Knullige tegendoelpunten doen HJSC de das om

Het is HJSC niet gelukt om te winnen van Boornbergum. De nog ongeslagen medekoploper van de vijfde klasse won met het nodige fortuin van HJSC. In het slotoffensief scoorde HJSC maar eenmaal en dat was niet voldoende voor een punt, Boornbergum won met 2-1.

Ook aan dit duel begon de thuisploeg met enige terughoudendheid. Het tactische plan was om de bezoekers aan de bal te laten om vervolgens bij balverovering in de omschakeling toe te slaan. Het liep anders want in de openingsfase was HJSC de baas op eigen veld. Gaandeweg de tweede helft kwam Boornbergum iets beter in de wedstrijd. Vaak probeerden de gasten via de zijkanten van het veld op te komen. Niet via een voorzet van via een pass op een middenvelder probeerde Boornbergum de HJSC-defensie kapot te spelen.

Dit lukte één keer in de eerste helft, maar wel met meer geluk dan wijsheid. Via de flanken werd inderdaad een vrije man op het randje van het zestienmetergebied gevonden. Het schot wat er kwam was eigenlijk een soort lob/lepelende voetbeweging waardoor de bal omhoog schoot. Omdat keeper Johan de Boer iets wat ver voor zijn goal stond ging de bal over hem heen in de goal.

HJSC kon daar vrij weinig tegenover zetten. Het mocht vaak wel ver op de helft van de gasten komen maar een beslissende eindpass ontbrak aan het geheel. Toch werd HJSC voor rust gevaarlijk. Een corner belande met wat geluk voor de voeten van Jeroen Kroles. Zijn schot van dichtbij ging net over de goal heen.

In de tweede helft ging HJSC op een andere manier spelen. Sowieso kon HJSC al niet in de gebruikelijk basisopstelling beginnen. Lex Potma (familieweekend) en Pieter Wiersma (werk) waren al afwezig, en Bart van Kalsbeek had te veel last van een blessure die hij vorige week tegen Sneek opliep. Zo speelde Bauke van Kalsbeek de gehele wedstrijd op het middenveld en speelde Arjen Visser een zeer verdienstelijke pot op de rechtsback-positie.

In de tweede helft begon HJSC weer met druk zetten. Steeds kwam de ploeg tot ongeveer het zestienmetergebied van Boornbergum. Daarna stokte het. Druk op zoek naar de gelijkmaker die niet kwam ging het aan de andere kant helemaal mis. Johan de Boer ging de fout in bij een terugspeelbal en gaf de spits van Boornbergum een cadeautje door de bal tegen hem aan te schieten. Via de paal kon de Boornbergum-spits de bal in het lege doen lopen, 2-0.

En vervolgens was het beeld de rest van de wedstrijd hetzelfde. HJSC, achterin met drie verdedigers en later zelfs maar twee, volle bak vooruit en alle ballen in de zestien pompen. Dit werd pas echt gevaarlijk toen Justin Boonstra in de ploeg kwam. Natuurlijk niet vanwege zijn koppend vermogen, maar wel omdat hij de hele Boornbergum-verdediging het leven zuur maakte. De aansluitingstreffer kwam uiteindelijk via het hoofd van Henk Sijbranda. Een voorzet van Marko Hoekstra werd door Henk keurig tegendraads tegen de touwen gekopt, 2-1.

In de absolute slotfase was het natuurlijk pompen of verzuipen. HJSC ging vol op jacht naar de gelijkmaker. Ondertussen kon Boornbergum een aantal keren levensgevaarlijk counteren. Toch lukte het de twee overgebleven verdedigers Erro Hofstra en met name Mark Tesselaar om achterin schoon schip te houden. Zelfs met zijn vieren tegen twee lukte het Boornbergum niet om de genadeslag uit te delen.

Hoop doet natuurlijk leven, ook bij de supporters die voelden dat er nog iets in het vat zat. Helaas kwam het er niet meer van en leed HJSC haar derde nederlaag uit vier wedstrijden. Boornbergum blijft ondertussen met Sneek koploper. Volgende week geen programma voor HJSC. Op 28 oktober gaat HJSC richting Hindeloopen voor de wedstrijd tegen SV Hielpen.

De foto’s zijn door Gonny de Boer gemaakt.