HJSC wint op historische zondag van Oerterp

Er was vooraf genoeg over gezegd en geschreven. Vorige week stonden er al artikelen in GrootSneek, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, en die media waren er zondag ook weer bij. Net als ruim 300 toeschouwers werden zij getuige van een bekerstunt op sportpark Oan it Far.

Klik hier voor de voorbeschouwing uit het programmaboekje 

HJSC schiet uit de startblokken
Zondagmiddag iets na twee uur en er staan zo’n 300 mensen op het sportpark in Hommerts, een unieke gebeurtenis met ook een uniek goede start voor HJSC. De ploeg van Thomas Graven begint fel aan het duel en al na twee minuten kan er voor het eerst worden gejuicht. Aizo Veltman weet met een puntgave trap de bal op het hoofd van Ramon Raap te leggen die met zijn kopbal de doelman van Oerterp verrast.

Het leek wel een soort van onderschatting aan de kant van de bezoekers. De twee klassen hoger spelende ploeg had niets in te brengen in de openingsfase en zag in minuut zeven HJSC een tweede goal maken. De bij vlagen ongrijpbare Justin Boonstra soleerde langs de achterlijn en verschalkte de doelman in de korte hoek.

HJSC blijft ook na de goals in controle
Na de vroege doelpunten van HJSC ging de ploeg het duel iets meer controleren en voetbalde dus ook iets behoudender. Maar het voetbalde tegelijkertijd nog heel makkelijk onder de druk van de gasten uit. HJSC was simpelweg gretiger en feller dan haar tegenstander. Heel veel kansen creëerde HJSC niet maar het had de touwtjes stevig in handen. Voor rust was Jelger de Boer met een kopbal nog wel gevaarlijk maar verdere mogelijkheden waren schaars.

Felle duels, een klein opstootje en gele kaarten in de tweede helft
HJSC bleef ook na rust prima spelen maar het moest wel iets meer balbezit aan Oerterp laten. De gasten waren nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. HJSC kon langs tegenhouden maar de 2-1 in minuut 68 viel wel iets te gemakkelijk. Na de goal van Oerterp kon HJSC haar borst natuurlijk nat gaan maken en meer druk verwachten. Dit viel eigenlijk best wel mee want het lukte Oerterp niet om verdere grote kansen te creëren.

HJSC was zelfs op het einde van het duel dicht bij de 3-1 maar het ontbrak echt aan de afronding bij de thuisploeg. Ook was er nog een klein opstootje langs de lijn toen de grensrechter van Oerterp besloot het veld in te lopen en de bal tegen te houden. Iets met kortsluiting in de hersenpan, laten we het daar maar ophouden.

Het duel werd door HJSC goed uitgespeeld en na het laatste fluitsignaal onthaarde er zich toch een klein feestje. HJSC zit in de koker voor de volgende ronde van de beker. Daarin kan het ploegen van behoorlijk formaat gaan treffen. De volgende ronde (met 64 teams) wordt op 21, 22 en 23 november afgewerkt. Het kan zo zijn dat HJSC vrijgeloot wordt in een tussenronde. Mochten we meer weten dan communiceren wij dat uiteraard.

Klik hier voor het verslag van het Friesch Dagblad.
Klik hier voor het verslag van de Leeuwarder Courant.
Klik hier voor het verslag van GrootSneek.

Gonny de Boer maakte de foto’s