HJSC pakt eerste driepunter in Bant

Het heeft eventjes geduurd, maar HJSC heeft de eerste overwinning van het seizoen in de vierde klasse A te pakken. Een thuiswedstrijd op vreemde bodem (het duel met Creil-Bant werd omgedraaid van speellocatie, zodat we op onze jubileumdag een thuiswedstrijd spelen) ging met 2-0 gewonnen. Een treffer vlak voor rust en een treffer vlak voor het eindsignaal zorgden voor juichende HJSC’ers in een carnavalsvierende Flevopolder.

Wat een korte veldinspectie soms al niet kan teweegbrengen. Eenmaal aangekomen op sportpark De Akkers in Bant werd meteen al duidelijk dat goed en verzorgd voetballen een zware opgave zou worden. Ja, het veld was droog en prima bespeelbaar. Maar vlak was het allesbehalve. Ook de afrondoefening in de warming-up maakte dat duidelijk. De bal rolde niet, maar stuiterde. De ploeg die de minste fouten zou maken, maakte de grootste kans op de zege. En uiteindelijk werd dat HJSC.

Het spelbeeld was eentonig. Fusieclub Creil-Bant kreeg het balbezit en mocht op zoek gaan naar de opening. Deze werd in de negentig minuten die volgden amper gevonden, ook al probeerde de thuisploeg het wel. Het balletje liep lekker van links naar rechts bij de Flevolanders, maar dit speelde zich vooral af op de eigen helft.

HJSC wachtte geduldig af en kreeg ook zijn kansjes in de omschakeling, meestal ingeleid door slordig balverlies bij Creil-Bant. Tot tweemaal toe kon Justin Boonstra in een 1 tegen 1 komen met een verdediger, maar beide keren ontbrak net de finesse in de passeeractie. Toen een lange peer van Bert Veltman verkeerd werd ingeschat door een centrale verdediger, kreeg Boonstra de vrije doortocht. Ditmaal was het wel raak: 0-1. Een voor HJSC prachtig moment, zo kort voor rust.

Na rust zette Creil-Bant aan. Dat moest ook wel om iets aan de achterstand te doen. Voor HJSC was de boodschap helder. De opbouw werd na rust overgeslagen en het kwam aan op een klassiek staaltje degradatievoetbal. Dat betekende duels uitvechten uit het middenveld, veel mensen achter de bal houden, de linies kort op elkaar en loeren op de spaarzame uitbraak. Daarin slaagde HJSC glansrijk. Twee minuten voor tijd brak HJSC eindelijk door. Eerst raakte Tristan Kouwenhoven nog de lat met een knal vanaf de rand van het strafschopgebied, maar omdat de doelman verzuimde de bal uit de lucht op te vangen kwam er een herkansing. Jelger de Boer schonk zichzelf met goed doorzetten de kans op 0-2 en faalde niet. Met nog een paar minuten op de klok mocht dit niet meer misgaan.

Meteen vanaf de aftrap kreeg Creil-Bant de kans op de aansluitingstreffer, maar het schot ging rakelings voorlangs het doel van Johan de Boer. Daarmee ging ook de laatste hoop op een resultaat verloren bij de opponent. Een zeer welkome driepunter werd meegenomen in de tas. Op basis van strijdlust en discipline naar de punten. Maar er zijn meer nodig om te handhaven. Volgende week reist de groen-witte brigade af naar kampioenskandidaat Sleat. Daar hebben we het altijd lastig!

Creil-Bant – HJSC 0-2 (0-1). 41. Justin Boonstra 0-1, 88. Jelger de Boer 0-2. 

Opstelling: Johan de Boer; Bert Veltman, Mark Tesselaar, Aizo Veltman; Bart van Kalsbeek, Jelger de Boer, Jetze Wiersma (60. Tristan Kouwenhoven), Lammert Wiersma (75. Henk Hoekstra), Lex Potma (60. Ramon Raap); Justin Boonstra, Piet Jan Nauta.