UPDATE: HJSC niet te spreken over plan gemeente betreft kunstgrasvelden

Update 14-04-2023
HJSC is blij dat het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân onderstaande gaat heroverwegen. We houden de situatie in de gaten.

Bericht Friesch Dagblad

Vorige week (6 april 2023) kwam er een nieuw plan van de gemeente Súdwest Fryslân over de reorganisatie van de kunstgrasvelden binnen onze gemeente. Kort gezegd zou betekenen dat kleinere verenigingen (zoals IJVC) hun kunstgrasvelden zouden worden vervangen door een WeTra-veld. Dit is een soort sportvloer wat een mix is tussen een echt veld en een kunstgrasveld. Deze slijt veel sneller en is ook gevoeliger voor slechte weersomstandigheden.

In onderstaand artikel van de Leeuwarder Courant (07-04-2023) komt onze voorzitter Jenne IJbema aan het woord
Súdwest-Fryslân heeft in de nota kunstgrasvelden aangegeven zes van deze velden te willen vervangen door natuurgras. Aanleiding is het feit dat de komende tien jaar kunstgrasvelden vervangen moeten worden. Uit kosten- en milieuoverwegingen vindt de gemeente kunstgras niet overal meer nodig. Alleen grotere clubs als Workum, SC Bolsward, LSC 1890, ONS en Sneek Wit Zwart kunnen volgens de nota niet zonder.

Bij kleinere clubs kunnen kunstgrasvelden vervangen worden door WeTra-velden (geschikt voor wedstrijden en trainingen). Dit zien de kleinere clubs niet zitten, schrijft voorzitter Jenne IJbema van HJSC (Hommerts Jutrijper Sport Combinatie). Een WeTra-veld wordt intensief gebruikt, slijt daardoor en zal onbespeelbaar worden. Met slecht weer zullen wedstrijden en trainingen afgelast moeten worden.

Oneerlijke concurrentie
‘Grotere clubs beschikken zo over betere faciliteiten dan kleine clubs. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie’, aldus de reactie die naar de gemeente is gestuurd. De verenigingen komen daarin met een andere oplossing. Ze adviseren alle huidige kunstgrasvelden te behouden en te renoveren als ze daaraan toe zijn. Deze velden zijn dan beschikbaar voor clubs uit de hele regio. Daarvoor wordt een rooster gemaakt. Er zijn nu clubs met overcapaciteit aan kunstgras. Laat die de openstaande uren delen. De clubs hebben daar zelf al een indeling voor gemaakt.

De verenigingen noemen het onlogisch dat de gemeente het aantal kunstgrasvelden wil verminderen, terwijl in de toekomst perioden met steeds meer regenval worden voorspeld. Daar zijn kunstgrasvelden beter tegen bestand dan natuurgras. Ook voor het gymonderwijs buiten is er dan een garantie dat dit door kan gaan. De gemeenteraad bespreekt de nota op 13 april.

Bericht opgepakt door media
Friesch Dagblad
Leeuwarder Courant
Omrop Fryslân
Groot Sneek