HJSC voetbalt zich naar terechte zege op LSC 1890

Een dinerwedstrijd aan de Leeuwarderweg. Zo werd de late aftrap op de zaterdagmiddag langs de lijn op sportpark Oan it Far die ochtend wel genoemd. Aftrappen om 17.00 uur tegen een – van oorsprong – zondagclub. Komen we daar ook eens. Ook al was het even opletten tijdens de voorbereiding. Iets later lunchen, broodjes mee in de tas. Ook leuk: Bauke Gietema die weer eens terugkeerde in de kleedkamer van HJSC 1, nu niet als leider maar als grensrechter. Alle ingrediënten voor een mooie middag/avond waren aanwezig.

Mooie bijkomstigheid op een dag waarop we de dichtstbijzijnde tegenstander van dit seizoen troffen, was dat we konden genieten van het eerste lentezonnetje. Op het fietsje naar Sneek dus, ook omdat je met dit soort tijden iets later aansluit in de derde helft en iets eerder aankomt in het Sneker stappersleven. Zoals een wijs man ooit zei; ‘ieder nadeel hep zijn voordeel.’

Trainer Thomas Graven toverde, op bezoek bij de op-één-na-oudste voetbalclub van Fryslân, een verrassing uit de hoge hoed. Een overrompelingstactiek om zo de Sneker talentenploeg op het verkeerde been te zetten. Door de wedstrijd te beginnen met vier aanvallers en hoge druk was het de bedoeling om binnen een mum van tijd op voorsprong te komen in Sneek. De beste kansen waren in de openingsfase echter voor de thuisploeg, dat nog een doelpunt afgekeurd zag worden wegens buitenspel.

Terug in de vertrouwde 4-3-3-formatie kreeg HJSC meer grip op het duel, ook al dook LSC nog wel twee keer gevaarlijk op voor doelman Mats Galama. Eerst kon Piet Jan Nauta, teruggehaald uit de spitspositie, een gevaarlijke doelkans voorkomen. Niet veel later verdween een volley van de rand van de zestien rakelings naast.

Door ook de spitspositie bij HJSC even anders in te vullen hoopte het duo Graven/Van der Hoek op iets meer balvastigheid in de as en snelheid op de flank. Een omzetting die binnen een minuut effect sorteerde middels een wonderschone openingstreffer van Jelger de Boer, die daarmee een vlotlopende aanval bekroonde. Het hakje van aangever Herre Bosma mocht er zijn. Als door een klein wonder bleef het 0-1 tot de rust, omdat Justin Boonstra een zeldzaam vuiltje in het vizier had zitten.

Het was mooi om te zien dat er zoveel mensen de moeite namen om vanuit Hommerts naar Sneek te komen. Het damesteam was al vroeg present en ook de cupfighters van It Twadde hadden de banden opgepompt en waren naar de Lycurgus Sparta Combinatie 1890 afgereisd. Zij zagen goedgemutst dat HJSC na rust de controle greep en deze niet meer uit handen gaf.

Een diepe bal van Nauta werd verkeerd ingeschat door de Sneker doelman en op waarde geschat door Ramon Raap, die de bal vervolgens in een leeg doel kon schuiven: 0-2. Inzetten van Pieter Wiersma, weer Boonstra en ook Nauta vlogen rakelings voorlangs. Invaller Lex Potma raakte nog de paal. LSC deelde nog wat speldenprikjes uit aan de overkant, waar doelman Galama één keer prima redding bracht op een gevaarlijk indraaiende vrije trap.

Maar de angel was na de 0-2 uit het duel gehaald en zonder kleerscheuren haalde HJSC de eindstreep in een sportieve wedstrijd. In de derde helft in de kantine (‘Foei, LSC heeft een restaurant en geen kantine’) werd vervolgens De Kroon op deze dag gezet, waarna de groene trainingsjasjes in de uren die volgden één voor één weer de weg richting Jutrijp en Hommerts vonden.

LSC 1890 – HJSC 0-2 (0-1). 32. Jelger de Boer 0-1, 66. Ramon Raap 0-2. Scheidsrechter: J.J. Bos (Emmeloord). Kaarten: geen.