‘It Twadde’ kan voorsprong niet vasthouden

‘April doet wat het wil’ en dat was te merken ook op zaterdag 13 april in Franeker. Geen lenteomstandigheden, maar wind regen en zelfs sneeuw moesten de mannen van HJSC 2 trotseren. En dan was de wedstrijd nog geeneens begonnen en die wedstrijd beloofde ook allesbehalve een formaliteitje te worden. Tegenstander SC Franeker 4 doet het namelijk prima in de competitie en HJSC steekt de laatste weken niet in een al te beste vorm. De laatste wedstrijd (tegen Tzummarum 2) werd zelfs met 4-9 verloren.

Het strijdplan van ‘It Twadde’ was helder: de tegenstander laten komen en dan hopen op een scherpe counter. Het was dan ook niet verwonderlijk dat SC Franeker veelal de bal had. HJSC verdedigde echter met hart en ziel en op de momenten dat er toch een speler van Franeker aan de aandacht van de groene defensie wist te ontsnappen, dan was er altijd nog doelman Lars Palijama, die duidelijk niet van plan was nogmaals negen keer te vissen. De thuisploeg kreeg de beste kansen en HJSC kwam meerdere heel goed weg. Zo raakte Franeker tweemaal de lat en moest Lars Palijama meerdere keren gestrekt om de bal uit het doel te tikken. In een van de weinige uitbraken van HJSC werd Dennis van Gosliga weggestuurd. Hij behield het overzicht en zette de bal strak voor op Wietze Wempe die bij de tweede paal de bal alleen maar over de lijn hoefde te tikken: 0-1. De voorsprong was volstrekt tegen de verhouding in, maar daarom niet minder fijn voor de ploeg uit Hommerts. Hoe vaak was het dit seizoen immers al niet voorgekomen dat HJSC de beste kansen had gekregen, maar de tegenstander de wedstrijd winnend afsloot? Bauke van Kalsbeek pakte na een ‘professionele overtreding’ maar weer eens een gele kaart, waarmee hij zijn koppositie in het HJSC-kaartenklassement verstevigde. Gek genoeg leek HJSC de zaakjes wat beter op orde te hebben met tien man en Dennis van Gosliga kreeg zelfs nog een goede kans om de voorsprong te verdubbelen, maar hij kreeg de bal niet in het doel.

Ook na de pauze hetzelfde spelbeeld. HJSC werd teruggedrongen door Franeker, maar verdedigde prima. Thomas Graven kreeg nog een kansje voor ‘It Twadde’, maar van die inzet zou de doelman van Franeker die nacht niet wakker gelegen hebben. Na een misverstand in de verdediging van HJSC gebeurde het onvermijdelijke alsnog: de gelijkmaker. Twee spelers dachten van elkaar dat ze de bal weg zouden trappen, maar in werkelijkheid deden ze het beide niet. Het gevolg: de bal kwam voor de voeten van een speler van Franeker die de bal onberispelijk binnenschoot: 1-1. Jetze Wiersma was met een knap schot nog dichtbij een treffer, maar de bal verdween net over het doel. HJSC leek het gelijkspel vast te kunnen houden, maar in de slotfase ging het alsnog mis. Een hoekschop werd door de langste speler van Franeker, met de toepasselijke bijnaam ‘Boom’, tegen de touwen gekopt: 2-1. Zuur voor HJSC dat gevochten heeft voor een resultaat, maar uiteindelijk toch met lege handen achterbleef. Aanstaande zaterdag speelt HJSC in Leeuwarden tegen Blauw Wit’34 7.

 

Arjen Visser