HJSC 2 opent seizoen met forse nederlaag

Door het coronavirus was het een lange zomerstop, maar het seizoen 2020/2021 is ook voor HJSC 2 weer begonnen. Op zaterdag 15 augustus ging ‘It Twadde’ op bezoek in IJlst om het op te nemen tegen IJVC 2. Aanvankelijk zou het tweede elftal van Blokzijl de tegenstander zijn, maar in verband met de situatie aldaar werd die wedstrijd afgelast.

Ook in IJlst waren er problemen, want er mocht niet gedoucht worden. HJSC moest zich daarom omkleden in Hommerts om vervolgens naar IJlst te fietsen. Eenmaal in het stadje aangekomen bleek de hitte nog allerminst verdreven. HJSC mocht aan de bak, niet in de laatste plaats omdat IJVC al aan het seizoen begonnen was en eerder Mulier 2 al met dubbele cijfers had verslagen.

Nieuw in de selectie waren de vanuit de jeugd gekomen Andries Visser, Arjen Salverda en Mark van der Veer. Voor laatstgenoemde was het zelfs zijn debuut bij de senioren van HJSC. Verdere jeugdige inbreng kwam van Herre Bosma en Aizo Veltman. De oefenwedstrijd van hun team, OHH JO19-1, ging niet door. Zodoende konden ze mooi It Twadde versterken.

Daar staat tegenover dat enkele spelers die normaalgesproken voor HJSC 2 uit zouden komen, nu mee mochten doen bij HJSC 1. Verder ontbrak vaste keeper Lars Palijama. Gelukkig was Jan-Hielke Schotanus bereid de keepershandschoenen weer eens aan te trekken.

Dat Schotanus een drukke dag zou krijgen was al snel duidelijk. IJVC was een slimme ploeg met veel inschuivende mensen en een hoop snelheid op de flanken. De spits van de thuisploeg was bovendien messcherp en wist met een fraaie kopbal het eerste doelpunt te produceren. Dankzij een droge schuiver van de linkshalf werd het niet veel later ook al 2-0 en toen was er nog maar een kwartier gespeeld.

Omdat er geen scheidsrechter beschikbaar was, hanteerde onze eigen Rohald Boonstra de fluit. Hij kende tot groot genoegen van beide teams niet één, maar twee drinkpauzes per helft toe. Ook in het tweede kwartier van de eerste helft had HJSC het lastig. It Twadde is duidelijk nog niet helemaal op elkaar ingespeeld, maakt nog te veel foutjes en ook conditioneel gezien kan het allemaal nog beter. Het leidde in het tweede ‘blokje’ tot één tegengoal en in het laatste gedeelte van de eerste helft tot nog twee. Met 5-0 werd de eerste helft afgesloten. Die score had ook nog wel hoger uit kunnen vallen.

Na de pauze beet HJSC wat meer van zich af. Al dient daarbij gezegd te worden dat enkele belangrijke krachten aan IJlster kant het eerste gedeelte van de tweede helft doorbrachten op de reservebank. Het lukte HJSC zelfs om te scoren: de aanval was in eerste instantie prima, vervolgens werd een schot van Thomas Graven gekraakt, waarna Herre Bosma de bal in het doel kon schieten. Hein Kemme liet vervolgens twee grote kansen liggen om het verschil nog kleiner te maken, maar in plaats van direct te schieten, wilde Kemme tot tweemaal toe eerst nog zijn tegenstander uitkappen. Vlak voor de eerste drinkpauze van de tweede helft dook opeens een aanvaller van IJVC alleen op voor doelman Schotanus. Laatstgenoemde moest het antwoord schuldig blijven: 6-1.

In de slotfase viel HJSC weer iets terug en kon IJVC zelfs nog uitlopen tot 9-1. Andries Visser pikte nog een doelpunt mee, maar deed dat helaas wel aan de verkeerde kant. De overige twee goals kwamen tot stand doordat IJVC goed door de verdediging van HJSC combineerde en op het juiste moment de vrije man wist te vinden.

HJSC had gehoopt iets meer tegenstand te kunnen bieden, maar dat bleek een illusie. IJVC voetbalt een paar klassen hoger en dat was te zien. Bovendien maakte It Twadde te veel fouten en dan gaat op een gegeven moment ook alles mis. De kop is er in ieder geval af. Volgende week gaat HJSC weer oefenen en dat belooft een leuke wedstrijd te worden. It Twadde neemt het dan namelijk op tegen Oudega 1.