HJSC door sterke tweede helft langs Woudsend

HJSC is de nieuwe koploper van de vijfde klasse. Het versloeg zelf Woudsend na een sterke tweede helft en zag koploper Espel verliezen. Met nog twee wedstrijden te gaan voor de winterstop is de eerste periodetitel nu wel heel dichtbij. Winnen van Bakhuizen (zaterdag) en een week later in Belt-Schutsloot (SVBS) is al voldoende.

De selectie van HJSC had in de aanloop naar deze wedstrijd een spandoek gemaakt voor Douwe Beuckens. Dit om de zoon van oud-HJSC trainer Eric Beuckens een positief duwtje in de rug te geven. Het gebaar werd gewaardeerd liet Eric later weten en ook Douwe was de eerste helft toeschouwer in Woudsend.

De aanwezige toeschouwers zagen dat Woudsend een betere openingsfase had. HJSC begon weer wat terughoudend en liet Woudsend aan de bal. Een corner van Woudsend leverde in de eerste minuten geen gevaar op, maar een fractie later kreeg Woudsend een hele grote kans om de score te openen. Via de rechterkant van het veld ging het mis in de opbouw en kon een speler van Woudsend alleen op het doel van Johan de Boer af. De keeper kwam goed uit en dwong de aanvaller de lange hoek te kiezen. De bal vloog nog maar net voorlangs. HJSC was dus gewaarschuwd.

Aan de andere kant kreeg HJSC ook wel kansen, zeker in de omschakeling. Via de rechterkant kon Erro Hofstra opkomen en de bal voor de goal slingeren. Zijn voorzet belande in de handen van de keeper net voor de inlopende Justin Boonstra en Pieter Kor Spoelstra. Ook kreeg HJSC een vrachtlading aan corners te nemen. Hier kwam vooral gevaar uit omdat de bal een paar keer in het strafschopgebied bleef liggen. Vele corners waren ook ondermaats en haalden het niet eens voor de goal. Maar tot twee keer toe was een grote HJSC-teen voldoende geweest om de score te openen. Dit gebeurde echter niet.

Toen de HJSC corner-storm weer iets was gaan liggen zette Woudsend weer iets aan. HJSC had sowieso moeite om het spel te maken en kwam er maar amper gevaarlijk uit. Na dik een halfuur spelen kreeg Woudsend een penalty. Terecht of onterecht, daar verschillen de meningen over. De scheidsrechter concludeerde dat aanvoerder Mark Tesselaar niet de bal speelde maar met zijn tackle de man raakte. Protest hielp uiteraard niets. De penalty werd rustig in de rechterhoek genomen en de thuisploeg kwam op voorsprong.

Na de goal van Woudsend bleef het wedstrijdbeeld toch ongewijzigd, dit tot frustratie van het HJSC-kamp. Woudsend kreeg alle tijd om de bal rustig achterin rond te spelen en HJSC bleef maar afwachten. Pas toen trainer Broer Wiebe de Ringh opdracht gaf om druk te zetten kwam Woudsend in moeilijkheden. Voor rust leverde dit niets meer op.

In de tweede helft leek HJSC als herboren. Trainer de Ringh had Jetze in de kleedkamer achtergelaten en Marko Hoekstra was zijn vervanger. De eerste de beste aanval leverde direct al de gelijkmaker op. De net ingekomen Marko leverde een piekfijne voorzet af op het hoofd van Sander Sijbranda die keurig raak kopte. HJSC scoorde dus gelijk na rust en kon nu doorzetten. Amper bijgekomen van de gelijkmaker was de volgende kans ook voor Sander Sijbranda, weer een kopbal na een knappe voorzet. Helaas kopte Sander deze keer naast de goal.

Maar HJSC had Woudsend bij de strot en zette verder aan. Woudsend kwam volledig onder druk te staan en het was echt eenrichtingsverkeer geworden. Het duurde dan ook niet heel lang of de voorsprong was daar. Nu kwam de voorzet van links en werd de bal met het nodige geluk in de goal gewerkt. Een speler van Woudsend gaf het laatste tikje waardoor de keeper helemaal kansloos was en de bal niet meer kon keren. HJSC was helemaal opgeleefd en liet, zoals wel vaker dit seizoen weer twee hele verschillende kanten van zichzelf zien. Een zwakke eerste helft en een hele goede tweede. Als was het tegen EBC juist omgekeerd. Zolang de punten blijven komen is dat helemaal geen ramp.

Ook na de voorsprong lukte het Woudsend niet om gevaarlijk te worden. Het kreeg wel wat corners maar deze werden geen moment gevaarlijk. Aan de andere kant was het Pieter Kor Spoelstra die de wedstrijd op slot gooide na een knappe actie. Op het randje van het zestienmetergebied omspeelde hij zijn tegenstander, schoot tegen een andere speler aan, kreeg de bal terug en schoot via een been van zijn tegenstander in de goal. Door de onverwachte draai in de bal was de keeper kansloos en stond het 1-3.

De laatste minuten werden nog wat grimmig. Justin Boonstra was de hele wedstrijd al ongrijpbaar voor de Woudsend-defensie en werd neer geschopt. Dit leverde Woudsend geel op en naast deze trap op Justin volgde er nog een aantal frustratie-momenten voor de thuisploeg. De teller liep op tot een kaart of vier voor de thuisploeg. Heugelijk was wel het moment dat Jelger de Boer debuteerde in het eerste elftal. De A-junior mocht nog een kleine tien minuten meespelen en deed dit naar behoren. HJSC zag Woudsend nog wel op de paal schieten maar kwam verder niet meer in de problemen.

Het zag later dus dat Espel verloor van Heerenveen en pakt nu de koppositie. Met nog twee wedstrijden voor de winterstop heeft HJSC een goede kans om de eerste periodetitel te pakken en “Herbstmeister” te worden. Maar zo ver is het nog niet. Zaterdag komt Bakhuizen naar Hommerts en een week later wacht SVBS’77 op de knollentuin van Belt-Schutsloot.

De foto’s zijn gemaakt door Gonny de Boer.