Zwak HJSC verliest terecht in Espel

Een hele matige vertoning heeft HJSC een nederlaag opgeleverd in en tegen Espel. Na een 0-0 ruststand wist de thuisploeg na rust twee keer te scoren. Vlak na rust schatte keeper Johan de Boer een hoge voorzet verkeerd in. De bal schoot over hem heen richting de goal. Verdediger Erro Hofstra wist de bal nog van de lijn te halen maar schoot tegen een inlopende aanvaller op waardoor de bal in de goal verdween. Twintig minuten voor tijd kreeg Espel een makkelijk gegeven strafschop. Die werd feilloos via de onderkant van de lat in de goal geramd.

HJSC begon zonder Justin Boonstra aan het duel. De rappe buitenspeler raakte donderdag op de training geblesseerd. Met wat mazzel haalt hij de wedstrijd van zaterdag tegen Boornbergum wel. Sander Sijbranda verving hem in de basisselectie. Verder zaten Marko Hoekstra, Wiebe Jelle van der Hoek en B-junior Egbert Bethlehem op de bank. Laatstgenoemde maakte zijn debuut een paar minuten voor tijd door Pieter Wiersma te vervangen. Met het debuut van Egbert is ook meteen het enige hoogtepuntje van de wedstrijd benoemd. HJSC speelde een hele zwakke wedstrijd en kon geen moment een vuist maken.

De eerste helft was van beide kanten erg matig. HJSC speelde wederom met vijf verdedigers en hoopte vooral via de omschakeling gevaarlijk te worden. Espel nam de eerste helft het initiatief en speelde heel rustig op balbezit. In aanvallend opzicht deelde het enkel een paar speldenprikjes uit, gevaarlijk konden de aanvallen van de thuisploeg niet genoemd worden. Daartegenover speelde HJSC veel lange ballen in de hoop spits Henk Sijbranda te vinden. Die kende een moeizame middag en kwam geen moment lekker in zijn wedstrijd. Vaak kreeg hij ook onbruikbare ballen wat het voor hem ook niet makkelijker maakte.

Een beetje gevaar wist HJSC te creëren via Lex Potma. De linksbuiten wist een paar keer goed aan de linkerkant op te stomen. Helaas eindigde zijn rushes vaak met balverlies. Een vrije trap van Toussaint Boonstra leek halverwege de eerste helft precies goed te vallen voor Bart van Kalsbeek. Hij kopte net naast de goal maar werd bovendien afgevlagd voor buitenspel. Noemenswaardige kansen wist Espel niet te noteren in de eerste helft.

Het schaakspel leek zich in de tweede helft moeiteloos door te zetten. Toch kwam Espel vrij snel na rust op een 1-0 voorsprong. Keeper Johan de Boer zag een voorzet over hem heen zeilen richting de goal en was eigenlijk al geklopt. Erro Hofstra leek het bijna te kunnen corrigeren door de bal van de lijn te schieten maar werd op de huid gezeten door een aanvaller van Espel. Die kreeg de bal tegen zich aan en in de goal belanden. Pech voor HJSC en mazzel voor Espel. Toch was de voorsprong niet helemaal onverdiend. Espel was aanvallend gezien nadrukkelijker aanwezig dan HJSC.

Na de achterstand zou je van HJSC mogen verwachten dat het alles op alles zou zetten om de gelijkmaker te forceren. Dat lukte eigenlijk geen moment. HJSC wist geen moment in de wedstrijd te komen, laat staan druk op de goal van Espel te creëren.

Twintig minuten voor tijd kwam Espel via een penalty ook nog op 2-0. Wat leek op een mannelijk duel tussen Lex Potma en de rechtsbuiten van Espel werd door de jeugdige en zenuwachtig fluitende scheidsrechter met een penalty bestraft. De gegeven strafschop werd snoeihard via de bovenkant van de lat in de goal gejaagd en zo werd de voorsprong van de thuisploeg verdubbeld.

Ook in het slot was HJSC niet bij machte om nog iets terug te doen. Het werd dus een vervelende middag in de Noordoostpolder. Zaterdag gaat HJSC naar Boornbergum waar het tegen een directe concurrent speelt in de strijd op een ticket voor eventuele promotie.

Foto’s: Evelien van der Land