoetballer van een bescheiden dorpsvereniging niet zo vaak, evenals de mensen die HJSC een warm hart toedragen daar ook niet zo vaak getuige van zijn. Onder het oog van al onze huidige leden, oud-leden, vrijwilligers, aanhangers en iedereen die ons een warm hart toedraagt is dit de dag waarop we het plaatje van het prachtige seizoen 2023/2024 compleet kunnen maken.
Zo’n kans krijg je niet vaak, dus grijp ‘em! Hup HJSC!

HJSC 1 – Mulier 1 (20-04-2024)

Goedemiddag voetbalvrienden en van harte welkom op ons prachtige sportpark Oan it Far in Hommerts! Vandaag speelronde 20 in de vijfde klasse A, waarin koploper HJSC bezoek krijgt van SV Mulier uit Witmarsum. Wat voor dag het vandaag gaat worden, kunnen we alleen maar naar gissen. HJSC moet eerst het stugge Mulier zien te verslaan en pas als dat gebeurt, kan de blik naar dat andere veld worden gericht.

We hopen daarom op een schitterende voetbaldag voor onze mooie voetbalclub, maar je mag de huid nooit verkopen voordat de beer geschoten is. Simpel gezegd heeft HJSC nog minstens zes punten nodig om kampioen te worden. Dat moet dan in de komende twee thuiswedstrijden gebeuren. Vandaag met een zege op Mulier en dan (pas) op 11 mei met een zege op Bakhuizen. Geen eenvoudige opgaves, gelet op de eerdere ontmoetingen met deze tegenstanders. In Witmarsum verspeelde HJSC eerder dit seizoen twee kostbare punten, door met 1-1 gelijk te spelen. We hebben dus nog wat recht te zetten.

Maar dat HJSC 1 zich in zo’n goede uitgangspositie heeft gewerkt, heeft het aan zichzelf te danken. Met beide nummers twee achtereenvolgend als tegenstander werden er zes punten gehaald met de duidelijke doelcijfers van 7 voor en 0 tegen. Twee weken geleden werd eigen huis eerst de aanval van NOK op overtuigende wijze afgeslagen (5-0), waarna vorige week in de Noordoostpolder die andere nummer 2 RKO op een volwassen manier met 0-2 werd geklopt. Twee dikverdiende overwinningen, waardoor HJSC nu  een gat heeft geslagen van 4 punten op NOK en 7 op RKO. Vandaag kruisen NOK en RKO de degens, wat betekent dat er opnieuw minstens één van deze twee ploegen punten gaat verspelen.

Goed. Eerst zelf maar eens zien te winnen. Waar ik twee weken geleden in het voorwoord iets te voorbarig was met mijn constatering dat we al 47 punten hadden (het waren er toen nog 43), ben ik inmiddels ingehaald door de tijd. We staan op 49 punten , maar dat gaat nog niet genoeg zijn. Er moeten punten bij. Vorige week hebben we een gezellig feestje gevierd in Rutten, maar we hebben nog geen prijs in handen. De finish is in zicht, tijd om de allerlaatste sprint in te zetten. En om speciaal voor deze gelegenheid eventjes in HJSC  1 termen te spreken: ‘hatsaa, gas geve!’

Kom op, HJSC!

Piet Jan Nauta 

HJSC 1 – NOK 1 | 06-04-2024

Goedemiddag voetbalvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. De komende 14 dagen treft de gehele top drie van de vijfde klasse A elkaar. Mogelijk krijgen we dan eindelijk eens een antwoord op de vraag wie van de top drie nu eigenlijk de beste is, want de verschillen zijn na zeventien speelrondes nog altijd minimaal. Koploper HJSC ontvangt vandaag nummer drie NOK, dat evenals nummer twee RKO op een punt achterstand staat.

De gedachten gaan in zo’n seizoen bij HJSC al snel terug naar het seizoen 2011/2012, toen HJSC er ook met twee andere ploegen met kop en schouders bovenuit stak in 5A. Toen waren de concurrenten Heeg en Blokzijl en moest er na 22 speelrondes zelfs een mini-competitie aan te pas komen om te bepalen wie zich tot kampioen mocht kronen. Opvallend is dat de drie kampioenskandidaten van toen na 22 speelrondes net zoveel punten hadden als het huidige HJSC nu al heeft na zeventien duels: 47. Om nog maar eens aan te geven dat in dit seizoen elke misstap fatale gevolgen kan hebben voor de titelrace.

Goed, er is de laatste weken volgens mij al voldoende gezegd over de drie speelrondes die eraan zitten te komen. Kijken naar wat er gebeurt op de andere velden is pas leuk als je zelf gewonnen hebt. Gezien de personele problemen die we na de winterstop ervaren is het knap dat we nu staan waar we staan. Een brede bank met daarop stuk voor stuk goede spelers is daarbij cruciaal gebleken. Tegen NOK zullen we alles en iedereen weer nodig hebben om tot een goed resultaat te komen. Dat het uitduel met 2-4 werd gewonnen is mooi, maar telt nu niet. Er moet vandaag opnieuw gewonnen worden om als koploper af te reizen naar RKO in Rutten. Niets meer, niets minder.

Dat mag gebeuren op de eerste dag van 2024 waarop we (als Buienradar mij niet weer in de steek laat) de 20 graden Celsius voorbijgaan. Goed nieuws voor de mooiweervoetballers.
Ook prettig voor onze zustervereniging Oudega, waar de derby tussen de plaatselijke vv en ons damesteam op het programma staat. ‘It Twadde’ brengt vandaag een bezoekje aan sportpark De Trije in Franeker.

Het gaat beginnen, de (mogelijke) ontknoping van de
vijfde klasse A. Geniet ervan, want voor je het weet staat de zomerstop alweer voor de deur. Tot in de derde helft!

Piet Jan Nauta

HJSC 1 – LSC 1890 za1 (23-03-2024)

Goedemiddag voetbalvrienden en van harte welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. Het is vandaag ‘superzaterdag’. Alle drie onze seniorenteams spelen een thuiswedstrijd en dat betekent van half 11 tot de klok van vijf volop voetbal op ons hoofdveld.

We beginnen met ‘De Slach om Smelbrêge’: HJSC 2 – Woudsend 2. Vervolgens nemen onze in goede vorm stekende dames het op tegen koploper Heerenveense Boys en als kers op de taart is het ons vlaggenschip HJSC 1 dat de koppositie verdedigt tegen Jong LSC 1890. En daarmee is de dag nog niet voorbij, want in De Jister wacht nog het draaiend rad én ‘live’ muziek van DJ Big Blender. Hatsa!

Maar het sportieve aspect telt het meest op deze dag. Als het goed is heeft u dit programmaboekje kort voor de aftrap van de laatste wedstrijd bemachtigd. HJSC 1 greep vorige week de koppositie door zelf te winnen van buurman TOP’63 (2-5), waarna de tegenstander van een week eerder (Blue Boys) ons een handje hielp door NOK op een punt te houden (1-1). Het blijft desalniettemin razend spannend bovenin. Als een kopgroep van drie op de Alpe d’Huez, die vol bij elkaar in het wiel zitten met nog zes bochten te gaan. Wie heeft zijn zenuwen het beste in bedwang en wie heeft er genoeg over voor de eindspurt naar de top?

Begin april krijgen we daar mogelijk al antwoorden op, als de top drie elkaar allemaal treft in een tijdsbestek van 15 dagen. Maar dat telt vandaag niet. Met Jong LSC 1890 op bezoek treffen we de ploeg die HJSC dit seizoen zijn eerste van de twee nederlagen toebracht. Op een gure en koude zaterdagnamiddag werd het op 4 november 2-1 voor de Snekers. Dezelfde ploeg was twee weken later in woord en gebaar ook aanwezig langs de lijn toen we in de beker uitgeschakeld werden door de hoofdmacht van LSC 1890 (6-0). Reken er maar op dat onze jongens erop gebrand zijn om hun gram te halen tegen de opponent van vandaag, wetende wat er allemaal op het spel staat.

Rest mij nog te vermelden dat het kaboutervoetbal afgelopen week weer is hervat, onder de bezielende leiding van trainsters Jeanet en Isa. Ze hadden liefst 14 (!) enthousiaste kabouters op het veld staan. Kijk, daar worden we als bescheiden dorpsvereniging blij van. Hopelijk zien we vanmiddag ook veel blijdschap terug op ons sportpark en in de kantine en dat we het met recht een superzaterdag konden noemen!

Piet Jan Nauta

HJSC – Blue Boys (09-03-2024) 

Goedemiddag sportvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de wedstrijd tussen HJSC 1 en Blue Boys 1. Vanzelfsprekend ook een hartelijk welkom aan onze gasten uit Nij Beets en ook aan scheidsrechter Mustafa Turkmen uit Franeker. Weer een jonge scheidsrechter in het gilde. Goed om te zien!

Voor de laatste keer dat dit affiche op het programma stond, moeten we een poosje terug in de tijd. Bijna twaalf jaar geleden streden HJSC en Blue Boys om een ticket in de vierde klasse, dat toen nog in handen was van de bezoekers. Het tweeluik werd echter gewonnen door HJSC, toen nog getraind door Douwe Zeldenrust. Het uitduel (we waren met de bus) werd met 1-2 gewonnen door treffers van Justin Boonstra en Henk Sijbesma. Gert Jan Tolsma hield door een late tegentreffer de hoop van Blue Boys nog in leven. Bart Jonckers opende de score namens de bezoekers in Hommerts, waar HJSC middenin de viering van de HJSC-dagen zat, en zorgde voor wat angstige momenten op Oan it Far. Treffers van Justin Boonstra, Aede Piet Hoekstra en Steve Bakker zorgden echter voor een 3-1 zege, promotie voor HJSC en een onvergetelijk weekend.

Van de doelpuntenmakers die twaalf jaar geleden op het veld stonden zijn alleen Jonckers (38) en Boonstra (34) nog over. Het zal u niet verbazen dat beide elftallen in de loop der tijd een verjongingskuur hebbend doorstaan. Op dit moment lijkt het er niet op dat Blue Boys nog in de top vier gaat eindigen, maar wellicht kunnen ze in de derde periode nog hoge ogen gooien. De 5-0 thuiszege op TOP’63 van vorige week zal de bezoekers het nodige vertrouwen voor de toekomst hebben gegeven, zo ook vandaag op bezoek in Hommerts-Jutrijp.

HJSC boekte een belangrijke uitzege op Hielpen vorige week (2-5) en maakte dus geen fout in de titelstrijd. Met het oog op de eerste weken van april, waar achtereenvolgend NOK (thuis) en RKO (uit) op het programma staan, is puntenverlies in maart duurder dan ooit. De eindstreep komt steeds helderder in zicht en de vraag is wie het beste met de spanning om kan gaan en wie de langste adem heeft van de drie kandidaten. Maar dat is wat we graag willen als HJSC. Wedstrijden spelen die ergens om gaan. Vandaag is daarop geen uitzondering.

Als Buienradar mij niet in de steek laat, belooft het ook nog eens een aangenaam dagje te worden en dus heerlijk voetbal(kijk)weer. Dat werd ook wel weer eens tijd! Oh ja, en bent of kent u een kabouter (jongen/meisje van 4/5 jaar) die het leuk vindt om op dinsdagmiddagen een balletje te komen trappen tijdens onze kaboutertrainingen? Laat het ons dan even weten. Hoe meer, hoe beter!

Een fijne dag gewenst en tot in de derde helft!

Piet Jan Nauta

HJSC – Arum (10-02-2024)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de wedstrijd tussen HJSC en Arum in de vijfde klasse A. Speelronde 13 van de 22.

Als u straks op het veld weer witte broekjes en groene shirts ziet, is dat te danken aan onze wasvrouw Hannie. Want de staat waarin onze tenues woensdagavond laat verkeerden toen ze voor de wasmachine van Hannie werden gezet, was niet om over naar huis te schrijven. In de modderpoel van Woudsend, waar de regenval zorgde voor iets dat in de verte leek op een voetbalwedstrijd, gingen de drie punten echter wel mee naar huis.

Onder het toeziend oog van zo’n vijftig toeschouwers (petje af) was het Jelger de Boer die met een machtige kopbal de score opende. De Woudsender gelijkmaker vlak voor rust werd pas in blessuretijd van de tweede helft weggewerkt door Ramon Raap. Van normaal voetbal was op dat moment al geen sprake meer, maar de wil die HJSC na rust toonde om hier koste wat kost nog de zege uit het vuur te slepen bleek uiteindelijk doorslaggevend.

Die wil is ook vandaag en in de komende negen wedstrijden nodig om dit seizoen goed af te sluiten. Elke fout kan de titelkansen van HJSC namelijk op zeep helpen, aangezien NOK en RKO hun wedstrijden ook maar blijven winnen. Arum, tegenstander vandaag, hervatte vorige week het seizoen in eigen huis met een 1-1 gelijkspel tegen TOP’63. We zijn dus gewaarschuwd. 

Voor HJSC 1 is het de eerste thuiswedstrijd van 2024, iets wat de dames en it twadde vorige week al hebben afgewerkt. HJSC 2 ging nipt onderuit tegen het enige elftal dat Tzummarum tegenwoordig nog de wei in kan sturen (0-1), de dames zorgden daarvoor voor spektakel door zich in het laatste halfuur van een 2-4 achterstand terug te knokken naar een 5-4 overwinning op EBC/Delfstrahuizen. Vandaag spelen HJSC VR1 en HJSC 2 pittige uitduels tegen respectievelijk QVC en Nieuweschoot.

Tegen het einde van de middag zullen we zien wat de oogst is in het aantal punten. Voor diegene die dat nog niet heeft gedaan; maak ook eventjes kennis met Johan en Femke. Zij zijn de nieuwe beheerders van het dorpshuis en voorzien u maar wat graag van een warm of koud drankje of hapje in de rust of in de derde helft.

Voor nu een fijne voetbalzaterdag gewenst!

HJSC – Udiros 1 (16-12-2023) 

Goedemiddag sportvrienden en welkom bij alweer de laatste (thuis)wedstrijd van dit kalenderjaar. Op het programma staat vandaag het duel dat twee weken geleden ook al op het programma stond maar toen geen doorgang kon vinden vanwege de conditie van het veld: HJSC  – UDIROS. Een hartelijk welkom aan onze gasten uit Oudehorne/Nieuwehorne met de schitterende clubnaam ‘Us Doarp Is Ryk Oan Sport’. Cult.  

Omdat we het onszelf weer eens lekker lastig hebben gemaakt tijdens onze traditionele HJSC winterdip, lopen inmiddels achter de feiten aan in 5A. Ja, we hebben heus alles nog in eigen hand. Maar we kunnen ons weinig tot geen fouten meer veroorloven, aangezien concurrent NOK een stuk makkelijk aan zijn zeges komt dan wij. Dan is zo’n 1-4 zege op bezoek bij NOK lekker, maar op dit moment kopen we er weinig voor. 

Na NOK werd er verloren van RKO, werden we uitgeschakeld in de beker tegen het grote LSC 1890 (dat woensdag alsnog werd uitgeschakeld door vierdeklasser Wildervank) en gelijkgespeeld tegen Mulier. In de stromende regen reisden we vorige week af naar Bakhuizen, waar we nog nooit makkelijk gewonnen hebben. Een volgende bananenschil lag klaar, maar HJSC rechtte de rug en won verrassend eenvoudig met 0-3. Dat geeft de burger weer wat moed.  

De intensiteit die vorige week getoond werd, is ook vandaag weer hard nodig. UDIROS verloor de laatste vier duels op rij, maar dat ging drie keer met maar één doelpuntje verschil. En bij de bezoekers loopt, ook al scoorde hij de laatste vier duels niet, nog altijd de topscorer van 5A Bas Leenstra (9 treffers) in de voorste linie. Bij een zege van de bezoekers kunnen ze zo weer aansluiten bij de top van de middenmoot. Zo willen de mannen van trainer Oebele Schokker (u kent hem wel) vast en zeker de winterstop in.  

Liefhebbers die niet wachten om HJSC weer in actie te zien, kunnen op vrijdagavond 5 januari terecht in Franeker als onze jongens deelnemen aan het Open Fries Kampioenschap zaalvoetbal. Natuurlijk zitten we daar in de poule des doods met drie zaalteams (Sparta Nijkerk, Urk en Sneek Wit Zwart) en twee veldteams (Oosterlittens en Birdaard). Aanmoedigen is, net als vandaag, niet verboden.  

Maak er nog wat moois van op deze laatste voetbalzaterdag en graag tot onze nieuwjaarsborrel (plus zaalvoetbaltoernooi en warm buffet) op zaterdag 13 januari! Een week later komen we weer langs de deuren met onze snert en op de 27e hervat HJSC 1 het seizoen in en tegen Woudsend. De Slach om Smelbrêge om 2024 mee af te trappen. Lekker hoor!   

Alvast fijne feestdagen en een goede jaarwisseling gewenst. Tot volgend jaar! 

HJSC – TOP’63 (28-10-2023)

Goedemiddag voetbalvrienden en van harte welkom bij de derby tussen HJSC en TOP’63 in de vijfde klasse A. Het is superzaterdag op sportpark Oan it Far, al is het op het moment van schrijven nog twijfelachtig of alle drie de thuiswedstrijden van de senioren doorgang zullen vinden. Er valt nogal wat regen de laatste tijd en dat zal de komende tijd ook wel zo blijven.

Goed, dat is een zorg voor op andere momenten. We hebben dankzij onze fjildmannen natuurlijk wel een voortreffelijk veld liggen. Maar laten we eerst nog eens even teruggaan naar zes dagen geleden. Een schitterende voetbaldag. Niet alleen qua weer, maar ook qua bezoekers en niet te vergeten de (volgende) bekerstunt. Op zondag klopten we Oerterp, titelkandidaat in 3A op zondag, met 2-1. Een magere afspiegeling van de kansenverhouding, maar dat mocht de pret niet drukken. Gelukkig voor TOP’63 stond Arjen Hoekstra druk aantekeningen te maken langs de lijn, want HJSC is natuurlijk een grote onbekende voor hem en zijn kompaan; hoofdtrainer Timo Breukelaar. We spelen vandaag overigens in het groen.

Niet zo lang geleden was dit nog een degradatiekraker in de vierde klasse A. Helaas ging eerst HJSC kopje onder en een seizoen later, afgelopen mei, volgden ook de geelhemden uit Oppenhuizen. Na vier speelrondes in het huidige seizoen vinden we beide elftallen terug bovenin. HJSC de nog zonder puntenverlies zijnde koploper, TOP’63 nog zonder nederlaag maar wel met twee gelijke spelen ertussen. Winst voor HJSC zou betekenen dat we al vroeg in het seizoen een voorsprong van vijf punten nemen, om maar even de belangen van dit duel aan te geven. Want winnen van Oerterp is leuk voor de ervaring en de verhalen; er is maar één prijs die écht telt dit seizoen. En daar spelen we vandaag weer om.

De geschiedenis leert ons dat deze wedstrijd lastig te voorspellen is. De ploegen zijn altijd aan elkaar gewaagd, er zit altijd wel een klein scherp randje aan het duel en het is alweer 27 jaar geleden dat er bij de derby in Hommerts geen doelpunt viel. Van de 17 duels die er in het verleden op Oan it Far werden gespeeld, was slechts 3 keer de marge groter dan één doelpunt verschil (4-0 in 1990, 4-2 in 2002 en 4-1 in 2007).   

Ga er dus maar eens goed voor zitten of staan vanmiddag en gesteund door alle andere seniorenteams gaan we weer vol voor de winst vandaag. Want derby’s zijn er om te winnen. Zeker als je doelstellingen zijn zoals die van HJSC in dit seizoen.

Vanuit Londen groeten Atouba, Appie, Knibbel, Loppie en ik u vriendelijk en maak er, net zoals ons vandaag, een prima voetbaldag inclusief derde helft van. Hup HJSC!

Piet Jan Nauta

HJSC – Oerterp (zondag 22 oktober 2023) (K.O. Beker) 

Hallo voetbalvrienden en welkom op een bijzondere voetbalmiddag in de historie van de Hommertser Jutrijper Sport Combinatie, jullie beter bekend als ons aller HJSC.  Normaal bestaat deze dag voor de een uit spier- en gewrichtspijn en voor de ander uit brakheid of in het ergste geval een dikke vette kater. Weer een ander is al vroeg uit de veren dankzij twee kinderen die van beide zaterdagskwalen nog geen last hebben. De voetbalschoenen aantrekken doen we nooit op deze dag, laat staan een derde helft. Maar vandaag moeten we er maar eens aan geloven. De trouwerij van vrijdag is weer uit de beentjes (wat stonden we vrijdag mooi op de foto in de Leeuwarder Courant, hè?) en we maken op ons voor een prachtige voetbaldag.

U had het vast al door; HJSC speelt vandaag op zondag. Dat is even wennen. Het is ook niet de bedoeling dat we dit elke week gaan doen, maar bijzondere situaties vragen nu eenmaal om bijzondere oplossingen. Want uitgerekend in het seizoen dat we eens een bruiloft mogen bezoeken als team, presteren we het om als glorieuze winnaar uit een loodzware bekerpoule te stappen. Tactisch gezien geen hele sterke zet van onze voetballers.

De tegenstander van vandaag
Maar daarom heten we vandaag wel mooi even een zondagclub welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. En niet zomaar een club; Oerterp. Na vier speelrondes nog altijd ongeslagen in de derde klasse A (8 punten) en al negen duels (inclusief oefenpotjes) op rij zonder nederlaag.

Laat ik gelijk even wat achtergrondinformatie geven over Oerterp, want dat dit geen kinderachtige tegenstander is zal misschien niet voor iedereen duidelijk zijn. Sinds het FVB-tijdperk kwamen de blauwhemden nog geen enkel seizoen in de vijfde klasse uit. Het laatste seizoen in de vierde klasse is al zestien jaar geleden in 2007/2008, toen veel jongens die vandaag namens HJSC op het veld staan nog maar net of nog niet eens op de basisschool zaten.

Sindsdien speelden ze altijd in de derde klasse en na een kampioenschap in 2018 werd zelfs voor een aantal seizoenen de tweede klasse bereikt. Namen als Folkert Hoekstra, Jelmer Hylkema, Lars Boonstra en Teake van der Hoek boezemden tegenstanders angst in. En dan waren er ook nog altijd een handjevol ‘Dijk’jes op wie men altijd kon rekenen, van wie Kees Jan misschien wel de bekendste Oerterper is met meer dan 200 officiële treffers achter zijn naam. Opvallend genoeg telt de huidige selectie volgens VoetbalNoord geen enkele Dijk meer. Misschien wordt er ooit nog op een terugkeer van die andere Dijk (Rolf) gerekend, die nu voor vierdedivisionist Buitenpost speelt. Dat scheelt toch een slok op een borrel.

Goed, hopelijk bent u nu weer iets meer op de hoogte van onze niet alledaagse tegenstander, die overigens getraind worden door hun oud-speler Freerk Brouwer die in 2020 de overstap van het veld naar de dug-out maakte. Een klein beetje vergelijkbaar met de route die onze trainer Thomas Graven aflegde naar de trainersstoel van HJSC. Maar er zijn meer overeenkomsten tussen Oerterp en HJSC.

Trotse koploper in 5A
Ook wij zijn, net als Oerterp, al negen duels op rij ongeslagen. Ook aan onze zegekar hangen al twee derdeklassers (QVC en SDS) en ook voor ons eindigde het seizoen met een nederlaag in de nacompetitie om promotie. We zijn de trotse koploper in 5A en willen deze positie over 18 speelrondes nog graag bezetten. Het mag duidelijk zijn dat het winnen van de beker niet het hoofddoel is voor beide ploegen, die hun zinnen opnieuw hebben gezet op promotie. Maar hé, af en toe een leuk bekerpotje tussendoor met een aansprekende tegenstander klinkt ons ook niet verkeerd in de oren. Voor Oerterp zullen wij een iets minder aansprekende naam zijn en als enig overgebleven vijfdeklasser in het bekertoernooi kon de loting voor onze gasten vandaag niet beter. En dan ook nog eens op de eigen vertrouwde dag mogen spelen; wat een weelde.

Maar HJSC zal er vandaag alles aan doen om dit mooie bekeraffiche om te zetten in een blijvende herinnering, net als de laatste keer toen we een zege boekten in de eerste knock-outronde van de beker. Een verhaal dat nog met enige regelmaat, zeker in aanloop naar dit duel, over de bar wordt gesmeten. In 2007 werd Friese Boys op eigen terrein geklopt met 2-1. En dat was op dat moment, net als Oerterp vandaag, een zeer gerespecteerde derdeklasser in het Friese amateurvoetbal.

Toeval? Volgens Cruijff bestaat dat niet. Maar toch leuk om met enig historisch besef dat kunstje van toen (Justin Boonstra, Hein Kemme en ondergetekende zijn nog over in de selectie van nu) eens te herhalen. En dan straks maar eens zien of zo’n derde helft op zondag wat bevalt! Hoe de maandag verloopt zien we morgen dan wel weer.

Een fijne voetbalZONdag gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC – Hielpen (07-10-2023)

Goedemiddag voetbalvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. Oktober is alweer een week oud, maar de nazomer is nog niet verdreven uit het land. Het belooft weer een mooie dag te worden vandaag.

Of het ook een mooie wedstrijd gaat worden, kan ik niet veel over zeggen. Vaak zijn confrontaties tussen HJSC en Hielpen niet per definitie mooi. Wel spannend. Dat zal vandaag niet anders worden. Geen ploeg wint makkelijk van de Hylpers, die in de competitie nog geen nederlaag hebben geleden. Het feit dat ze tegen nieuwkomers in 5A Blue Boys en TOP’63 ook niet wisten te winnen, maakt het dat er na twee keer een 2-2 gelijkspel twee punten achter twee duels pronken. Veel tweetjes. Laten we hopen dat de TOTO vandaag geen twee als uitslag oplevert.

Ook in de beker hebben de bezoekers een goede indruk achtergelaten. Er werd gewonnen van derdeklasser QVC (1-0) en nipt verloren van Workum (2-1), dat vorig seizoen degradeerde uit de tweede klasse. Ook vierdeklasser Sleat nam pas in de slotfase afstand van Hielpen: 3-1.

Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee, ook met de wetenschap dat HJSC de punten vorig seizoen ook niet cadeau kreeg tegen Hielpen. Wat heet. Uit werd in blessuretijd pas met 1-2 gewonnen. In de thuiswedstrijd leed HJSC zelfs een zeldzame thuisnederlaag met dezelfde cijfers.

De uitslagen van de laatste weken vertellen wel het verhaal van HJSC, dat het seizoen prima is begonnen. Als enige ploeg in 5A nog zonder puntenverlies, dat willen we zo lang mogelijk vasthouden. In een ideaal scenario willen we zo snel mogelijk een gat slaan naar de concurrentie. Een matig optreden als tegen Woudsend komen we dan vandaag niet mee weg. Dat moge duidelijk zijn.

Tegen Arum was het wat dat betreft alweer een stuk zekerder en terecht werd de (vooraf bestempelde) mede-titelkandidaat met 1-3 afgeserveerd. Enig verbeterpunt is het beter starten van de wedstrijd en het zorgvuldiger omspringen met grote kansen. Maar goed, we zijn natuurlijk ook geen Ajax. Al scheelt dat in niveau ook niet veel meer tegenwoordig.

Onze vrouwen trappen straks om 3 uur af in Harlingen tegen Zeerobben, op jacht naar de eerste zege van het seizoen. Het tweede mag zich na twee zeperds tegen de eerste elftallen van Tzummarum en Nieuweschoot nu opmaken voor het uitduel met Heerenveense Boys 7. Die aftrap was op het bijzondere tijdstip van 13.25 uur, dus de mannen van Hielke en Rohald verwacht ik hier wel zo rond het rustsignaal.

Na het eindsignaal zullen we de balans opmaken. Laten we hopen op negen puntjes. Dat is alweer eventjes geleden!

Een fijne voetbalzaterdag gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC – Woudsend (23-09-2023)

Goedemiddag voetbalvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. We trappen het seizoen af met de ‘Slach om Smelbrêge’; de immer beladen derby tussen HJSC en Woudsend!

Toevallig was dit ook de laatste competitiewedstrijd van het vorige seizoen, toen alleen de eer nog op het spel stond. Het werd een eenzijdige wedstrijd die eindigde in een 5-1 zege voor HJSC, waarin Woudsend met de gedachten al bij de derde helft en de welverdiende zomerstop was en wij nog in afwachting waren van wie we zouden treffen in de nacompetitie. Dat werd dus VCR en we weten helaas allemaal hoe dat avontuur na verlenging is afgelopen.

En dus staan we opnieuw aan het begin van een seizoen in de vijfde klasse. Vol goede moed duiken we erin en dat is niet zonder reden, want in de voorbereiding werd er nog geen enkele wedstrijd verloren. Derdeklassers QVC en SDS (beker) worden op hun eigen terrein op overtuigende wijze geklopt met 1-3 en 0-3. Vierdeklasser Irnsum kreeg een koekje van eigen deeg in de beker (4-2), een jaar nadat HJSC in Irnsum nog met 5-2 klop kreeg.

Een andere vierdeklasser (Delfstrahuizen) werd op een keurig gelijkspel gehouden en vorige week werd klassegenoot Mulier kinderlijk eenvoudig opzij gezet in Witmarsum, waarmee HJSC zich voor het eerst sinds 2007 plaatste voor de volgende ronde van de KNVB districtsbeker Noord. Wat een start!

Dat willen de mannen van trainer Thomas Graven en assistent Auke Piet van der Hoek maar wat graag doortrekken de competitie in. Constant blijven is het toverwoord na vorig seizoen, want één slechte maand en het seizoen kan sneller voorbij zijn dan een kabinet van Mark Rutte. Na zo’n voorbereiding en zo’n sterke tweede seizoenshelft als in 2022/2023, mag het geen geheim zijn wat de doelstellingen zijn voor HJSC in dit seizoen. Het begint met de letter ‘p’ en rijmt op romotie. En de beste manier om dat te bereiken is toch wel om na 22 speelrondes 11 ploegen onder je te hebben op de ranglijst.

Puntenverlies op eigen terrein is dan uit den boze. Zeker als onze buren op bezoek komen. En hoewel de verhalen over een blessuregolf in Woudsend ook hun weg naar Hommerts-Jutrijp hebben gevonden, dan nog staan er in de voorbereiding van de ploeg van Erik Beuckens twee oefenzeges op vierdeklassers De Wâlde en Blauwhuis genoteerd. En we weten uit eigen ervaring dat ploegen van ‘De Beuk’ altijd met het ‘mes in de bek’ het veld opstappen. Zeker als ze een rood shirt met witte V en een zwarte broek ons veld opstappen. Ik verwacht dan ook een spannender duel dan een paar maanden geleden.

De kans is aanwezig dat onze tribune vandaag weer uitkomst gaat bieden, net als maandagavond bij de wedstrijd van de verregende dames. Zij mogen het vandaag opnemen tegen EBC/Delfstrahuizen. It Twadde gaat op bezoek bij de reserves van Tzummarum. Succes!

Iedereen een fijne voetbaldag gewenst en graag tot straks in de kantine!

Piet Jan Nauta

HJSC – VCR (nacompetitie – 03-06-2023)

Goedemiddag voetbalvrienden en van harte welkom bij deze halve finale in de nacompetitie voor een plek in de vierde klasse. HJSC ontvangt vandaag een grote onbekende: VCR uit Rinsumageest. De nummer vier van de vijfde klasse B. Na een maandje zonder spanning gaat het vandaag weer om het ‘echie’ voor HJSC.

Vastgebeiteld op de derde plaats in 5A kon HJSC de laatste weken gebruiken om zich voor te bereiden op de (voorlopig) belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Jongens met blessures kregen hun rust op wedstrijddagen, maar midweeks werd er nog steeds op het scherp van de snede getraind.

Hoe anders was de voorbereiding van VCR op dit duel. Tot de laatste wedstrijddag moesten de bezoekers van vandaag strijden om hun plekje in de nacompetitie. Die werd uiteindelijk op de slotdag veiliggesteld middels een ruime zege op hekkensluiter Suawoude: 9-0.

Net als HJSC schommelt VCR de laatste jaren wat tussen de vijfde en vierde klasse. Zuur was het voor de oranjehemden dat de competitie in 2020 wegens Corona werd afgebroken, want VCR stond op dat moment bovenaan in 5C. Een jaar eerder daalde het af uit de vierde klasse, terwijl HJSC dat seizoen met een schaal op zak de omgekeerde weg bewandelde.

Het zal u dan ook niet verbazen dat deze wedstrijd nog nooit eerder op het programma heeft gestaan. Alleen al om die reden een bijzonder affiche, zoals nacompetitieduels altijd bijzondere wedstrijden opleveren.

De kater van vorig jaar, toen we op eigen terrein na een tegengoal in blessuretijd en daarna strafschoppen degradeerden tegen Ouwe Syl, is nog steeds voelbaar. Genoeg motivatie om die nare smaak van vorig jaar weg te spelen en ons nu wel te kwalificeren voor de finale.

De winnaar van vandaag neemt het namelijk over een week (10 juni) op tegen Boornbergum’80. Deze wedstrijd zal op nog onbekend neutraal terrein worden gespeeld. Waar dus een ticket voor de vierde klasse ligt te wachten is dus nog niet duidelijk. Maar de verwachting is Joure of Akkrum.

Ik verwacht ook een delegatie uit Boornbergum vandaag. Die zouden we volgende week graag weer treffen.

Wat er ook gebeurt; het is de allerlaatste thuiswedstrijd van het seizoen. Dan begint die ellendige zomerstop weer. Blijf daarom vooral even hangen na afloop, of je nu voor HJSC of VCR bent of een neutrale toeschouwer. De zanger van ons clublied, Sipke de Boer, staat vanaf half 8 in de tent.

Noem het een toetje van ons jubileumjaar, gesponsord door hoofdtrainer Thomas Graven. Laten we het voetbaljaar 2022/2023 voor sportpark Oan it Far op een mooie manier afsluiten. Dan doen we het (hopelijk volgende week en) op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni (HJSC-dagen) nog eens dunnetjes over.

Piet Jan Nauta

HJSC – Woudsend (13-05-2023)

Goedemiddag sportvrienden en welkom bij dé derby. De Slach om Smelbrêge: HJSC versus Woudsend.

Voor het eerst in vier jaar staat hij – in competitieverband – weer eens op het programma. Ontmoetingen tussen groenwit en roodzwart en roodzwart zijn doorgaans affiches om lang over na te praten. Zelfs als ze zo oersaai zijn als de 0-0 van eerder dit seizoen in Woudsend. Want na die wedstrijd heeft HJSC het over een andere boeg gegooid voor wat betreft de spelopvatting. En dat heeft ons geen windeieren gelegd, laten we maar zeggen.

Woudsend gaf ons in december het laatste zetje van de klif in de strijd om ons nog vast te klampen in de titelrace. Het vizier kon toen al vol op een plek in de nacompetitie. Die is inmiddels binnen en we weten dat we niet meer hoger of lager kunnen eindigen dan plekje drie. Ook weten we dat we op 3 juni nog één laatste thuiswedstrijd mogen spelen, ook al staat het affiche van vandaag te boek als ‘laatste thuiswedstrijd’. Wie de tegenstander dan is? Dat is nog afwachten.

Op 3 (en 10) juni moeten we pieken. Dat begint met fit zijn. En vooral gelet op dat laatste punt is het fijn dat trainer Thomas Graven en zijn lieftallige assistent Auke Piet van der Hoek enkele mannen met lichte pijntjes wat rust kunnen gunnen. Daartegenover staat dat jongens die net hersteld zijn van een blessure weer wat in vorm kunnen geraken voor de maand juni.

De tegenstander van vandaag, getraind door de ons wel bekende Erik Beuckens, is op weg om het beste seizoen sinds 2016/2017 neer te zetten. Daarvoor hebben de Woudsenders nog één zege nodig. Het zal ze dit seizoen geen prijzen opleveren, maar er lijkt weer een fundament gelegd waar de aankomende jaren op voortgeborduurd kan worden. Beuckens gunt jonge jongens de kans zich te laten zien en uiteindelijk zijn het deze mannen die over een paar jaar de kar moeten gaan trekken.

Ook al staat er los van de eer niets op het spel vandaag, dan nog kan het een interessante ontmoeting opleveren. Ook omdat bij HJSC dit seizoen jongens uit de jeugd hun kansen krijgen. Dit is precies zo’n wedstrijd om wat vlieguren te maken. Een derby met (hopelijk) veel publiek en de opscheprechten voor het komende jaar. En – niet te vergeten – een heerlijke pre-zomers weertje!

Rest mij alleen nog te vermelden hoe men een tompoes eet. Want daarover ontstond op Koningsdag een kleine discussie op de Marktstraat in Sneek. Dus ik leg het nog één keer uit voor alle Hommerts-Jutrijpers: het bovenste laagje bladerdeeg haal je van de slagroom af. Vervolgens plak je dit laagje aan de onderkant, met de plakkerige roze kant naar boven, weer vast, waarna je het gesuikerde gevaarte probleemloos naar binnen kunt schuiven zonder er een dikke bende van te maken. Graag gedaan!

Een fijne dag gewenst, blijf nog even hangen in de tent met zanger Bertus Sipma en tot ziens in de nacompetitie op 3 juni en op de HJSC dagen op 16 en 17 juni!

Piet Jan

HJSC – Arum (22-04-2023)

Goedemiddag voetbalvrienden en welkom bij de wedstrijd tussen HJSC en Arum, een (sub)topper in de vijfde klasse A.

De kaarten lijken wel aardig geschud in 5A wat betreft de prijzen. De Wâlde stevent af op de titel, Ens ligt op koers voor plek 2 en HJSC heeft plekje 3 bijna zeker in handen. Dat geldt ook voor Arum aangaande plek 4, die ook recht geeft op nacompetitie.

Maar zo lang het mogelijk is om voor plek twee te strijden, zal HJSC daarvoor gaan. Het programma om het seizoen af te sluiten liegt er niet om. Vandaag tegen nummer 4 Arum, volgende week naar de koploper, op 13 mei de derby met Woudsend en op de slotdag op bezoek naar nummer 2 Ens. Hopelijk valt er dan nog wat te winnen. Wel is duidelijk dat het een heerlijke opwarmer is voor de nacompetitie. Wedstrijden op niveau. Dat hebben we nodig.

Een groot deel van de selectie maakte vorige week kennis met het spelen in Hindeloopen. Harde wind, moeilijk bespeelbaar veld, fysieke tegenstand. Maar momenteel weet HJSC ook de lastige wedstrijden telkens in winst om te zetten. De cijfers in periode twee liegen er niet om: 8 gespeeld, 8 gewonnen. Netjes. Zeker gelet op de improvisatie die de laatste weken nodig was om de voorste linie in te vullen.

Met een zege op Arum is plekje drie veiliggesteld. Het uitduel ging na een belabberde tweede helft verloren: 3-2. Het betekende, zo bleek later, dat HJSC daar al afhaakte in de titelstrijd. Een mooie kans om vandaag wat recht te zetten. Maar Arum is een prima en gevaarlijke ploeg, werd toen al duidelijk.

Onze gevallen cupfighters van HJSC 2 zijn vandaag vrij. De angel lijkt er na de beker-exit een beetje uit te zijn, getuige de nederlaag van vorige week op bezoek bij de hekkensluiter Flevo Boys. Maar het is nog niet te laat om een mooi einde aan het seizoen te breien. Dat geldt ook voor HJSC Vr1, die om half 1 hebben afgetrapt tegen Franeker in de jacht op punten. Het zou mooi zijn als de dames van Toussaint en Timo wat kunnen sprokkelen.

HJSC – Espel (01-04-2023)

Goedemiddag voetbalvrienden en een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far voor de wedstrijd tussen HJSC en Espel.

Er zijn veel gelijkenissen te trekken tussen de start van HJSC in de eerste periode en in de tweede. In beide gevallen won HJSC de eerste vijf duels, incasseerde het tegen Bakhuizen pas de eerste tegentreffer van de periode en bleek een strafschop in blessuretijd cruciaal voor de uitslag in die wedstrijd.

Maar verschillen zijn er ook. Was HJSC bij aanvang van het seizoen vooral zoekende naar de aanvallende formatie en bestond er over de invulling van de achterste linie geen twijfel, inmiddels is dat omgekeerd. Geplaagd door blessuregevallen stond er na de winterstop geen twee wedstrijden achter elkaar dezelfde achterhoede op papier.

Desondanks leidde dat niet tot puntenverlies. Integendeel. Als HJSC vandaag minstens één doelpunt weet te scoren, dan heeft het er al net zoveel in het netje liggen als in de gehele eerste periode. Een waar scorebordjournalist zou dan zeggen: ‘het elftal van Thomas Graven en leider Auke Piet van der Hoek boekt progressie.’ Daarom zeg ik dus: ‘het elftal van Thomas Graven en Auke Piet van der Hoek boekt progressie’.

Progressie boeken is leuk en onderdeel van de reis, maar die moet uiteindelijk wel leiden naar een plek in de nacompetitie. We zijn realistisch genoeg om te kunnen vaststellen dat we De Wâlde niet meer gaan achterhalen na die rampweken in november en december. Om het seizoen te verlengen is er vandaag weer een zege nodig. Afstand nemen van de nummer vijf en hopelijk ook van de nummer vier. Inlopen op de nummer twee zou een mooie bijkomstigheid zijn. Evenals wat aangenamer weer dan vorige week tegen Bakhuizen. Respect voor de mensen die het duel bijwoonden.

Volgende week opnieuw een thuisduel voor HJSC 1. Dan al op het ongebruikelijke tijdstip van 12.30 uur, aangezien daarna de focus gaat op het bekeravontuur van HJSC 2. Zij ontvangen om 15.00 uur Oldeholtpade 3 voor een plek in de kwartfinale. Dit weekeinde kunnen de mannen van Hielke en Rohald zich goed voorbereiden, want ze zijn vrij. HJSC VR1 ontvangt Sint Annaparochie 2, de nummer zes van de vijfde klasse. Na de knappe remise tegen koploper Leeuwarder Zwaluwen 2 (1-1) wordt het tijd voor de eerste zege. Zet hem op!

Piet Jan Nauta

Een fijne voetbalzaterdag gewenst en graag tot over een week!

HJSC – Bakhuizen (25-03-2023)

Goedemiddag sportvrienden en welkom op sportpark Oan it Far voor de wedstrijd tussen HJSC en Bakhuizen.

De Mient Raaptribune is vandaag beslist geen overbodige luxe, gelet op de vele regendruppels die deze kant op komen. Maar op het moment dat u dit leest, betekent het wel dat het veld bespeelbaar is en dat er dus afgetrapt gaat worden.

En dat is goed nieuws, want HJSC heeft ondanks de vele onderbrekingen die 2023 al rijk is de flow aardig te pakken. Werd het nieuwe kalenderjaar nog afgetrapt met een late nederlaag tegen Ens, daarna volgden zeges op Blokzijl (0-6), NOK (3-0), Mulier (0-1) en LSC 1890 (0-2). U leest het goed; twee kunstgraszeges op rij. Tijden veranderen. Toch jammer dat zo’n kunstgrasveld in IJlst weer gaat verdwijnen, want dat trainen op plastic heeft de mannen van Thomas Graven en Auke Piet van der Hoek geen windeieren gelegd.

Over wind gesproken, als het goed is waait het vandaag recht de Mient Raaptribune in dus bij nader inzien zal ook daar niet iedereen droog staan. Droog stond HJSC nog wel nog op 5 november totdat het in Bakhuizen de eerste tegentreffer van dit seizoen incasseerde. Na een rode kaart voor Mark Tesselaar leek het met tien man een kansloze missie te worden, maar HJSC boog de achterstand om en hield met negen man een 1-2 voorsprong vast. Zo gek als toen hoeft het vandaag niet, als het maar drie punten oplevert. Vandaag kan er opnieuw een grote stap gezet worden richting het behalen van de nacompetitie, maar Bakhuizen blijft een gevaarlijke ploeg met veel power en snelheid voorin. Oppassen geblazen.

De andere seniorenteams vliegen niet ver uit vandaag. De dames gaan op bezoek bij Sneek Wit Zwart op jacht naar hun eerste zege van dit seizoen, terwijl HJSC 2 op bezoek bij IJVC 3 gaat voorbereiden op de achtste finale van de districtsbeker op 8 april. Dan komt Oldeholtpade op bezoek. Komen! Ook HJSC speelt dan een thuiswedstrijd (CVO), maar misschien is het nog een idee om deze op paasmaandag neer te zetten. Is er dan ook weer wat te beleven in het dorp, ist niet waar?

Dat blijft even afwachten, net als het doorgaan van deze wedstrijd op het moment dat ik dit voorwoord schrijf. Hopelijk bestaat de zaterdagmiddag uit (mooi) voetbal. En zo niet? Dan wens ik Hans Kazàn vandaag een betoverende 70e verjaardag.

HJSC – ENS (21-01-2023)

Goedemiddag sportvrienden en welkom (terug) op sportpark Oan it Far!

Het kalenderjaar 2023 wordt vandaag officieel afgetrapt met een ware topper in 5A. Althans. Als we daar na al dat puntenverlies in de laatste weken voor de winter nog van mogen spreken. Op basis van de ranglijst natuurlijk wel. De nummer drie ontvangt de koploper. Maar het verschil in punten is inmiddels al opgelopen naar zes punten, terwijl onze tegenstander nog een wedstrijd tegoed heeft. Is het dus nu al een ‘do or die’-wedstrijd voor HJSC? Zeker weten.

De tegenstander heet SV Ens en in de schaduw van HJSC en De Wâlde bleven ze in de openingsfase van het seizoen keurig in het spoor van de twee degradanten uit de vierde klasse. Maar toen zowel HJSC als De Wâlde ineens punten begon te morsen, sloeg de formatie van Erik Hanekamp toe. Tien wedstrijden, 27 punten. Dan ben je de terechte koploper. Er werd alleen een nederlaag tegen De Wâlde geleden met cijfers die eerder bij de finale van een wereldkampioenschap darten thuishoren: 7-4.

Het verschil tussen Ens en HJSC? Niet alleen zes punten, maar ook de nodige doelpunten. Waar HJSC met weinig doelpunten aan relatief veel punten is gekomen, gaat het scoren de ploeg uit de Noordoostpolder een stuk gemakkelijker af. Al wil dat ook wel met vier kanonnen in de selectie. Tony Sleurink (11), Kay Mannes (9), Rik Bosscha (8) en Koen Koomen (7) schieten dit seizoen met scherp. Taak aan HJSC is om de defensieve organisatie net zo op orde te hebben als in het begin van het seizoen, toen zes duels op rij de nul werd gehouden.

Want we zijn wel weer eens toe aan een overwinning en wat is dan een beter moment om toe te slaan dan vandaag? Trots zijn we op het feit dat we vandaag het ‘debuut’ zien van onze overkapping boven de staantribune. Dank aan onze vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Gelet op de hevige regenval van de afgelopen weken is een dakkie boven je hoofd geen overbodige luxe, naar wij dachten. Hopelijk verlaagt het de drempel voor mensen om bij een regenachtige dag naar het voetballen te gaan. En vanaf de staantribune is ons nieuwe digitale scorebord ook goed zichtbaar. Mocht de wedstrijd niet om aan te gluren zijn, kunt u zich zelfs nog omdraaien om de HJSC Wall of Fame te lezen. Top! De volgende projecten zijn skyboxen voor onze sponsoren en een beatylounge met wijnarrangement + kaasplankje voor alle spelersvrouwen en moeders.

We gaan weer beginnen, eindelijk. De komende weken zullen nog wel wat rommelig zijn, met het ene weekend wel een wedstrijd en dan het andere weekend weer geen programma. Maar straks vanaf maart gaan we in één volle ruk door naar juni, wanneer de prijzen verdeeld worden. En het is aan HJSC om dan bij de voorsten te staan.

Een fijne voetbaldag gewenst en vergeet niet om even een kijkje te nemen in het dorpshuis en bij eventuele aankopen aan onze sponsoren te denken.

Piet Jan

HJSC – De Walde (02-12-2022)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far.

Het kan verkeren. Zo ben je koploper en doe je volop mee in de strijd om de eerste periode, zo sta je derde en is een periodetitel zo goed als uit zicht. Twee nederlagen in vijf dagen tijd. Dat hakt erin. Zeker als je let op de tegenstand en vooral het eigen spel tegen mindere ploegen. Dan kun je twee keer binnen een minuut op voorsprong komen, maar uiteindelijk breekt het niet afmaken van wedstrijden voor de thee je na rust toch op.

Tel daarbij op de kleine blessures die we de laatste weken hebben opgepikt en het brengt je in een moeilijke situatie, zeker met koploper De Wâlde op bezoek. Door de laatste seizoenen in de vierde klasse inmiddels een goede bekende. Vorig seizoen troefden ze ons na de winterstop af op de ranglijst, maar ook in Elahuizen/Oudega werd de halve finale van de nacompetitie niet overleefd. En dus betekende dat, net als HJSC en NOK, degradatie uit 4A. De Wâlde scoorde makkelijk, maar kreeg ze net zo makkelijk om de oren.

Een verhaal dat ook dit seizoen wel opgaat voor de ploeg van onze oud-trainer Klaas Wittermans, al scoren de geelhemden dit seizoen zoveel dat ze af en toe wat tegentreffers kunnen slikken. LSC 1890 maakte er vorige week weliswaar drie tegen ze, maar zelf werd weer viermaal de trekker overgehaald. 36 keer al in totaal dit seizoen. Het mag duidelijk wat HJSC vandaag te doen staat tegen al dit aanvalsgeweld. Terug naar de basis waarmee we het seizoen zijn gestart.

We doen dat vanmiddag op een voor HJSC 1-begrippen onwennig tijdstip van half 2. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de wedstrijd van het Nederlands elftal om 4 uur, te bekijken op het grote scherm in het dorpshuis Oan it Far. En daarom hopen we op twee spectaculaire wedstrijden vanmiddag. Dat kunnen zowel onze supporters als die van Oranje goed gebruiken na de teleurstellende optredens van de afgelopen week. Want het is bij tijden niet om aan te gluren daar in Qatar.

Het is wel een WK met verrassende resultaten. Unsere Freunde zitten momenteel im Flugzeug en onze zuiderbuurtjes kunnen thuis een pintje pakken en de Vlaamse frietekes in het vet smijten. Amai! Kijk dus ook niet raar op dat Louis van Gaal met zijn zwikje totale mensen er vanmiddag keihard afgaat tegen de US of A. Maar goed. Mijn voorspellingen van dit WK zijn tot dusverre goed geweest voor een voorlaatste plek in de WK-pool van HJSC dus of u nu heel verdrietig moet worden van mij voorspelling lijkt me ook niet nodig.

Goed. Ik moet mijn voorwoord kort houden van Erro, dus ik schrijf richting het einde. HJSC 2 mocht vanochtend al op een pupillentijd aantreden tegen ONS Sneek 2 (die zijn flink afgezakt zeg) om de bekervorm proberen vast te houden. De mannen van Hielke en Rohald overwinteren in het bekertoernooi en dromen van Europees voetbal. Een gehavend damesteam kan vandaag de wonden likken op dit vrije dagje. Die eerste punten komen steeds dichterbij!

Rest mij nog te vermelden dat we op 7 januari geen jaarlijks mixtoernooi in de zaal van Woudsend hebben, maar de tweede editie van de HJSC Voetbalquiz in het dorpshuis. We beginnen ’s middags, waarna de nieuwjaarsborrel op het programma staat.

Voor nu een fijne voetbaldag gewenst (vanavond nog Messi in actie. Smullen!) en tot in de derde helft!

Piet Jan

HJSC – LSC 1890 ( 27-10-2022)

Goedemiddag sportvrienden,

Van harte welkom op Sportpark Oan it Far. Het is voor het eerst dat we in officieel verband op standaardniveau onze bezoekers van LSC 1890 uit Sneek welkom mogen heten in onze tweelingdorpen. De zondagclub is dit jaar gestart met een zaterdagteam in de vijfde klasse. Geen idee dus wat we mogen verwachten van de Lycurgus Sparta Combinatie. Lycurgus werd opgericht in 1890, Sparta in 1905 en de fusie vond plaats in 1907. Hoe dan ook is het de op een-na-oudste voetbalvereniging van Fryslân.
In eerste instantie een woord van medeleven aan de familie De Boer, die vandaag man, vader en pake Piet naar zijn laatste rustplaats hebben gebracht. Een totaal onverwachts afscheid van een dorpsicoon. Dat laatste durf ik wel met enige zekerheid te stellen. De voorzitter van de ijsvereniging hadden we graag nog heel wat jaartjes in ons midden gehad. Helaas hebben we dat niet altijd voor het zeggen. Zijn uitvaart is de reden dat deze wedstrijd van vanmiddag ook met een uurtje is uitgesteld.
Over naar het sportieve, de reden waarom we hier vandaag weer allemaal bij elkaar zijn. Want HJSC is het seizoen keurig gestart met drie zeges en een doelpuntloos gelijkspel tegen CVO. Dat laatste was op voorhand niet iets om voor te voetballen, maar na een zwaar onterechte rode kaart in de 25e minuut van doelman Johan de Boer wegens een vermeende handsbal en bijna 70 minuten met veldspeler Erro Hofstra op het doel, voelde de 0-0 in eerste instantie als een gewonnen punt.
Toen de adrenaline iets was afgezakt en we met een reële kijk terugblikten op de wedstrijd, bleek dat we eigenlijk nog twee punten hadden laten liggen. Maar hoe dan ook; HJSC voert de ranglijst aan in 5A. Voorlopig. Want De Wâlde is de enige ploeg die nog geen punt verspeelde, maar in deze oneven competitie wel een wedstrijd minder speelde. HJSC moet dus blijven winnen, om de druk op De Wâlde op te blijven voeren. Hoe dan ook is HJSC dit seizoen uiterst degelijk en zakelijk. Het geeft vrijwel niets weg en uit de paar kansjes die gecreëerd worden valt meestal wel een goaltje.
Voor mij persoonlijk een bijzondere dag, want het duel tussen HJSC en LSC 1890 is een ontmoeting tussen de enige twee clubs van wie ik het shirt gedragen heb. Twee jaartjes, van 2003 tot en met 2005, speelde ik voor de ‘blauwen’ aan de Leeuwarderweg. Een prachtige een leerzame tijd in een team dat veel Sneker voetbaltoppers heeft voortgebracht. Leuk om zo in de herfst van mijn eigen loopbaan nog eens tegenover LSC op het veld te staan.
Tot zover deze persoonlijke noot waar u verder totaal geen waarde aan hoeft te hechten.
Leider Dennis Betten van de Snekers herkennen de meesten van jullie mogelijk nog van een paar jaartjes geleden. Tijdens de HJSC-dagen verzorgde hij eens hevig geëmotioneerd de plaatjes op de feestelijke zaterdagavond. Tranen rolden over zijn wangen, zo ontroerde deze avond hem. Navraag bleek dat hij, omringd door al het groen en de natuur in ons dorp, last had van hevige hooikoorts. Daar zal hij vandaag iets minder last van hebben, is mijn veronderstelling. Plaatjes draaien na afloop hoeft hij ook niet, hij kan gerust aan de bar gaan zitten voor een koude kletser en mogelijk een gehaktballentest.
De overige seniorenteams spelen vandaag een uitwedstrijd. HJSC VR1 reist af naar Leeuwarder Zwaluwen 2 in de jacht op de eerste punten van dit seizoen. De cupfighters van HJSC 2 sturen de bolides vandaag naar Espel (3) om de ongeslagen reeks in de competitie vast te houden. Vorige week werd in De Westereen de volgende ronde van het bekertoernooi bereikt. Geluiden zijn er dat het 1 keer eerder voorgekomen is dat HJSC 2 overwinterde in het bekertoernooi. De kortste weg naar Europa is vooralsnog geen doodlopend spoor voor de mannen van Hielke Visser.
Voor nu wens ik jullie allemaal een hele fijne voetbalzaterdag en ik hoop jullie na afloop te treffen in de kantine.
Piet Jan

HJSC – Mulier (08-10-2022)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far, bij de wedstrijd van ons HJSC dat het vanmiddag opneemt tegen Mulier uit Witmarsum. Een wedstrijd die historisch gezien niet heel vaak voorkwam, maar wel degelijk vaker gespeeld is. De laatste keer dat Mulier hier een officiële wedstrijd speelde, was in het seizoen 1989/1990. HJSC won met 4-0.

Aan Mulier bewaren wij wel meer goede herinneringen, want in 2018 zegevierden we er in de halve finale van de nacompetitie, nadat er na 120 minuten en een 2-2 einstand strafschoppen nodig waren om een winnaar aan te wijzen. Het betekende voor de roodhemden de eerste afdaling naar de vijfde klasse van het noordelijke amateurvoetbal. Voor HJSC draaide het niet uit op promotie, aangezien Kootstertille (inmiddels koploper in de derde klasse) duidelijk een maatje te groot was. Die promotie werd een jaar later behaald in 5A, terwijl Mulier in 5B aan een wederopbouw was begonnen.

Het succes van Boer Jouke in Boer Zoekt Vrouw is vooralsnog overgewaaid naar de voetballende dorpsgenoten, want er werd dit seizoen nog niet verloren in de competitie. Twee wedstrijden, vier punten tegenover de zes punten uit twee wedstrijden voor HJSC. Vorige week trakteerden de bezoekers nieuwkomer LSC 1890 op een dikke nederlaag: 4-0. Die staat. Of het een vruchtbaar seizoen voor Mulier gaat worden (en boer Jouke) is de vraag. Daarvoor zijn we nog te kort onderweg.

Datzelfde geldt voor HJSC, dat na de afdaling afgelopen zomer wel de ambitie heeft om zo snel mogelijk weer te promoveren. Duidelijk mag zijn dat dat absoluut niet gemakkelijk gaat worden. Vooralsnog laat het spel van HJSC zich nog het beste vergelijken met een vrijgezelle boer die nog op bezoek wacht van Yvon Jaspers: er wordt weinig gescoord, maar er worden ook geen blauwtjes gelopen. Niet ontevreden met hoe het nu gaat, maar er wordt wel gesmacht naar wat meer actie. Wie weet levert de speeddate van vandaag met Mulier wat leuke beelden op.

Laten we hopen dat we een leuke wedstrijd te zien krijgen tegen een ploeg die ook wil voetballen. Die hebben we dit seizoen namelijk nog niet getroffen. Voordeel is wel dat de selectie van HJSC 1 nagenoeg fit is. Dat betekent dat het knokken is om een plekje en daar profiteert HJSC 2 weer van, waar ook iedereen fit is en de oudjes af en toe al kunnen genieten van vervroegd ATV. En daar profiteert de 35+ weer van. Zo helpen we elkaar weer door het najaar heen.

HJSC 2 mag vandaag afreizen naar Urk, waar het plaatselijke achtste elftal de nog zonder puntenverlies zijnde (mede)koploper het pootje wil lichten. Het vertrouwen van het bestuur in leider Hielke Visser lijkt zich nu uit te betalen. Hij kreeg de tijd om een nieuw elftal te smeden en dat is – gelet op de eerste twee duels – gelukt. En het spel is ook hartstikke leuk om naar te kijken! Dat geldt ook voor HJSC VR1, al is het daar nog wachten op resultaat. Een niveautje hoger worden de foutjes (zowel in aanvallend als verdedigend opzicht) iets sneller afgestraft. Hopelijk zijn, op het moment dat u dit leest, de eerste punten van het seizoen zojuist gepakt tegen DTD. Ook al hebben zij ten opzichte van ons nog het voordeel van een dorp extra.

Rest mij nog te vermelden dat er druk gewerkt wordt aan het nieuwe scorebord en de overkapping bij de tribune en dat onze Wall of Fame zo spoedig mogelijk weer te bewonderen is aan de muur van de kleedkamers. Voor nu een fijne wedstrijd gewenst en vergeet niet even om te blijven hangen in de kantine!Piet Jan

HJSC – Mulier (08-10-2022)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far, bij de wedstrijd van ons HJSC dat het vanmiddag opneemt tegen Mulier uit Witmarsum. Een wedstrijd die historisch gezien niet heel vaak voorkwam, maar wel degelijk vaker gespeeld is. De laatste keer dat Mulier hier een officiële wedstrijd speelde, was in het seizoen 1989/1990. HJSC won met 4-0.

Aan Mulier bewaren wij wel meer goede herinneringen, want in 2018 zegevierden we er in de halve finale van de nacompetitie, nadat er na 120 minuten en een 2-2 einstand strafschoppen nodig waren om een winnaar aan te wijzen. Het betekende voor de roodhemden de eerste afdaling naar de vijfde klasse van het noordelijke amateurvoetbal. Voor HJSC draaide het niet uit op promotie, aangezien Kootstertille (inmiddels koploper in de derde klasse) duidelijk een maatje te groot was. Die promotie werd een jaar later behaald in 5A, terwijl Mulier in 5B aan een wederopbouw was begonnen.

Het succes van Boer Jouke in Boer Zoekt Vrouw is vooralsnog overgewaaid naar de voetballende dorpsgenoten, want er werd dit seizoen nog niet verloren in de competitie. Twee wedstrijden, vier punten tegenover de zes punten uit twee wedstrijden voor HJSC. Vorige week trakteerden de bezoekers nieuwkomer LSC 1890 op een dikke nederlaag: 4-0. Die staat. Of het een vruchtbaar seizoen voor Mulier gaat worden (en boer Jouke) is de vraag. Daarvoor zijn we nog te kort onderweg.

Datzelfde geldt voor HJSC, dat na de afdaling afgelopen zomer wel de ambitie heeft om zo snel mogelijk weer te promoveren. Duidelijk mag zijn dat dat absoluut niet gemakkelijk gaat worden. Vooralsnog laat het spel van HJSC zich nog het beste vergelijken met een vrijgezelle boer die nog op bezoek wacht van Yvon Jaspers: er wordt weinig gescoord, maar er worden ook geen blauwtjes gelopen. Niet ontevreden met hoe het nu gaat, maar er wordt wel gesmacht naar wat meer actie. Wie weet levert de speeddate van vandaag met Mulier wat leuke beelden op.

Laten we hopen dat we een leuke wedstrijd te zien krijgen tegen een ploeg die ook wil voetballen. Die hebben we dit seizoen namelijk nog niet getroffen. Voordeel is wel dat de selectie van HJSC 1 nagenoeg fit is. Dat betekent dat het knokken is om een plekje en daar profiteert HJSC 2 weer van, waar ook iedereen fit is en de oudjes af en toe al kunnen genieten van vervroegd ATV. En daar profiteert de 35+ weer van. Zo helpen we elkaar weer door het najaar heen.

HJSC 2 mag vandaag afreizen naar Urk, waar het plaatselijke achtste elftal de nog zonder puntenverlies zijnde (mede)koploper het pootje wil lichten. Het vertrouwen van het bestuur in leider Hielke Visser lijkt zich nu uit te betalen. Hij kreeg de tijd om een nieuw elftal te smeden en dat is – gelet op de eerste twee duels – gelukt. En het spel is ook hartstikke leuk om naar te kijken! Dat geldt ook voor HJSC VR1, al is het daar nog wachten op resultaat. Een niveautje hoger worden de foutjes (zowel in aanvallend als verdedigend opzicht) iets sneller afgestraft. Hopelijk zijn, op het moment dat u dit leest, de eerste punten van het seizoen zojuist gepakt tegen DTD. Ook al hebben zij ten opzichte van ons nog het voordeel van een dorp extra.

Rest mij nog te vermelden dat er druk gewerkt wordt aan het nieuwe scorebord en de overkapping bij de tribune en dat onze Wall of Fame zo spoedig mogelijk weer te bewonderen is aan de muur van de kleedkamers. Voor nu een fijne wedstrijd gewenst en vergeet niet even om te blijven hangen in de kantine!Piet Jan

HJSC – Mulier (08-10-2022)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far, bij de wedstrijd van ons HJSC dat het vanmiddag opneemt tegen Mulier uit Witmarsum. Een wedstrijd die historisch gezien niet heel vaak voorkwam, maar wel degelijk vaker gespeeld is. De laatste keer dat Mulier hier een officiële wedstrijd speelde, was in het seizoen 1989/1990. HJSC won met 4-0.

Aan Mulier bewaren wij wel meer goede herinneringen, want in 2018 zegevierden we er in de halve finale van de nacompetitie, nadat er na 120 minuten en een 2-2 einstand strafschoppen nodig waren om een winnaar aan te wijzen. Het betekende voor de roodhemden de eerste afdaling naar de vijfde klasse van het noordelijke amateurvoetbal. Voor HJSC draaide het niet uit op promotie, aangezien Kootstertille (inmiddels koploper in de derde klasse) duidelijk een maatje te groot was. Die promotie werd een jaar later behaald in 5A, terwijl Mulier in 5B aan een wederopbouw was begonnen.

Het succes van Boer Jouke in Boer Zoekt Vrouw is vooralsnog overgewaaid naar de voetballende dorpsgenoten, want er werd dit seizoen nog niet verloren in de competitie. Twee wedstrijden, vier punten tegenover de zes punten uit twee wedstrijden voor HJSC. Vorige week trakteerden de bezoekers nieuwkomer LSC 1890 op een dikke nederlaag: 4-0. Die staat. Of het een vruchtbaar seizoen voor Mulier gaat worden (en boer Jouke) is de vraag. Daarvoor zijn we nog te kort onderweg.

Datzelfde geldt voor HJSC, dat na de afdaling afgelopen zomer wel de ambitie heeft om zo snel mogelijk weer te promoveren. Duidelijk mag zijn dat dat absoluut niet gemakkelijk gaat worden. Vooralsnog laat het spel van HJSC zich nog het beste vergelijken met een vrijgezelle boer die nog op bezoek wacht van Yvon Jaspers: er wordt weinig gescoord, maar er worden ook geen blauwtjes gelopen. Niet ontevreden met hoe het nu gaat, maar er wordt wel gesmacht naar wat meer actie. Wie weet levert de speeddate van vandaag met Mulier wat leuke beelden op.

Laten we hopen dat we een leuke wedstrijd te zien krijgen tegen een ploeg die ook wil voetballen. Die hebben we dit seizoen namelijk nog niet getroffen. Voordeel is wel dat de selectie van HJSC 1 nagenoeg fit is. Dat betekent dat het knokken is om een plekje en daar profiteert HJSC 2 weer van, waar ook iedereen fit is en de oudjes af en toe al kunnen genieten van vervroegd ATV. En daar profiteert de 35+ weer van. Zo helpen we elkaar weer door het najaar heen.

HJSC 2 mag vandaag afreizen naar Urk, waar het plaatselijke achtste elftal de nog zonder puntenverlies zijnde (mede)koploper het pootje wil lichten. Het vertrouwen van het bestuur in leider Hielke Visser lijkt zich nu uit te betalen. Hij kreeg de tijd om een nieuw elftal te smeden en dat is – gelet op de eerste twee duels – gelukt. En het spel is ook hartstikke leuk om naar te kijken! Dat geldt ook voor HJSC VR1, al is het daar nog wachten op resultaat. Een niveautje hoger worden de foutjes (zowel in aanvallend als verdedigend opzicht) iets sneller afgestraft. Hopelijk zijn, op het moment dat u dit leest, de eerste punten van het seizoen zojuist gepakt tegen DTD. Ook al hebben zij ten opzichte van ons nog het voordeel van een dorp extra.

Rest mij nog te vermelden dat er druk gewerkt wordt aan het nieuwe scorebord en de overkapping bij de tribune en dat onze Wall of Fame zo spoedig mogelijk weer te bewonderen is aan de muur van de kleedkamers. Voor nu een fijne wedstrijd gewenst en vergeet niet even om te blijven hangen in de kantine!Piet Jan

HJSC – Mulier (08-10-2022)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far, bij de wedstrijd van ons HJSC dat het vanmiddag opneemt tegen Mulier uit Witmarsum. Een wedstrijd die historisch gezien niet heel vaak voorkwam, maar wel degelijk vaker gespeeld is. De laatste keer dat Mulier hier een officiële wedstrijd speelde, was in het seizoen 1989/1990. HJSC won met 4-0.

Aan Mulier bewaren wij wel meer goede herinneringen, want in 2018 zegevierden we er in de halve finale van de nacompetitie, nadat er na 120 minuten en een 2-2 einstand strafschoppen nodig waren om een winnaar aan te wijzen. Het betekende voor de roodhemden de eerste afdaling naar de vijfde klasse van het noordelijke amateurvoetbal. Voor HJSC draaide het niet uit op promotie, aangezien Kootstertille (inmiddels koploper in de derde klasse) duidelijk een maatje te groot was. Die promotie werd een jaar later behaald in 5A, terwijl Mulier in 5B aan een wederopbouw was begonnen.

Het succes van Boer Jouke in Boer Zoekt Vrouw is vooralsnog overgewaaid naar de voetballende dorpsgenoten, want er werd dit seizoen nog niet verloren in de competitie. Twee wedstrijden, vier punten tegenover de zes punten uit twee wedstrijden voor HJSC. Vorige week trakteerden de bezoekers nieuwkomer LSC 1890 op een dikke nederlaag: 4-0. Die staat. Of het een vruchtbaar seizoen voor Mulier gaat worden (en boer Jouke) is de vraag. Daarvoor zijn we nog te kort onderweg.

Datzelfde geldt voor HJSC, dat na de afdaling afgelopen zomer wel de ambitie heeft om zo snel mogelijk weer te promoveren. Duidelijk mag zijn dat dat absoluut niet gemakkelijk gaat worden. Vooralsnog laat het spel van HJSC zich nog het beste vergelijken met een vrijgezelle boer die nog op bezoek wacht van Yvon Jaspers: er wordt weinig gescoord, maar er worden ook geen blauwtjes gelopen. Niet ontevreden met hoe het nu gaat, maar er wordt wel gesmacht naar wat meer actie. Wie weet levert de speeddate van vandaag met Mulier wat leuke beelden op.

Laten we hopen dat we een leuke wedstrijd te zien krijgen tegen een ploeg die ook wil voetballen. Die hebben we dit seizoen namelijk nog niet getroffen. Voordeel is wel dat de selectie van HJSC 1 nagenoeg fit is. Dat betekent dat het knokken is om een plekje en daar profiteert HJSC 2 weer van, waar ook iedereen fit is en de oudjes af en toe al kunnen genieten van vervroegd ATV. En daar profiteert de 35+ weer van. Zo helpen we elkaar weer door het najaar heen.

HJSC 2 mag vandaag afreizen naar Urk, waar het plaatselijke achtste elftal de nog zonder puntenverlies zijnde (mede)koploper het pootje wil lichten. Het vertrouwen van het bestuur in leider Hielke Visser lijkt zich nu uit te betalen. Hij kreeg de tijd om een nieuw elftal te smeden en dat is – gelet op de eerste twee duels – gelukt. En het spel is ook hartstikke leuk om naar te kijken! Dat geldt ook voor HJSC VR1, al is het daar nog wachten op resultaat. Een niveautje hoger worden de foutjes (zowel in aanvallend als verdedigend opzicht) iets sneller afgestraft. Hopelijk zijn, op het moment dat u dit leest, de eerste punten van het seizoen zojuist gepakt tegen DTD. Ook al hebben zij ten opzichte van ons nog het voordeel van een dorp extra.

Rest mij nog te vermelden dat er druk gewerkt wordt aan het nieuwe scorebord en de overkapping bij de tribune en dat onze Wall of Fame zo spoedig mogelijk weer te bewonderen is aan de muur van de kleedkamers. Voor nu een fijne wedstrijd gewenst en vergeet niet even om te blijven hangen in de kantine!Piet Jan

HJSC – Blokzijl (24-09-2022)

Goedemorgen sportvrienden en een hartelijk welkom in het seizoen 2022/2023 op sportpark Oan it Far. We zijn blij jullie allemaal weer terug te zien na de zomerstop en hopen jullie nog heel vaak te mogen verwelkomen. U is vast opgevallen dat programmaboekjesverkoopster Grietje van der Zee na twintig jaar trouwe dienst van een welverdiend pensioen geniet en we zijn blij dat er weer vervangers zijn. Ze kunnen vandaag meteen aan de bak, want we beginnen gelijk goed met een ware SUPERZATERDAG: al onze seniorenteams spelen vandaag thuis!

Voordat we uitkijken naar wat gaat komen, moet ik eerst de pijnpunten maar eens benoemen. Dan hebben we die maar gehad. Mijn laatste voorwoord was op 11 juni, voor het nacompetitieduel met Ouwe Syl. Ik had graag nog een voorwoord geschreven, maar zover kwam het helaas niet. We zijn op pijnlijke wijze (gelijkmaker in blessuretijd en vervolgens na één gemiste strafschop uitgeschakeld) gedegradeerd uit de vierde klasse A. Jammer, misschien ook een tikkeltje onnodig, maar het is zoals het is. Ongeacht het niveau blijft de voetbalzaterdag gelijk in Hommerts-Jutrijp, ook al is het doel om de sportieve ladder wel weer te beklimmen.

Na een degradatie volgt teleurstelling, kritiek en ook hier en daar wat frustratie. Hartverwarmend was het dan ook om te zien hoe door heel Nederland onze speler van het jaar Jelger de Boer werd gesteund. Hij was de pechvogel wiens strafschop werd gekeerd tegen Ouwe Syl. Spandoeken, vlaggen en hooibalen met daarop ‘Trots op De Boer’ en ‘Ik steun De Boer’ geschreven. Dat heeft Jelger (en zijn broer Johan ongetwijfeld ook) door de zware periode heen gesleept.

Inmiddels zijn we alweer een paar weken onderweg en zagen we wisselende resultaten in het bekertoernooi. Een nipte nederlaag tegen derdeklasser Waterpoort Boys 0-2), een (te) ruime nederlaag tegen vijfdeklasser Irnsum (5-2), maar ook een prima 3-0 zege op buurman IJVC, vorig jaar glansrijk kampioen in de vijfde klasse A. Het wordt een pittig seizoen met vele sterke tegenstanders. Wie dacht dat er dit jaar met een paar procentjes minder inzet gevoetbald kon worden, gaat daar snel van terugkomen. Wil HJSC meedoen om de prijzen, dan moeten we elke week vol aan de bak. Misschien nog wel meer dan vorig seizoen.

Voordelen van een degradatie zijn er natuurlijk ook. Want kijk eens wie we daar hebben in de touringcar: onze vrienden van Blokzijl! Ook al troffen we ze de laatste jaren niet, altijd werd er met een schuin oog gekeken naar onze Overijsselse kompanen die, sinds onze titel in 2019, achtereenvolgens in 5F, 5A en in 5G speelden. Vorig seizoen willen ze het liefst snel weer vergeten met nul punten, vijf doelpunten voor en 108 doelpunten tegen. Maar gelukkig zijn ze niet afgedaald naar de reserveklassen en gewoon op bezoek bij ons in de standaardklasse. In de voorbereiding werd Blankenham verslagen en in een pittige bekerpoule met twee derdeklassers en een vierdeklasser viel de schade na drie duels best mee. Er werd zelfs gescoord tegen VHK!

HJSC weet wat het te doen staat vandaag en dat begint met de juiste instelling. Dat geld ook voor HJSC 2, dat vanochtend om half elf al aftrapte tegen Waterpoort Boys 2. Onze cupfighters plaatsten zich voor de volgende ronde van de beker en gaan binnenkort de koker in. Onze vrouwen (ja, vrienden van Blokzijl. We hebben een damesteam!), kersverse kampioen van de vijfde klasse, debuteren vandaag in de vierde klasse met een thuiswedstrijd tegen Beetgum 1. Een uitdagende kennismaking met een niveautje hoger. Ook de HJSC 35+ en 45+ gingen gisteren voor het eerst dit seizoen de wei weer in. Het kan niet op dit weekeinde!

Als klap op de vuurpijl komt er nog een denderende derde helft na afloop van het ‘hoofdprogramma’, muzikaal omlijst door zangeres Jessy! Hatsikidee! Op een mooie superzaterdag!

Piet Jan

HJSC – Oude Syl (10-06-2022) (Nacompetitie)

Goedemiddag en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. Het is erop of eronder vandaag in de nacompetitie. Een hartelijk welkom ook aan onze tegenstander Ouwe Syl, die met de bus vanuit Oudebildtzijl zijn afgereisd naar Hommerts-Jutrijp.

U ziet dat de tent nog steeds op zijn plek staat naast het veld en dat betekent dat de HJSC-dagen in volle gang zijn. Gisteravond met het 45-plustoernooi en muziek van DJ Baggel, vandaag met een prachtig jeugdprogramma, gevolgd door dit mooie affiche en een uitgebreide derde helft met schitterende items in de veiling en livemuziek van Sipke de Boer. Wereldberoemd in menig voetbalkantine binnen én buiten Fryslân dankzij zijn kaskraker ‘HJSC, olé olé.’

Op bezoek is, zoals gezegd, Ouwe Syl. De nummer drie uit de vijfde klasse B. Als we VoetbalNoord mogen geloven is Ouwe Syl hier in de hele 75-jarige geschiedenis van onze club slechts één keertje eerder op bezoek geweest. Dat was in het seizoen 1993/1994 in de tweede klasse van de FVB, een wedstrijd die met 2-1 werd gewonnen door HJSC dankzij twee treffers van Ane Piet Hoekstra. Jawel, onze grensrechter. Verder is Ouwe Syl vooral een onbekende voor ons.

Persoonlijk is dat niet echt het geval. Voor mij is Ouwe Syl namelijk Sjoerd van der Meij. Een oud-collega bij Cambuur die mij daar aan het Cambuurplein jarenlang op de hoogte hield van het reilen en zeilen bij de geelzwarte brigade uit Oudebildtzijl. Over de beladen derby’s met CVO (Vrouwenparochie), het taaltje dat er gesproken wordt, historische wedstrijden en memorabele derde helften. Ik mocht op mijn beurt mijn zegje doen over ons biljartlaken, de zeldzame kampioenschappen, de derby’s met Woudsend en de weergaloze kansen die ik om zeep hielp. Net als uw steeds maar grijzer wordende verslaggever is ook Sjoerd te veel liefhebber om afscheid te nemen van het voetbalspelletje. Waarom zouden we ook?

Ouwe Syl werd in 2017 landelijk bekend door een veiling. De club verlootte een woning ter waarde van twee ton in het dorp en ik moet erkennen dat ik indirect, net zoals vele dorpsgenoten met mij, geld heb gestoken in het nieuwe kunstgrasveld van Ouwe Syl. Dat werd met de opbrengsten van de verloting aangelegd op sportpark De Nije Anwas. Goed, wij zullen vandaag geen tonnen binnenharken met onze verloting, maar blijf na de wedstrijd gerust even hangen. Wij hebben namelijk ook een aantal (*zet Gaston-stem op) SCHITTERENDE items die onder de veilinghamer gaan rond de klok van zeven uur. U kunt bieden op:

  • De voetbalschoenen die Arjen Robben droeg tijdens zijn laatste wedstrijd als prof;
  • Een Oranjeshirt van het Nederlands dovenelftal dat hier op 23 april op bezoek was;
  • Een door Sherida Spitse gesigneerd shirt van de Oranje Leeuwinnen, inclusief naam en rugnummer;
  • Een Feyenoord-shirt van dit seizoen, gesigneerd door alle spelers die dit seizoen de finale van de Conference League bereikten.

Nee, het is geen huis, maar het zijn wel heerlijke prijzen. Doe een goed bod en wie weet is hij voor u. Later op de avond – als er al wat sapjes inzitten – gaan er nog andere topstukken uit. Denk aan een paaldansclinic, een boottochtje voor twee (bikini only) of een dagje op pad met de Ganzenbroers! (Bekend van Hea!). Het zijn de Hommerts-weken bij Omrop Fryslân. Maandag zaten onze bermzuipers voor de camera te vertellen hoe zwaar ze het hadden tijdens de Drinkelfstedentocht. Arme jongens.

Ik dwaal af. Nog twee finales voor HJSC, waarvan deze gewonnen moet worden om ook die andere finale te mogen spelen. Een mooie kans voor ons om ook volgend seizoen in de vierde klasse uit te komen. Daarvoor hebben we alle steun nodig. Maar wat er ook gebeurt: grien en wyt, foar altyd!

Tot straks in de derde helft!

Piet Jan Nauta

HJSC – QVC (03-06-2022)

Goedemiddag sportvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far.

U heeft hem waarschijnlijk al zien staan: de feesttent. Na drie jaar mochten we hem weer eens opzetten voor een feestelijke HJSC-aangelegenheid. Gelukkig hebben we volop kunnen genieten van ons jubileumjaar. Vandaag sluiten we de reguliere competitie af met een thuiswedstrijd tegen QVC uit Stavoren. Maar het seizoen zit er nog niet op voor HJSC.

Over een week hopen we u hier namelijk weer te begroeten, als we de eerste wedstrijd spelen in de nacompetitie om lijfsbehoud in de vierde klasse te bewerkstelligen. HJSC staat nu op een dertiende plaats, wat betekent dat Ouwe Syl hier tijdens de HJSC-dagen van komende vrijdag en zaterdag op bezoek komt. Maar dat is nog niet zeker, aangezien HJSC nog een plekje kan stijgen op de ranglijst. Dan komen we aan de andere kant van het nacompetitieschema terecht. Volgens de geleerden een ‘gunstiger’ schema, maar aan een glazen bol hebben we niet zoveel. Wel is zeker dat bij een zege de finale op 18 juni op neutraal terrein is. Misschien zit er nog wel een busreisje in.

Het is wel zaak voor HJSC om met een goed gevoel de nacompetitie in te gaan. Op Justin Boonstra en Jetze Wiersma na is de selectie nagenoeg fit. Er werd de laatste weken gelukkig wel weer vaker doel getroffen, ook al hielden onze aanvallers vorige week in Delfstrahuizen wel de nul. Onnodig, maar we zitten natuurlijk niet voor niets in deze positie.

Maar eerst vandaag. Ook QVC heeft nog genoeg om voor te spelen. Zij moeten winnen van HJSC om zeker te zijn van een plek in de nacompetitie, maar dan voor een plek in de derde klasse. Het uitduel kunnen we kort over zijn. Het was een gezellige busreis, alleen de wedstrijd (7-0) viel nogal tegen. We hebben dus wel wat recht te zetten vandaag.

Voor de kampioensdames zit het seizoen erop en zij kunnen terugkijken op een geweldig voetbaljaar. HJSC 2 zou vandaag aantreden tegen ONS Sneek 2, maar de derde amateurclub van Fryslân heeft kennelijk niet genoeg spelers om een tweede elftal de wei in te sturen in de reserve vijfde klasse. Dat blijft toch bijzonder.

Rest mij nog te vermelden dat het niet is toegestaan om tijdens de wedstrijd alcohol te nuttigen langs de lijn. Alleen in de rust en na afloop van de wedstrijd wordt er bier verkocht. In de rust mag er alleen in de tent gedronken worden, niet daarbuiten. Houdt u zich daar alstublieft aan. We hebben geen zin in boetes en hebben er ook geen trek in om voor politieagentje te spelen.

Laten we er met zijn allen nog een paar mooie voetbalweken van maken, hopelijk eindigend met een derde opeenvolgend feestje op 18 juni.

HJSC – Sleat (21-05-2022)

Goedemiddag sportvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de wedstrijd tussen HJSC en Sleat.

Hopelijk is iedereen weer wat opgedroogd na het kampioensfeestje van vorige week. Ik kon er zelf niet bij aanwezig zijn, maar aan de verhalen te horen is het een onvergetelijke dag geworden voor ons vrouwenteam en begeleiding. Nauta junior mocht zelfs eventjes zijn bed uit om de trekker met platte kar vol in het groen gestoken vrouwen te aanschouwen. Vooral de trekker en de kar maakten indruk, maar dat zal met zijn leeftijd te maken hebben.

Van de kampioenskoorts over naar de degradatiestress. Hoewel van echte degradatiestress ook geen sprake is, aangezien rechtstreeks degraderen al is uitgesloten na zeges op NOK en AVC van veertien en elf dagen geleden. Op bezoek bij WPB lagen er een week geleden echt wel kansen op een resultaatje, maar echter gaven we de doelpunten toch wel weer makkelijk cadeau. Zonde.

Het kost HJSC veel moeite om wedstrijden te winnen. Meer moeite dan andere ploegen in de vierde klasse A. Om ons heen pakken de ploegen wel bonuspunten en dan sta je dus op een plek die je na dit seizoen veroordeelt tot het spelen van nacompetitie. Wat overigens geen straf is. Maar zolang er nog uitzicht is op rechtstreekse handhaving – en dat is er – moet je daar voor blijven gaan. Neem Sparta maar eens als voorbeeld in de eredivisie.

Dan is er ook wel ander leed. Neem nu HJSC 2. Om kwart voor twaalf trapten ze vanochtend af in Joure tegen het zevende van de plaatselijke SC. Wat een verschrikking. Hielke Visser moet naast het bedenken van een opstelling zelfs een heus voedingsschema in elkaar draaien. En niet alleen vóór de wedstrijd, ook na. Want op een lege maag de derde helft in? Doorgaans is dat niet het beste idee. Gelukkig zijn ze wel op tijd weer terug in Hommerts om het eerste een hart onder de riem te steken. Op naar het einde van het seizoen. Hopelijk op 4 juni, maar mocht dat niet lukken dan is 18 juni ook goed. Zolang het vierdeklasserschap dan maar is veiliggesteld.

Goed. Vandaag Sleat op bezoek. De ploeg speelt vrijuit, maakt nog een klein kansje op nacompetitie naar de derde klasse, maar zal nog een jaar in de vierde klasse beslist geen straf vinden. Een ploeg met – in tegenstelling tot bij HJSC – veel aanvallend geweld. Uit waren we dicht bij een puntje, maar zoals wel vaker viel het dubbeltje net de verkeerde kant op bij het scheiden van de markt.

Rest mij nog te vermelden dat de HJSC-dagen op vrijdag 10 en 11 juni weer terugkeren na een afwezigheid van drie jaar. Man, wat is dat lang geleden. Hoog tijd om wat schade in te halen met zijn allen. Er is dus nog genoeg om naar uit te kijken dit voetbalseizoen. En laten we eerlijk zijn. Voetballen in de maanden mei en juni is het mooiste wat er is.

Een fijne sportmiddag gewenst en denk erom dat u zich goed insmeert, want het zonnetje wil wel fikken.

Piet Jan

HJSC – Franeker (03-05-2022)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far.

Waar te beginnen na twee van zulke fantastische voetbalweken? Ja, de wedstrijd van HJSC 1 van vorige week (0-5 nederlaag tegen Creil-Bant) was eigenlijk een ‘hinderlijke onderbreking van een schitterende voetbaldag’, maar het mocht de pret op een prachtige reünie beslist niet drukken. Het werd laat, voor sommigen heel laat. Maar zoals de voorzitter van de plaatselijke ijsvereniging Piet de Boer mij ooit eens vertelde: ‘het is geen mooi feest geweest als je de volgende dag geen koppijn hebt.’ Wat dat betreft was het een prachtig feest.

Het is vandaag weer fijn om u hier te mogen begroeten langs de lijn voor opnieuw een thuiswedstrijd van HJSC 1, te weten tegen SC Franeker. Een ploeg die nog meedoet om de nacompetitieplekken en stiekem ook nog in de strijd om het kampioenschap. Al zijn er nog een handjevol ploegen in de vierde klasse A die azen op een misstap van koploper SC Bolsward.

HJSC is met andere dingen bezig. Hele andere dingen. Overleven. Niet van een kater op zondag, maar voor een mogelijke kater aan het einde van het seizoen. Want degraderen uit deze mooie klasse willen we beslist niet. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Ook vandaag tegen een op papier sterkere tegenstander. Nog eens een wedstrijd afsluiten zonder een enkel schot op doel, zoals vorige week het geval was, kan niet. De afstand tot het veilige elfde plekje bedraagt twee punten. Wat zou het lekker zijn om uitgerekend in de slotfase van het seizoen eens een kleine serie neer te zetten. Dan ben je ineens van alle ellende af. Dat is makkelijker geschreven dan gedaan tegen een geduchte tegenstander als Franeker, maar zonder ambities kom je nergens in het leven.

Als het goed is heeft u zojuist kunnen genieten van het duel tussen HJSC 2 en Sleat 2. De mannen van Hielke Visser en Rohald Boonstra konden ook eindelijk weer eens de wei in. De dames zijn vandaag vrij. Na de gewonnen officieuze kampioenswedstrijd van vorige week tegen Waterpoort Boys kunnen ze zich na vandaag nog eens twee weken voorbereiden op de officiële kampioenswedstrijd van 14 mei in eigen huis tegen Scharnegoutum. Het duel begint om 15:00 uur en hopelijk volgt na afloop de uitreiking van de schaal. HJSC VR1 kan vandaag overigens al kampioen worden als WPB verliest op bezoek bij Beetgum 2. Al lijkt me dat stug tegen de nummer voorlaatst. En het is natuurlijk veel leuker om het over twee weken geheel op eigen kracht te doen.

Het is een zonnig vooruitzicht in een tot dusverre mooi jubileumjaar. Het is alleen nog aan HJSC 1 om zich te handhaven en hoe lekker zou het zijn om de drie punten dan in eigen huis te houden. Rond de klok van vijf weten we meer!

Een fijne voetbalmiddag gewenst en graat tot straks in de derde helft!

Piet Jan Nauta

Voorbeschouwing VR1 jubileum-dag 23-04-2022

Goedemiddag sportvrienden en vriendinnen en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far bij de topper in de vijfde klasse van het vrouwenvoetbal tussen HJSC en Waterpoort Boys! Want een topper is het. Alleen deze twee ploegen maken dit seizoen nog kans om het kampioenschap. Alleen voor de bezoekers uit Sneek is dit de allerlaatste kans om die felbegeerde schaal te bemachtigen.

De cijfers vooraf:

  1. HJSC 18-47 (+53)
    2. WPB 17-40 (+30)

Het mag duidelijk zijn dat dit voor de vrouwen uit Hommerts-Jutrijp zo goed als de kampioenswedstrijd is. Weet het WPB te verslaan op deze bijzonder mooie dag, dan kan het bijna niet meer fout voor de meiden van Toussaint Boonstra en Timo Wittermans. Wint WPB, dan kan het de achterstand in de inhaalwedstrijd verkleinen tot een punt met nog drie speelrondes te gaan. Dan is de spanning weer helemaal terug.

Voor een hoop reünisten die hier al een poos niet zijn geweest is dit de eerste kennismaking met het damesteam van HJSC, dat vorig seizoen debuteerde op sportpark Oan it Far. Daarom is het goed om u iets over dit team te vertellen. Voor u staat een elftal vol met meiden uit Hommerts en Jutrijp, maar ook uit Heeg. Een echte vriendinnenploeg, zowel in de eerste, tweede als derde helft. Een geweldige aanwinst voor onze voetbalvereniging en we zijn als club dolblij (vooral voor de speelsters zelf) dat ze het in hun eerste volledige seizoen bij de senioren zo voortreffelijk doen.

Dit mag dan een heel nieuw team zijn binnen onze vereniging, de link met het HJSC-verleden is ook in dit team aanwezig. Speelsters wiens vader vroeger op ditzelfde veld het groen met wit droegen van HJSC. Denk aan Iris Dijkstra (van Willem, vandaag grensrechter), Irma Jaarsma (van George Thijs), Sacha van Vugt (van Sander) en Chantal en Ilona van der Horst (van Gert Dirk). Maar ook Hommert-Jutrijpers als Michelle Hoekstra (van Sikke) en Hannah de Jager (van Ysbrand) en Jenny Kemme (van Theo, broer Hein speelde jaren in het eerste) zijn vast namen die wel ergens een belletje doen rinkelen.

Zet daar dames bij als Ymkje Altenburg, Jeanet de Vries, Sietske Iedema, Isa van der Horst, Martynke Bergstra, Marijke Nauta, Corry Gjaltema, Berit Nijboer, Joukje Rijpma en Mariëlle Hofstra en je krijgt een schitterend elftal vol vrouwen die het mooi vinden om dit prachtige groene shirt te dragen. In de volksmond zijn dit dan ‘voetbalsters van buitenaf’, maar zo beschouwen wij ze allang niet meer. Dit zijn gewoon HJSC’ers. Met vlag en wimpel geslaagd voor de inburgeringscursus.

Wij hopen nog jaren van ze te kunnen gaan genieten hier. En vergeet niet dat dit ook de deur opent voor jonge meiden uit onze dorpen die ook graag willen voetballen. Wie weet wat de toekomst ons nog allemaal gaat brengen.

Maar eerst vanmiddag. Dit zijn de krenten in de pap, een officieuze kampioenswedstrijd tussen de koploper en de achtervolger. Op waarschijnlijk de mooiste HJSC-dag van dit jaar, tijdens de viering van het 75-jarig jubileum. Dat kan niet beter. Daarom voor de speelsters op het veld en de mensen langs de lijn de boodschap om vooral te genieten (Bakker, deze is voor jou) van deze middag en om alles te geven voor dat kampioenschap. Die kansen doen zich niet zo vaak voor. Vraag dat maar aan ondergetekende.

 

Voorbeschouwing HJSC 1 jubileum-dag

Goedemiddag en voor velen nogmaals een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de wedstrijd tussen HJSC en Creil-Bant in de vierde klasse A.

Het is vandaag een bijzondere dag met de reünie van ons 75-jarig jubileum dat momenteel volop bezig is. Het was de laatste elf dagen al schitterend om zoveel bekende gezichten en namen te treffen bij de receptie en de wedstrijd van woensdag tegen het Nederlands doventeam. Dat zal vandaag vast niet anders zijn.

Een speciaal woordje van dank gaat vandaag niet alleen uit naar al die vrijwilligers en bezoekers die er samen een fantastische dag van maken, maar ook de tegenstander van vandaag: fusieclub Creil-Bant. Want oorspronkelijk stond er vandaag een uitduel in ons programma. Echter wilde onze opponent wel ruilen van locatie. Dus zijn we vandaag hier en waren we op 26 februari in Bant.

Dat was bepaald geen rare middag, want we wonnen er met 0-2 van deze sterke ploeg. Vandaag zal het daarom opnieuw een zeer lastig verhaal worden, zeker in de wetenschap dat de al niet al te brede aanvalslinie van HJSC de laatste weken nog iets verder is uitgedund. Echter toonde HJSC woensdagavond aan het scoren nog niet verleerd te zijn, getuige de 9-2 zege op de ‘Dove Leeuwen’ van Oranje.

Wat een bijzondere avond was dat. Prachtig weer, veel bezoekers en natuurlijk een prachtig bedrag van 3500 euro dat naar de dovenploeg ging om zo de financiële impact van de reis te verlichten. De tranen bij aanvoerder Gert Jan Roelofs bij het zien van het bedrag was veelzeggend. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Speciaal dankwoordje naar Peter van der Meeren, die het hele traject in werking bracht een aantal maanden geleden. Hoe je als bescheiden sportvereniging op zo’n manier toch iets moois kunt betekenen voor een ander, doet ons allemaal goed.

Over tot de orde van de dag. We zijn inmiddels aangekomen in de laatste fase van het seizoen en het mag duidelijk zijn dat er nog heel wat moet gebeuren voor HJSC om ook volgend seizoen weer uit te komen in deze mooie competitie. Een pijnlijke nederlaag tegen De Wâlde (0-4) van vier weken geleden werd opgevolgd door een punt op bezoek bij TOP’63 (1-1). Een puntje tegen twee directe concurrenten, dat is simpelweg niet genoeg om je uit de degradatiezorgen te spelen. Er is meer nodig. Zeker nu NOK ook ineens puntjes begint te pakken.

Het worden nog spannende weken, maar we kunnen wel voortborduren op een aantal sterke optredens tegen sterker geachte tegenstanders. We hebben nog veel in eigen hand, maar niet alles. Een slecht resultaat vandaag zal deze gezellige jubileumdag onmogelijk kunnen verpesten, maar met een overwinning op zak kan hij natuurlijk wel nóg mooier worden. Met de steun van meer dan 120 reünisten en tal van bezoekers die gewoon komen voor de wedstrijd en gezellige nazit, zal het vandaag zeker niet liggen aan onze twaalfde man.

Ik wens u allen een fijne wedstrijd en tref u heel graag in de derde helft.

HJSC, olé!

Piet Jan Nauta

HJSC – De Walde (09-04-2022) 

Goedemiddag sportvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Als we na zestien speelrondes één conclusie mogen trekken, is dat we handhaving in de resterende tien duels helemaal op eigen kracht moeten zien te bewerkstelligen. Aangezien de top tien van onze klasse de punten keurig verdeelt onder elkaar, groeit het verschil met de ondersten. Hulp uit onverwachte hoek gaan we niet krijgen. Eerder tegenwerking, gelet op de nederlaag van koploper Foarút een week geleden tegen onze concurrent TOP’63.

Het legt meteen extra druk op het duel van vanmiddag met De Wâlde. Niet alleen voor ons, maar ook voor de gasten uit Oudega/Elahuizen. Wat voor HJSC geldt, geldt ook voor hun. En schrijf ze nooit af. De laatste weken waren ze dichtbij een resultaat tegen hoogvliegers QVC (4-3) en Waterpoort Boys (0-1). Dit zijn mannen die pas stoppen met vechten na het laatste fluitsignaal. HJSC moet minimaal hetzelfde brengen aan intensiteit om de punten in eigen huis te houden.

Hoe dan ook breekt er nu een bijzondere periode aan. Het is namelijk de week van onze verjaardag. Dinsdag trappen we het jubileumjaar officieel af op de dag dat onze vereniging 75 jaar bestaat. Het jubileum is een periode waar al een paar jaar hard aan gewerkt is door een grote groep mensen. Het kan niet anders dat – zeker met de coronamaatregelen die van tafel zijn – dat we er een mooi jubileumfeest gaan beleven. Het volledige programma is terug te vinden op onze site.

We hadden het liefst de tegenstander van vandaag welkom geheten bij onze reünie op zaterdag 23 april. Niet alleen is De Wâlde een club met de nodige raakvlakken en genoeg (oude) bekenden, de wedstrijd tussen HJSC en De Wâlde is er eentje met een rijke historie. Dacht ik. Een kijkje in de geschiedenisboeken leerde mij dat deze wedstrijd nog helemaal niet zo vaak is gespeeld in officieel verband. Sterker nog. In eigen huis heeft HJSC nog nooit gewonnen van De Wâlde. Of het moet in het seizoen 1976/1977 zijn geweest, maar die informatie heb ik niet tot mijn beschikking. Dan nog is het al meer dan 45 jaar geleden dat De Wâlde hier voor het laatst over de knie werd gelegd. Tijd om daar verandering in te brengen!

Ons damesteam speelt vandaag een uitwedstrijd tegen Berlikum/Minnertsga/Sint-Jacob 2 (BMJ). Een topper van onze koploper tegen de nummer 3. Blijven de dames van Toussaint Boonstra en Timo Wittermans op kampioenskoers?

HJSC 2 zag dinsdagavond in Oppenhuizen een mooie reeks ten einde komen. In de laatste vier duels werden 10 punten gepakt, waaronder zes van de twee koplopers. Op bezoek bij TOP’63 kenden de mannen van Hielke Visser een mindere dag: 2-0. De kans om die misstap vandaag op bezoek bij CVVO 4 recht te zetten.

Zo tegen zessen zullen alle teams zo langzamerhand het dorpshuis weer ingedruppeld zijn. Ik hoop u daar te treffen.

Op een mooie voetbaldag (en 9 punten)!

Piet Jan

HJSC – Tollebeek ( 26-03-2022)

Goedemiddag voetbalvrienden en opnieuw een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Na het gehak en gezaag van TOP’63 afgelopen dinsdag, hopen we vanmiddag op een wedstrijd met iets meer voetbal. En een gunstiger scoreverloop voor HJSC. Want waar de bezoekers uit Top en Twel voor rust alle hoeken van het veld te zien kregen, was de 1-0 voorsprong natuurlijk een veel te magere afspiegeling. Daar kregen we na rust de rekening voor gepresenteerd.

Dan zit je in de kleedkamer omringd door jongens met een slecht humeur. Zoals dat hoort na een dergelijk gelijkspel tegen misschien wel de grootste concurrent om dat veilige elfde plekje. Dus is het lekker dat de blik vrijwel meteen weer vooruit moet op de dag van vandaag, nu Tollebeek op bezoek komt.

Dat fietst lekker door het seizoen heen en heeft halverwege dit voetbaljaargang al een redelijk gaatje geslagen met de onderste ploegen. Een gaatje dat HJSC vandaag iets hoopt te verkleinen. Daar is veel voor nodig. Even terugdenkend aan het uitduel (ik was er niet bij, dus moet het van de ooggetuigen aldaar hebben) een wedstrijd met twee gezichten. Een uur voor de wissel en een halfuur na de wissel. Want wat wij dinsdag met TOP’63 deden, deed Tollebeek met ons. Ze hielden ons in leven. En kregen daarvoor dezelfde rekening gepresenteerd. Jawel, een 1-1 gelijkspel.

Wat de wedstrijd van toen zegt over het duel van vanmiddag? Precies niks. En dat is dus het mooie van voetbal, zeker in deze vierde klasse A. Niemand in deze klasse krijgt de punten cadeau. Iedereen kan punten pakken van iedereen. En wat hebben we de punten hard nodig. Want over een paar weekjes begint het verdelen van de prijsjes bovenin en de aanwijzing van de gevreesde plekken onderin.

Over een week is het alweer april, wat betekent dat onze 75e verjaardag aanstaande is. Het wordt met recht een feestmaand. Op de oprichtingsdag (dinsdag 12 april) is de opening, op woensdagavond 20 april staat op dit veld de ‘interland’ met het Nederlands doventeam op de rol, zaterdag 23 april is onze jubileumviering met een reünie en een dubbele thuiswedstrijd van zowel HJSC 1 als HJSC VR 1. Op 27 april komt recordinternational Sherida Spitse hier een voetbalclinic geven aan de jeugd. En als de maand april voorbij is, komen er nog genoeg andere festiviteiten. Houden ze hier wel van in het dorp. Zeker na twee jaar zonder.

Vergeet u niet voor het eind van deze maand nog even op te geven voor de reünie. En vergeet ook niet om straks na afloop even om het hoekje te kijken in het dorpshuis voor de derde helft. Houden we hier ook wel van, namelijk.

Een fijne voetbaldag gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC – TOP’63 (22-03-2022)

Goedenavond sportvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far!

Het is derbydinsdag in de vierde klasse A. Zowel HJSC als tegenstander TOP’63 staat na dertien wedstrijden op tien punten. Zelfs het verschil in doelsaldo is exact gelijk. Beide ploegen zullen aan elkaar gewaagd zijn vanavond. We zitten in hetzelfde schuitje. Een schuitje dat op zoek is naar een veilige haven in de vierde klasse.

Beide ploegen komen uit een pittig weekeinde. De bezoekers uit Top en Twel sprokkelden zaterdag een knap punt in eigen huis tegen QVC: 1-1. HJSC kwam net tekort in Menaldum tegen koploper Foarút, al was het in blessuretijd nog dichtbij de gelijkmaker (1-0). Het waren in beide gevallen wedstrijden waarin de ploegen tot het uiterste moesten gaan en het wordt interessant om te zien wat voor invloed dat zal hebben op de wedstrijd van vanavond.

Gelukkig lopen er bij HJSC genoeg jonge jongens rond. En u weet dat die doorgaans wat sneller herstellen van de (spier)pijntjes dan een gemiddelde 34-jarige schrijver van dit voorwoord. De velden zijn opvallend hard voor de tijd van het jaar, natuurlijk veroorzaakt door de droogte van de laatste weken. Heerlijk om in een voorjaarszonnetje op of naast een voetbalveld te lopen, maar de ondergrond kan best een spatje water gebruiken. Terwijl deze wedstrijd vier weken geleden nog werd afgelast wegens de drassige ondergrond. Sproeien in maart? Is dat al eens eerder gebeurd?

Onze fjildmannen zullen er weer bovenop zitten. Net zoals dat geldt voor de 22 voetballers en scheidsrechter Bleeker op het veld vanavond. En zo’n midweeks potje is toch heerlijk? Ja, het is wat donkerder dan op zaterdagmiddag, je moet iets warmer gekleed gaan dan overdag en de derde helft is wat korter dan gebruikelijk, maar bij een gebrek aan voetbal op televisie is er geen mooiere uitvlucht dan een avondje HJSC – TOP’63.

HJSC is compleet en topfit voor deze belangrijke week, want zaterdag staat er opnieuw een thuiswedstrijd op het programma tegen Tollebeek. De wasmachine van wasvrouw Hannie draait overuren. Drie wedstrijden in acht dagen. Champions League-schema voor haar en ook voor HJSC. Laten we hopen dat we de midweekse wedstrijd wat beter afwerken dan Ajax een week geleden.

HJSC kan dus hele goede zaken doen deze week, maar de resultaten komen onze mannen niet aanwaaien. Zeker niet in een derby. Dezelfde arbeid in instelling als de laatste weken is een vereiste.

Ik wens u allen een fijne voetbalavond en zie u graag nog even terug in de derde helft voor een nazit.

Piet Jan

HJSC – NOK (12-03-2022)

Goedemiddag sportvrienden en welkom (terug) op ons mooie sportpark Oan it Far!

U heeft er niets van meegekregen, maar dit is al het derde voorwoord dat ik schrijf dit kalenderjaar. Maar zoals u wel heeft vernomen, zijn de twee eerder geplande thuiswedstrijden tegen TOP’63 afgelast. Eerst lag storm Eunice en een flinke plas water dwars, daarna een Oppenhuister coronagolf. Dus driemaal is scheepsrecht, hoop ik dan maar.

Zo moesten we nog even iets langer wachten op de terugkeer van HJSC op het eigen sportpark. Op 27 oktober 2021 zag u ons vlaggenschip voor het laatst, toen de huidige koploper Foarút hier met 1-3 zegevierde. Er was nog die thuiswedstrijd zonder publiek tegen de toenmalige koploper Bolsward (3-3) en daarnaast speelde HJSC vijf uitduels. De busreis naar QVC (7-0, hebben we het niet meer over) een puntje bij Tollebeek (1-1), de nipte nederlaag bij AVC (2-1), de zege op Bant/Creil (0-2) en late nederlaag vorige week tegen kampioenskandidaat Sleat: 2-1.

Het is dus al bijna vijf maanden geleden dat de meesten van u HJSC 1 in actie zagen. Er is in de tussentijd veel gebeurd, dus om u even kort bij te praten hier een korte samenvatting. Jetze Wiersma is hersteld van zijn schouderblessure, maar zit nu wederom in de lappenmand met een nieuwe blessure. Johan de Boer is hersteld van zijn gekneusde ribben, Justin Boonstra van zijn gescheurde hamstring en ondergetekende draagt bij aan het verhogen van de gemiddelde leeftijd. Langs de lijn ziet u vanmiddag Auke Piet van der Hoek de leiding hebben over het elftal. Trainer Thomas Graven zit zijn derde van in totaal zeven wedstrijden schorsing uit. Hij kreeg er zes na het duel tegen AVC, ging en beroep en kreeg er voor straf nog eentje bij. Ik denk dat hij daarmee een clubrecord te pakken heeft.

Over naar vandaag. In deze fase van degradatievoetbal zijn alle wedstrijden belangrijk, maar deze nog net ietsjes meer. Hekkensluiter NOK, dat op drie punten achterstand van HJSC staat komt op bezoek. Hoewel het seizoen na vandaag pas op de helft is, zal het voor de bezoekers aanvoelen als een soort van laatste kans. Nu al. Na de nederlaag tegen TOP en het late gelijkspel tegen De Wâlde, zullen ze vandaag wel moeten. Datzelfde geldt voor HJSC. Wil het zich dit seizoen handhaven in de vierde klasse, dan telt alleen de winst. Eunice mag dan verdwenen zijn, maar u kunt erop rekenen dat het flink gaat stormen vanmiddag.

Een speciaal welkom voor de bezoekers uit Nijemirdum en Oudemirdum. Onlangs in het thuisduel met De Wâlde stond het blauw van de mensen langs de lijn. Zoals het hoort. In weer en wind, maar ook in goede en slechte tijden steun je je club. Zo gaan die dingen hier ook.

Het tweede elftal gaat vandaag op bezoek naar TOP’63 3, terwijl de dames in de jacht op het kampioenschap vandaag afreizen naar het altijd gezellige Oeverzwaluwen in Koudum. Met een stukje livemuziek in De Jister na afloop van deze wedstrijd (zanger André), hopen we op een ouderwetse negenpuntendag. Maar daar moet keihard voor gewerkt worden.

Een fijne voetbalmiddag gewenst en tot straks in de derde helft!

Piet Jan Nauta

HJSC – Foarut (23-10-2021)

Goedemiddag sportvrienden en een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far.

Het water in de sloten stond donderdag hoog in onze dorpen. Op bepaalde plekken liepen de weilanden zelfs over. Geen goed teken in aanloop naar een voetbalweekeinde. Maar hopelijk rolt de bal en als jullie dit lezen betekent het dus dat er gewoon gevoetbald wordt in Hommerts-Jutrijp vandaag. Want aan het veld ligt het normaal gesproken niet bij ons.

Het is een drukbezette dag, want ook de vrouwen spelen vandaag een thuiswedstrijd. Zij ontvangen Berlikum. De vrouwen kennen niet alleen een prima seizoenstart in de vijfde klasse met zeven punten uit vier wedstrijden, maar zorgden vorige week voor een daverende stunt door de koploper van de vierde klasse Beetgum uit het bekertoernooi te knikkeren. Na een 2-2 eindstand waren de dames van Timo en Toussaint het rustigst vanaf elf meter en dus door in de beker. Super! Hopelijk was er nog geen weekeindje weg gepland voor de volgende bekerronde.

Dan over naar HJSC 1. Na twee gelijke spelen in de eerste duels, volgden nederlagen tegen Delfstrahuizen (0-3) en Franeker (2-0). Er zit dit seizoen een patroon in bij de mannen van Thomas Graven en assistent Auke Piet van der Hoek. Vaak begint pas na rust de boel te draaien. Hopelijk lukt het vandaag vanaf minuut één, want al twee weken op rij loopt HJSC 1 wat achter de feiten aan. En dat voetbalt – zeker als de doelpunten moeilijk vallen – een stuk lastiger dan met een voorsprong op zak. ‘Een moedeloos gevoel overheerste na afloop’, stond in het wedstrijdverslag van Erro. Dat was veelzeggend.

HJSC heeft een jong team dat nog volop in ontwikkeling zit. Daar horen goede en minder goede dagen bij. Een stukje routine in de ploeg zou misschien kunnen helpen (los van een spits die er 35 inlegt per seizoen, maar die luxe hebben maar weinig clubs). Neem nu de tegenstander van vandaag: Foarút. Ook een jonge ploeg. Maar daar hebben ze een blik Hartmannen opengetrokken (lees: drie spelers van AVC zijn overgekomen naar Menaldum) en zie daar: negen punten uit de eerste vier duels. Tegen het kruit voorin bij Sleat waren de mannen van Janco Croes (bijna was hij hier nog eens trainer) nog niet opgewassen, maar daarna werden er knappe zeges geboekt op Tollebeek, Franeker en Delfstrahuizen. Dus we kunnen onze borst natmaken vandaag.

En een extra kleedkamer vrij houden. Want bij de tegenstander loopt natuurlijk Ellen Fokkema. Ze bleef liever met haar vrienden uit de jeugd voetballen dan dat ze gedwongen moest overstappen naar het vrouwenvoetbal. Foarút deed een beroep op de KNVB, die begon vorig jaar met een pilot en Fokkema debuteerde in de beker tegen Beetgum. Ik mocht bij het heugelijke moment aanwezig zijn en het was mooi om te zien wat het losmaakte bij haar vrienden, familie en zelf haar vader, die nooit komt kijken bij het voetballen maar er een jaar geleden toch was om zijn dochter te zien. Fokkema haalde alle kranten, zelfs de buitenlandse media en werd onlangs nog een dag gevolgd door ESPN. Maar er gaat natuurlijk maar weinig boven een dagje HJSC bij Oan it Far.

Iedereen een heerlijke voetbalmiddag toegewenst en vergeet ook niet wat te drinken te halen in de rust of in de derde helft. Wel zo gezellig. Helemaal met drie punten op zak. Het zou mooi zijn.

Piet Jan Nauta

HJSC – Delfstrahuizen (09-10-2021)

Goedemiddag sportvrienden en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

De mooiste dag van de week is weer aangebroken en het voelt alweer als vanouds dat de zaterdag in het teken staat van voetbal. Gelukkig maar. Het is voor mij persoonlijk echt weer een dag om naar uit te kijken, zeker nu ik na jaren van afwezigheid ook weer wat vaker aanwezig kan zijn. Vanmiddag staat er weer een mooi affiche op het programma.

Delfstrahuizen begon het seizoen met een nipte nederlaag tegen Creil-Bant (4-3) en een nipte zege op Franeker (2-1). Ik denk dat we vandaag een goede tegenstander treffen. Het is voor de 20e keer dat Delfstrahuizen in competitieverband op bezoek is bij HJSC. De meeste van die ontmoetingen vonden plaats in de jaren zeventig en tachtig. De cijfers zien er goed uit voor ons mooie ‘klupke’. Acht keer won HJSC, zes keer won Delfstrahuizen en zes keer eindigde het duel in een gelijkspel. De laatste keer was op 25 januari 2020 en die wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Een eindstand waar HJSC in dit nog korte seizoen een abonnement op lijkt te hebben. Want zowel in eigen huis tegen Waterpoort Boys als op bezoek bij De Wâlde stond er na 90 minuten een 1-1 op het bord. Twee keer knokte HJSC zich terug van een achterstand en twee keer waren het verwoestende uithalen die doel troffen. Twee weken geleden streepte Bart van Kalsbeek hier ene bal in de kruising, vorige week was het Jelger de Boer die in blessuretijd het leder de onderkant van de lat en vervolgens het net liet kussen.

Juichen deden de mannen met volle overgave. Gewoon de vuisten de lucht in, een schreeuw en blij zijn met de goal. Vorige week zagen we bij HJSC 2 een ander schouwspel. Een ingestudeerd ritueeltje bij een speler van Wolvega 4, gekopieerd van Cristiano Ronaldo. Dat betekent: wegrennen bij je teamgenoten, de lucht in springen, na een halve draai met gespreide benen neerkomen, de armen straks langs het lijf en dan keihard ‘siiiiiiii’ (Portugees voor: jaaaaaaa) schreeuwen. Het werkte mij behoorlijk op de lachspieren. Al lachten de bezoekers na 90 minuten het laatst: 1-5.

HJSC 2 kent vooralsnog een lastig seizoen. Zo’n jaar niet voetballen hakt er toch wat harder in bij sommigen dan misschien wel gehoopt. Wie weet kunnen de mannen van Hielke Visser en Rohald Boonstra vandaag in Idskenhuizen voor het eerst een resultaatje ploegen tegen VVI 4, dat ook nog op de eerste punten wacht. Ons tweede elftal is jong, gretig en wil soms wat te graag, maar vergeet wel eens om gewoon simpel te voetballen. Maar het seizoen is gelukkig nog lang.

Nee, dan onze dames. De ‘nieuwe’ trots van de club, ook al waren ze er vorig seizoen ook al bij. Een klinkende 5-0 overwinning op Mulier zorgde vorige week voor een mooie voetbalmiddag voor flink wat publiek. Op het moment dat u als bezoeker dit leest, zijn ze al een uurtje bezig in Harlingen. Wat betekent dat ze op tijd weer terug zijn voor de derde helft, waarin we vocaal ondersteund worden door de vrolijke klanken van zangeres Jessy. Kunnen we alvast een beetje opwarmen voor het 75-jarig jubileum in april. Want dan pakt de HJSC groots uit. Verdere info volgt de komende tijd.

Een fijne middag gewenst en hopelijk tot snel!

Piet Jan Nauta

HJSC – Waterpoort Boys (25-09-21)

Goedemiddag sportvrienden en welkom terug op ons mooie sportpark Oan it Far,

De bal rolt weer als nooit tevoren. Bijna een jaar geleden, op 3 oktober 2020, stonden we hier voor het laatst een competitiewedstrijd te aanschouwen. Al waren de aanwezigen toen op één hand te tellen, aangezien er zelfs bij amateurwedstrijden geen toeschouwers welkom waren. Er was geen klap aan. Via een stream zagen de mensen thuis kampioenskandidaat AVC met 0-2 winnen in Hommerts. Ik denk dat de meesten van jullie dat allang weer zijn vergeten.

Voor het derde opeenvolgende jaar ziet de vierde klasse A er precies hetzelfde uit. Maar in de tussentijd is er veel veranderd, zoals er in de voetballerij veel is gebeurd de laatste jaren. Grootste verschil met het verleden is dat een trainer (Thomas Graven) nu vijf wissels mag toepassen tijdens de wedstrijd en daar zijn (exclusief de rust) drie wisselmomenten voor. Maar dit is niet het enige wat is veranderd in de voetballerij.

Drie weken geleden in de bestuurskamer wierp die andere oud-voorzitter, Bauke Gietema, een interessante vraag op. ‘Baresi’ vroeg zich namelijk hardop af: ,,Wie is de beste muurligger bij de HJSC?” Een vraag waar de aanwezigen in de ‘Opkeamer’ van Durk zich meteen eens aan waagden.

De muurligger is een nieuw fenomeen en voor de mensen die niet bekend zijn met het begrip – ik kan het me bijna niet voorstellen – volgt hier een korte uitleg. De muurligger is de persoon die horizontaal op het gras gaat liggen achter de muur, wanneer de tegenstander een directe vrije trap krijgt op een gevaarlijke plek.

Maar wat maakt nu een goede muurligger? Even denken. De muurligger moet niet te klein zijn, want anders schieten ze de bal langs hem op doel. De muurligger moet echter ook niet te groot zijn, want het is belangrijk dat hij snel weer op zijn benen staat als de bal is geschoten. De muurligger moet slim zijn, want het is wel belangrijk dat hij met ‘de punt’ naar het doel gaat liggen en niet andersom. Natuurlijk bestaat er altijd een kans dat de bal via de paal terugkomt richting de kruising van de betreffende muurligger, dus is het belangrijk dat de persoon toch minstens één en liefst twee kinderen heeft. De kinderbijslag willen we niemand ontnemen.

Het moet ook een man zijn die het niet zoveel interesseert om daar te gaan liggen. Kijk, mannen als Messi en Ronaldo zul je niet snel achter een muur zien liggen. Daarvoor zijn ze te goed. Bij Ajax was Davy Klaassen de muurligger. Geen verfijnd technicus, maar wel een man die zich opoffert voor het team en alles doet om te winnen. Het moet ook een man zijn die gewend is om een wedstrijd met een smerig broekje te beëindigen. Wat dat betreft val ik dus al af.

Wie de beste muurligger bij de HJSC dan is? Het is een vraag die ik graag door anderen laat beantwoorden. Eerlijk gezegd denk ik dat een muurligger in de vierde klasse niet nodig is. Vaak rolt een bal pas onder een muurtje door als de vrije trapnemer half in de grond trapt. De muur op de goede plek zetten is bij de amateurs in Nederland soms al een hele opgave. Laten we daar eens mee beginnen. En het muurtje dichthouden, niet te vergeten. Net zoals vanmiddag tegen het sterke Waterpoort Boys. Dat wordt nog een hele klus, maar we hebben vorig jaar gezien hoe een koe een haas vangt met de 0-1 zege van HJSC op het Schuttersveld in Sneek.

De volgende vraag is wie dan om 12 uur vanavond de beste barligger is. En ik heb zo mijn vermoedens.

Een fijne en ouderwetse voetbalzaterdag gewenst!

Piet Jan Nauta

Ps. Namens de familie Nauta nog ontzettend veel dank voor de steun die we de laatste weken hebben mogen ontvangen na het overlijden van mijn vader Piet Nauta. Het heeft ons allemaal heel erg goed gedaan en elke vorm van medeleven is ontzettend gewaardeerd. Dank! 

HJSC – AVC (03-10-20)

Goedemiddag sportvrienden en geen hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Want als het goed is, leest u dit voorwoord niet langs de rand van het veld maar thuis op de bank of aan de keukentafel. Helaas  is er vandaag en ook de komende drie weken geen publiek welkom bij het amateurvoetbal. Ontzettend spijtig, maar gelet op de recente ontwikkelingen in sommige delen van onze provincie, wel te begrijpen. Het voetbal krijgt geen voorkeurspositie ten opzichte van alle andere sporten in dit land.

Maar het heeft helaas wel als gevolg dat we u vandaag moeten missen. Om de thuisblijvers toch een beetje tegemoet te komen volgt nu een lijstje met zaken die u mogelijk nog meer gemist heeft de laatste tijd.

De voorzitter
Oplettende voorbijgangers hebben het wellicht al gezien. Het huis van de voorzitter staat leeg en van Jenne en zijn gezin ontbreekt ieder spoor. Hij schijnt voor het laatst gesignaleerd te zijn in de Waadhoeke bij de familie. Geen zorgen. Hij zal nog geregeld langskomen op ons sportpark en zijn taken voorlopig zo goed mogelijk invullen.

Rentrees
Goed nieuws vanaf het trainingsveld. U heeft waarschijnlijk gemist dat Bart van Kalsbeek dinsdag weer deelnam aan een groepstraining bij het eerste elftal, na zijn kruisbandblessure opgelopen in augustus vorig jaar. Trainer Klaas Wittermans had de training zo ingericht, dat Bart uit de duels kon blijven en zo de volledige training van anderhalf uur kon meedoen. Datzelfde gold voor Marko ‘Samba’ Hoekstra, die al vroeg in de voorbereiding op het huidige seizoen uitviel. Toussaint Boonstra is helaas nog ver van een rentree verwijderd. U raad het al; tevens een knieblessure.

Trainingsbeesten
De opkomst bij de training van het tweede elftal en de 35+ blijft hoog op donderdagavond en dat is super! We hebben al een uitschieter van 18 man gehad, afgelopen donderdag waren er weer twaalf.  Zelfs voor mij als sporadisch voetballend lid is het fijn om zo toch elke week eens een balletje te trappen. Mooi zo doorgaan.

Mondkapjes
Ze zijn er! De officiële HJSC-mondkapjes, sinds gisteren verkrijgbaar in onze fanshop. De blits maken in de winkels én minder kans op een coronabesmetting (is mij verteld)? Of over een paar weken veilig je bier opdrinken in de kantine, zonder dat je een ander bij een hoestaanval in zijn glas bier blaft? Voor vijf euro komen al je dromen uit met het aanschaffen van het HJSC-mondkapje. Bestellen kan door een mailtje te sturen naar info@HJSC.nl Op = op!

Het Far-biertje
Althans, ik neem aan dat hij zo heet. Sinds een paar weken hebben we een formidabel biertje op de tap in dorpshuis Oan it Far, dat door Marko en Albertine is laten brouwen door een externe partij. Binnenkort komen, speciaal voor de thuisdrinkers, ook speciale Hommerts-Jutrijp bierglazen op de markt.

‘De hatelijke nul’
Want die was al na speelronde één verdwenen bij alle seniorenteams van HJSC. En dat is toch lekker na zo’n lange coronapauze. HJSC 1 speelde gelijk tegen TOP’63, HJSC VR1 won bij Joure en HJSC 2 won van VVI op de openingsdag. We hebben wel eens andere jaren gekend.

 

Topscorer
Lange tijd paradeerde hij met de borst vooruit over sportpark Oan it Far. Lars Palijama, doelman van HJSC 2, mocht zich twee weken lang de gedeeld topscorer noemen van HJSC 1. Wegens een ernstig tekort aan spelers, viel Lars in als spits in het bekerduel met derdeklasser Sneek Wit Zwart. Mede dankzij zijn eretreffer stapten de Snekers chagrijnig onder de douche en had Lars, ondanks de 9-1 nederlaag, een regelrechte topdag. We hebben in het verleden vaker doelmannen gehad die ondanks een pak slaag toch het licht uitdeden in de kantine na een eretreffer. Het zal een HJSC-dingetje zijn. Sinds vorige week is Egbert Bethlehem de topscorer met twee treffers. De eerste leverde een punt op, de tweede de volle mep op bezoek bij WPB. Helaas is hij er vandaag niet bij. Maar hopelijk heeft hij het neusje voor de goal meegekregen van zijn vader.

Live op Facebook
Voor wie het nog niet weet; het duel tussen HJSC en AVC is voor iedereen zichtbaar. Zelfs voor onze fans in het buitenland, want het duel wordt aangeboden via een livestream. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen is inloggen op Facebook, HJSC volgen en rond half drie inschakelen om op de Facebook-pagina de wedstrijd te kunnen zien. Hopelijk is de kwaliteit der mate hoog dat het voor iedereen wat zichtbaar is. Maar we doen ons best. AVC, de ploeg die het seizoen eindigde als koploper, staat daar na twee duels alweer. Maar wie weet kunnen voor een grote stunt zorgen!

Zo. Dan bent u weer op de hoogte van alles wat u heeft gemist. Maar de wedstrijd hoeft u dus niet te missen. Op 17 oktober is de volgende thuiswedstrijd, dan tegen Bolsward. Ook dan zullen we proberen een livestream aan te bieden. Pas op 31 oktober, als NOK op bezoek komt, zijn er misschien weer supporters welkom op ons sportpark. Tot die tijd: hou jullie taai, houd afstand en denk om elkaar. Dan zijn we het snelst weer terug langs het veld en is de zaterdag weer normaal.

Gegroet,
Piet Jan Nauta

HJSC – TOP’63 | 19-09-20

Goedemiddag sportvrienden en welkom terug op ons mooie sportpark Oan it Far!

Wat gaat de tijd soms langzaam, maar wat vliegt de tijd soms ook voorbij. Het is bijna niet voor te stellen dat het al 196 dagen geleden is dat er hier voor het laatst een competitiewedstrijd werd gespeeld, maar het is toch echt zo. Het duel met Franeker van 7 maart 2020 was, zo bleek vijf dagen later, het laatste van het seizoen. Een middag die begon met een minuut stilte voor ons pas overleden erelid Jan Haagsma en eindigde met drie punten tegen Franeker (2-1). Een stunt tegen de kampioenskandidaat. Doelpunten op naam van Jetze Wiersma en Justin Boonstra. HJSC ‘eindigde’ zodoende boven de degradatiestreep.

Sindsdien zijn er veel dingen veranderd. Jeugd is definitief doorgeschoven naar het eerste en tweede elftal, trainer Pope Leffring is vervangen door Klaas Wittermans en het dorp is een Nauta rijker geworden. Sportief hoogtepunt is de komst van een damesteam. Drie seniorenteams is HJSC nu rijk. Wat een weelde! Ook al is het voor sommige bezoekers nog wel wat wennen in de kantine, als de vrouwen de leiding hebben over de muziek. Maar er heerst een gezellig sfeertje en dat is het belangrijkste.

Er is natuurlijk wel het nodige veranderd om en nabij het veld Dus laat ik u er bij deze maar meteen op wijzen dat het bestuur van HJSC en de eigenaren van het dorpshuis Oan it Far u verzoeken om zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven, mits u natuurlijk uit eenzelfde familie komt. Houdt u zich hier ook alstublieft aan in de kantine. Er zijn duidelijke instructies, volg deze ook. Want een boete voor de nieuwe beheerders is niet de bedoeling en het is al helemaal niet de bedoeling dat de hele toko tijdelijk dichtmoet. En wat te denken van het voetbalseizoen. Laten we proberen om elkaar te denken, ook in het belang van de sport. Want nog een afgebroken competitie? Liever niet.

Want handhaven door het zelf te bereiken is vele malen bevredigender dan door het plotselinge afbreken van het seizoen. Dat de voorbereiding moeizaam verloopt qua resultaten, is geen verrassing. Een pittige bekerpoule met drie nederlagen tegen sterkere tegenstanders en zelf geen optimale personele bezetting, het hoort er allemaal bij. Als we na al die jaren toch één ding zeker weten in de voetballerij, is dat een slechte voorbereiding niets hoeft te betekenen. Kijk naar sc Heerenveen. De hele voorbereiding scheel getikt door weinig imponerende tegenstanders en dan gelijk de eredivisie openen met een 2-0 zege tegen Willem II.

HJSC ontvangt vandaag een TOP’63 dat in Arjen Hoekstra een bekende trainer heeft teruggehaald. Vorig jaar was Tot Ons Plezier 1963 ploeg die met ons streed tegen degradatie, maar dat zal dit seizoen niet het doel zijn van de geelhemden. Daar meer nieuwe gezichten dan bij ons. En misschien die ene grensrechter die hier een blauwe maandag lid is geweest. Hoe dan ook een heerlijke derby om het seizoen mee te beginnen. Koester dit soort middagen. Of om in de woorden van een bekende HJSC-doelman te spreken: ‘genieten!’

HJSC – Franeker (07-03-20)

Dag sportvrienden en een hartelijk welkom op ons prachtige sportpark Oan it Far,

Woensdag hebben we afscheid genomen van een echte clubman. Een HJSC’er van het eerste uur en man met een groen-wit hart. Jan Haagsma, sinds de oprichting in 1947 lid en in 1972 benoemd tot erelid van HJSC, mocht de respectabele leeftijd van 94 jaar bereiken. En tot ver na zijn negentigste in goede gezondheid. Daar zouden we allemaal voor tekenen.

Jan Haagsma was tevens de man die twee huizen verderop van mij woonde. Als kleine jongen was hij  een begrip, want in de heg in zijn voortuin stond het programmakastje van HJSC. Meerdere keren per week stopte er een fietser, automobilist of een wandelaar om het programma van de aanstaande zaterdag door te nemen. Speelde het eerste thuis? Waar moest het vierde elftal naar toe op bezoek en welke jeugdploegjes waren te aanschouwen op het veld waar u nu staat?

In een tijd voor social media en internet was het op zaterdagochtend na een regenachtige week altijd een spannend moment. Werd er gevoetbald, of niet? In alle vroegte schuifelde  ik dan met mijn vader naar het kastje, om te kijken of Vaak was er de opluchting dat er door onze wedstrijd geen rood kruis stond, soms ook de teleurstelling dat de dag zonder voetbalwedstrijd compleet in het water viel. Jan Haagsma kwam op zo’n moment vaak ‘toevallig’ naar buiten lopen. De blauwe broek met bretels, het bloesje met het bovenste knoopje open. De indringende blik. Even bijpraten over de club. Leunend op de heg, wuivend naar een bekende die voorbijfietste. mooie momenten.

In het kader van het 60-jarig jubileum zat ik eens bij Haagsma thuis. Een oud huis met de nodige gebreken, maar hij kon er leven en dus was het allemaal prima. Stapels krantenknipsels in het huis, maar toen ik vroeg naar een bepaalde gebeurtenis in de HJSC-historie liep hij zonder enige vorm van twijfel naar een van de stapels en toverde er binnen tien seconden een bijpassend artikel uit. Er lag heel wat in zijn woning, maar Haagsma wist precies waar hij alles bewaarde en – niet onbelangrijk – terug kon vinden.

De laatste jaren ging het wat minder met hem, maar dankzij vele goede buren aan de Riperwei kon hij er tot zijn laatste jaren blijven wonen. Bij de voetbalclub kwam hij nog weinig, hij was lang niet zo mobiel meer als tot zijn negentigste, toen hij nog gewoon met het openbaar vervoer de provincie doorreisde langs archeologische opgravingen. De schoudertas hangend aan zijn zijde, het karakteristieke petje op zijn hoofd. Onmiskenbaar Jan Haagsma.

Op 21 mei 2015 vierde Haagsma zijn 90e verjaardag en via social media riepen wij als club op om hem een kaartje te sturen. Hier werd goed gehoor aan gegeven en het werd zeer gewaardeerd door hem en zijn familie. De warmte van een dorpsclub toonde eens te meer zijn waarde.

Maar zoals Haagsma onwaarschijnlijk ook had gewild, gaat de focus vandaag weer op het voetbal. Franeker op bezoek. Uit pakten we een knap punt (0-0), ook vandaag zal er keihard gewerkt moeten worden om tot een resultaat te komen. En, nog belangrijker, ook goed gevoetbald. Want we zijn al maart, het wordt tijd om punten te pakken. Wie weet zit er opnieuw een stunt in tegen deze kampioenskandidaat.

Een fijne wedstrijd gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC – TOP’63 (08-02-20)

Goedemiddag voetbalvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far.

Ja, het is vandaag de HJSC Topdag, maar hij begon wel met een klein smetje. Want zoals u heeft geconstateerd, is het niet een volledige Topdag geworden. Helaas ging het duel van HJSC 2 voorafgaand aan de hoofdact van vandaag niet door, omdat tegenstander TOP’63 3 helaas het elftal uit de competitie heeft moeten halen wegens een gebrek aan spelers. Een lastige beslissing voor een dorpsclub, hopelijk blijft het onze club bespaard. Maar wie weet brengt trainer Arjen Hoekstra volgend seizoen bij zijn terugkeer in Oppenhuizen weer een blik spelers mee om alles weer op te vullen.

Goed. Dat is pas volgend seizoen, eerst vandaag. Een regelrechte derby-degradatiekraker, zo kunnen we het wel noemen. HJSC 1 won eerder dit seizoen op bezoek bij Top en Twel, maar de bezoekers van vandaag hebben daarna de nederlaag rechtgetrokken. En dus beginnen beide ploegen met tien punten aan speelronde vijftien. En het zal u niet verbazen, dolgraag willen beide ploegen de drie punten bijschrijven.

Want januari bleek een maand waarin de onderste ploegen puntjes sprokkelden. HJSC is na twee duels in 2020 ook nog ongeslagen. Een punt thuis tegen Delfstrahuizen was prima, het punt in Bolsward misschien wat minder. Maar op een ondergrond die door moest gaan voor een voetbalveld (wat een straf om daar wekelijks naar te moeten kijken, laat staan op te voetballen),  werd het net als tegen Delfstrahuizen 1-1. Twee puntjes. Het liefst hadden we wat meer gehad, maar aan de andere kant hebben die punten wel voorkomen dat de rode lantaarn bij Durk in de Opkeamer is komen te staan. Dus is het niet nodig om ‘Het Rode Licht’ van André Hazes tijdens de warming-up te draaien. Laten we dat zo houden.

TOP’63 is eveneens nog ongeslagen na de winterstop en speelde alle duels in 2020 met 1-1 gelijk, ook al was het er maar eentje (tegen De Wâlde). Vorige week kwam de equipe van trainer Henk van Hes niet in actie. Dus komen ze goed uitgerust naar Hommerts-Jutrijp, mag de ploeg van trainer Pope Leffring veronderstellen.

Oh ja, we hebben een nieuwe voorzitter. Ondergetekende is daarmee voorzitter af en de hamer is bij Jenne IJbema in goede handen. Stoot hem gerust eens aan voor een praatje, als hij er is. Want door zijn werk is dat niet altijd het geval. Maar goed, jullie zijn wel wat gewend met die vorige voorzitter die er ook nooit was.

Toevallig mag ik vanmiddag wel even rond ons mooie hoofdveld lopen. Vanavond ga ik op bezoek in Gorredijk, dat THOR ontvangt. De Derby van Opsterland, zoals ze het noemen. Gorredijk dat voetbalt op een avond dat sc Heerenveen thuis speelt, een paar jaar geleden was dat nog ondenkbaar. Morgen naar de clash tussen Bakkeveen en Nicator, altijd mooi. Mits de verwachte storm een beetje meevalt.

Oh ja, Auke Wind. Als je dit leest: de flesjes zijn verdwenen uit het dorpshuis, er worden nu tapjes verkocht. Dat zal ook bij de komende HJSC-dagen het geval zijn, waar we je net als vorig jaar verwachten (scheenbeschermers mee). Dat is misschien even wennen, maar het tikt wel wat sneller aan. Aan jou en alle andere TOP’63’ers, HJSC’ers en gezelligheidsdieren een gezellige nazit gewenst bij ‘De Hitsingers’ en wij verwelkomen u graag weer op 7 maart als HJSC het hier opneemt tegen Franeker. Eens zien of de kleine Nauta dan inmiddels zijn gezicht heeft laten zien.

Een fijne voetbalmiddag gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC – Delfstrahuizen (25-01-20)

Bij de meeste bezoekers die vandaag op ons mooie sportpark Oan it Far (welkom allemaal!) zijn, zal er vast een belletje gaan rinkelen als ik terugblik op de laatste keer dat Delfstrahuizen hier een bezoekje bracht om een competitiewedstrijd te spelen. Het was 9 februari 2013, pas de tweede wedstrijd na de hervatting en aangezien een week eerder nipt met 2-1 van Workum was verloren, kon HJSC de puntjes in de vierde klasse A wel gebruiken.

Maar op vrijdagavond trok er een wolkendek over, dat een mooi wit laagje achterliet in het noorden van het land. Sneeuw. En gelet op de temperatuur die rond het vriespunt was, kon dat maar twee dingen betekenen. Ten eerste dat de sneeuw zou blijven liggen en ten tweede dat er op vrijdagavond wel een biertje gedopt kon worden, want sneeuw en voetbal staat steevast voor een rode streep op het formulier in het kastje bij Jan Haagsma met daarboven geschreven ‘AFGELAST’.

Maar het bleef rustig. Het waren de terreinknechten die zich niet wilden laten beheersen door moeder natuur. Wat nou, sneeuw? Daaronder ligt gewoon nog een schitterende grasmat. Als ware rayonhoofden voerden ze een topoverleg en er zat maar één ding op: die sneeuw moest van het veld. Maar hoe? Was er ergens in het dorp een man met een klein en behendig trekkertje, die met een sleepketting achter de vierwieler de helpende hand kon bieden? Het antwoord was ja. En daar kwam Klaas van Kalsbeek aangescheurd. Dus werd vrijwel alles afgelast in de provincie, maar ging er één wedstrijd door. HJSC – Delfstrahuizen. De bezoekers zullen vreemd opgekeken hebben op hun telefoon.

De rest is geschiedenis. Als dank won HJSC 1 met 2-1 van Delfstrahuizen, dankzij twee goals van Steve Bakker. Wat had ik hem hier nog vaak in het mooie groene shirt willen rond zien lopen. Zoals zoveel anderen van dat team. De neven Kor en Dennis Dijkstra, Hein Kemme (onze kersverse heit, soms nog eens actief in het tweede), Aede Piet Hoekstra. Maar tijden veranderen, spelers en voorzitters komen en gaan en we zijn blij met wat er deze middag allemaal weer op het veld staat bij HJSC 2 tegen Workum en nu bij HJSC 1 tegen Delfstrahuizen. We hebben een prachtige groep spelers.

Onze nieuwe trainer Pope Leffring staat voor zijn thuisdebuut in Hommerts-Jutrijp en hopelijk wordt het voor hem een middag om niet snel te vergeten. Hij en de jongens doen er alles aan om trainer Klaas Wittermans komend seizoen ook in de vierde klasse te laten beginnen. Nog zo’n 2-1 als in 2013? Ik teken er blind voor. Al zullen de mannen van de Lemster oefenmeester/Sneekspits/Heerenveensupporter/socialmedia-influencer/bestevent Gerben Visser daar niet aan willen meewerken. Zij pakten vorige week een punt tegen AVC en voorkwamen dat de ploeg uit Sexbierum aan kop kwam. Zij zijn er klaar voor, maar wij ook.

Een fijne voetbalmiddag gewenst! En kijk na afloop even om het hoekje in de kantine. Half 7: sc Heerenveen – AZ. Op het grote scherm. Woensdag ging er ook niemand naar het stadion, dus blijf vanavond maar lekker in Oan it Far. Hapje, drankje, babbeltje. Onder het motto: koop bij uw adverteerders. En bovendien best gezellig. Dat is ook wat waard.

Hup HJSC!

Piet Jan Nauta

HJSC – de Walde 30-11-19

Goedemiddag sportvrienden en hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Vandaag een ontzettend belangrijk duel op het programma. Niet alleen voor ons, maar ook voor De Wâlde. Winst vandaag betekent dat HJSC een voorsprong van tien punten neemt op de drager van de rode lantaarn, waar de bezoekers dolgraag van af willen. Met de wetenschap dat TOP’63 vandaag Tollebeek ontvangt en dat Bolsward het opneemt tegen QVC, zijn punten vandaag meer dan welkom.

Zeker na vorige week. Met de pest in mijn lijf verliet ik vorige week het sportcomplex van NOK. Senior op de bijrijdersstoel naast me, die minstens net zo baalde als ik. Want het credo ‘loon naar werken’ ging vorige week niet op in minuutje honderd, toen NOK met een van de eerste schoten op doel scoorde en daarmee twee punten afsnoepte van HJSC: 1-1. Zo’n twintig minuten durend autoritje naar huis werkt dan toch wel weer helend, moet ik zeggen.

Er zijn genoeg punten te verbeteren, dat weet de selectie zelf als geen ander. Maar het begint met het leveren van honderd procent strijd, een hele wedstrijd lang. En dat zagen de vele meegereisde supporters uit Hommerts-Jutrijp (en ook de thuissupporters van NOK) gebeuren. Verdedigend gezien deed HJSC het uitstekend en er waren kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. De prijs die HJSC daar uiteindelijk voor betaalde, was duur. Te duur? Ik denk van wel. Eens te meer ook omdat ze bij NOK toegaven dat de overtreding op Tristan wel een strafschop had verdiend.

Balen van een punt op bezoek bij NOK, was nog niet eens zo gek lang geleden haast ondenkbaar. Net zoals een duel met De Wâlde dat ook was. Na een paar glorieuze jaren, die de bezoekers uiteindelijk brachten naar de tweede klasse, is er een vrachtschip aan spelers vertrokken en komt het aan op de jeugd. De lessen die ze vorig seizoen en dit seizoen leerden, nemen ze mee in hun bagage. De Wâlde komt er wel weer bovenop, daar ben ik van overtuigd.

Ik gun de de club uit Elahuizen en Oudega, waar de Dijkstra-kant van mijn familie vandaan komt, het allerbeste. Alleen hoop ik wel dat ze vandaag zonder punten huiswaarts keren. Dat zult u vast begrijpen. Want aan spelen in de vierde klasse, kunnen we bij HJSC wel wennen. En dat willen we ook.

Na vandaag zit het succesjaar 2019 er wat betreft thuisduels van HJSC 1 op. Hopelijk sluiten we het elfde thuisduel van dit jaar in stijl af. Dan wacht ons volgende week nog een leuk busreisje naar Stavoren!

Ik wens iedereen een sportieve middag toe en wijs u erop dat het na afloop in dorpshuis Oan it Far prima toeven is. Laat die kans wederom niet onbenut.

Piet Jan Nauta

HJSC – AVC 16-11-19

Goedemiddag en van harte welkom op ons mooie sportpark Oan it Far,

Vandaag staat er een mooi affiche op het programma, als HJSC het opneemt tegen AVC. Een oude bekende. De laatste keer dat AVC hier op bezoek was, waren er nog zeven klassen, was het de topper in de vijfde klasse, heette onze trainer Kerst Heida (die in de zomer was overgekomen van AVC), deed Omrop Fryslân live radioverslag van het duel en was ondergetekende een veertienjarige bankzitter die er in het met 2-6 verloren duel negentig minuten lang bleef zitten. Voor de bezoekers stonden er meerdere Reitsma’s en een Roorda op het scoreformulier, bij ons twee Dijkstra’s. De broers Martin en Willem, toen al met de haren lang en blond. Ook al schijnt er bij Willem nu een paar centimeter verdwenen te zijn. Tijden veranderen.

Donderdagmiddag rond de klok van vier stond ik in de hal van sportpark Kalverdijkje in Leeuwarden. Druk aan het werk, op mijn eigen manier (lees: append met een fotograaf). ‘Daar hest um’, klonk het opeens verderop. Alsof het toeval er mee speelde, kwam hij daar aangelopen. Jan Faber. Trainer van AVC. Bekend in Cambuur-kringen. ‘Bist der zaterdag oek even?’

Na hem uitgelegd te hebben dat mijn zaterdagmiddag bestaat uit een helftje HJSC 2 (Oeverzwaluwen 4 op bezoek, ‘altijd lastig’) en een bezoekje aan een nietszeggend duel in de vierde klasse B, valt het gesprek al snel op het duel van vanmiddag. Het duel waar u voor naar het sportpark bent gekomen. Misschien ook wel voor een biertje na afloop, of louter om het thuisfront te ontvluchten, maar hoe dan ook: u bent er. Zijn we blij mee.

Even denk ik dat ik op mijn tellen moet passen. Niet te veel prijsgeven over mijn geliefde HJSC tegen de trainer van onze aanstaande tegenstander. We krijgen het al lastig genoeg tegen AVC, ook zonder mijn analyse van ons eerste elftal. Faber moest ik vorige week via Twitter overigens nog vertellen dat er voor de bezoekers uit Sexbierum vandaag een periodetitel op het spel staat. ,,Daar bin myn jonges niet su met bezig. Mij seit it niet su feel. Aan it eind van de rit wurde de prijzen verdeeld.”

Waarheid als een koe. Net op het moment dat ik denk er goed vanaf te komen, steekt Faber van wal. ,,Jum hewwe in rap mantsje op de búten. Of niet?” Sta ik dan met mijn bek vol tanden. We weten allemaal natuurlijk wie hij bedoelt. Faber gaat door. Hij verwacht een defensieve ploeg, die de punten niet cadeau gaat geven. Dat laatste weet ik wel zeker. Na de zege van vorige week op Tollebeek is het kwartje misschien wel gevallen. Een wedstrijd op 95 procent ingaan zoals tegen Bolsward? Als je bij HJSC speelt, wordt dat meteen afgestraft. Mouwen opstropen, je in het duel vechten en dan komt het goede voetbal vanzelf. Bovendien heeft onze trainer ook Twitter en via het kanaal van Faber valt genoeg informatie te halen over de wijze waarop AVC de duels benadert. Ik verwacht een aantrekkelijke pot voetbal vanmiddag.

Een heerlijke middag toegewenst op ons schitterende sportpark. En let ook even op onze nieuwe staantribune ‘De Far Side’, die onze vrijwilligers vakkundig hebben geplaatst. Om trots op te zijn!

*Update uit de buik van mevrouw Nauta: zitten in week 25. Alles ziet er tot dusverre voortreffelijk uit. Beweegt veel en schopt de hele dag (goed nieuws dus). Volgens de deskundigen is het een ‘drok mantsje’. Pake en Beppe Nauta kunnen de borst dus natmaken.

Tot vanavond bij de pubquiz in Oan it Far! Liefst 173 deelnemers, hoorde ik. Wauw!

Piet Jan Nauta

HJSC – Tollebeek 09-11-19

Goedemiddag sportvrienden en hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far te Hommerts-Jutrijp.

Een gemiste kans, vorige week in Sneek. Op bezoek bij Waterpoort Boys had er wel iets meer ingezeten dan deze 2-0 nederlaag. Nee, de arbitrage zat niet mee. Maar daarnaast speelde HJSC ook niet op de het niveau waarvan we wel weten dat het erin zit. Het maakt wel eens te meer duidelijk dat je niet veel slechte dagen kunt permitteren in de vierde klasse. In de vijfde klasse kwam je er nog wel eens mee weg, nu niet meer.

Dat bewees ook ons laatste thuisduel met Bolsward. Een week eerder gingen de Bolswarders er nog met 0-11 af en ze waren rijp voor de slecht. Echter werd het hier 2-3. Een beste tik. Was het onderschatting? Wie zal het zeggen. Maar we lopen bij HJSC al lang genoeg mee om te weten dat we dat als kleine dorpsclub nooit mogen doen. Ook daar kom je niet mee weg in de vierde klasse.

Goed, de tegenstander van vandaag. In mijn ogen een sterke. Er waren tijden dat we ze nog wel eens troffen in de vijfde klasse, maar die periode is al een poosje vervlogen. In 2011 vierde het de titel in de vijfde klasse en inmiddels zijn de Polderbewoners bezig aan hun negende opeenvolgende seizoen in de vierde. Daarin greep het drie keer een periodetitel, maar nog een stapje omhoog maken lukte niet.

Wat ik persoonlijk herinner van wedstrijden tegen Tollebeek, is dat we er niet veel wonnen. De laatste ontmoeting ging echter wel gewonnen met 0-1, in het jaar dat Tollebeek de titel greep. Echter eindigde het laatste duel op dit sportpark in een 3-4 nederlaag voor de groenhemden. De mannen die toen verantwoordelijk waren voor de HJSC-goals, zijn er nu nog steeds bij. Justin Boonstra en Tristan Kouwenhoven behoren inmiddels tot de routiniers van de ploeg. Overigens was Boonstra eveneens de maker van het enige doelpunt in Tollebeek destijds. Bij Tollebeek scoorden David Keetman en Karel van Dijke elk twee keer. Hun namen staan er niet meer tussen op VoetbalNoord.

Enfin. Tijden veranderen, dus waarom zou HJSC niet voor een verrassing kunnen zorgen vanmiddag? Het verschil op de ranglijst is immers drie punten. Met een overwinning is de kater van de laatste twee weken meteen weggespoeld. Het vuur dat er bij HJSC in kwam na de afgekeurde treffer van vorige week tegen WPB, is vandaag negentig minuten lang nodig. Het zit erin, het wordt tijd het nu te tonen.

Ik wens jullie allemaal een fijne en sportieve voetbalmiddag en vergeet na afloop niet eventjes (of wat langer) aan te schuiven bij Corry voor een gezellige nazit.

Piet Jan Nauta

HJSC – Bolsward (26-10-19)

Goedemiddag sportvrienden,

Welkom op ons mooie sportpark Oan it Far. Op het programma staat een duel dat aan het einde van de rit wel eens cruciaal kan zijn. Bolsward bevindt zich niet in de beste fase van het seizoen en werd vorige week op de pijnbank gelegd door Franeker: 0-11. Reden genoeg voor de bezoekers om vandaag wat recht te zetten. HJSC boekte daarentegen de eerste zege van het seizoen op bezoek bij TOP’63 (2-3) en een tweede zege op rij zou vanmiddag een extra duwtje in de rug zijn van onze mannen. De goede richting op, welteverstaan.

De afgelopen week waren onze goede vrienden van SV Hielpen volop in het nieuws. De gemeente Súdwest Fryslân moet bezuinigen en er liggen plannen om velden in onze gemeente ‘af te stoten’.  Dat betekent niet dat een veld gesloten wordt, maar wel dat de gemeente af wil van de onderhoudskosten. Kortom: clubs moeten zelf voor deze kosten opdraaien en dat zou voor een club als Hielpen, maar ook voor HJSC, een flinke strop kunnen zijn.

Dat de wereld van het amateurvoetbal eensgezind is, bleek in de afgelopen dagen. Clubs spraken zich uit op sociale media om Hielpen een hart onder de riem te steken en er werd zelfs een toernooidatum vastgesteld in Hindeloopen waar teams aan mee kunnen doen. Op 16 november is er een 8-tegen-8 toernooi op half veld. Helaas speelt zowel HJSC 1 als HJSC 2 voor de competitie en is er aansluitend een grote dorpsquiz waar al meer dan 120 mensen zich voor hebben opgegeven, maar we gaan zien of we nog wat voor Hielpen kunnen betekenen. Misschien is er een groepje dat op een half veld wil voetballen. Of misschien organiseren ze bij Hielpen wel een veiling en kunnen we iets aanbieden.

Net zoals ik bij de afgelopen HJSC-dagen ook dapper meebood op een veiling. Het leverde mij twee arbeidskrachten op voor de duur van een uur. Mocht u denken: ‘wat een wildgroei om dat huis van Piet Jan’, dat alles heeft een reden. Trainer Broer Wiebe de Ringh en leider Timo Wittermans moeten natuurlijk wel wat te doen hebben, als ik de tegoedbon inlever. Dat wordt tuinieren, mannen!

Daar hoeven ze zich vandaag niet druk om te maken. Wel over hoe Bolsward vandaag te bestrijden. Want dat HJSC dit seizoen moet vechten voor ieder punt, mag duidelijk zijn. Dus hoop ik net als vorige week op een tweet zo rond de klok van half vijf, die ons weer drie punten rijker maakt dan half drie. Dan groeien we lekker in het seizoen.

Een fijne middag gewenst!

Piet Jan Nauta

HJSC -Creil-Bant (21-09-19) 

Het gaat weer beginnen! Het seizoen in de vierde klasse. Vorig jaar geheel zelf afgedwongen door als de aangewezen favoriet ook daadwerkelijk kampioen te worden in de vijfde klasse A. Voor dit seizoen liggen de kaarten anders. Handhaven is het devies, hoe maakt niet uit. Het liefst wel zo snel mogelijk, maar dat wordt zeker geen eenvoudige opgave. Zeker niet als een van de steunpilaren van het elftal in de voorbereiding uitvalt met een (hopelijk valt het mee) knieblessure.

Een handjevol afwezigen maakte eens te meer duidelijk dat in dit lange seizoen iedereen nodig zal zijn. Drie pittige bekerwedstrijden, drie nederlagen en vijftien tegentreffers hebben HJSC weer even met beide beentjes terug op aarde gezet. Al zal het niet tot paniek leiden. Een goede voorbereiding is mooi meegenomen, maar zegt niet zoveel als je het vooral opneemt tegen ploegen die op een hoger niveau acteren.

Zelf kreeg ik er – helaas – weinig van mee. Sinds Irene en ik op 2 september de sleutel van ons nieuwe stulpje in de Hommerts hebben ontvangen, leven we in een bubbel. Maar vandaag is het zover, we maken de oversteek vanuit Nijland naar hier. En voor wie het van de zomer gemist heeft; we verwachten in maart ons eerste kindje samen. Woensdag hebben we te horen gekregen dat het een jongetje wordt. We hopen dat alles in de komende maanden goed verloopt. Wie weet huppelt hier dan later weer een Nauta rond op de velden van HJSC, al lopen we dan wel heel ver op de zaken vooruit.

Enfin, allemaal drukte deze zomer. Dus voor een uitgebreide analyse van het elftal van de kersverse fusieclub ontstaan uit de voetbalverenigingen van Bant (vorig jaar gedegradeerd uit de derde klasse) en Creil (vorig jaar gedegradeerd uit de vierde klasse), kunt u ongetwijfeld terecht bij een van de polderbewoners die hier op bezoek zijn. De verhalen zijn dat ze een goed elftal hebben, dat mee gaat doen bovenin. Dat neem ik dan maar aan.

Creil hebben we de laatste jaren vaak getroffen. De ploeg met een prachtig grasveld, maar dat de thuiswedstrijden afwerkte op dat kunstgrasveld achter het clubgebouw. En Bant? Ik heb zelf één keer tegen ze gespeeld. Nou ja, gespeeld. Gezeten. Het was het jaar 2003 en onder leiding van Kerst Heida handhaafde HJSC zich in Bant middels een 1-3 zege. Tjeerd van Netten, Willem Dijkstra en Jelte Raap scoorden. Wat ik nog weet van die dag is dat Doede Wind superlatieven tekort kwam voor de tegenstander. ,,Jullie zijn de best voetballende ploeg die we dit jaar getroffen hebben”, vertelde hij de spelers van Bant in de kantine. Al schouderkloppend verliet hij de kantine, om later in de auto te verklaren: ,,Ze konden er niks van, maar zo hebben die jongens ook een leuke dag.” Dat hadden wij ook, want de handhaving werd uitbundig gevierd in de kantine. Zo uitbundig, dat mijn date met Romy die avond geen doorgang kon vinden en ik een dag later voor het eerst in mijn leven kennismaakte met het fenomeen ‘kater’. Al met al dus een onvergetelijke dag. Die date is er daarna overigens nooit meer van gekomen. Heel apart.

Goed. Voordat het een ‘Opa Vertelt’ wordt, is het tijd voor de wedstrijd van vandaag. HJSC trapt af, eindelijk rolt het balletje weer ‘om het echie’ in de Hommerts en de Jutrijp. Het belooft en seizoen te worden vol met schitterende affiches, dus blijf vooral komen dit seizoen. In voor- en tegenspoed.

Hup HJSC!

HJSC – Blokzijl (25-05-2019)

Dag kampioenen!

Leuk om het seizoen af te sluiten tegen onze vrienden van Blokzijl. Wij hopen ze in de komende jaren snel weer eens terug te zien, maar dan niet in de vijfde klasse. Vandaag staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. U ziet de tent al staan en straks is er ook nog een overheerlijke barbecue. Blijf dus vooral even plakken. Houdt uw drankjes in glas graag wel binnen de tent en tijdens de wedstrijd niet langs de lijn. Er staan forse boetes op, daar hebben we niet zoveel trek in. Begrijpt u vast wel.

Goed, tot zover de plichtplegingen. Het is inmiddels al twee weken geleden, maar het klinkt nog altijd als muziek in de oren. HJSC 1 is kampioen. Op een mooie zonnige zaterdagmiddag vielen alle puzzelstukjes in elkaar. We hebben met zijn allen een prachtige dag beleefd die ons nog lang zal heugen. We zijn met Thijs Dijkstra zelfs een erelid rijker geworden. We konden het niet mooier wensen dan die 11e van mei.
En dus kan de blik alweer op vooruit. Want net zoals je nooit lang stil moet blijven staan bij teleurstellingen, is te lang blijven hangen in de euforie ook niet gewenst. Natuurlijk genieten we vanmiddag en met de HJSC-dagen (houd ze vrij, die 31e van mei en 1e van juni) nog even lekker na, maar de focus ligt alweer op het seizoen 2019/2020. Het lijkt erop dat er een paar mooie wedstrijden op het programma staan tegen clubs uit de buurt en hopelijk geldt dat ook weer voor het tweede elftal. Even iets dichter bij huis dan naar Beetgum, Berlikum en Marssum.

Want er ligt ons weer een grote uitdaging te wachten. Het wordt met het jaar lastiger om twee elftallen op de been te houden en we moeten er met zijn allen voor zorgen dat het tweede elftal niet omvalt. Daarom richt ik mijn dank voor nu al even op alle mensen die dit jaar hun steentje weer hebben bijgedragen aan het tweede elftal. Of het nu was als speler, leider, grensrechter, chauffeur of supporter. Voor volgend seizoen hebben we minstens dezelfde energie nodig en het liefst er nog wat bij. Te beginnen met een leider voor ‘it twadde’. Kandidaten of mensen met tips kunnen zich melden bij mij.

De blik gaat zelfs al verder vooruit. Met minimaal twee elftallen en twee zeventallen (35+ en 45+) moeten we naar het 75-jarig jubileum in april 2022. “Dat is pas over drie jaar”, hoor ik jullie denken en dat klopt. Maar toch, hij staat al een halfjaartje op de agenda bij het bestuur. Dit jubileum willen we groot uitpakken en daarom zijn we nu al op zoek naar mensen die mee willen helpen om dit te organiseren. We willen graag een jubileumcommissie samenstellen die bij wil dragen aan de invulling van ons jubileum. Ook hier geldt dat kandidaten of mensen met tips zich kunnen melden bij mij of een van de andere bestuursleden. Ook ‘losse’ ideeën voor bij de viering van een jubileum zijn van harte welkom!

Zo ziet u maar weer. De HJSC staat nooit stil. De zaterdagmiddag na volgende week wel even. Een seizoen om nooit te vergeten en ik dank iedereen alvast van harte voor hun tomeloze inzet. En ik zie iedereen graag weer terug bij onze eerste thuiswedstrijd in de VIERDE KLASSE. Goh, wat voelt dat lekker om te typen.

Piet Jan Nauta

HJSC – Espel (11-05-2019)

Goedemiddag sportvrienden,

Een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far in Hommerts & Jutrijp. Het kan een historische dag worden voor de voetbalvereniging HJSC, maar wat gebeurt dat gebeurt. Ik kan er allemaal woorden aan vuil maken, maar op het veld moet het gebeuren. Winst tegen een bloed ruikend Espel. ‘Rust in de koppies’ is vandaag de toverzin. Normaal je ding blijven doen.

Rust in het hoofd was er bij mij de laatste dagen niet. Slapeloze nachten na de uitschakeling van Ajax in de halve finale van de Champions League. Ja, het was terecht. Spurs voetbalde beter. Maar toch. Met nog 45 minuten te gaan een 3-0 voorsprong uit je handen laten glippen, drie kapitale fouten die een tegengoal inleiden. Een litteken voor de eeuwigheid was geboren. Voetbal is dan soms een rotsport, maar het is dan net als een kater van de drank: het recept is soms het beste medicijn. Gelukkig wordt er vandaag dus weer gevoetbald.

Over tegengoals in blessuretijd kan HJSC meepraten. Over zich terugknokken van een ruime achterstand ook. Steenwijker Boys leidde een week geleden na 45 minuten met 3-1. HJSC nam kort voor tijd de leiding met 3-4, maar zag het toch nog misgaan. Anders had een punt voldoende geweest vandaag. Nu telt alleen de winst. En misschien is dat wel beter ook.

Het punt van vorige week kan aan het einde van de rit goud waard blijken te zijn, dus koesteren wij het zeer. Het was een bijzondere middag vorige week om de wedstrijd samen met de jongens van ‘it twadde’ (die na het 2-2 gelijke spel van een week geleden afgelopen dinsdag met 1-3 zegevierden bij Zeerobben 4!) vanuit het dorpshuis te volgen. Van vreugde, tot verbazing, een klein beetje woede, opluchting naar berusting. En dat allemaal in 90+15 minuten. Alsof we er zelf bij waren geweest, zo voelde het een beetje. Het broodje pulled pork van Corry vond gretig aftrek en sleepte menig HJSC’er de avond door. Ook niet onbelangrijk.

We gaan zien of vandaag de beslissing valt in de vijfde klasse A, of dat we nog twee weken moeten wachten tot het thuisduel met Blokzijl. Maar zet uw beste beentje voor en maak er met zijn allen een memorabele dag van. Of om met de woorden van De Bakker te spreken: ‘genietsje. Ferjit dat net!’

Waarvan akte.

Hup HJSC!

Piet Jan Nauta

HJSC – SVBS (15-04-2019)

Goedemiddag sportvrienden welkom op ons mooie sportpark Oan it Far.

De finish is in zicht. Nog vier duels zijn er te spelen, HJSC koestert een voorsprong van acht punten. Het kan zomaar eens een bijzondere dag worden, maar laten we niet te veel op de zaken vooruitlopen. Iedereen appt, schrijft en roept HJSC al op een platte kar, maar daar hoeven we nu nog niet aan te denken. Afleiding is nooit goed, wanneer je op een voetbalveld staat.

Kijk maar naar Ajax, dat vlak na de winterstop onnodig veel punten morste in de strijd om de landstitel. Het was te veel met de gedachten bij het tweeluik met Real Madrid. In de spelersgroep ging het alleen over die wedstrijd en die afleiding ging ten koste van het spel en het resultaat in de eredivisie. Tip voor HJSC: laat je niet afleiden. Alleen deze wedstrijd telt. Wees geen Ajax.

Kijk maar naar PSV. Het had de titel voor het grijpen in Amsterdam, dertien dagen geleden. Bij winst waren ook de Eindhovenaren op een voorsprong van acht punten gekomen. In Amsterdam koos het ervoor om, ondanks dat het een halfuur lang met een man meer kwam te staan, het punt te verdedigen. Een slecht idee, zo ontdekte PSV-trainer Mark van Bommel. Tip voor HJSC: ga vol voor de winst. Wees geen PSV.

Kijk maar naar Cambuur. Een ploeg die op de meest ongelukkige momenten lijdt aan een portie zelfoverschatting. Na een 6-0 overwinning op Jong Ajax, dacht men het vorige week in Telstar wel even op halve kracht te doen. Dat was een grove misrekening en de ploeg van trainer René Hake ging de bietenbrug op. En niet zo’n beetje ook. Tip voor HJSC: Speel op honderd procent en doe waar je goed in bent. Op halve kracht kunnen we het niet, zo bleek al in de uitwedstrijd met SVBS’77.

Kijk maar naar Heerenveen. De spelvreugde is verdwenen en er lijkt de nodige druk op de groep te staan. Daar heeft de ploeg van Jan Olde Riekerink maar wat moeite mee. Het speelde vorige week in Emmen met poep in de broek en liet zich volledig afbluffen door de ploeg van Dick Lukkien. Tip voor HJSC: speel met vertrouwen. De borst vooruit. Met een glimlach op je gezicht. Je draagt het mooiste shirt van de wereld.

Speel vandaag zoals je het hele seizoen al doet en dan zien we om half 5 wel weer verder. Leg dezelfde arbeid op de mat, speel als collectief, stap dat veld op en laat merken dat hier op ons terrein niets te halen valt. Speel voor Hommerts, Jutrijp, de mensen langs de lijn en de mensen die thuis verwachtingsvol de wedstrijd online volgen. Speel voor Jan, Thijs, Herre, Piet, Douwe, Tamme, Rinze, Sjoerd, Harry, Grietje, Durk, Johan, Hans, Sikke, Henk, Haye, Willem, Teake, Gerrit, Anske, Tryn. Voor onze ‘lytse’ Douwe. Voor welke HJSC’er ook. Speel voor jullie zelf. Speel voor het verhaal dat je later door vertelt aan mensen die er nog niet bij zijn vandaag.

Doe het voor HJSC.

Doe het!

HJSC – Heerenveen (30-03-2019)

Een week geleden werd ik gebeld door mijn collega van het Friesch Dagblad. Hij had een halfuur eerder HJSC zien winnen van Woudsend met 2-1 en vertelde mij dat hij een mooie dag had gehad, op bezoek bij onze club. Zelf was ik aanwezig bij het duel in de tweede klasse tussen Wykels Hallum en Nijland (0-0), waar ik langs de lijn aan de praat raakte met mensen van beide clubs. ‘Wat is de kracht van HJSC?’, vroegen ze mij, doelende op het eerste elftal. Ik als trouwe afwezige in Hommerts op wedstrijddagen, moest even nadenken.

Niet omdat ik het niet wist, maar omdat ik meerdere redenen kon verzinnen. ‘Voetbal je zelf niet meer in het eerste elftal?’, was de vervolgvraag. Daarmee was mijn eerste antwoord gegeven. Ik eis het succes van dit seizoen met alle liefde op, door te vertellen dat mijn tijd na vijftien seizoenen zonder kampioenschap er afgelopen zomer opzat. ‘Dat verklaart een hoop’, was de gevatte opmerking uit het Nijland-kamp. Ik lachte maar voorzichtig mee.

Ik ging verder met vertellen dat de werklust en de focus (‘FOCUS!’) van deze groep mij zeer aansprak. In het verleden hebben we mooie HJSC-elftallen gehad die werden geroemd om hun aanval en het geboden spektakel. Zo tikten we in het seizoen 2008/2009 liefst 66 keer de bal in het net (het clubrecord dateert uit het seizoen 1987/1988 met 78 goals, echter geen promotie), maar eindigden we wel met lege handen op een vijfde plaats na een pijnlijk 2-2 gelijkspel in en tegen Marrum.

Met nog zes duels te gaan zit het huidige HJSC nog niet op de helft van dat aantal doelpunten, maar een echte topscorer ontbreekt dan ook. De kracht van dit team is dat het niet afhankelijk is van één doelpuntenmaker, maar dat er meer in de selectie zitten. En dat voetbalt ook wel prettig, wetende dat er altijd wel iemand is die de trekker kan overhalen.

Ik noemde deze week tijdens de bestuursvergadering de nederlaag van Ens vorige week op bezoek bij EBC dan ook een klassieke ‘HJSC-nederlaag’ uit die jaren. Want tussen een 10-0 en 6-0 overwinning kon dan zomaar eens een 4-3 zeperd op bezoek bij hekkensluiter Tzum zitten. Iets wat ons uiteindelijk dan weer het kampioenschap of een periodetitel kostte. Met nog zes duels te gaan staat HJSC nu vijf punten los aan kop. Een zege vandaag zou Heerenveen definitief uit de titelrace blazen. Van de zes duels die nog te spelen zijn speelt HJSC (inclusief vandaag) nog vier op eigen terrein. Blijf daarom vooral langskomen de komende weken, want ook de supporters langs de lijn zijn dé kracht van HJSC. Dat klinkt misschien wat ‘Henk de Jong-achtig’, maar het is wel zo.

Tot die tijd blijf ik wel trouw afwezig. Kennelijk werkt het. Een fijne voetbalmiddag gewenst!

Piet Jan Nauta

Voorbeschouwing programmaboekje

Tijdens thuiswedstrijden van HJSC 1 wordt een programmaboekje verkocht. Meestal schrijft de voorzitter hierin het voorwoord en een vooruitblik. Hieronder zijn alle stukjes te lezen.

HJSC – Woudsend (23-03-2019)

Dag sportvrienden en een hartelijk welkom op ons mooie sportpark “Oan it Far” Na mijn laatste voorwoord, thuis tegen Ens, werd ik op mijn vingers getikt door een gewaardeerd lid van onze voetbalvereniging. Of ik de volgende keer het k-woord niet meer wilde gebruiken. Niet, dat ik met ziektes had gescholden, maar het k-woord sloeg in deze instantie op hetgeen men je noemt wanneer je bovenaan in de competitie eindigt. Tegen Ens kroop H.J.S.C. door het oog van de naald (2-2) en volgens het niet nader te noemen lid – in ons midden vernoemd naar een oude Kameroense linksback, die nog een blauwe maandag bij Ajax heeft gespeeld – kwam dat door het k-woord in mijn welkomst tekst. Vandaar dat ik er vandaag met geen woord over rep.

Achttien dagen geleden bevond ik mij in het Estadio Santiago Bernabéu, waar ik met eigen ogen getuige was van een stukje sportgeschiedenis. Ajax liet Real Madrid hoeken zien van het eigen stadion, waarvan de Spanjaarden niet eens wisten dat ze bestonden. Aan de overkant, in de hoek van het stadion, zagen we een boel camera’s gericht op één man in een skybox. De initialen SR4 maakten duidelijk dat het de persoonlijke ruimte was van Sergio Ramos, de geschorste aanvoerder van de Koninklijke. Zijn bewuste kaart in Amsterdam kwam hem zo duur te staan. ‘Ramos a la Playa’, zong het uitvak. Ik zong mee.

We kennen allemaal die ene persoon bij H.J.S.C., die zegt dat onsportieve ploegen de prijzen pakken, maar dit jaar gaat die wijsheid dus niet op voor Real Madrid. H.J.S.C. daarentegen eindigde afgelopen seizoen in de topt tien van sportiefste verenigingen, een klassement gebaseerd op kaarten en gedragingen van clubs spelend in de A-categorie. Het bracht ons naar de finale van de nacompetitie, die strandde in en tegen Kootstertille. Of het toeval was dat H.J.S.C. zo eindigde in een seizoen, dat ik als speler niet meer van de partij was, volgt een eerlijk antwoord. Nee, dat is geen toeval.

Niet dat er iets mee te winnen valt met  zo’n hoge notering in het fairplay-klassement, maar een beetje waardering voor ons als club is altijd welkom. Wie weet scoren we in dit seizoen nog beter dan in het vorige. Niet alleen qua fairplay, maar ook op sportief gebied. Want als Ajax 24 jaar na een avondje voetballes geven in Bernabéu dat kunstje doodleuk kan overdoen in 2019, waarom zou H.J.S.C. dat dan 22 jaar na het laatste….

Enfin, u begrijpt waar ik heen wil. Voordat ik u allen een fijne middag wens in deze rasechte streekderby met Woudsend (Hommerts-Zuid), wil ik u graag attenderen op twee punten. Ten eerste is mijn gewaardeerde collega Lars Goerres van het Friesch Dagblad vandaag aanwezig om een verhaaltje te schrijven over onze mooie club. Ziet u dus iemand met een kladblok en een pen lopen, tik hem gerust even aan en vertel maar raak over dat prachtige H.J.S.C. Ten tweede maakt u kans op een spiksplinternieuwe Audi A3 ter waarde van 25.000 euro, door mee te doen aan de loterij van vv Woudsend. Ga daarvoor naar de website van onze tegenstander van vandaag en koop een lot. We hebben al drie punten meegenomen dit seizoen uit Woudsend (1-3), daar kan nog wel een mooie auto bij. Een fijne sportmiddag en derde helft!

Piet Jan Nauta

HJSC – ENS (09-02-2019)

Ga er maar eens goed voor staan vanmiddag, want we hervatten het seizoen 2018/2019 met een rasechte topper. Koploper HJSC (wat klinkt dat toch lekker) ontvangt nummer twee Ens. Een rechtstreekse clash om de koppositie, maar onze jongens nemen absoluut geen genoegen met slechts een punt. Nee, integendeel. De kerstdis smaakte na het laatste duel van 2018 (jullie weten, die nederlaag tegen SVBS’77) niet al te best en de feestvreugde van het behalen van de eerste periode was al snel vergeten.

Er is in de bijna twee maanden die sindsdien zijn verstreken genoeg gebeurd. Na een gezellige nieuwjaar instuif in januari, is het voetballende gedeelte van onze club gelukkig alweer een poosje op weg. Vorige week nog kon ik eindelijk weer eens een keertje kijken bij een duel. Normaal gesproken heb ik het niet zo op die kwart over twaalf wedstrijden, maar op deze zaterdag kwam het mij verdraaid goed uit. De wedstrijd tegen Delfstrahuizen, gespeeld in Tjalleberd op het kunstgras van Aengwirden, was helaas teleurstellend. Maar een slechte generale betekent vaak niets voor de vertoning op de echte examendag.

Is dit dan een examendag? Ja, in mijn ogen wel. De ambities van de spelers en staf zijn duidelijk: voor het eerst in 22 jaar met HJSC 1 weer eens een kampioenschap naar Hommerts en Jutrijp halen. Maar dat er nog een lange weg te gaan is, mag duidelijk zijn. Wordt een kampioenschap hier vandaag beslist? Nee. Maar winst op een sterke ploeg als Ens, tevens titelkandidaat, zou wel een manier zijn om die titelaspiraties kracht bij te zetten. Dat het niet louter mooie woorden zijn, maar dat het menens is. HJSC wil kampioen worden.

Want als er al eens een seizoen is dat het mogelijk is, dan is het wel dit seizoen. Niemand steekt er echt bovenuit, diegene met de langste adem zal het uiteindelijk worden. Bovendien hoeft jullie voorzitter zijn oude lijf niet meer mee het veld op te sleuren, mochten er eens wat blessures zijn. En dat is natuurlijk het grootste winstpunt van dit seizoen. De selectie van HJSC is breed, iets wat doorslaggevend kan zijn aan het einde van de rit. Maar het begint vandaag.

Rest mij voor nu iedereen een hartelijk welkom te heten op sportpark Oan it Far, zowel aan onze fans, de neutrale bezoekers en aan de (hopelijk) vele meegereisde supporters uit Ens. We hopen op een mooie en sportieve, maar ook knetterende voetbalwedstrijd. En vergeet na afloop niet om eventjes bij te praten in de kantine. Dat is ook belangrijk.

Piet Jan Nauta

HJSC – Bakhuizen (01-12-18)

Goedemiddag sportvrienden,

en welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor het duel tussen HJSC en Bakhuizen. De weersvoorspellingen beloven niet veel goeds voor vanmiddag, des te meer zijn we blij met uw komst. Eventjes op karakter, want over negentig minuutjes zit het voetbaljaar 2018 voor HJSC 1 er op wat betreft de thuiswedstrijden. Vanaf half vijf vanmiddag kunt u twee maanden opwarmen, aangezien het eerstvolgende thuisduel pas weer op 9 februari (tegen Ens) voor de deur staat.
Wat zou het lekker zijn om als koploper uit de winter te komen. Niet in de laatste plaats omdat het zou betekenen dat onze jongens het voetbaljaar 2018 zouden afsluiten met een periodetitel. Een jaar met ups (plaatsing voor de nacompetitie en de winst in Mulier) en downs (de verloren finale in Kootstertille), al was de vierde klasse misschien nog wel net een jaartje te vroeg gekomen. Zo eerlijk moeten we ook weer zijn.
Inmiddels heeft HJSC de koppositie in handen en de mannen van trainer Broer Wiebe de Ringh zijn niet van plan die uit handen te geven. Maar dan moet er vanmiddag wel gewonnen worden van Bakhuizen, de ploeg die voor het tweede opeenvolgende jaar deel uitmaakt van het zaterdagvoetbal. Na de overstap van de zondag zijn de resultaten wisselend, zoals dit seizoen niet anders is. Zo pakte won het van IJVC en pakte het knap een punt tegen Espel en SVBS’77 (waarvoor driemaal dank), maar werd er ook verloren van Blokzijl. Of Bakhuizen een ‘reuzendoder’ is? Laten we het niet hopen. Maar HJSC is gewaarschuwd.
Afhankelijk van het resultaat, kan pas gekeken worden naar het tiende duel voor de winterstop, uit bij SVBS’77. De dag dat hoogstwaarschijnlijk de eerste periodetitel wordt uitgereikt in onze klasse. Om daar kans te willen maken op een prijsje, moet vandaag de tweede thuiszege van het seizoen gepakt worden. Zie het als een kers op de taart, na uitzeges op Woudsend (1-3) en Heerenveen (1-2). Die slagroom? Dat zien we dan later wel. Maar dat een toetje in de vorm van nacompetitie lekker kan zijn, moet een ieder met een groen-wit hart nog vers in het geheugen liggen.

Een fijne voetbalmiddag gewenst en graag tot ziens hier in 2019!

Piet Jan Nauta

HJSC – EBC (10-11-18)

Hallo sportvrienden,
en hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de derde thuiswedstrijd van het seizoen. Lukt het HJSC om vanmiddag ten koste van EBC de eerste thuiszege van het seizoen binnen te slepen en daarmee de eerste nederlaag van vorige week weg te poetsen? EBC zal ook kansen ruiken op deze middag, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Want wie valt, moet zorgen dat hij snel weer opstaat. Deze week zag ik in Lissabon Ajax een slechte wedstrijd spelen tegen Benfica. Twee blunders van doelman André Onana resulteerden in een 1-0 achterstand en voor Ajax leek het lang een kansloze avond te worden. Maar Ajax stond op, maakte gelijk en de man van de blunder in de eerste helft voorkwam in de 95 minuut een nederlaag voor de Amsterdammers. Ajax was opgestaan, net als Onana.
Ja, de nederlaag in Espel van vorige week deed zeer. HJSC viel van de koppositie af en daalde af naar een vijfde plaats. Een teken dat alles dicht bij elkaar ligt dit seizoen. Er is nog geen uitgesproken titelkandidaat en het kan ook nog wel een paar maanden duren voordat er een zinnig antwoord op te geven is op deze kwestie. Te lang blijven hangen in de teleurstelling van vorige week is dan ook compleet onnodig. Streep eronder, klaar. De wedstrijd van vandaag telt. HJSC kan vandaag weer goede zaken doen.
Over vallen en opstaan weet onze tegenstander van vandaag genoeg. Dit jaar is EBC weer terug op standaardniveau, na een zoveelste verblijf in de reserveklassen. Ja, ze vallen wel eens terug qua spelniveau in Oosterzee, maar ze keren toch altijd terug. Zoals in een wedstrijd ook vaak het geval is. Opgeven doet men niet snel daar en ook vandaag zie ik dat niet gebeuren. Of HJSC kan opstaan tegen deze pittige tegenstander? Ga er maar eens rustig voor zitten, staan of leunen op het hek. En veel plezier gewenst!

Sportgroet,
Piet Jan Nauta

HJSC – Steenwijker Boys (27-10-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Het is inmiddels 27 oktober en het is nog altijd wachten op de eerste thuisoverwinning van HJSC. Dat is ook niet zo gek, want ondanks dat we over een paar dagen de novembermaand ingaan speelt HJSC 1 vandaag pas zijn tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Het werd dus wel weer eens tijd voor een potje op ons eigen biljartlaken op sportpark Oan it Far.

En dus is het aan mij om een voorwoord te schrijven voor dit duel. Een hele opgave, want hoe leid je twee ploegen in die je dit seizoen nog niet in actie hebt gezien? Welnu, ik zal een poging wagen.
HJSC kent een prima start van het seizoen met zeven punten uit drie wedstrijden. Doordat je in een oneven competitie van elf ploegen zit, is het echter lastig om goed in je ritme te komen. Een midweeks oefenpotje tegen vierdeklasser Sleat (3-2 winst) is dan wel lekker voor het gevoel. Het staat goed bij HJSC, maar voetballend zijn er nog voldoende verbeterpunten. Zo zijn althans de verhalen.

Dan de bezoekers voor vandaag. Als voetballer heb ik tegen heel wat clubs mogen aantreden, maar nog nooit tegen Steenwijker Boys. Dat is niet zo heel erg gek, met de wetenschap dat de bezoekers van vandaag van origine een zondagsvereniging zijn. Dit seizoen proberen ze het ook op het standaardniveau van de zaterdag en het begin is wisselvallig. Vier gespeeld, twee gewonnen, twee verloren, zes punten en een doelsaldo van tien voor en dertien tegen. Doelpuntrijk, laten we maar zeggen. Het is een gevaarlijke ploeg die houdt van aanvallen. Zo zijn althans de verhalen.
Het echte verhaal van deze wedstrijd wordt vanaf half drie geschreven. Lukt het HJSC de virtuele koppositie te behouden, of gaan de bezoekers ons vandaag voorbij op de ranglijst? Winst zou de pittige maand november – waarin uitduels met Espel, Heerenveen en Woudsend op het programma staan – iets prettiger inleiden. Na vandaag zitten we alweer op de helft van ons aantal thuisduels voor de winterstop. We worden niet verwend met speelminuten in de eerste helft van dit seizoen. Aan de andere kant, dan hebben we de pittigste uitduels grotendeels maar gehad. Zo zijn althans de verhalen.

Zonder al te veel (lees: niets) gezien te hebben van beide ploegen, is het toch gelukt hier weer een voorwoord voor u op te lepelen. Rest mij niets anders dan u een prettige middag te wensen met hopelijk een gezellige nazit in helftje drie. Die helft is altijd op Champions League-niveau, gaat net als Ajax door tot diep in blessuretijd (eindelijk weer eens een lucky Ajax gezien) en is de enige helft die nog nooit verloren is door HJSC. Zo zijn althans de verhalen.

Een vriendelijke sportgroet,
Piet Jan Nauta
Ps. Vannacht gaat de klok een uurtje terug. Niet vergeten! Een uurtje extra knorren doet soms wonderen.

HJSC – IJVC (29-09-2018)

Goedemiddag sportvrienden,

een hartelijk welkom op ons mooie sportpark Oan it Far voor de allereerste thuiswedstrijd in de competitie van het seizoen. En hoe kunnen we het seizoen nu beter aftrappen dan met een derby? Onze buren uit IJVC begonnen het seizoen vorige week al in eigen huis, maar deden dat met een gevoelige 0-2 nederlaag tegen Bakhuizen. HJSC begon in Ens met de tweede competitiezege ooit op kunstgras, na die van vorig seizoen in IJlst (0-1 door Toussaint Boonstra). De ‘Kypmantsjes’ zijn er vandaag alles aan gelegen om die nederlaag goed te maken en om niet meteen achterop te raken in de vijfde klasse A.

Al kunnen er voor HJSC wellicht ook wat ‘revanchegevoelens’ zijn. Immers, op 19 mei van dit jaar zegevierde IJVC hier in Hommerts met 1-3. Goed, HJSC was weliswaar al zeker van de nacompetitie, het werd wel afgestraft op de foutjes die het maakte deze middag en gold als een gewaarschuwd mens voor de nacompetitie. Die finale ging helaas met 4-0 verloren van Kootstertille, waardoor we het dit seizoen opnieuw mogen proberen in de vijfde klasse.
Een klasse zonder uitgesproken favorieten, al zijn er hier en daar nog wel wat vraagtekens. Bijvoorbeeld over de tegenstander van vandaag, die wat oudgedienden van stal hebben geplukt. Op het middenveld zal voor velen een bekend gezicht staan en dat is niet zo gek. Oud-Jutrijper Pim Goeman draagt al een aantal jaren het blauw van IJVC en zal vanmiddag ook hoogstwaarschijnlijk weer opdraven.

Nieuw gezicht bij HJSC is dit seizoen Pieter Kor Spoelstra en ook voor hem is dit een bijzonder duel. Hij kwam in de zomer over van IJVC en draagt nu het groene shirt van HJSC. Zijn debuut in de beker,thuis tegen SSS’68, luisterde hij meteen op met een goal en wat zou hij vandaag graag zijn eerste competitiegoal maken namens HJSC tegen IJVC. Niet alleen hij, iedereen met een groen-wit hart vandaag langs de lijn. Want in een competitie met slechts elf ploegen, kan een goede reeks je zomaar aan een plek in de nacompetitie hebben. En waarom dan niet gelijk beginnen met een goede reeks?

Wij van HJSC wensen een ieder vandaag een prettige voetbalmiddag op ons sportpark Oan it Far en blijf na afloop gerust eventjes hangen in de kantine. ‘It Twadde’ speelt pas om 17.00 uur zijn uitwedstrijd in Dronrijp, dus laat de drankjes van Corry niet over datum geraken en babbel gezellig na over (hopelijk) een mooie pot voetbal. Dan sluiten de mannen coach Jeroen Stouthart daarna met alle liefde aan.

Piet Jan Nauta

HJSC – IJVC (19-05-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Van harte welkom op ons mooie sportpark Oan it Far, waar vanmiddag een rasechte derby op het programma staat. Op bezoek is IJVC uit onze buurstad IJlst. Wie vanmiddag aan de kant van de dug-outs staat, ziet het stadje in de verte liggen. Voor de bezoekers staat er niets meer op het spel. Zij zitten midden in de IJVC-feesten en, als ik de jongens een beetje ken, is het vast een gezellige avond geweest gisteren.
U bent zo vriendelijk geweest om een programmaboekje aan te schaffen bij Grietje en daarvoor dank. Het is namelijk alweer de laatste van dit seizoen. Wat er in de komende weken ook nog gebeurt, het eerste elftal sluit vandaag het seizoen voor wat betreft de duels op eigen bodem af. En voor aanvang van dit duel staat ons aller HJSC op een schitterende derde plek in de vijfde klasse A. Achter kampioen Sneek Wit Zwart en nummer twee MSC.

Om die derde plaats vast te houden is vanmiddag een overwinning gewenst. Hopende dat de Snekers hun sportieve plicht vervullen tegen Boornbergum, dan volstaat zelfs een punt om als derde te eindigen. Wie mij dit aan het begin van dit seizoen had verteld, had ik niet geloofd. Natuurlijk had ik het gehoopt en natuurlijk wist ik dat we een alleraardigst groepje op het veld hadden staan. Maar in een seizoen spelen zoveel factoren een rol. De doorstroom van enkele jeugdspelers, de hulp vanuit het tweede elftal, het grotendeels fit blijven van de selectie en af en toe eens een klein gelukje hebben onze vechtmachine in deze positie gebracht. Al hebben ze dat boven alles natuurlijk zelf verdiend.

Want we gaan de nacompetitie in. De play-offs, zoals ze in het betaalde voetbal ook wel heten. En dat daar alles mogelijk is, hebben de laatste weken wel bewezen. Dordrecht op bezoek bij Cambuur, Emmen versus NEC en Almere City versus Roda JC. Ik hoef u er waarschijnlijk niets meer over te vertellen. Op 2 juni begint ons avontuur, dat hopelijk op 9 juni in de feesttent op de HJSC-dagen eindigt. Vooruitblikken op wie de tegenstanders kunnen zijn, doe ik niet. Dat doen jullie maar vanmiddag om een uurtje of 5 in de kantine. Dat is eenieder wel toevertrouwd.

Voor nu wil ik iedereen (spelers, staf, vrijwilligers, supporters, jeugd) bedankten voor dit nu al mooie seizoen. Wie weet zit er op 2 juni een mooie busreis in, op 8 en 9 juni zie ik jullie sowieso graag terug bij de HJSC-dagen. Een mooie voetbalmiddag gewenst!

Piet Jan Nauta

 

HJSC – Heerenveen (21-04-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Het belooft in meerdere aspecten een mooie zaterdagmiddag te worden. Zoals u vast is opgevallen lijkt het deze week wel zomer in ons land en is het weer een feest om als supporter langs de lijn te staan. Maar HJSC kan er voor zichzelf een nog mooiere dag van maken, wanneer het vandaag weet te winnen. Dat zou betekenen dat we na de reguliere competitie nog minimaal één en maximaal twee extra wedstrijden krijgen. Een ‘toetje’, zoals dat dan zo mooi heet. Nacompetitie.

Maar dan is er in Heerenveen nog wel een lastige horde te nemen. Tegen de huidige nummer zeven van de vijfde klasse werd het op sportpark Skoatterwâld een waar doelpuntenfestijn, waar HJSC wel aan het langste eind wist te trekken: 5-7. Een moeizame zege, maar met de wetenschap van nu een uiterst belangrijke.

Dinsdag was hier op sportpark Oan it Far ook een waar doelpuntenfestijn te bewonderen. Er werden dan wel twee goals minder gescoord dan in de eerdere ontmoeting tussen Heerenveen en HJSC, maar toch. De 5-5, waar ‘it Twadde’ zich terug knokte van een 1-4 achterstand, voelde toch een beetje als de overwinning van de nummer laatst. Daarmee liep het op alle ploegen in de competitie een punt in, behalve dan op tegenstander Makkum 4. De clubs in deze competitie zijn gewaarschuwd.

Het is duidelijk dat de prestaties binnen een vereniging kunnen verschillen. HJSC 1 denkt aan nacompetitie (en misschien nog wel meer), bij HJSC 2 staat de rode lantaarn al een poosje in de kleedkamer. Maar in die ruimte is de sfeer na een wedstrijd nog wel opperbest en dat is, in een seizoen waarin het qua prestaties niet echt loopt, minstens zo belangrijk.

Laten we die goede stemming van vorige week, maar ook van dinsdag ook vandaag mee de derde helft in nemen. Heerenveen is, mede door de grote broer uit het Abe Lenstra Stadion, een gerespecteerde tegenstander. Maar punten? Nee, die houden we liever hier.

Een fijne sportmiddag gewenst!

HJSC – Bakhuizen (14-04-18)

Goedemiddag sportvrienden,

Een hartelijk welkom op sportpark Oan it Far. Ik wens iedereen die HJSC lief heeft nog van harte gefeliciteerd met de 71e verjaardag van onze club. Die hebben we donderdag in goed gezelschap gevierd met niemand minder dan oud-voorzitter van sc Heerenveen Riemer van der Velde. Samen met Eelke Lok heeft hij er een gezellige en ‘smûke’ avond van gemaakt. Mijn dank gaat uit naar de Vriendenclub van HJSC, die dit op poten heeft gezet. Lid worden kan nog altijd, aanmelden kan bij (o.a.) Hein Kemme, Feite Cnossen, Arnold Hoekstra, Grietje van der Zee of Simone de Boer. Het idee om ieder jaar een lezing te organiseren, juich ik toe.

Maar over tot de orde van de dag, ook al doe ik dat met behulp van enkele woorden die meneer Van der Velde (ik mag meneer Van der Velde zeggen) sprak. ,,Het maakt niet uit hoe hoog of laag je speelt. Je kunt wel een trainer aanstellen, maar zonder goed plan wordt het niets.” En ja, Riemer mag dan al wel 77 jaar zijn, dit soort uitspraken zijn teksten naar mijn hart. Want inderdaad, in mijn mening hoort een trainer te spelen naar de mogelijkheden van zijn team. En niet, zoals meneer Streppel doet op eredivisieniveau, spelers het veld insturen met opdrachten die ze niet kunnen vervullen. HJSC speelt naar zijn kunnen. Vol overgave, maar we snakken naar een overwinning.

Critici zijn er genoeg bij HJSC en dus hoor ik de vraag al opdoemen. ‘Hoe kan het dat er drie nederlagen op rij zijn geleden?’ Ik stel de vraag liever anders. Hoe gaan we deze negatieve reeks weer doorbreken? Het begint al met de omgeving. Natuurlijk werd er drie keer verloren op rij in een uitwedstrijd. Was elke nederlaag onoverkomelijk? Nee. Deed HJSC zichzelf tekort? Nogal, ja. Is de groep zich daarvan bewust? Dat dacht ik wel. Maar vandaag spelen we weer op vertrouwd terrein. Ons huis.

En dus kan vandaag in pas de tweede thuiswedstrijd van 2018 de boel eens goed rechtgezet worden. Want nacompetitie is dan wel geen must, iedereen bij HJSC wil het wel ontzettend graag. Waaronder ik. Dus, heren. Gooi alle schroom van jullie af en laat ons publiek vanmiddag weer eens zien waar toe jullie in staat zijn. Beleving is er dit seizoen genoeg. Wij vertrouwen erop dat jullie het kunnen. Om in de woorden van Riemer te blijven: ,,Beleving in een spelersgroep hangt samen met resultaten.” En hoezeer ik ook respect heb voor de keuze van Bakhuizen om van de zondag naar de zaterdag te gaan en het een prachtige club vindt, in de Hommerts/Jutrijp valt vandaag niets te halen.

Hup HJSC!
Piet Jan Nauta

HJSC – Sneek Wit Zwart (17-02-18)

Hallo sportvrienden,

Ja, daar zijn we weer. Eindelijk. Op 9 december, dik twee maanden geleden, waren we hier voor het laatst. Toen werd MSC knap met 3-2 verslagen. Dat leverde het eerste elftal nog twee kratjes bier op van de tegenstander van vandaag. Want de aanstaande kampioen van de vijfde klasse A is nu op bezoek. Sneek Wit Zwart won tot vandaag alle tien de wedstrijden die het speelde en deed dat niet met kinderachtige cijfers. Het scoorde gemiddeld zeven keer per duel en incasseerde tot dusverre slechts zes treffers. Het verloor geen punt, wel twee kratjes Heineken.

De Snekers koersen probleemloos af op de vierde klasse. Het mag geen verrassing heten. Met de impulsen vanuit de zondagtak die het in de zomer kreeg, was de kampioen al op voorhand bekend. Maar dat betekent niet dat HJSC er vandaag geen leuke wedstrijd van kan maken. Toegegeven, daar op het kunstgras (5-1) hadden we geen schijn van kans. Maar kunstgras en HJSC? Een goed huwelijk zal het nooit worden.

Maar de eerste seizoenshelft van HJSC is, ondanks een matige seizoenstart, zeer positief. Acht zeges in elf duels, het is bijna ongekend. Mits we de jongens wat fit houden, kunnen we er ook een mooie tweede seizoenshelft van maken. En – wie weet – vandaag ook een mooie wedstrijd. Want wie een wedstrijd instapt met de gedachte hem te gaan verliezen, is bij voorbaat al kansloos. De kracht van dit HJSC is dat het zijn kwaliteiten kent, maar vooral ook zijn zwaktes. Hopelijk kunnen we vandaag in onze kracht komen.

Op de bank bij Sneek zitten trainer Niels Boot en assistent-trainer Freddy Lodewijk. Laatstgenoemde is in huize Nauta vooral bekend als de trainer van zoonlief in zijn tijd bij LSC 1890. Ook de uitspraak ‘Piet, dou bist su traag as een hoop stront in een trechter’, is afkomstig van Lodewijk. Dat had de trainer destijds in 2003 toch aardig goed gezien. Boot is in HJSC-kringen vooral bekend van zijn optreden tijdens de HJSC-dagen. Het illustere muzikale duo ‘Betten en Bootje’ zorgde zo’n negen maanden geleden voor een denderende feestavond. Boot probeerde ondergetekende al eens te verleiden voor een overstap naar SWZ met een zeer lucratief voorstel. Er schijnt zelfs ergens een handtekening op een bierviltje de stad rond te gaan, maar die is natuurlijk vals. Groen kleedt toch het beste af.

Helaas is er geen zanger gevonden om vandaag in de kantine op te komen treden, dus hoop ik dat de jongens van het eerste zelf voor de muzikale omlijsting kunnen zorgen. Tip van Piet: vraag Boot maar om een playlistje. En loop tijdens de wedstrijd eens langs onze nieuwe dug-outs. Zien ze er niet voortreffelijk uit?

Een fijne eerste, tweede en derde helft toegewenst!

Piet Jan Nauta

Uitslag 1-3 | Doelpunt Pieter Wiersma

HJSC – MSC (09-12-17)
Herzlich willkommen in unserem schönen Sportpark Oan it Far für eine Spitzenklasse in der fünften Klasse A zwischen die Mannschaft von HJSC und der starke MSC aus Meppel. Heute steht das Top-Match auf dem Programm und es verspricht ein schöner Nachmittag zu werden!

Voor de supporters uit Drenthe die de 67 kilometer lange reis (waarvoor dank en waardering) hebben afgelegd: Nee, dit is geen Fries. Maar de Duitse opening van dit voorwoord heeft alles te maken met de overwinning die HJSC vorige week boekte op IJVC (0-1), die dik in blessuretijd werd binnen geharkt door onze jongens. ,,Auf seinem Deutsch”, zei trainer Broer Wiebe de Ring, die op een vage foto tussen feestvierende groene shirts ook ergens een plekje had gevonden.

Ondanks dat Nils der Lange, Pieter Wiersmayer und Tristan Kolderhoben afwezig waren, had supersub Tomasz Grifhorst eine supertolle voorzet op Toussaint Baumstamme en het was raak. Tor! Gary Lineker omschreef het al eens treffend: ‘je bent de hele wedstrijd beter en aan het einde winnen de Duitsers.’ Het was een goede samenvatting van het duel in IJlst.

En dus is het duel in Hommerts van vandaag een topper. Daar mogen we als HJSC blij mee zijn, dat het eerste elftal dat in deze fase van het seizoen heeft afgedwongen. De achterstand op MSC, dat koploper is, kan vandaag teruggebracht worden tot een punt, ook al weet ik heus wel dat nummers 2 en 3 Sneek Wit Zwart en Boornbergum twee duels minder hebben gespeeld en dus ook minder verliespunten hebben. Zij moeten de punten eerst maar weer eens zien te verdienen.

Donderdag was de dag van de vrijwilliger, maar wij zijn iedere dag dankbaar voor onze helpende handen binnen de club. Dankzij die vrijwilligers is het mogelijk dat, ondanks het slechte weer van deze week, dit duel gespeeld kan worden. En zo’n Duitse uitkomst als vorige week? Ik teken ervoor, mits de punten hier blijven. MSC is op papier misschien de betere tegenstander, een voetbalwedstrijd wordt nog altijd op gras gespeeld.

En na afloop in het dorpshuis in de vorm van helft numero drie. Daar geen gedrink uit Duitse bierpullen, maar gewoon ouderwets vanuit de fles.

Een fijne voetbalmiddag gewenst!

Uitslag: 3-2 | Pieter Wiersma, Justin Boonstra en Bart van Kalsbeek

HJSC – Espel (25-11-17)
Een hartelijk welkom op ons mooie Sportpark Oan it Far, dat ondanks de vele regenval van de afgelopen week toch weer speelklaar is gemaakt. Een bijzonder welkom aan onze gasten uit Espel, die de reis vanuit de polder weer hebben gemaakt. Wees welkom bij het altijd gezellige HJSC.

Vier zeges op een rij! Dat voelt fijn. Plotseling staat HJSC weer bij de bovenste vier en daar tekenen we in mei blindelings voor. Want dat zou nacompetitievoetbal op de HJSC-dagen (8 en 9 juni 2018) betekenen. Maar laten we niet te veel vooruitlopen. Nog drie wedstrijden tot de winterstop, waarvan twee thuisduels en een uitduel op kunstgras. Nog negen punten zijn er dus te verdienen, wat zou het mooi zijn als we de fase tot de winterstop goed doorkomen. Het programma na de winterstop, met duels tegen Boornbergum’80, Sneek Wit Zwart en Woudsend is meteen pittig. Pakken dus, die punten!

Te beginnen vandaag met Espel. En om er eens een cliché in te gooien, ‘Espel-thuis, altijd lastig.’ Espel-uit ook overigens, maar dat is voor latere zorg. Ook al werden de laatste vier thuisduels met de polderbewoners allemaal gewonnen, elke keer was het wel met het minimale verschil van één doelpunt.

Vorig seizoen won HJSC op bezoek bij de blauwhemden met 1-5 en dat was voor het eerst ‘98/’99. Het geeft aan dat het krachtsverschil tussen Espel en HJSC al jaren miniem is en ook op de huidige ranglijst is dat terug te zien. HJSC verdedigt plekje vier en koestert twee punten voorsprong op nummer vijf Espel. Net als HJSC is Espel dit seizoen maar één keer weggespeeld en dat was tegen de gedoodverfde kampioen Sneek Wit Zwart.

Alle ingrediënten voor een spannende voetbalmiddag zijn dus aanwezig. Hopelijk houdt het veld zich goed, al kan het met de liefkozende zorg van onze ‘fjildmannen’ best tegen een stootje. Dat kunnen de mannen van HJSC 2 ook, want na een fikse nederlaag tegen Sleat pakten ze twee weken geleden knap een punt bij koploper Oeverzwaluwen 4. Vandaag komen ze niet in actie. Bolsward wilde het duel graag verschuiven naar het erbarmelijk slechte kunstgrasveld en bovendien spelen om 16.45 uur. Dat gaat dus mooi niet gebeuren. Er komen nog genoeg speeldata.

Want om 16.45 hoop ik dat jullie met zijn allen bij Corry zitten of in de Opkeamer bij Durk. Hopelijk met drie punten. En dan door naar IJVC, waar HJSC 1 volgende week voor het eerst in de clubhistorie een competitieduel op kunstgras in winst hoopt om te zetten. Het wordt hoog tijd, maar deze jonge en gretige groep is ertoe in staat om er een mooi seizoen van te maken.

Een heerlijke voetbalmiddag toegewenst!

Piet Jan Nauta

Uitslag 1-0 | Bart van Kalsbeek

HJSC – Blokzijl (11-11-17)
Voor de tweede opeenvolgende zaterdag een hartelijk welkom aan alle HJSC’ers op sportpark Oan it Far te Hommerts. Een speciaal dankwoord aan de supporters van Blokzijl die de ruim 45 kilometer hebben afgelegd om hier te komen.

Onlangs zapte ik op een late dinsdagavond naar de samenvattingen van de Champions Leaugue. Ik zag Paris Saint Germain de vloer gelijkmaken met Anderlecht, AS Roma met 3-0 winnen van Chelsea en Qarabag knap een punt pakken op bezoek bij Atletico Madrid. Aansluitend begon het programma ‘De Kleedkamer’ en plotseling zat ik in mijn verbeelding niet meer in het Estadio Wanda Metropolitano van ‘Atleeetiii’, maar in een kleedkamer op sportpark de Uiterdijken in Blokzijl.

De afgelopen jaren zijn ze – voor een vijfdeklasser – redelijk vaak in het nieuws. Want jarenlang verliezen werpt, hoe je het ook wendt of keert, de schijnwerpers op je. Mijn gedachten dwaalden, terwijl ik trainer Kees de Jong zijn manschappen hoorde toespreken via mijn beeldscherm, terug naar 2012. HJSC strijdt samen met Heeg en Blokzijl om de titel in de vijfde klasse A, na alle drie 47 punten uit 22 wedstrijden te hebben verzameld. Heeg trok uiteindelijk aan het langste eind. Blokzijl, in dat seizoen met 71 goals de meest scorende ploeg van de vijfde klasse, is in mijn ogen hét voorbeeld dat kleine details het verschil kunnen maken in de voetballerij. Het wandelende voorbeeld van de vraag: ‘wat als?’

Wat als Blokzijl hier op ons sportpark op 24 maart 2012 tegen tien overgebleven HJSC’ers de 0-1 voorsprong wel had vastgehouden en Jelte Raap kort voor tijd niet alsnog de 1-1 had zien maken?  Wat als het in de nacompetitie wél van VVT had gewonnen en daarmee gepromoveerd was naar de vierde klasse? Wat als vele spelers dan hadden besloten om wel in Blokzijl te blijven?

Het is allemaal kijken naar het verleden. Iets waar Blokzijl niets mee opschiet. Interessanter wordt het om vooruit te kijken. Wat als Blokzijl door al de publiciteit straks ineens weer aanwas krijgt van oud-spelers die terugkeren? Wat als de jeugd zich goed blijft doorontwikkelen en ‘oudgedienden’ als Peter Oosterkamp het vlaggenschip met een gerust hart kunnen verlaten? Wat als men ontdekt hoe gezellig die derde helft in Blokzijl kan zijn? Wij van HJSC gaan op 12 mei natuurlijk niet zonder reden met een bus vol supporters weer richting de kop van Overijssel.

Ook voor HJSC is het interessant om vooruit te kijken. Wat als de veerkracht van vorige week tegen Woudsend (3-2) winst uiterst belangrijke punten blijken te zijn in de maand mei? Wat als er vandaag opnieuw drie punten worden gepakt door de ploeg van Broer Wiebe de Ringh? Wat als we zolang mogelijk blijven meedoen met de gelijkwaardige ploegen die allemaal achter Sneek Wit Zwart om de overige plaatsen gaan strijden? En wat als ik nu na jaren van meedoen EINDELIJK eens een prijsje pak met de verloting van dit programmaboekje?

Een fijne voetbalmiddag toegewenst en vergeet met zijn allen niet om nog gezellig even een drankje te doen in het dorpshuis.

Piet Jan Nauta

Uitslag 5-1 | Justin Boonstra 3x, Jeroen Kroles en Pieter Wiersma