Jaarverslag HJSC seizoen 2017/2018

Door: Durk van der Gaast

Zaterdagmorgen 12 augustus 2017 start onze hoofdtrainer, de heer Broer Wiebe de Ringh uit Workum de trainingen van het seizoen 2017-2018. Door de late vakanties beginnen de beker- en competitiewedstrijden pas in september. Het weer is deze zomer gunstig voor de grasmat geweest. Een nieuw fenomeen is het binnen dringen van een mol op het hoofdveld, die zich ondanks de vele knippen niet laat vangen.

De jongste pupillen(JO 8 en JO 9) gaan vanaf dit seizoen met 6-tallen voetballen op een ¼ veld. De ingooi heeft plaats gemaakt voor de in-dribbel, die ook van toepassing is op de hoekschop en de vrije bal. Dit moet leiden tot meer balcontacten en dus spelplezier.

Erro Hofstra heeft met hulp van ZWF Ontwerp uit Bolsward voor gezorgd, dat de H.J.S.C. website(www.hjsc.nl) een eigentijdse lay-out heeft gekregen. Bij elke H.J.S.C. 1 thuiswedstrijd wordt een kleurige A3 wedstrijdaffiche op vaste plaatsen opgehangen. Mooi dat er elke wedstrijd een wedstrijd balsponsor kan worden gemeld. Grietje van der Zee zorgt dit seizoen weer voor de verkoop van de H.J.S.C. programmaboekjes.

Bij 7 thuiswedstrijden is een “pupil van de week” aanwezig. Een bal met handtekeningen, een t-shirt met H.J.S.C. logo en een vaantje is een blijvende herinnering aan dit gebeuren.

Keepertrainer Hendrik Feenstra is voor het 27-ste seizoen op dinsdagavond paraat.

Na 3 oefenwedstrijden speelt H.J.S.C. 1 voor de beker thuis tegen 3e klasser D.W.P. 1(0-6) en uit tegen 4e klassers Scharnegoutum’70 1(0-4) en De Sweach 1(0-6).

H.J.S.C. 2 speelt 2 bekerwedstrijden, die beide worden verloren.

De Jackie Reen Bokaal komt door de 5-2 winst terug in Hommerts. Jackie(80 jaar) wordt voor de wedstrijd verrast met een yell en een levensmiddelen pakket.

Door blessures en gestopte spelers wordt er na overleg besloten H.J.S.C. 3 uit de competitie te nemen. Hiervoor komt een 35+/ 7×7 team, welke op de vrijdagavond steeds 3 poule wedstrijden gaat spelen. Elk team is 1x de gastvereniging.

Op de prima bezochte ledenvergadering(Vrijdag 15 september 2017) wordt afscheid genomen van Mario Nieuwenhuis(2 perioden van 3 jaar), die voor een mooie entree en de tribune heeft gezorgd. Bauke Gietema stopt na 5 jaar als voorzitter. Door de discussie over het OHH jeugdbeleid, is het nu verstandig afstand te nemen. Er is veel waardering voor de H.J.S.C.-er in hert en nieren. Sjoerd Tigchelaar sr. neemt zitting in het H.J.S.C. bestuur. Na een vrij mandaat van de leden versterkt Timo Wittermans later het bestuur. In januari 2018 komt Johan de Boer voor opleiding in terreinzaken in het bestuur. Piet Jan Nauta wordt van “interim” VOORZITTER van de club. Een positieve ontwikkeling.

Penningmeester David Viersen kan een positief resultaat( € 1200.) presenteren. Secretaris Durk van der Gaast schetst met een Powerpoint presentatie een beeld van het seizoen 2016-2017. Het zittende bestuur(Astrid Breed en Gerrit Hofstra) van de “Vriendenclub v.v. H.J.S.C.” is afgetreden. Zij krijgen een drankje en een bos bloemen. Een nieuw bestuur van 5 personen zal een nieuwe start maken. Elk jaar zal er voortaan kascontrole zijn. De “H.J.S.C. Coach van het jaar spel 2016-2017” beker gaat naar Henk de Boer”(F.C. Ûnderoan”). Op verzoek van “fjildman” Rinze Dijkstra mag er een nieuwe veeg borstelmachine om alles een beetje schoon te houden worden aangeschaft.

H.J.S.C. 1 start de competitie op zaterdag 23 september 2017 met een 1-0 nederlaag in Bakhuizen 1, welke vereniging nu met de senioren op zaterdag speelt. Mark Tesselaar(Aanvoerder) neemt extra taken op zich, omdat er géén vaste leider is gevonden. De thuiswedstrijd tegen Woudsend 1 op zaterdag 4 november 2017 begint met een prachtige LINE-UP met de jongste pupillen van beide teams. Tevens wordt er met enig geluk met 3-2 van onze zuiderburen gewonnen.

Alle competitie wedstrijden in november en december worden gewonnen, zodat het vlaggenschip op een verdienstelijke 3e plaats staat. Vooral de 1-0 overwinning in blessure tijd op het kunstgras bij IJ.V.C. 1 is een historische. Goed te melden, dat de inbreng van de A-junioren(JO 19) heel goed verloopt. Trainer Broer Wiebe de Ringh meldt tot ieders tevredenheid halverwege november dat hij voor 1 seizoen bij tekent. Hij is op zijn plaats bij v.v. H.J.S.C.

H.J.S.C. doet deze keer niet mee aan het Wymbritseradiel zaalvoetbal toernooi.

H.J.S.C. 2 speelt 2x gelijk en de rest wordt verloren. Leiders Rohald Boonstra, Timo Wittermans en materiaal man Willem Foekema hebben dit seizoen te maken met gestopte voetballers en langdurige blessures bij dragende spelers. Maar de sfeer blijft goed.

H.J.S.C. 35+/7×7 speelt dit najaar op 4 vrijdagen zijn poule wedstrijden in Jubbega, Gorredijk, Nieuwehorne en Hommerts. Hoofdcoach Hans van der Hoek zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Naast het voetbal is het sociale ook belangrijk.

Het bekende H.J.S.C. wedstrijdkastje bij Jan Haagsma in Jutrijp is weggehaald en opgeknapt en hangt in onze “Opkeamer”. In de 4 kleedkamers zijn 4 kluisjes voor beurzen e.d. geplaatst. Bij de ingang bij de container is een nieuw toegangshek geplaatst.

Dit jaar gaat er rondom kerst géén “H.J.S.C. Winterballen” uitgave naar de leden.

Oudjaarsavond staat er voor de tweede jaar een feesttent naast het H.J.S.C. terrein. Dit lijkt door de goede opkomst uit de dorpen een vaste traditie te worden.

Zaterdag 13 januari 2018 wordt met 5 Chinese teams het zaalvoetbal toernooi in Woudsend gespeeld. Het team Tianjun Teda wordt winnaar. Na het Chinese buffet houdt voorzitter Piet Jan Nauta een nieuwjaarspeech. Bauke Gietema wordt verrast met een fiets bon en veel groene H.J.S.C. stickers voor zijn container in Heeg. Tandheelkunde Wiersma uit Heeg verlengt het sponsorcontract met 1 jaar. Voor de toekomst van H.J.S.C. krijgen Sjoerd Boonstra en Grietje van der Zee aanmeldingsformulieren mee voor de tweeling(Ivan en Davy) van dochter Kerensa. Rohald Boonstra wordt op zijn 30-ste geboortejaar H.J.S.C.-er van het jaar. Dik verdiend neemt hij de plaquette in ontvangst en hier heeft hij weinig woorden voor. Het “Draaiend Rad” zorgt er voor dat de meesten met een prijsje naar huis gaan. De geliefde zangeres Essie(Esther Algra) sluit met mooie eigen nummers en covers de geslaagde dag.

De snertactie is op zaterdag 20 januari 2018 prima verlopen. De nieuwe snert kok zorgt voor goede kwaliteit. Deze keer kan er ook roggebrood en worst worden gekocht.

De beide stenen dug-outs hebben 15 jaar dienstgedaan. Twee nieuwe aluminium dug-outs met groen frame en 8 stoeltjes zijn halverwege januari op een betonplaat geplaatst. Bijdragen van de “Vriendenclub v.v. H.J.S.C.” en de S.C. Heerenveen supporters maken dit mede mogelijk.

Begin februari is de strook gras naast het tegelpad aan De Toer zijde voorzien van graskeien. Deze investering is in goed overleg met de gemeente Súdwest Fryslân geregeld. Bij veel regen staat het tegelpad wel blank en moet nog worden opgehoogd.

H.J.S.C. 1 speelt de eerste wedstrijd tegen het ongeslagen SWZ Boso Sneek zm. 1. Na een verrassende 1-0 voorsprong wordt er met 3-1 verloren. Helaas neemt S.V. Hielpen het eerste elftal uit de competitie. Begin maart volgt nog een niet verwachte winter periode, zodat er op de ijsbaan kan worden geschaatst. Trainingen staan op een laag pitje.

Eind april heeft H.J.S.C. 1 al zekerheid van nacompetitie voetbal. Het team eindigt op de 3e plaats in de 5e klasse A. Zaterdag 2 juni 2018 is 4e klasser Mulier uit Witmarsum de tegenstander. Na de reguliere wedstrijd op kunstgras staat het 1-1. Na de verlenging is de eindstand 2-2. Als Toussaint Boonstra de 6e penalty binnen schiet, is de ontlading bij de spelers en de vele meegereisde supporters groot. De beslissende promotie wedstrijd staat op de H.J.S.C.-dagen gepland.

S.C. Kootstertille(5e klasser) is de tegenstander. Voor het eerst in de H.J.S.C. historie wordt een Dubbeldekker(“Klyster”) van Paulusma Drachten ingezet. In een schitterende entourage is “De Tille” iets te sterk(2-0 rust, 4-0 eindstand). Het einde van een prachtig seizoen.

We zijn trots dat H.J.S.C. 1 in wat een “overgangsjaar” werd genoemd, dit seizoen heeft gepresteerd. Volgend seizoen is de selectie door het aantal jeugdspelers breder. Bij dezen willen we de vrijwillige  inzet van Astrid Breed(Verzorging) en Gonny de Boer en Evelien van der Land(Foto’s) noemen.

Erro Hofstra heeft van alle wedstrijden een voorbeschouwing geschreven en na de wedstrijd een verslag gemaakt, dat steeds op de prachtige H.J.S.C. site te lezen was.

H.J.S.C. 2 heeft na 4 gelijke spelen punten bijeen gesprokkeld. Op zaterdag 5 mei 2018 wordt in en tegen Makkum 4 met 6-4 gewonnen. De laatste 3 competitie wedstrijden worden verloren. H.J.S.C. 2 gaat volgend seizoen een frisse start maken.

H.J.S.C. 35+/ 7×7 treft in het voorjaar leeftijdsgenoten uit de buurt(SWZ Sneek zm., L.S.C. 1890 en De Wâlde). Om beurten is een vereniging gastheer. Ondanks dat er geen wedstrijd is gewonnen, zijn de mannen na de 3e helft steeds winnaar. Door het klimmen van de leeftijd, schrijven we volgend seizoen een 45+ team in.

*H.J.S.C.-DAGEN 2018, 8 EN 9 JUNI.

 

Het bestuur heeft een feesttent(5 x 16m x 2,6m) aangeschaft. De “fjildmannen” hebben na een grondige voorbereiding een middag en een avond werk gehad de tent voor de H.J.S.C.-dagen op te bouwen. Gelukkig werkt het weer volop mee.

Het 45+/ 7×7 toernooi is voor de 7e keer het succesnummer van de vrijdagavond. Deze keer spelen 7 teams onder prima omstandigheden allemaal 1x tegen elkaar. Workum 35+(Met hoofdtrainer Broer Wiebe en oud Hommertser Bart Bouma) wordt voor de 2e keer de winnaar van de medailles aan het groen-witte halslint. Maar deelnemen is belangrijker dan winnen! Voor onze jeugd is er een minirokken voetbalspel. Met het draaiend rad, leuke muziek, vlees van de BBQ en lekker koude biertjes is het voor alle aanwezigen een gezellige 3e helft.

De OHH activiteiten commissie had de slotmorgen weer goed georganiseerd. De pupillen en JO 15 junioren teams voetballen onder ideale omstandigheden tegen hun ouders en er is een levend tafelvoetbalspel en snelheid schieten. Het schminken, grabbelen, limonade drinken, de verloting met mooie prijzen en het welbekende broodje knak horen er ook elk jaar bij.

’s Middags is het dit jaar rustig. Achterblijvers Rohald Boonstra en Rinze Dijkstra horen het live verslag vanuit Kootstertille. De Dubbeldekker is half 6 retour bij het dorpshuis. Buiten de tent is het goed toeven. Voorzitter Piet Jan Nauta roemt de H.J.S.C. vrijwilligers voor hun inzet. Voor ieder ligt een kleine waardering klaar. Aanvoerder Mario Nieuwenhuis bedankt H.J.S.C. 2 leider Timo Wittermans en Willem Foekema met een bierpakket. Broer Wiebe de Ringh reikt de “Speler van het jaar” medaille uit aan aanvoerder Mart Tesselaar. Marko Hoekstra verdient de medaille “Talent van het jaar”

Zanger Jelle Jitze zorgt voor een muzikale omlijsting, die aangenaam en ver te horen was. In en om de tent ontstond een gezellig feest. Opvallend is dat veel jonge dorpsjongens en meisjes aanwezig zijn. Zondagmiddag is eerst alles opgeruimd en later wat vlees op de BBQ geroosterd.

Een week later zijn de reclameborden schoongemaakt en de doelen in de “zomerstand” gezet.

 

*H.J.S.C. ALLERLEI.

 

-De H.J.S.C. sponsorcommissie is dit seizoen uitgebreid met nieuwe personen. Timo Wittermans en Hein Kemme hebben nu steun van Anne Venema, Stephan Wouters en Erro Hofstra. Dat betekent een aantal nieuwe reclameborden langs het veld en meer activiteit.

-Het oud papier wordt 7x door vaste helpers en vrijwilligers van H.J.S.C. en de basisschool opgehaald. Op zaterdag 3 februari 2018 is in het dorpshuis koffie en oranjekoek voor de “helpers” Tevens is het afscheid van de karren, waaronder die van Pier Nauta.(“Pier 46 jier yn’t âld papier”).

-Op de 71-ste verjaardag van H.J.S.C. is Riemer van der Velde, de markante oud voorzitter van S.C. Heerenveen onze gast. Samen met journalist Eelke Lok zijn ze door het nieuwe bestuur van de “Vriendenclub v.v. H.J.S.C.”(Hein Kemme, Simone Koopmans, Feite Cnossen, Grietje van der Zee en Arnold Hoekstra) uitgenodigd. Een interessante avond voor goed bezette Jister.

-In mei bestaat v.v. Oudega 70 jaar. Op 1 en 2 juni 2018 wordt dit met allerlei activiteiten gevierd. H.J.S.C. heeft met een 45+ team aan een mini toernooi van de gastheren meegedaan. Een nieuw aangesteld bestuur zal zich inzetten voor de toekomst van v.v. Oudega.

-In het najaar en het voorjaar is er overleg met het OHH bestuur geweest. Het geschade vertrouwen moet worden terug gewonnen. En dat heeft tijd nodig. Als er goede afspraken worden gemaakt en ook rekening met plaatselijke omstandigheden gehouden wordt, zal het vast beter worden.

-Het H.J.S.C. bestuur heeft met het zittende bestuur van v.v. Oudega over het te volgen beleid gesproken. Later is er een “brainstorm” met een commissie van 3 v.v. Oudega mannen over de toekomst van de zustervereniging.

-Op dit moment is er een heel lange periode van droogte in Nederland. Het voetbal- en trainingsveld is al een paar keer gesproeid. Dit zal consequenties voor de grasmat hebben.

 

We beseffen dat gezondheid een groot goed is. Voor ieder, die met verdriet en tegenslag te maken krijgt willen we veel sterkte toewensen.

 

Door de late vakanties beginnen de (beker-)competities pas op zaterdag 1 september 2018.

We rekenen erop dat we ook in het nieuwe seizoen positief in het nieuws zullen komen.

 

Secretaris, Durk van der Gaast.