Slagveld in de EK-pool. Joran Nieuwenhuis kan maar kort genieten van koppositie, die nu in handen is van Ramon Raap. En wie is de jojo van dit EK?

Wat een poulefase. De Kroaten en Tsjechen naar huis, de Georgiërs door, Oostenrijk wint de poule met daarin Nederland en Frankrijk en Slovenië met 3 punten door, terwijl Oekraïne met 4 punten naar huis gaat. Mooi, zo’n EK. Maar het draait natuurlijk allemaal om de HJSC EK Pool. Ook daarin volop spektakel.

Om maar meteen twee oude voetbalwetten af te stoppen. Als je bovenin staat zit het mee, als je onderin staat zit het tegen. Hekkensluiter Wietze Thijs Nauta was maandagavond laat heel dicht bij een goede voorspelling, maar in de 98e minuut zag hij de Italianen zijn voorspelling toch nog om zeep helpen. Geen 200, maar 20 punten voor de drager van de rode lantaarn. En wie was dan de geluksvogel die juichend opsprong na de 1-1 van de Italianen? Juist: koploper Bauke van Kalsbeek. Niemand ontkomt aan de voetbalwetten, zelfs niet als deelnemer van de EK Pool.

Gisteren was weer zo’n schoolvoorbeeld. Negentien personen vulden 1-1 in bij Turkije tegen Tsjechië, maar in de blessuretijd werd het alsnog 2-1 voor de Turken. Het leverde Bauke, die 0-1 had ingevuld, alsnog wat puntjes op. Precies genoeg om Kor Dijkstra te passeren en de koppositie te heroveren.

Dacht hij. Want de twee ervaren titelkandidaten werden voorbijgestoomd door jong en fris talent in de personen van Ramon Raap (dagwinnaar met 400 punten) en de nieuwe koploper Joran Nieuwenhuis. Het duo dat toeterend door het dorp ging na de zege van de Turken. Met uw poolmeester op kleine achterstand die de top vijf compleet maakte was de top van het klassement bekend. Overigens nog even een complimentje voor Pieter Wiersma, die als enige een zege van Georgië op Portugal voorspelde.

Poulestanden
Met nadruk op het woordje was, want na de laatste wedstrijd in de poulefase werden alle punten bij elkaar opgeteld van de voorspelde eindstanden in de poule. Een waar slagveld, waarbij onze regerend Europees voorspelkampioen de grootste klappen opliep. Het Orakel van de Hegermedyk Ronald Yntema kukelde liefst 22 plaatsen naar beneden van plekje 11 naar 33. Slechts 275 punten uit de voorspellingen van de poulestanden. De laatste twee weken kunnen we hem eerder de jojo van de Hegermedyk noemen, want hij golft op en neer in de ranglijst.

Niemand scoorde minder punten dan het jojoënde orakel in de eindstanden van de poule. Nee, neem dan Ramon Raap. Met liefst 925 punten was hij de winnaar van deze ronde. Het betekende dat de kersverse koploper Joran Nieuwenhuis maar kort kon genieten van zijn leidende positie. Omdat ook Bauke van Kalsbeek weer goed scoorde in deze ronde, staat Nieuwenhuis nu derde.

Een andere grote stijger was Joeri van Leeuwen met liefst 12 plekken naar plekje 10. De nieuwe trainer begint zich per dag comfortabeler te voelen in het HJSC-veld. Ook Jetze Wiersma scoorde flink met 850 punten hem vinden we terug op plekkie 7. Twee andere grote verliezers waren uw poolmaster die van plekje vijf naar 12 dook en ook penningmeester Tristan Kouwenhoven daalde flink met twaalf plekjes naar plek 21. Hopelijk gaat dit niet ten koste van de prijzenpot, al scoort zijn collegapenningmeester Nils de Lange gelukkig wel goed met plekje 4 in de ranglijst.

In huize Visser begint het steeds meer feest te worden. Arjen komt nieuw binnen in de top vijf, terwijl ‘heit’ Hielke ook steeds beter begint te draaien. Hij schreef liefst twee ploegen in voor de EK Pool van dit jaar en werd daarom gedwongen om één account te verwijderen. Hij lijkt een goede keuze te hebben gemaakt want staat op de Cruijff-positie: nummertje 14. Ook oud-trainer Thomas Graven is bezig met een opmars dankzij zijn 800 punten. Onderin blijft de spanning om te snijden, nu Timo Wittermans zich in de strijd om het laatste plekje heeft gemeld met Wietze Thijs Nauta.

Zaterdag gaat het spektakel verder met de achtste finales. Vanuit de feesttent van Jutrijp-Hommerts zal deze dagen geregeld het woordje ‘kutpool’ klinken. Helaas zien we Oranje niet op zondagavond op het grote scherm, maar misschien was dat na vier dagen feest ook wel iets te veel van het goede geweest. Kunnen we zondag na het buikschuiven nu meteen de rust pakken voor de clash met Roemenië op dinsdag om 18.00 uur. Ik voorspel een hele vervelende avond.