HJSC blijft overeind in Ens en pakt eerste zege

HJSC is de nieuwe competitie prima begonnen. Op de plastic mat in Ens werd met succes een 3-2 voorsprong verdedigt. In het laatste kwartier van de wedstrijd bleef HJSC prima staande na een slot offensief van de thuisploeg. Tristan, Justin en Pieter maakte voor HJSC de goals. HJSC speelde bij vlagen heel goed en heel slecht, dat resulteerde dus in de eerste driepunter van het seizoen.

De voorbereiding was matig te noemen. Leider Timo Wittermans leek het namelijk een goed idee om het tenue van Justin Boonstra iets bij te knippen. Justin klaagde over de slobbershirts waarin HJSC moest spelen (Ens is ook groen dus speelde HJSC in de paarse uittenues). Er komen nieuwe uittenues aan maar vooralsnog moet hier in gespeeld worden. Om Justin iets wat te helpen leek het hem een goed idee de schaar in het tenue te zetten. Dit resulteerde dus in een prachtig naveltruitje met korte mouwen. Uiteindelijk moest trainer Broer Wiebe de arbiter doorgeven dat Justin niet meer met zijn nummer elf kon spelen en dus met een ander nummer het veld zou betreden. Probleem nog niet opgelost. Het wordt dus echt wachten op de nieuwe uittenues.

HJSC begon vlijmscherp aan het duel. Als een groep gretige jonge honden begon de ploeg aan de wedstrijd. Binnen drie minuten lag de bal dan ook al in de goal. Tristan Kouwenhoven was het eindstation van een prima aanval en kon met zijn grote teen de bal net langs de doelman van Ens tikken. Een uitstekend begin voor HJSC. Toch zakte HJSC na de goal door de ondergrens. Ens kon aanval na aanval opzetten en HJSC kwam er niet meer uit. Ballen werden niet goed weggewerkt en de defensie van HJSC leek wel even gatenkaas. De aanvallers van Ens konden er zo doorheen wandelen. Dat de 1-1 viel uit een corner was een logisch gevolg van het spelbeeld. De linksbuiten van Ens werd niet gedekt en kon vrij inkoppen, keeper Johan de Boer was kansloos.

Na de gelijkmaker herpakte HJSC zich weer een beetje. De bal werd weer wat vaker in de ploeg gehouden en ook aanvallend kon HJSC iets meer bewerkstelligen. Toch loerde het geval want het had niet veel gescheeld of Ens was op voorsprong gekomen. Eerst een bal die net voorlangs schoot en later een corner waar weer slecht werd verdedigt. Het was dat Toussaint Boonstra bij de paal stond en de bal kon wegwerken, anders keek HJSC ook nog tegen een achterstand aan. Diezelfde Toussaint was even later met een vrije trap dicht bij de 2-1. Een prachtige vrij trap draaide langs alles en iedereen heen richting de tweede paal. De doelman van Ens kon de bal ternauwernood keren. Toch kwam HJSC een minuut voor rust op voorsprong. Justin Boonstra speelde (met een ander rugnummer) een prima wedstrijd en was regelmatig een plaat voor de Ens-defensie. Hij schoot de bal valk voor rust met een droge knal in het netje en zo ging HJSC met een heerlijk gevoel de rust in.

De tweede helft pakte HJSC de draad weer prima op. De focus lag weer op aanvallen en HJSC combineerde best aardig. Het duurde een kwartiertje tot dat Pieter Wiersma de marge naar twee bracht. Een lekkere combinatie bracht hem voor de goal. Pieter twijfelde niet en schoot de bal hard met rechts binnen. Ook na de 3-1 bleef HJSC zoeken naar doelpunten. Via standaardsituaties kwam er wel wat gevaar maar grote kansen leverde het niet op. HJSC dacht de touwtjes stevig in handen te hebben. Grote kansen kwamen weliswaar niet, Ens kon ook niks bewerkstelligen.

En toen viel toch uit het niets de 2-3. Een steekbal paste precies door het hart van de HJSC-defensie en liet de spits van de thuisploeg één op één komen met Johan. Laatstgenoemde was helaas kansloos en dus was de spanning weer helemaal terug.
HJSC werd sinds dat moment met de rug tegen de muur gezet. Het kwam via counters nog wel van eigen helft, daar was ook alles mee gezegd. Ens ging volle bak en het duel werd ook wat grimmiger. Een tikje hier en een trapje na was opeens heel normaal geworden in deze voor de rest vrij vriendelijke wedstrijd.

Het slotoffensief van Ens leverde niets op. Grote kansen bleven uit en HJSC bleef op de been. Zo werd er sinds jaren weer eens gewonnen op speeldag 1, en dat ook nog op een plastic mat. Ondanks het kapotte tenue van Justin was het dus een heerlijke dag. Volgende week mag HJSC het opnemen tegen IJVC. Deze derby begint om 14:30 op sportpark Oan it Far in Hommerts. De IJlsters kende een beduidend mindere start van de competitie. Thuis tegen Bakhuizen werd met 1-2 verloren.

ENS 1 – HJSC 1 | 2-3 (1-2)
Johan de Boer, Erro Hofstra, Mark Tesselaar, Nils de Lange, Toussaint Boonstra, Bart van Kalsbeek, Marko Hoekstra, Sander Sijbranda, Tristan Kouwenhoven, Pieter Wiersma en Justin Boonstra.
Wissel: Lars Palijama, Pieter Kor Spoelstra, Thomas Bethlehem en Lex Potma.