Na een geweldig seizoen in de vijfde klasse met het kampioenschap als hoogtepunt, mocht HJSC 1 het afgelopen seizoen proberen in de vierde klasse. Geen wedstrijden meer tegen Woudsend, Espel of Bakhuizen, maar duels tegen Waterpoort Boys, Sleat en AVC.

Het bekertoernooi voor de start van de competitie was niet echt succesvol te noemen.   HJSC nam het op tegen IJVC, ONS Sneek 2 en Sneek Wit Zwart. Alle duels gingen verloren dus van een ideale seizoenstart was geen sprake.

HJSC begint seizoen met thuisnederlaag
Toen Bart van Kalsbeek in de oefenwedstrijd tegen Heeg  ook nog zwaar geblesseerd raakte leek het een heel zwaar jaar te gaan worden. De eerste competitiewedstrijd was thuis tegen het fussie team van Creil-Bant. HJSC knokte zich bijna terug van een 0-3 achterstand, maar verloor het eerste competitieduel met 2-3.

Doelman Johan de Boer en aanvoerder Mark Tesselaar zien de bal het doel in rollen.

De tweede wedstrijd was het uitduel tegen SC Franeker. Op papier een absolute kampioenskandidaat omdat Frjentsjer het zaterdag en zondagsteam had samengevoegd tot één ploeg op zaterdag. In een wedstrijd die vooral door de harde wind werd gedirigeerd bleef HJSC knap overeind en eindigde de wedstrijd zoals die begon, 0-0.

Na de 0-0 in Franeker kwam HJSC in een moeilijke periode terecht. De eerstvolgende wedstrijd in Sloten tegen vv Sleat ging met 5-2 verloren. HJSC speelde een kansloze wedstrijd maar vooral ook een hele slechte.

Na dit duel werd bekend dat HJSC en hoofdtrainer Broer Wiebe de Ringh na dit seizoen uit elkaar zouden gaan. Het doel van Broer Wiebe was om HJSC in de vierde klasse om zijn HJSC-tijdperk af te sluiten. Helaas bleek dit een aantal weken later dat dit anders zou gaan lopen.

Na de nederlaag tegen Sleat pakte HJSC wel de eerste zege van het seizoen. Op bezoek in Oppenhuizen tegen TOP’63 won HJSC door een late treffer van Justin Boonstra met 3-2.

Euforie bij de HJSC selectie en staf na de winnende treffer van Justin Boonstra tegen TOP’63

Thuisnederlaag tegen de hekkensluiter
Een klein hoogtepuntje voordat HJSC echt aan een slechte reeks zou gaan beginnen. De eerstvolgende drie wedstrijden gingen allemaal verloren. Nu zat het HJSC zeker niet altijd mee, maar het veldspel was ook bij vlagen heel erg slecht. Zeker de laatste nederlaag thuis tegen hekkensluiter de Walde was een pijnlijke. HJSC stond inmiddels in de gevarenzone.

Hoofdtrainer Broer Wiebe de Ringh stapt op
Deze reeks nederlagen, in combinatie met het vertoonde voetbal deed hoofdtrainer Broer Wiebe de Ringh besluiten per direct op te stappen. De Ringh gaf aan geen geloof meer te hebben in een goede afloop en dus handhaving in de vierde klasse. Op een extra ingelaste spelersavond werd dit besluit aan de spelersgroep medegedeeld.

HJSC zat nu echt in zwaar weer. Er waren nog een paar wedstrijden tot de winterstop en er was geen hoofdtrainer meer. Assistent trainer Timo Wittermans nam in eerste instantie het stokje over als interim-trainer. Het was geweldig dat oud-speler Mario Nieuwenhuis zich aanbood om het eerste elftal te helpen en naast Timo op de bank te gaan zitten.

Mario Nieuwenhuis hielp HJSC 1 na het vertrek van Broer Wiebe

Het duo stond voor het eerst aan de lijn bij de uitwedstrijd tegen QVC in Stavoren. Met een de Gaasterland-Express  ging de selectie plus supporters naar deze wedstrijd toe. Het leek natuurlijk een beetje raar om daags na het opstappen van de hoofdtrainer in een bus naar de volgende wedstrijd te gaan, maar dit was nou eenmaal al lang van te voren besloten.

Het werd toch een prachtige dag. HJSC verloor weliswaar nipt met 2-1, de derde helft in Stavoren werd een groot feest en het leek wel op de spelersgroep een oppepper kreeg die het zo hard nodig had. Voor het teamgevoel kwam deze busreis op een uitstekend moment.

Komst van Pope Leffring
In de week van de laatste wedstrijd voor de winterstop stond ineens Pope Leffring op het trainingsveld. Pope had zich aangeboden HJSC tot aan het einde van dit seizoen onder zijn hoede te nemen. De oefenmeester zat in een overgangsjaar voordat hij na de zomer aan zijn nieuwe klus bij Mulier zou beginnen.

Pope bracht een hoop wijzigingen door. In de manier van training, maar zeker ook tactisch. De laatste wedstrijd voor de winterstop ging wel verloren, maar je merkte dat er vanuit het bestuur, spelers en zeker ook supporters weer perspectief werd gezien.

Pope Leffring aan het roer bij HJSC 1

In de winterstop werd ook de hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Klaas Wittermans zal HJSC vanaf het seizoen 2020/2021 gaan leiden. De ervaren oefenmeester heeft al heel wat clubs op zijn erelijst staan en zag in HJSC een mooie nieuwe uitdaging. Tijdens de HJSC-Winterdei maakte hij voor het eerst kennis met spelers en supporters.

Geen slechte hervatting van de competitie
De eerste drie wedstrijden na de winterstop bracht HJSC drie punten. De eerste wedstrijd werd knap gelijkgespeeld tegen hoogvlieger Delfstrahuizen. Een week later wist HJSC het eveneens hoog geklasseerde Bolsward op 1-1 te houden, en weer een week later werd het ook 1-1 tegen TOP’63. Zeker die laatste wedstrijd had misschien meer moeten opleveren.

Na deze reeks gelijke spelen ging HJSC hard onderuit tegen de fusieclub Creil-Bant. Gelukkig bleef dit een incident want twee weken later werd Franeker in eigen huis verslagen. HJSC leek eindelijk weer een ploeg die knokte voor elke meter. Het vertrouwen was groot en HJSC stond op een veilige elfde plaats met een kleine achterstand op de ploegen op plek negen en tien.

Tegen hoogvlieger Franeker werd thuis gewonnen. Het bleek de laatste seizoenswedstrijd te zijn.

De wedstrijd tegen Franeker bleek helaas de laatste te zijn. Het Corona-virus legde het hele speelschema plat. De KNVB besloot al vrij snel het hele amateurvoetbal te cancelen. De competitie werd gereset en na de zomer beginnen alle ploegen weer op nul.

Voor HJSC is de schade niet heel groot. De ploegen die op de eerste plaatsen stonden, en dus konden promoveren balen harder. De ploegen op de lagere plaatsen knijpen in hun handjes. Toch is het uiteraard ontzettend jammer. HJSC leek de smaak te pakken te hebben en op eigen kracht in de vierde klasse te blijven. Of dat waar is zullen we nooit weten.

Na de zomer begint het eerste elftal met frisse moed aan de vierde klasse. Er zal wat jeugd doorschuiven wat de ploeg zeker sterker zal maken. Zoals het nu lijkt mogen we in september pas los. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is natuurlijk afwachten.