Hendrik Feenstra, al ruim 25 jaar keeperstrainer bij HJSC

Elke dinsdagavond rijdt Hendrik Feenstra vanuit Sneek naar Hommerts om de jeugd- en seniorenkeepers training te geven. Al ruim 25 jaar en nog steeds met plezier. ‘’Zolang de jongens er plezier in hebben, vind ik het helemaal leuk’’

Hoe ben je hier eigenlijk binnengekomen? ‘’Dat weet ik eigenlijk niet, zelf heb ik hier niet gevoetbald. Volgens mij was er hier toentertijd een trainer die mij vroeg of ik ook bij de HJSC keepertraining wou geven. Zelf gaf ik al bij diverse Sneeker clubs keepertraining. Zo ben ik hier op een of andere manier binnengerold’’

Het leukste van de training vindt Feenstra het plezier die er elke week uit komt. ‘’De jongens zelf hebben veel plezier, dan geeft dat mij ook een extra goed gevoel. Lichamelijk gaat het allemaal nog redelijk.’’ Zelf tikte Feenstra onlangs de 79 jaar aan. Maar hij heeft nog niet het gevoel van ophouden. ‘’Zolang het fysieke gedeelte het toelaat, probeer ik er nog een jaartje aan vast te knopen, of twee. Ik weet het eigenlijk nog niet’’

Zelf heeft Hendrik Feenstra op een aardig niveau gekeept. Na een aantal jaar in zijn geboortedorp Lemmer te hebben gekeept, ‘’Je kon niks met die trainer’’, verkaste Feenstra naar vv Sneek waar zijn zwager al voetbalde. ‘’Ik kreeg verkering met mijn huidige vrouw, ze kwam uit Sneek. De broer van mijn vrouw voetbalde al bij Sneek, zodoende kon ik daar terecht. Na een half jaar in het tweede elftal te hebben gevoetbald, sloot Feenstra bij het eerste elftal aan. En dat was geen foute keus; hij werd met vv Sneek twee keer kampioen. ‘’Eén keer Nederlands kampioen zondag en één keer Algeheel Nederlands Kampioen, toen wonnen we van de andere zaterdagkampioen. Toen waren we ineens kampioen van de amateurtak van het voetbal, heel leuk’’

Op de zwart-wit foto onderaan deze tekst staat Feenstra als keeper op de bovenste rij met de bal in de handen.

Feenstra beleefde daar een mooie tijd. Van feesten tot aan kampioenschappen. ‘’Tegenwoordig zie je dat niet meer, er stonden toen wel vijf duizend mensen langs de lijn. Prachtig’’ En dan nog niet over de derby’s gesproken te hebben. Die waren er ruimschoots. ‘’Fel, hele felle derby’s. Dat zie je ook niet veel meer. Met clubs zoals vv Emmen, Jubbega, Zwaagwesteinde en Velocitas, leuke wedstrijden’’

Feenstra vindt het jammer dat voetbalwedstrijden tegenwoordig niet meer zo ruim bezocht worden. ‘’Heel jammer, maar het voetbal heeft nu concurrentie met andere sporten. Denk aan volleybal, hockey of Heerenveen die ’s middags moet voetballen. Vroeger was dat een stuk minder’’

We wensen Feenstra nog veel plezier bij de keepertraining en een goede gezondheid!

Lars Palijama (Keeper vv HJSC).