HJSC koploper ondanks gelijkspel tegen Steenwijker Boys

HJSC 1 is de nieuwe koploper van de vijfde klasse A. Thuis werd met 1-1 gelijk gespeeld tegen Steenwijker Boys, maar door nederlagen van onder andere SVBS steeg HJSC op de ranglijst. HJSC kwam snel op achterstand en de gelijkmaker van Nils de Lange viel pas vlak voor tijd.

Lees hier de voorbeschouwing die te lezen was in het wedstrijdboekje voorafgaand aan het duel.

HJSC verzamelde voorafgaand aan dit duel dus al zeven punten uit drie wedstrijden. Dat klinkt best aardig, en dat is zeker niet zo slecht. Het voetbal wat de ploeg op de mat legt is de laatste weken niet best. Alleen in het gewonnen oefenduel tegen Sleat (3-2) speelde HJSC bij vlagen erg goed voetbal. In competitieverband is het voetballend alles behalve goed. Ook tegen Steenwijker Boys begon HJSC slecht aan het duel. Steenwijker Boys begon een stuk feller en anticipeerde op foutjes van HJSC. Zo kwamen de bezoekers niet tot nauwelijks in de problemen. Ook de twee snelle spitsen van HJSC (Pieter en Justin) wisten geen onrust te stoken in de defensie van Steenwijk.

Na een kwartier kwam Steenwijk via een snelle counter op voorsprong. Een goede steekpass liet de rechtsbuiten van Steenwijk een vrije doortocht. Ongedekt kon hij af stevenen op de goal van Johan de Boer. Een simpele pass voor de goal waar de spits van de bezoekers de bal kon binnenlopen betekende een achterstand voor HJSC. Grote klasse was wederom het grote aantal bezoekers langs de lijn. Zij zagen dat HJSC niet bij machte was om Steenwijk pijn te doen. Veel corners kreeg HJSC, dat wel. Alleen alle ballen werden veel te ver geschoten of haalde het zestienmetergebied niet eens.

Na 35 minuten besloot Broer Wiebe in te grijpen. Lex Potma werd vervangen door Pieter Kor Spoelstra. Inderdaad een aanvaller voor een verdediger. HJSC kreeg wel iets meer controle maar er was zeker geen sprake van een groot offensief op de goal van Steenwijker Boys. Via counters probeerde Steenwijk gevaarlijk te worden, en dat lukte ook nog met enige regelmaat. Johan de Boer stond goed te keepen en wist met zijn voeten HJSC te behoeden voor een grotere achterstand. Zo gingen HJSC met een kleine achterstand de rust in.

In de tweede helft kabbelde de wedstrijd voort. Aanvallend werd HJSC zeker sterker. Een groot deel van de HJSC-aanvallen ging over de rechterkant. Veelal liep het daar ook spaak omdat Steenwijk de boel goed dicht hield en kort aan het dekken was. Een mooie steekpass werd amper gegeven. Veel ballen werden in de voeten gespeeld aan de flanken. Dan moest er een man gepasseerd worden want aansluiting ontbrak vaak. Ook dit leverde niets op. HJSC was dus genoodzaakt meer risico te gaan nemen en speelde de laatste minuten met één op één achterin. Nils de Lange, terug van een hoofdblessure maakte uiteindelijk een paar minuten voor tijd de bevrijdende gelijkmaker. Een voorzet bleef hangen in het zestienmeter en kon door de bezoekers niet geruimd worden. Nils kon met de nodige mazzel het laatste tikje geven en zo was de stand weer in evenwicht.

In de absolute slotfase vloeiden de krachten bij beide ploegen weg. Veel spelers kregen kramp en met voetbal had het in Hommerts nog weinig te maken. Toch kreeg HJSC nog twee grote kansen om de uiteindelijke zege binnen te halen. Eerst schoot Justin van dichtbij over de goal, even later gleed Pieter Kor uit en werd zijn schot een makkelijke prooi voor de keeper van Steenwijker Boys;.

Zo voelde bij HJSC het gelijke spel toch als een nederlaag. HJSC is dan wel de nieuwe koploper, het voetbalt zeker nog niet als een koploper. Maar wie weet, als HJSC nou straks wel goed voetbal op de mat kan leggen? Dan zou het nog wel eens een heel mooi seizoen kunnen worden. Zaterdag wacht in ieder geval een hele lastige uitwedstrijd. Espel is dan de tegenstander. Dit duel begint om 14:30 uur.

De foto’s zijn gemaakt door Gonny de Boer.