Strafschoppen hoofdingrediënt in Stavoren

Zaterdag 7 december gaat weer de boeken in als een bijzondere HJSC-dag. De uitwedstrijd tegen QVC leek het bestuur en de selectie een mooie gelegenheid om de bus maar weer eens te pakken. De Gaasterland Expres vertrok om 12:45 vanaf het dorpshuis en zat ramvol met supporters en uiteraard de selectie en staf.

Voor vertrek was de selectie al bij elkaar geweest in de kleedkamer van HJSC om het strijdplan van de dag door te nemen. Timo Wittermans en Mario Nieuwenhuis hadden flink aan de puzzel gewerkt en beschikte tevens over een selectie van zestien man. Alleen Pieter Wiersma was afwezig vanwege werk. Het duo beschikte ook over de A-junioren Jelger de Boer en Herre Bosma. De intentie was om minder ver in te zakken en sneller druk te zetten. Een vrij andere speelstijl dan de ploeg was gewend.

De busreis heen leek tijden te duren. De Gaasterland Expres staat nou niet bekend als de meest comfortabele bus, maar chauffeuse Griet  Jaasmabracht ons veilig te plek. En we konden bellen als we weer opgehaald wouden worden. Tijdsgebonden waren we dus niet.

Purple Rain
In de kleedkamer werd de boombox aangezet en Purple Rain van Prince was het eerst gespeelde nummer. Niet zo raar als je bedenkt dat HJSC in haar uittenues moest spelen. De donker paarse tenues zijn gloednieuw en ontzettend mooi. Helemaal paars, dus ook zonder witte broek. Bekijk ze straks maar in de foto’s onder dit verslag.

Interview Omrop Fryslan
Naast een halve bus supporters waren er ook een hoop mensen op eigen gelederen naar Stavoren gekomen, dus support was wederom geweldig, misschien hadden we zelfs wel twee bussen kunnen laten rijden. Thuisblijvers konden het duel uiteraard volgen via onze Twitter en Instagram. En zelfs Geert van Tuinen was met de Omop Fryslân microfoon aanwezig Er was zaterdag dus geen enkele reden iets te missen van het duel. Durk van der Gaast werd door van Tuinen geïnterviewd over de roerige week bij HJSC met onder andere het afscheid van onze hoofdtrainer.

Klik hier voor het Omrop Fryslan radio interview (Vanaf 47.30)

HJSC laat haar intenties zien
HJSC begon dus aan het duel met meer druk naar voren. Nils de Lange was uit de defensie gehaald en doorgeschoven naar het middenveld. Tristan Kouwenhoven zakte een linie en vormde samen met Mark Tesselaar, Jarno Hofstra en Erro Hofstra de verdediging. Op het middenveld stond naast Nils de Lange ook Pieter Kor en Toussaint Boonstra. Sander Sijbranda was de spits met naast hem Jetze Wiersma en Justin Boonstra.

Flierefluiter
Snel werd duidelijk dat QVC best wel aardig kan voetballen. Toch bleef de defensieve linie van HJSC hoog en werd de opbouw snel verstoord. Dit ging vrij goed alleen kwam er wel eens gevaar als HJSC de bal op het middenveld verspeelde. Dan was QVC heel snel bij de goal van Johan de Boer. Na ongeveer twaalf minuten brak de aanvaller van QVC door en snelde richting goal. Johan de Boer leek eerder bij de bal maar volgende scheidsrechter Strampel was het een overtreding van onze doelman. Johan kreeg geel en de penalty ging er in.

Het was niet de laatste opmerkelijke beslissing van de leidsman. Want even later werd een speler van QVC duidelijk binnen de lijnen van het zestienmetergebied ten val gebracht. De leidsman die amper uit de middencirkel kwam gaf een vrije trap. Een mazzeltje voor HJSC dus. Ergens in het IJsselmeer moest de bal later worden gezocht want die vrije trap vloog over de goal.

De eerste helft kabbelde wat voort en HJSC was erg onrustig aan de bal. Het stond wel onder druk maar wist ook niet echt de bal goed in de ploeg te houden. Dan wordt voetbal toch echt een heel lastig spelletje. In de rust kwamen Mario en Timo met wat tactische omzettingen en bovendien kwam Jelger de Boer het veld in voor Pieter Kor Spoelstra.

Penaltyshow
HJSC wist de tweede helft beter te domineren. Het moest enkel uitkijken voor de counter want die waren ontzettend gevaarlijk. Het lichte overwicht van HJSC werd alleen niet omgezet in kansen. Want het waren de kleine details die bij HJSC ontbraken in Stavoren. Later in de wedstrijd kwamen Marko Hoekstra en Herre Bosma nog binnen de lijnen. Zij kwamen voor Erro Hofstra en Toussaint Boonstra.

In de slotfase leek HJSC echt in de buurt te komen van de gelijkmaker toen Mark Tesselaar ongelukkig hands maakte in zijn eigen strafschopgebied. Deze penalty was zeker terecht en werd ook feilloos binnengeschoten. Toch kwam er nog een beetje spanning in de wedstrijd omdat HJSC een penalty kreeg. Een speler van QVC werd vol in zijn noten geschoten en crepeerde van de pijn. Toch gaf deze bijzondere leidsman een penalty aan HJSC, vast voor hands. Hij stond halverwege het veld dus heeft het zelf niet kunnen zien.

Bijna de gelijkmaker
Nils miste de penalty maar omdat de keeper te vroeg van zijn lijn kwam mocht deze over worden genomen. Nu ging Tristan achter de bal staan en schoot wel raak. Een ultieme poging op de gelijkmaker werd in werking gezet. De klok was de 90 al gepasseerd dus tijd was er nog amper. Maar die laatste grote kans op de gelijkmaker kwam er zeker. Jetze kreeg de bal en speelde zijn man knap uit in het strafschopgebied. Hij stond oog in oog met de keeper maar schoot de bal ontzettend matig op goal waardoor deze met een sukkelgang naast rolde.Het bleek ook het laatste wapenfeit van dit duel te zijn.

Feest in de kantine en mooie terugreis
De teleurstelling was er natuurlijk aan de kant van HJSC. Toch gaf deze wedstrijd de burger moed en gaat HJSC met vertrouwen richting de laatste wedstrijd voor de winterstop. Foarut is dan de tegenstander. Maar natuurlijk werd de derde helft in de sfeervolle kantine van QVC gevierd. De sfeer moest er even in komen maar dat duurde niet al te lang. Het HJSC olé olé ging uiteraard door de speakers en werd luidkeels meegezongen.

Iets voor achten was het mooi geweest en ging de ploeg huiswaarts. Griet Jaasma stond keurig te wachten en de terugreis werd een groot feest. Sommige rotondes werden twee keer genomen, de box stond kneiterhard, de bus ging van links naar rechts en we hadden een plaspauze. Dat laatste was ook niet zo gek gezien de vele consumpties in de kantine van QVC.

Ondanks het resultaat was het een prachtige dag. QVC heeft ook beloofd om in mei met een bus naar ons te komen. Dan zetten we de tent vast op voor de HJSC dagen net als vorig seizoen tegen Blokzijl. Dat is nou al een dag om na uit te kijken.

vv QVC – vvHJSC
Johan de Boer, Jarno Hofstra, Mark Tesselaar, Tristan Kouwenhoven, Erro Hofstra, Nils de Lange, Toussaint Boonstra, Pieter Kor Spoelstra, Justin Boonstra, Sander Sijbranda en Jetze Wiersma.
Op de bank: Jelger de Boer, Herre Bosma, Thomas Bethlehem, Marko Hoekstra en Lars Palyama.

Gonny de Boer maakte de foto’s