HJSC vergroot koppositie met zege op Woudsend

Terwijl assistent-trainer Timo Wittermans op geheel eigen wijze het Friesch Dagblad te woord stond na de zege op Woudsend kwam er nog meer goed nieuws binnen. Het was Ens, achter HJSC de nummer twee van de ranglijst, niet gelukt om te winnen van EBC. Sterker nog, het had met 2-1 verloren. Omdat HJSC zojuist Woudsend met 2-1 had verslagen was de marge opgelopen tot vijf punten. Met nog zes wedstrijden te gaan ziet het er ontzettend goed uit voor HJSC. Maar er kan natuurlijk nog een hoop gebeuren.

Lees hier de voorbeschouwing in het wedstrijdboekje door voorzitter Piet Jan Nauta

Een heerlijk zonnetje en een fris briesje waaide over Sportpark Oan it Far omstreeks half 3. Na bijna twee maanden speelde HJSC eindelijk weer eens een thuiswedstrijd. Natuurlijk ook omdat de wedstrijd tegen Heerenveen van vorige week was afgelast. Dit duel staat nu gepland voor komende zaterdag. Zoals verwacht gaf Woudsend de ruimte aan HJSC om de bal in bezit te hebben. Aan de thuisploeg dus de taak om Woudsend kapot te spelen. Snel was al duidelijk dat Woudsend maar op één manier probeerde de aanval te zoeken. Dat was zeker niet met prachtig voetbal over de flanken, of tikkie-takka door het as van het veld. Nee, de lange grote spits voorin. De meeste lange ballen gingen richting de spits en de defensie van HJSC had het zeker niet makkelijk met de boomlange speler.

HJSC voetbalde zelf vooral heel erg onrustig. Ruimtes lagen er zeker. Alleen werd hier eigenlijk bar weinig mee gedaan. Ook was bij een groot aantal spelers de balaanname een complete ramp. Ballen die zo van de voet afstuiterde of passes die op zak-hoogte naar een medespeler werden gespeeld. Het was wederom lang niet allemaal goed wat HJSC liet zien. Toen Woudsend via een counter ook nog op voorsprong kwam, inderdaad via die lange grote spits was het plaatje compleet. Als er niet snel iets zou gaan gebeuren zou het een hele moeilijke middag gaan worden.

Gelukkig kwam HJSC snel met een passend antwoord. Via de linkerflank combineerde Erro en Pieter Kor keurig naar voren. Eindelijk zat er eens snelheid in het spel en werd Woudsend goed uitgespeeld. Toen de bal in het zestienmetergebied bleef liggen was Sander Sijbranda er als de kippen bij om het juiste laatste zetje te geven. Zo was de opgelopen achterstand snel weer weggepoetst. Toch kwakkelde de eerste helft maar voort. Woudsend kwam nog eenmaal gevaarlijk in de buurt, en HJSC kreeg vooral heel veel corners te nemen. Deze leverde niets op en zo was de ruststand 1-1.

De tweede helft maakte HJSC duidelijk aanstalten op snel die 2-1 te maken. Voetballend was het allemaal niet goed maar er was complete controle over de wedstrijd. In de gehele tweede helft heeft doelman Johan de Boer enkel wat balletjes te hoeven vangen. En eenmaal moest hij een te korte terugspeelbal vakkundig de ijsbaan op pegelen. Daar is dan ook alles wel mee gezegd. Het lukte uiteindelijk ook om de 2-1 te maken. Het verzet van Woudsend werd bijna op dezelfde manier gebroken als bij de eerst treffer. Weer bleef de bal ergens hangen, werd teruggespeeld en weer op doel geschoten, en Sander Sijbranda was wederom de speler die de bal het laatste tikje mee gaf.

Woudsend probeerde HJSC in de slotfase nog onder druk te zetten maar creëerde helemaal niet meer. En zo was HJSC ineens koploper met vijf punten verschil. Volgende week kan Heerenveen, dat ook niet wist te winnen definitief uit de kampioendroom worden geholpen. Deze wedstrijd start uiteraard om half drie in Hommerts.

Busreis
Steun HJSC in de allesbeslissende laatste competitiefase en stap in de bus voor de uitwedstrijd tegen Bakhuizen.  

Gonny de Boer maakte de foto’s