Wie heeft de beste papieren voor de EK-Poolwinst en waarom hopen we allemaal dat Aizo Veltman gaat winnen?

De ontknoping nadert. Nog drie wedstrijden en we weten wie zich voor de komende twee jaar de nieuwe meestervoorspeller van HJSC mag noemen. Vandaag kijken we daarom naar hoe de top tien ervoor staat en hoe hun kansen op de eindzege zijn. En of we nog verschuivingen krijgen onderin het klassement.

Want daar heeft Wietze Thijs Nauta de eindsprint ingezet op Luc Huitema, die al vanaf de achtste finale geen uitslag meer heeft ingevuld. Dat moet te doen zijn met nog drie wedstrijden. Het wordt, naast de uitslagen, tevens een spel van wie de juiste winnaar voorspeld heeft? Wietze Thijs heeft al zijn fiches op Frankrijk gezet met als topscorer Mbappé, Luc is all-in op Engeland met Kane als topscorer. En beide is in theorie nog mogelijk. Het kan – met een beetje pech – zelfs de finale worden van het EK. De twee saaiste landen van het EK in een finale. Dat zou toch zonde zijn.

Hoe staan de zaken er dan bovenin voor? Na de achtste en kwartfinales dansen Bauke van Kalsbeek, Ramon Raap en Joran Nieuwenhuis nog altijd om elkaar heen op het podium. Het verschil is slechts één goed voorspelde winnaar, namelijk 75 punten, tussen Kali en Rapi. Nieuwenhuis volgt weer op zestig punten van de nummer twee. Maar hoe liggen hun kansen op de eindzege?

Het hele podium heeft zo vlak voor de aftrap van de eerste halve finale de winnaar nog in het toernooi zitten. Sowieso is het mooi om te zien dat de hele top vier (met Arjen Visser er nog bij) een andere winnaar heeft voorspeld. Bauke gaat voor Spanje, Ramon voor Frankrijk, Joran voor Engeland en Arjen voor Portugal. Helaas voor de laatstgenoemde ligt zijne koninklijke hoogheid Cristiano Ronaldo al op het strand van Dubai bij te kleuren; Portugal ligt er al uit. Op vijf volgt Nils de Lange, die net als Ramon voor Frankrijk heeft gekozen. Opvallend hebben vier van de vijf koplopers Mbappé als topscorer. Alleen Joran ging voor Harry Kane, die momenteel op twee treffers staat. Achter Cody Gakpo en Mikautadze (3) en voor Mbappé 1.

De rest van de top tien dan. Wat zit er namelijk nog in het vat voor Kor Dijkstra? Hij zal vanavond in een blauw shirtje voor de buis zitten, met Frankrijk als eindwinnaar. Morgen zal hij hopen op een 5-4 zege voor Oranje, met vier goals voor Harry Kane. Hielke Visser (7e) heeft het stokbrood al klaarliggen voor vanavond om zo zijn Franse favorieten een hart onder de riem te steken. De Fransen, die zelf nog maar één velddoelpunt maakten dit toernooi, zullen volgens de leider van ‘it twadde’ alles op die jongen met het masker moeten spelen.

Wie hebben we daar op plekkie 8? Joeri from the Lions aka Joeri van Leeuwen. Hij zet de tapas vanavond op de salontafel voor een eindzege van de Spanjaarden en zal deze nuttigen met een mooie Franse Pinot Noir en Kolo Muani naar de treffers schreeuwen namens de Fransen. Mario (9e) zet morgen de Pints op tafel in zijn barretje en zal zich de fish and chips laten smaken als avondeten. Hij hoopt namelijk dat Engeland het toernooi wint en dat Jude Bellingham nog een paar tegen de touwen ramt.

Heeft dan helemaal niemand vertrouwen in onze jongens? Het tactische vermogen van Ronald Koeman, de unieke kwaliteiten van Memphis Depay, het scorend vermogen van Cody Gakpo, de drive van Denzel Dumfries, het leiderschap van Virgil van Dijk, de onverbiddelijkheid van Stefan de Vrij, de rust van Jerdy Schouten, de creativiteit van Xavi Simons, de power van Nathan Aké, de snelheid van Donyell Malen of de slimme loopacties van Tijjani Reijnders? Natuurlijk wel! Op nummer tien vinden we daar onze eigen rots in de branding Aizo Veltman. Topscorer van het toernooi? Die is al kuilen aan het graven op het strand van Zandvoort met al zijn landgenoten; Kai Haverts. Maar zijn winnaar van het toernooi? Nederland. Zo hoort het. Hup, Aizo!