Goal Collin hoogtepunt in doelpuntrijk duel

Het was inmiddels alweer een tijdje geleden dat ‘It Twadde’ in actie moest komen. Na de roemloze nederlaag tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat Scharnegoutum (8-2), stonden er twee vrije zaterdagen op het programma. Bovendien werd de uitwedstrijd tegen SWZ Boso Sneek 2 op 22 februari afgelast. Gelukkig mocht HJSC op schrikkelzaterdag wel de wei in: SWZ kwam nu naar Hommerts. Vorig jaar trof It Twadde dit team al in het bekertoernooi. Daarom wist HJSC dat het een jong team met enkele technische voetballers betrof. Destijds won HJSC met pijn en moeite met 1-2 en dus wisten de groenhemden dat ze scherp moesten zijn, wilden ze de punten in Hommerts houden.

Tussen 11.30 en 11.45 uur verschenen de eerste spelers bij Sportpark Oan it Far. De coach van SWZ vroeg bij aankomst of er zwembandjes aangetrokken moesten worden. Dat bleek wel mee te vallen, hoewel: Thomas Graven gaf aan zijn zwemband al om te hebben. Bij aankomst in de box was er nogal wat verwarring: stond Lars Palijama, normaal toch keeper, rechts op het middenveld? Al snel kwam de aap uit de mouw: assistent Rohald Boonstra had de opstelling over de breedte van het veld gezet. Palijama mocht dus gewoon plaatsnemen in het doel.

HJSC kreeg de opdracht hoog druk te zetten, ondanks het feit dat de trainers hadden besloten ‘niet het snelste duo ter wereld’ achterin op te stellen. Wiebe Jelle van der Hoek deed daar later nog een schepje bovenop: “Ik tink dat dit de swierste ferdigening is dy’t HJSC ea hân hat, kwa gewicht.”

Toch leek de tactiek te werken. HJSC kwam al vroeg op voorsprong en het doelpunt zal nog lang herinnerd worden. Henk Sijbranda ging ervandoor over de linkerkant. In het midden was Collin Huitema meegelopen en stond zo vrij als een vogel. Sijbranda behield het overzicht en bediende Huitema. Laatstgenoemde bleef rustig, speelde de bal door de benen van de keeper van SWZ en scoorde: 1-0. Een enorme oerkreet volgde, want het was het eerste doelpunt van Collin in zijn voetbalcarrière. Voorafgaand aan de wedstrijd had Thomas Graven het nog met Durk van der Gaast over de ‘technische voetballer’ Collin. Graven zou hem gescout hebben tijdens de dorpsfeesten en HJSC zou nog veel plezier aan hem beleven. Daar bleek hij dus gelijk in te hebben.

Vrijwel direct na de 1-0 werd het 2-0. Nu werd Jetze Wiersma weggestuurd door het centrum. Ook Wiersma bleef koel en zetten HJSC op een comfortabele voorsprong. SWZ leek rijp voor de slacht, maar toen kwam de 2-1 letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Een vrije trap werd over doelman Lars Palijama in het doel geschoten. De wedstrijd was daarna wat meer in evenwicht, zonder dat er grote kansen kwamen. Toch werd er voor de pauze nog tweemaal gescoord. Eerst scoorde Sander Sijbranda de 3-1 nadat een corner bleef hangen in het strafschopgebied van SWZ. Door slordig balverlies van HJSC werd het even later toch weer spannend. Een aanvaller van SWZ schoof de bal via de binnenkant van de paal en de handen van keeper Lars Palijama in het doel: 3-2.

Vlak na de pauze werd het zelfs gelijk. Weer lag knullig balverlies aan de basis van het doelpunt: 3-3. HJSC had SWZ zo weer helemaal teruggeholpen in de wedstrijd. Dat Henk Sijbranda even later HJSC weer op voorsprong bracht door een rebound te benutten, kwam dan ook als geroepen. HJSC speelde vervolgens verre van groots, maar hield toch vrij eenvoudig stand. In de slotfase bepaalde Jetze Wiersma de eindstand op 5-3. Drie punten erbij voor HJSC en dat geeft vertrouwen voor de derby tegen IJVC aanstaande zaterdag.

Arjen Visser