De Ziener van de Wymerts wint Qatar Oan it Far WK Pool 2022

Het is gebeurd. Lionel Messi met de wereldbeker. De natte droom van elke liefhebber van voetbal. En wat een zinderende finale tussen Argentinië en Frankrijk kregen we vanaf minuut 80 en wat een rollercoaster van emoties voor de televisiekijkers thuis.

Belangrijker nog was de spanning in het klassement van de HJSC WK Pool. Want wie o wie? Wie zou de opvolger van de Europees kampioen Ronald Yntema – aka het orakel van de Hettingawei – worden? Geheel in stijl met Italië wist het orakel zich niet te kwalificeren voor het WK. Of toch wel? Hoewel hij het hele toernooi onzichtbaar was, speelde hij achter de schermen toch mee. Niet zichtbaar in het klassement, maar wel betaald en alles ingevuld. Alleen het aanmelden bij de pool lukte niet. Desalniettemin eindigde het orakel net buiten de top 10 (elfde) met 5523 punten in totaal. Negen juiste voorspellingen, als topscorer Mbappé en één volledige juist voorspelde poule (die van Argentinië). Maar het niveau lag hoog dit jaar en het WK bij vlagen onvoorspelbaar voor de echte kenners.

Even vooraf. We hadden dit WK dus 35 betalende deelnemers, wat in totaal 175 euro aan prijzengeld opleverde. De helft voor HJSC, de helft in de prijzenpot. Zestien HJSC’ers voorspelden dat Argentinië wereldkampioen zou worden. Aan kennis ligt het dus niet in onze dorpen. Frankrijk kreeg slechts drie stemmen. Er waren een paar die zondag dus dachten er alsnog met wat bonuspunten vandoor te gaan, maar helaas. Nederland kreeg 3 stemmen. Ja, je kunt nu eenmaal niet alles hebben in het leven. Wat een dramatisch slecht WK van Oranje was dit. Misschien wel het slechtse WK ooit. Of was 1990 nog hopelozer?

Voor het komende anderhalf jaar mag Lammert Wiersma met de borst vooruit door onze dorpen lopen als Ziener van de Wymerts. Hij hield meer dan 600 punten over aan de finale en de statistieken (juiste wereldkampioen en slechts 2 doelpunten naast het totaal, wat nog eens 281 bonuspuntjes opleverde) en wist zodoende alsnog met ruime voorsprong de wereldbeker te grijpen, aangezien zijn laatste bedreigers minder punten haalden. Het leverde Lammert de bijbehorende hoofdprijs van 60 euro op. Lammert, ouwe ziener. Van harte!

Nummer twee werd Johan de Boer, die daarmee ook zijn positie behield. Mede dankzij een goed voorspelde wereldkampioen, want met de overige statistieken wist hij nog 13 puntjes extra te sprokkelen. Harry Kane als topscorer. Had gekund. Maar dan moet je die penalty’s niet overjanken. Gewoon Nautariaans in het kruisinkje leggen en er is niks aan het handje. Johan ziet zijn inleg van het toernooi meer dan verdubbeld; 12,50. Toch een maand keihard voor gewerkt.

Dan de nummer drie. Marko Hoekstra voorspelde Nederland als wereldkampioen en eindigt alsnog op het podium. Dan moet je wel een heel sterk toernooi gespeeld hebben. Tien goede voorspellingen. Dan ben je dus al snel 2000 punten verder. Netjes. In de laatste fase van het toernooi liep het echter mis met Marko, die nog wel de goede topscorer voorspelde. En hé, al met al toch de inleg terugverdiend met 7,50 euro. Gratis meegedaan dit toernooi en ook nog geld voor een biertje. Lekker!

Dan de nummer 4. Net tekort voor het podium, ondanks een geweldige eindsprint. Want niet alleen had Egbert Bethlehem voorzien dat Argentinië wereldkampioen zou worden, ook wist hij half november al dat er 172 doelpunten zouden vallen op dit WK. Het leverde hem 500 punten op. Tel daarbij de 300 punten voor de eindzege én nog eens 250 punten voor het aantal rode kaarten (hij zat er eentje naast) en zo harkte Egbert op de slotdag nog een slordige 1050 punten binnen. Daarmee klom hij zomaar van plekje 16 naar plek 4. Het levert Egbert 0 euro op. Jammer, pik!

De top vijf werd gecompleteerd door Nils de Lange, die op de slotdag opklom vanaf plekje 7. Rohald Boonstra werd met recht de grote verliezer van de laatste dag, al is hij daarmee wel het nieuwe orakel van de Hettingawei. Hij kukelde echter van het podium van plekje 3 naar plek zes, waardoor hij de zoon van zijn baas verdrong naar plek 7. Dat wordt een gezellig kerstbolletje komende vrijdag. Irene Nauta, die zich vijf minuten voor aanvang van het toernooi nog eens kwalificeerde, klom zondag nog van plekje veertien naar 8. Een keurig debuut met haar team Toobz. Tel daarbij bonuspunten op voor het aantal gele kaarten (ze zat er met 226 slechts eentje naast), de juiste wereldkampioen en ook nog eens 125 punten voor het aantal rode kaarten. Door de late 3-3 van Mbappé in verlenging zag ze wel 300 punten door de neus geboord worden, met Messi als ingevulde topscorer. Anders had ze de top 3 nog gehaald. Wel de beste dame van het toernooi, ook al kende ze in Gonny maar één metgezel. Waar was het damesteam?

De grootste stijger op de slotdag was Hielke Visser, een man die weet hoe je jezelf in het toernooi moet vechten. De wereldkampioen goed, de topscorer goed, slechts 2 rode kaarten ernaast en ook slechts 2 gele kaarten naast het totaal. Boem. Zomaar 1056 punten rijker en 9e in de eindstand. Plek 10 was voor Kor Dijkstra. Nog zo’n meestervoorspeller van de Hettingawei.

Dan krijgen we de grijze middenmoot, waarin de verschillen toch vrij klein zijn gebleven. Tussen Nummer 12 Gerrit Hofstra (5496 punten) en nummer 21 Andries Visser zitten slechts 418 punten. Grote verliezer op deze slotdag was Wiebe van der Hoek, die ook nog lang bovenin meedraaide. Echter had hij al zijn fiches ingezet op Engeland als wereldkampioen en Kane als topscorer. En als je dan vergeet het aantal rode kaarten, gele kaarten en doelpunten in te vullen, dan is de score op de slotdag 0. Desondanks toch nog 14e worden is keurig. De Johan Cruijff Award is daarom voor Wiebe. Van harte! Het levert je 2,50 euro op. Chapeau!

Dan over naar de degradatiezone. Uw poolmaster kende een rampzalig toernooi. Hij had misschien wel de beste voorspellingen van het hele toernooi. België naar huis in de poulefase voorzien is natuurlijk alleen voor de allergrootsten weggelegd. Maar er gebeurden te veel duistere praktijken in Qatar om serieus mee te doen om de prijzen. Toch verlaat Piet Jan Nauta met opgeheven hoofd het toernooi. De kampioen goed voorspeld en Messi met dat cuppie in zijn klauwen. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om.

Onderin stak er één man met kop en schouders onderuit. Luc Huitema. Nul juiste voorspellingen, ook al vergat hij slechts een paar keer ze in te vullen. Vulde hij dan rare uitslagen in? Nee, integendeel. Maar zoals gezegd was dit WK voor de echte kenners zeer lastig te voorspellen. Dus is de rode lantaarn het komende anderhalfjaar in het bezit van Luc. Bij de Pets Place staat nog wel eentje voor een paar euro. Van ons krijg je alvast 2,50 euro.  Dat het EK in 2024 maar wat meer geluk met zich mee mag brengen!

Dit was hem voor dit jaar. Bij een zomertoernooi hopelijk weer wat meer tijd over voor een verslag per speelronde, maar dat zien we dan wel weer. Op naar Deutschland für die Europameister!