‘It Twadde’ pakt overwinning bij hervatting competitie

De winterstop zit er weer op, HJSC 2 is begonnen aan de tweede seizoenshelft. Het vierde elftal van Workum was de eerste tegenstander na de onderbreking. Het beloofde gelijk een pittige wedstrijd te worden, want Workum doet bovenin mee.

Welgeteld vijf mensen zaten op het afgesproken tijdstip van 11.45 uur in de box. De rest kwam later binnendruppelen. Bauke van Kalsbeek was een van de laatsten. Hij was met de fiets en mocht daarom naar eigen zeggen vijf minuten later komen. Bovendien moest hij nog even tanken en zijn banden oppompen. Henk Sijbranda vermoedde dat Van Kalsbeek ook nog even aan de innerlijke mens had gewerkt: “Een ‘broodje sandwich’, dat hebben ze ook bij de pomp.”

Tijdens de warming-up besloot de linkervoetbalschoen van ondergetekende er de brui aan te geven. De onderkant kwam helemaal los. Dit alles leidde tot een grootschalige schoenenwissel. Arnold Hoekstra bood zijn schoenen nog aan, maar het grote bouwwerk dat momenteel om het been van Hoekstra zit, deed mij besluiten om die maar niet te nemen. Gelukkig mocht ik de schoenen van onze grensrechter Rohald Boonstra aantrekken. Boonstra kreeg daarop weer een ander paar.

Dan de wedstrijd. ‘It Twadde’ kon eigenlijk verrassend goed meekomen met Workum. De verdediging van de bezoekers had zijn handen vol aan HJSC-aanvallers Henk Sijbranda en Ferdi Osinga. Zo nu en dan kwam Workum er ook goed door, maar echt lastig konden ze het doelman Lars Palijama voor de pauze niet maken. Zo stond het halverwege nog 0-0.

Ook na de rust hetzelfde spelbeeld. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Heel veel kansen leverde dat niet op en zo leek de wedstrijd op 0-0 uit te draaien, maar zo’n twintig minuten voor tijd ontbrandde de wedstrijd. Scheidsrechter Schotanus leek namelijk een strafschop te geven toen de bal tegen de hand van de glijdende Piet Jan Nauta kwam. Schotanus bedacht zich echter. Na afloop zou hij verklaren dat de bal tegen Nauta’s ‘valarm’ kwam. Daarvoor mag je tegenwoordig blijkbaar geen penalty meer geven. Even later kwam HJSC op voorsprong: Henk Sijbranda werd de diepte in gestuurd en knalde de bal oog in oog met de keeper in het doel: 1-0. De grensrechter van Workum vlagde, weliswaar veel te laat, Sijbranda had de bal al een seconde of twee in bezit, voor buitenspel. De scheidsrechter had echter gezien dat van buitenspel absoluut geen sprake was en dus telde het doelpunt. Workum was door deze beslissingen gefrustreerd en toen ook nog enkele vrije trappen in het voordeel van HJSC uitvielen, sloegen de stoppen bij enkele Workummers door. Een middenvelder beging een schandalige overtreding op de goed spelende A-junior Arjen Salverda. Het leverde hem een gele kaart op waarbij rood, gezien de intentie van de overtreding, zeker niet had misstaan. Uiteraard weten wij bij HJSC ook hoe frustrerend het is als je het gevoel hebt dat je onrecht wordt aangedaan, maar deze reactie sloeg nergens op. Gelukkig bedaarden de gemoederen daarna weer enigszins en Workum kreeg nog een grote kans op de gelijkmaker, maar na een hoekschop kon Lars Palijama ternauwernood reddingbrengen. In de slotfase werd de wedstrijd beslist: Ferdi Osinga snelde langs zijn tegenstander en gaf de bal goed voor op Herre Bosma. Bosma schoof de bal rustig in het doel: 2-0. Al met al een knappe overwinning voor HJSC. De ploeg staat nu op de vijfde plaats. De volgende tegenstander is Scharnegoutum’70 4. De vorige wedstrijd werd met 7-3 verloren, dus It Twadde moet dan ook weer vol aan de bak.

Arjen Visser