Vroege voorsprong Bauke van Kalsbeek in de HJSC EK-pool

Zo. Dat was smullen, zeg. Na het twaalfde potje voetbal in vijf dagen tijd zit speelronde 1 van Euro 2024 erop. Ik moet zeggen dat het stuk voor stuk leuke potjes zijn en dat de grootste favorieten (Frankrijk en Engeland) nog het meest tegenvielen. Althans, de wedstrijden waren het minst leuk om naar te kijken. Zij spelen hoe de Portugezen dat jaren hebben gedaan. De Portugezen zelf daarentegen kiezen dit toernooi echter voor de aanval. Eindelijk. Mag ook wel met zo’n elftal, natuurlijk. Maar niet iedereen durft dat.

Goed, ik dwaal af. Met drie goede voorspellingen (en ook nog 4 keer maar een doelpuntje naast de juiste eindstand) kent Bauke van Kalsbeek een vliegende start van het toernooi. Zoals je wel vaker ziet met spelers die net vader zijn geworden, leeft het op een roze wolk altijd een stukje mooier en met gemiddeld 102 punten per duel is de route naar Berlijn ingezet. Met als kers op de taart het duel tussen Turkije en Georgië van gisteren. Misschien wel het mooiste duel van dit EK tot dusverre. Waar het halve deelnemersveld liep te vloeken en te tieren toen de Georgische doelman in de slotminuut mee naar voren ging, stak Bauke alvast zijn handen in de lucht. Helemaal toen de Turk Akturkoglu met de bal aan zijn voet op een leeg doel kon afstomen. Waar de halve pool 2-1 had ingevuld, was het Bauke die als enige 3-1 had ingevuld en daarmee ontdeed hij zich van zijn naast belagers.

Dat zijn op plek twee Kor Dijkstra (2 goede voorspellingen, 1100 punten) en op plek drie Egbert Bethlehem (3 goede voorspellingen, 1075 punten). Op plekje vier vinden we Luc Huitema terug, één van de mannen die na de 3-1 van Turkije tegen Georgië zijn salontafel waarschijnlijk in tweeën heeft geslagen en vervolgens het kippenhok aan gort heeft getrapt. Op plek vijf is daar onze Redmer van Netten. Publieksspeler pur sang. Zijn beslissing om dit toernooi met de point naar voren te gaan spelen pakt vooralsnog goed uit. Had Georgië op winst. Werd vooraf wat lacherig over gedaan, maar zijn grenzeloze vertrouwen in Mikautadze leverde hem bijna een stuntje op.

Op plekje 21 vinden we onze eerste dame terug in de persoon van Irene Nauta de Bruijn. Naar het schijnt heeft ze ook nog eens een ontzettend slimme assistent naast haar op de bank zitten die haar voorziet van uitgebreide analyses. Hoewel in de EK-pool iedereen gelijk is, lijkt het wel wat een worstenfeestje te worden met maar twee vrouwen tegenover 43 mannen in de pool. Jeanet de Vries is de andere dame en zij staat keurig in de middenmoot op plekje 25.

Dan over naar de strijd onderin. In tegenstelling tot bijna al hun dames, zijn Timo Wittermans en Toussaint Boonstra zoals vanzelfsprekend wel aanwezig op dit EK. Echter zijn de resultaten nog niet om over naar huis te schrijven. Ook het invullen van de uitslagen lijkt niet iedereen nog te begrijpen, hetgeen wel terug te zien is in de strijd die zich in de kelder afspeelt. Al is het in deze fase van het toernooi natuurlijk wel een gevalletje van ‘twee keer winnen en je staat er weer bij’. Na speelronde 1 hebben we alle ploegen dus aan het werk gezien en dat maakt het voorspellen wel weer een stukje makkelijker. Toch?

Drager van de rode lantaarn is het ‘orakel van de Hegemerdyk’ Ronald Yntema. Winnaar van de EK-pool in 2021, maar de glazen bol heeft te lang onder een laag stof gelegen en daar houden deze apparaatjes niet van. Maar Berlijn is nog ver, er zijn nog 39 potjes te spelen en dat betekent dat het toernooi nog helemaal open ligt.

Tot slot nog even de administratieve zaken. Zoals jullie al lazen zijn er liefst 45 deelnemers bij dit EK. Dat is een nieuw HJSC-record! Zestien deelnemers maar dan drie jaar geleden tijdens het EK, negen deelnemers meer dan bij het WK in Qatar. De penningmeester heeft zijn rekenmachine erop losgelaten en bepaald dat er een prijzenpot te verdelen is van 112,50 euro. De exacte verdeling van het bedrag wordt later bekendgemaakt. Mooi cliffhangertje.

Vanmiddag om 3 uur gaan we los met speelronde twee van dit EK. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!