HJSC stevig op plek vier na winst op Espel

HJSC heeft de goede vorm waarin het verkeerd weten vast te houden. De aanval van Espel op plaats vier werd afgeslagen. HJSC won met 1-0 door een rake kopbal van Bart van Kalsbeek. Het betekende alweer de vijfde overwinning op rij voor het vlaggenschip. Bovendien staat HJSC 1 nu stevig op de vierde plaats met vijf punten voorsprong op de nummer vijf.

Lees hier de voorbeschouwing uit het programmaboekje

Stugge tegenstander

Espel is een ploeg waar HJSC nooit makkelijk van wint. De laatste vier jaar won het telkens met maar één doelpunt verschil. Een prima gevuld sportpark Oan it Far zag dat HJSC het initiatief nam in de openingsfase van de wedstrijd. HJSC soort de afgelopen weken aan de lopende band, maar verdedigend gezien staat het nog niet helemaal zoals het hoort. Nu raakte Nils de Lange ook nog geblesseerd vorige week en is die pas na de winterstop weer beschikbaar. Bart van Kalsbeek nam zijn plekje in het hart van de verdediging over.

Zoals gezegd nam HJSC het initiatief. Via de rechterflank kon het een aantal keren gevaarlijk worden en de bal voor de goal van Espel slingeren. De voorzetten belanden helaas niet op het hoofd van iemand met een groen shirt. De wapenfeiten van Espel waren vooral schoten van afstand. Het lukte de bezoekers maar één keer om te combineren tussen de verdediging door. Het schot waar daaruit volgde vloog hoog over. Die bal ligt waarschijnlijk ergens bij het tuincentrum in Hommerts.

Kansen voor Mark Tesselaar en Marko Hoekstra

Mark Tesselaar was nog het dichts bij de openingstreffer in de eerste helft. Hij kopte de bal uit een corner rakelings naast de paal, helaas aan de verkeerde kant. Ook Marko Hoekstra was zeer dreigend op de rechterkant van het middenveld. Hij had een paar goede individuele acties en schoot ook een keer rakelings voorlangs. Espel kon alleen maar toekijken. Aanvallend kwam het er niet aan te pas maar verdedigend hadden de bezoekers het ondanks de HJSC-kansen redelijk voor elkaar.

Mooie kopgoal van Bart van Kalsbeek

In de tweede helft ging HJSC nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt. Na tien minuten kreeg HJSC een vrije trap op zo’n 25 meter van de goal. Pieter Wiersma nam de vrije trap en lepelde de bal keurig op het hoofd van Bart van Kalsbeek. Die faalde niet en zorgde voor een hoop gejuich op het sportpark. HJSC had de belangrijke voorsprong te pakken. Nu was het zaak om de voorsprong vast te houden en uit te bouwen.

Uiteraard nam de druk van Espel toe. Het kreeg meer corners en kwam steeds dichter bij de goal van Johan de Boer. Toch waren de echte wapenfeiten aan de kant van de bezoekers summier. Een paar ballen belanden op de trainingsvelden. Echt in actie hoefde Johan de Boer niet te komen. Aan de andere kant verzuimde HJSC om de wedstrijd te beslissen. Dit had vooral te maken met slordigheden en verkeerde keuzes in de eindpass.

Echt in gevaar kwam HJSC niet meer. Toch was de opluchting groot toen de scheidsrechter voor het laatst op zijn fluit blies. HJSC boekte de vijfde overwinning op rij en staat nu stevig vierde. Wil HJSC deze luxe positie vast houden dan moet het zaterdag voor het eerst in de geschiedenis een competitieduel op kunstgras winnen. De uitwedstrijd en natuurlijk derbywedstrijd tegen IJVC begint zaterdag om half 3.

De foto’s zijn gemaakt door Gonny de Boer