HJSC mag niet klagen met een punt tegen ENS

Het was een doodnormale zaterdagmiddag. HJSC was om twee uur druk bezig met de warming-up en bereidde zich voor op het duel met Ens. Het was ongeveer een kwartier voor aanvang dat trainer Broer Wiebe de Ringh zijn selectie naar de kant haalde en de warming-up afbrak. Er was nog steeds geen scheidsrechter komen opdagen. H.P. Wassenaar die op papier stond aangewezen was helemaal niet beschikbaar om te fluiten en zelfs geblesseerd. Durk van der Gaast was ondertussen al druk in overleg met de KNVB zoekende naar een oplossing. Het leek hem in eerste instantie niet te worden en het duel zou worden afgelast.

Klik hier voor het voorwoord van onze voorzitter.

Gelukkig hebben we in het dorp Jan Hielke Schotanus die beschikt over de juiste papieren. Na overleg met Ens, zij moesten natuurlijk goedkeuring verlenen, kon het duel toch doorgaan. Gelukkig maar want een hoop toeschouwers waren al gearriveerd en ook Ens had de nodige support mee. Ook een journalist van de Leeuwarder Courant en een fotograaf waren opgelucht dat ze niet voor niets naar Sportpark Oan it Far waren gereden.

Het waaide snoei en snoei hard en de wind stond recht over het veld. De ploeg die naar het dorpshuis speelde had de wind volop in de rug. Mark verloor de tos en Ens koos ervoor om de tweede helft met de wind in de rug te voetballen. HJSC moest dus de eerste helft volle bak om het maximale uit het windvoordeel te halen. Dat probeerde HJSC dan ook en het zette ook volop druk op Ens. De bezoekers werden snel vast gezet en kregen geen ademruimte. De eerste kans was voor Pieter Kor Spoelstra die de bal over de goal heen kopte.

Het lukte HJSC niet om een snelle goal te forceren maar het kwam uiteindelijk wel op voorsprong. Een vrije trap halverwege het middenveld werd genomen door Mark. De bal werd gevangen door de wind, kreeg een bijzondere curve en de keeper kon er niets meer aan doen. HJSC had eindelijk de voorsprong te pakken en wilde natuurlijk meer.  Toch kwam het er niet van. Justin had een aantal prima acties maar liep zich steeds stuk. Eveneens kreeg Marko een vrije schietkans maar die maaide de bal ver over de goal. HJSC en Ens gingen rusten met een 1-0 stand.

De tweede helft wist HJSC dat Ens zou komen. Gesteund door de harde wind gebeurde dat ook zeker en HJSC werd volledig naar achteren gedrukt. Het duurde dan ook niet lang voordat de 1-1 viel. HJSC wou natuurlijk zo lang mogelijk de voorsprong behouden maar het ging al veel te snel mis. Een aanvaller van Ens ging eerst veel te gemakkelijk langs twee HJSC-spelers en schoot de bal vervolgens door de benen van Johan de goal in. Ook de wind speelde weer een kleine rol. En zo wist HJSC dat het nog een hele moeilijke tweede helft ging worden.

De ploeg kwam er wel af en toe uit maar probeerde het toch veel te vaak via de lange bal. Dat was natuurlijk kansloos. Hoe harder de bal naar voren geschopt werd, hoe sneller hij ook weer terugkwam. Ens rook natuurlijk bloed en stoomde door. Eerst schoot Ens nog op de paal maar vervolgens kwamen ze toch op voorsprong. Een vrije schietkans op de rand van het zestienmetergebied belande via de paal in de goal. En zo was HJSC binnen tien minuten haar voorsprong kwijt.

Het zag er ook absoluut niet uit alsof de gelijkmaker nog kwam. Toch kwam deze er een kwartier voor tijd. Pieter Kor werd in de zestien onderuit gehaald en Jan Hielke Schotanus wees vastberaden naar de stip. Pieter schoot koeltjes de gelijkmaker binnen en HJSC stond weer naast Ens.

In de slotfase was het nog code rood voor HJSC. Ens ging nog volop jacht naar de zege en kreeg die ook nog bijna. Het was Toussaint Boonstra die op de lijn een goal voorkwam en zo HJSC aan een punt hielp. Nee, het was allemaal niet best deze middag. Deze wedstrijd had weinig met voetbal te maken en een hoop jongens zakten vandaag door een ondergrens heen. HJSC mag ontzettend dankbaar zijn met een punt. Mede daardoor blijft het nog steeds koploper.

Komende zaterdag neemt HJSC het op tegen IJVC. Wederom een belangrijke wedstrijd en natuurlijk een heerlijke derby. Het duel op de plastic mat van IJlst start uiteraard om 14:30 uur.

Gonny de Boer maakte de foto’s.