Punt voor ‘It Twadde’ na knappe comeback

De ene week is de andere niet. Vorige week hadden we in Franeker nog te maken met regen en sneeuw. Afgelopen zaterdag konden we daarentegen genieten van een stralend zonnetje en heerlijke temperaturen. In Leeuwarden stond de wedstrijd tegen Blauw Wit’34 7 op het programma en dat beloofde weer een pittige wedstrijd te worden. De Leeuwarders staan tweede en wisten eerder dit seizoen HJSC met ruime cijfers te verslaan (2-6).

HJSC moest het stellen zonder vaste doelman Lars Palijama die vanwege ziekte ontbrak. Speler/coach Rohald Boonstra nam toen maar zijn verantwoordelijkheid en verruilde zijn gebruikelijke groene shirtje voor het gele keepersshirt. Coach Jeroen Stouthart deed een verwoede poging om de gelegenheidsdoelman moed in te spreken. “Jongens, we moatte hjoed skerp ferdedigje, want ik haw it al lang sjoen: fan ús keeper moatte wy it hjoed net ha.” Stouthart nam deze middag samen met Timo Wittermans de honneurs waar. De assistent-coach van HJSC 1 komt normaal gesproken liever niet in Leeuwarden, maar voor het ophalen van drie punten maakt hij graag een uitzondering.

De wedstrijd vond plaats op een broeiend kunstgrasveld dat deze keer niet was belegd met schadelijke rubberkorrels, maar met korrels gemaakt van kurk. Zo hebben we toch weer iets aan de gezondheid gedaan totdat blijkt dat kurk ook ziekteverwekkend is.

Nadat de Collina look-a-like voor het begin van de wedstrijd had gefloten, bleek al snel dat HJSC niet veel minder was dan de thuisploeg. Toch leverde de eerste kans van Blauw Wit een doelpunt op. Verdediger Bart van Kalsbeek dacht de bal te kunnen onderscheppen en stapte in, maar hij was net te laat. De vrijgekomen spits kon de bal moeiteloos langs gelegenheidsgoalie Boonstra plaatsen: 1-0. Toussaint Boonstra kreeg even later de uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar hij schoot in kansrijke positie over. Vlak na de drinkpauze breidde Blauw Wit de score uit. Weer speelde Bart van Kalsbeek een ongelukkige rol door de bal te missen op het moment dat hij hem weg wilde werken en weer profiteerde de spits van Blauw Wit: 2-0. Even later hielden coaches Stouthart en Wittermans de adem in toen diezelfde aanvaller wederom richting het doel van HJSC opstoomde. Gelukkig was keeper Boonstra op tijd om erger te voorkomen en een paar minuten later wist hij weer een bal met zijn voeten uit het doel te houden. Daarna kwam HJSC terug in de wedstrijd. De ingevallen A-junior Andries Visser (voor de geblesseerd uitgevallen Collin Huitema) gooide de bal richting Toussaint Boonstra die door een valpartij van een verdediger van Blauw Wit alleen richting de keeper kon. Deze keer bleef hij koel en schoof de bal in het doel: 2-1. Enkele minuten later was het zelfs weer gelijk, ware het niet dat het kopdoelpunt van Bart van Kalsbeek door de scheidsrechter werd afgekeurd wegens duwen. De leidsman was voor rust overigens sowieso allesbehalve groengezind. Bovendien liet hij Thomas Graven tien minuten afkoelen door hem een gele kaart te geven wegens praten.

HJSC kwam na rust goed uit de startblokken. Een corner werd knap binnengekopt door verdediger Jarno Hofstra: 2-2. Helaas viel Jelger de Boer daarna uit met een blessure. Dat was eigenlijk de inleiding voor de zwakste fase van de ploeg uit Hommerts. Na een knappe rush van een aanvaller van Blauw Wit aan de linkerkant kon de volledig vrijstaande middenvelder zijn voorzet binnentikken: 3-2. Niet veel later werd het zelfs 4-2 en daarmee leek de wedstrijd wel beslist. De coaches besloten daarna over te gaan tot een alles-of-nietstactiek waarin Thomas Bethlehem en Jarno Hofstra de enig overgebleven verdedigers waren. Nadat Marko Hoekstra en Toussaint Boonstra hadden verzuimd om de aansluitingstreffer te scoren en er wederom een treffer van Bart van Kalsbeek werd afgekeurd, leek het er niet meer in te zitten voor ‘It Twadde’. Toch gaf Thomas Graven de bezoekers weer hoop door een puntgave voorzet van Sander Sijbranda binnen te koppen: 4-3. HJSC viel met man en macht aan en in de slotminuut leverde dat toch nog een resultaat op. Marko Hoekstra gaf een fantastische assist op Bart van Kalsbeek door precies lang genoeg te wachten totdat Van Kalsbeek in de beste positie stond om te scoren. Van Kalsbeek schoof de bal rustig binnen en ook nu bleek weer ‘driemaal is scheepsrecht’, want de scheidsrechter keurde dit doelpunt niet af: 4-4. Het was nog even billenknijpen toen een aanvaller van Blauw Wit met een solo op weg leek naar een doelpunt, maar dit werd voorkomen ten koste van een corner. Ook uit die hoekschop was de thuisploeg nog dichtbij de winst, maar Rohald Boonstra wist de bal nog net uit zijn goal te tikken. Eindstand: 4-4. Een mooi punt na een knappe comeback. 4 mei speelt ‘It Twadde’ zijn volgende wedstrijd. Dan is Leeuwarder Zwaluwen 9 in Hommerts de tegenstander.