Sterke tweede helft levert HJSC punt op

HJSC en Tollebeek deelden zaterdagmiddag de punten. Na een 1-0 ruststand voor de thuisploeg wist HJSC in de tweede helft langszij te komen. Pieter Wiersma was het eindstation na een geslaagde counter.

Met de pijnlijke nederlaag van vorige week nog in het achterhoofd, vertrok HJSC zaterdag richting Tollebeek. HJSC trof daar één van de meest scorende ploegen van de competitie die op dat moment de zevende plaats bezette. Hoofdtrainer Thomas Graven besloot met een blok van drie achterin te spelen, en twee backs om achterin de boel zoveel mogelijk dicht te houden. Zeker in de eerste helft, want HJSC kon in Tollebeek beschikken over een ijzersterke bank.

Zo kwam Justin Boonstra terug van een blessure, was Hein Kemme bereid om mee te gaan, kon Pieter Wiersma op tijd terug zijn uit zijn werk, en was ook A-junior Ramon Raap nog na Tollebeek gekomen na zijn wedstrijd met de 19-1.

Tegenhouden was in de eerste helft inderdaad het toverwoord. HJSC moest in de achteruit maar deed dit met overtuiging. Aanvoerder Mark Tesselaar dirigeerde Aizo Veltman en Erro Hofstra uitstekend. En ook de backs Lex Potma en Bert Veltman deden defensief ijzersterk werk. In de counter werd veelvuldig spits Tristan Kouwenhoven gezocht die ontzettend balvast bleek en zo nu en dan ook de bal diep gaf aan bijvoorbeeld Egbert Bethlehem.

Dit ging allemaal een hele tijd goed. Toch kwam Tollebeek halverwege de eerste helft op voorsprong. Een corner werd bij de eerste paal doorgekopt en vervolgens binnengekopt. Doelman Lars Palijama bleek kansloos. Een paar minuten later was hij dat niet toen hij HJSC behoedde voor een grotere achterstand. Hij kwam als winnaar uit de strijd in een één op één situatie en hield zo zijn ploeg in de wedstrijd.

HJSC bleef geconcentreerd voetballen en deelde ook nog wel wat speldenprikjes uit. Maar de ruststand van 1-0 gaf voldoening, zeker met de tweede helft in gedachten waar HJSC ook nog eens fors de wind mee zou hebben.

Zoals gehoopt kantelde het spelbeeld de tweede helft. Op het plastic veld in Tollebeek was het even zoeken, zeker omdat HJSC meer diepgang wist te creëren, en zoals gezegd, de wind nu flink in de rug had. Het lukte HJSC om het balletje meer voorin te houden en de druk die de defensie de eerste helft ondervond, was voor een groot deel verdwenen. Een paar keer moest er worden ingegrepen, maar dat werd met verve gedaan. Lars Palijama kende een rustige tweede helft onder de lat met hooguit een paar vangballen.

Zeker met het inbrengen van Hein, Pieter en Justin was HJSC bloedsnel voer de flanken. Bart van Kalsbeek en Jelger de Boer werkten zich helemaal het ‘laplazerus’ de tweede helft en wisten de voorste linie goed te bereiken. Als nooit weggeweest soleerden Hein en Justin langs de flanken om continue dreiging te creëren voor de goal van de thuisploeg. De rappe dertigers kregen met de wind in de rug een enorme boost. Mocht er een flitspaal hebben gestaan, dan had die overuren gemaakt.

Dat de gelijkmaker een echte teamgoal bleek te zijn gaf uiteraard nog meer voldoening. Rond de zestienmeter van HJSC werd de bal onderschept om pijlsnel vanuit het middenveld de flank te bereiken. Met de bal aan een touwtje aan de voet wist Justin de achterlijn te halen, een stuk of wat spelers van Tollebeek het bos in te sturen, en een medespeler uit te zoeken. Via de klust en het nodige geluk kon Pieter Wiersma de trekker overhalen en aantekenen voor de 1-1.

HJSC wilde meer. Het bleef gas naar voren geven en was ook wel een paar keer in kansrijke situatie. Echter sloop de vermoeidheid ook wel een beetje in de ploeg waardoor het spel in de laatste fase van de wedstrijd meer op en neer ging. Achterin moest HJSC nog een paar keer aan de bak, maar echt n de problemen kwam het niet meer. Helaas viel de winnende treffer ook niet waardoor het na negentig minuten voetballen 1-1 stond. De spelers, staf en een handjevol toeschouwers uit Jutijp-Hommerts kon leven met dit resultaat, dat was van de thuisploeg niet te zeggen. Zij hadden toch iets anders van deze wedstrijd verwacht.

Het leverde ondanks de teleurstelling van de thuisploeg een uitstekende derde helft op in de gezellige kantine van Tollebeek. HJSC kan nu even in de rust want zaterdag is er geen programma voor het eerste elftal. Genoeg tijd dus om te focussen op het treffen met koploper Bolsward. Zij zijn op 20 november te gast in Hommerts(15:00 uur).

Van deze wedstrijd zijn helaas geen foto’s gemaakt.