Fris HJSC 2 te sterk voor Oudega 1

Nog niet zo lang geleden speelden de eerste elftallen van HJSC en Oudega vrijwel ieder jaar in de vijfde klasse tegen elkaar. Nu ziet de wereld er heel anders uit: HJSC is gepromoveerd naar de vierde klasse en na het vertrek van veel spelers moest Oudega zich noodgedwongen inschrijven in de reservecompetitie. Zo was HJSC 1 deze keer niet de tegenstander voor Oudega, maar HJSC 2.

HJSC en Oudega hebben al jarenlang een samenwerkingsverband, daardoor kende eigenlijk iedereen wel spelers van de tegenstander. Van bekenden wil je nooit verliezen, zelfs niet in een vriendschappelijke wedstrijd, dus er ontstond een echt derbygevoel.

HJSC speelde grotendeels met hetzelfde team dat een week eerder met maar liefst 9-1 verloor van IJVC 2. In plaats van Aizo Veltman had HJSC nu de beschikking over zijn tweelingbroer Bert. Lars Palijama, Henk Sijbranda en Redmer van Netten waren verder nieuw ten opzichte van vorige week. Laatstgenoemde maakte zelfs zijn debuut in de senioren van HJSC. Jan Hielke Schotanus, Arjen Abma, Thomas Bethlehem en Herre Bosma speelden niet mee. Helaas viel Andries Visser in de warming-up geblesseerd uit en moest ook Arjen Salverda al snel met een blessure het veld verlaten.

HJSC had voor rust meer balbezit en combineerde ook beter dan de tegenstander. De grootste kansen waren echter wel voor Oudega. Een debutant aan oranjezijde, Lieuwe Wiegersma, liet een enorme kans liggen op een paar meter van het HJSC-doel. Verder kopte Wilco Leenstra voorlangs en leek Pieter Hoogterp de paal te schampen bij een schot in de korte hoek. Keeper Lars Palijama hoefde echter niet serieus in actie te komen.

‘It Twadde’ was aan de bal dus beter, maar veel kansen kon het eigenlijk niet creëren. In de 35ste minuut leverde Oudega de bal in bij de opbouw. Mark van der Veer werd vervolgens aan het werk gezet. Op snelheid klopte hij zijn directe tegenstander, waarna hij de bal keurig in de korte hoek plaatste: 1-0. Het betekende zijn eerste doelpunt voor de HJSC-senioren. Vlak voor rust werd het ook nog 2-0: Henk Sijbranda haalde verwoestend uit en via de onderkant van de lat stuiterde de bal erin. Zo sprong HJSC wel effectief met zijn kansen om.

Na de pauze kwam Oudega via Wybren Brouwer al snel terug in de wedstrijd. De bezoekers waren echter niet in staat het HJSC daarna moeilijk te maken. It Twadde had de wind in de rug en zette Oudega vast op eigen helft. De terechte beloning kwam via de voet van Hein Kemme die vanuit de rebound de 3-1 binnenschoot. Oudega was nu echt verslagen, HJSC legde steeds vaker mooie aanvallen op de mat. Met name over de rechterflank waren Redmer van Netten en Mark van der Veer een constante plaag voor de defensie van de oranjehemden.

De 4-1 viel echter over de linkerkant: Hein Kemme probeerde het met een schot van afstand. Zijn inzet leek te pakken voor Oudega’s invalkeeper Hertzen Harmen de Jong, maar de bal plofte toch binnen. In de slotfase werd HJSC slordig en kreeg Oudega nog een paar mogelijkheden om de score een iets dragelijker aanzien te geven, maar deze mogelijkheden werden niet omgezet in doelpunten. Na 90 minuten maakte scheidsrechter Schotanus een einde aan deze sportieve wedstrijd.

Al met al een mooie en verdiende overwinning voor It Twadde. HJSC liet bij vlagen mooie dingen zien en zo is de vervelende smaak van de grote nederlaag tegen IJVC weggespoeld. Over twee weken treedt HJSC voor de beker aan tegen Blauw Wit’34 8.