HJSC heeft de langste adem in lastig middagje Hindeloopen

Hielpen-uit. Dat betekent doorgaans twee dingen: harde wind en een moeilijk bespeelbaar veld. En trouwe Hielpen-fetishisten werden afgelopen zaterdag niet teleurgesteld. Echter was HJSC na 90 minuten de omstandigheden en de taaie tegenstander de baas: 1-2.

Voor de jonge spelers van HJSC 1 was het een eerste kennismaking met voetballen in Hindeloopen. Het mooie houten clubgebouw op De Meenschar, het beroemde bruggetje en een bijzondere achtergrond met de stad pal naast het veld. Voor een paar al wat oudere spelers betekende het een terugkeer op vertrouwd terrein. Wedstrijden tussen Hielpen en HJSC zijn doorgaans altijd spannend en soms ook onvoorspelbaar. Want in eigen huis is Hielpen vaak net wat beter dan wanneer je ze zelf op bezoek hebt.

HJSC kon de borst dus natmaken na een eerdere 1-2 nederlaag in eigen huis eerder dit seizoen. Een stuk of twee mollen waren voorafgaand aan de wedstrijd al een kopje kleiner gemaakt, dat wilden de geel/groenen graag ook doen met hun wit/groene opponent. Die door trainer Thomas Graven gewaarschuwd waren voor wat ze te wachten stond.

Een gewaarschuwd mens telt doorgaans voor twee, maar HJSC liet zich in de openingsfase alsnog de kaas van het brood vreten en keek al snel tegen een achterstand aan. Na een makkelijk weggegeven ingooi en een verloren duel op de rand zestien, kreeg Remco Kuipers de bal na een mislukt schot van een teamgenoot pardoes in de voeten. Vanuit kansrijke positie was het een koud kunstje voor de boomlange en fysiek sterke spits om het net te doen bollen: 1-0. Zijn veertiende van het seizoen.

Allesbehalve het begin waar je als HJSC, dat ook al de toss had verloren, op hoopt. Met de wind in de rug werd meteen de druk opgevoerd. Hielpen kwam er nog één keer gevaarlijk uit en kreeg een prima kans op de 2-0, maar na een minuutje of 20 kreeg HJSC grip op het duel. Daarbij kreeg het via Justin Boonstra en Bart van Kalsbeek een paar kansjes, maar een gelijkmaker bleef uit.

Hielpen wordt getraind door oud HJSC-trainer Kerst Heida en met zijn ploegen kun je erop rekenen dat de defensieve organisatie van zijn ploeg op orde is. Het was lastig voor HJSC om de vrije man tussen de linies te vinden en met het gemis van topschutters Ramon Raap en Henk Hoekstra in de ploeg (laatstgenoemde zat wel op de bank) mis je toch wat creativiteit in je voorste linie. Echter kan HJSC dit seizoen ook leunen op de spelhervatting. Een hoekschop van Mark Jaarsma ‘waaide’ en draaide ineens het doel in. Met 1-1 gingen beide ploegen aan de thee.

Na rust eenzelfde spelbeeld. HJSC had wel de overhand, maar pas in de slotfase kwamen de echte grote kansen. Hielpen zag zijn aanvalsleider geblesseerd uitvallen, wat HJSC niet per se slecht uitkwam. Toen het duel leek af te stevenen op een remise, bracht opnieuw een hoekschop van Jaarsma de verlossing. Zijn voorzet werd breed gelegd door de ingevallen Henk Hoekstra en aanvoerder Jelger de Boer stuurde de bal met buitenkantje rechts in de winkelhaak achter de prima doelman van Hielpen: 1-2.

Graven en co lieten vervolgens junior Niek de Jager invallen en gunden de 17-jarige Joran Nieuwenhuis ook zijn officiële debuut, met als doel de drie punten over de streep te trekken. Dat lukte. Net als een week eerder speelden alle invallers weer een belangrijke rol bij het behalen van drie punten.

De cijfers in 5A zijn duidelijk. De Wâlde is met vier duels te gaan en een achterstand van elf verliespunten alleen in theorie nog te achterhalen. Met zes verliespunten op nummer twee Ens is ook die strijd niet in eigen hand. Maar met acht opeenvolgende zeges uit acht duels in de tweede periode is HJSC bezig met een sterke tweede seizoenshelft en met een zege op Arum komende zaterdag is plekje drie veiliggesteld. Daarna wordt het tijd om vooruit te kijken.

Hielpen – HJSC 1-2 (1-1). 6. Remco Kuipers 1-0, 33. Mark Jaarsma 1-1, 87. Jelger de Boer 1-2. Scheidsrechter: Stelzer. Gele kaart: Hotze Sikkes en Gert Jan Bokma (Hielpen).