Bekeravontuur HJSC 2 duurt voort

HJSC 2 heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi. Afgelopen zaterdag was ‘It Twadde’ in de tussenronde met 2-1 te sterk voor Leeuwarder Zwaluwen 7.

Er heerst dit seizoen een positieve sfeer rond It Twadde. De trainingsopkomst is iedere keer uitstekend en dat vertaalt zich in prima resultaten. Na zeven duels staat HJSC 2 op een keurige vierde plaats in de competitie en dankzij overwinningen op Arum/Stormvogels’64 2 (0-4) en Zwaagwesteinde 3 (0-1) is de ploeg van Rohald Boonstra en Hielke Visser ook nog actief in het bekertoernooi.

Voor laatstgenoemde was dit blijkbaar heel onverwacht. Visser had al iets anders gepland in het beker/inhaalweekend en was er daarom niet bij in het treffen met Leeuwarder Zwaluwen. Gelukkig was Timo Wittermans bereid om Vissers plek in te nemen. De coach van het vrouwenteam was wel weer eens toe aan een overwinning.

Daar leek het in de beginfase overigens niet op uit te draaien. Leeuwarder Zwaluwen had een duidelijk veldoverwicht. De Leeuwarders speelden dit seizoen nog maar twee competitiewedstrijden en leken dus alles in te zetten op het bekertoernooi. Na ongeveer een kwartier viel de openingstreffer: een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied werd door niemand aangeraakt. Doelman Lars Palijama was verrast en kon de bal niet meer tegenhouden: 0-1.

HJSC kon daar aanvankelijk weinig tegenover zetten, maar de ploeg beschikt over het nodige karakter en gaandeweg de eerste helft kroop It Twadde wat meer uit zijn schulp. Aanvallers Henk Sijbranda en Egbert Bethlehem kwamen steeds meer in balbezit. Grote kansen leverde dat niet op, maar na ruim een halfuur konden de spelers van HJSC toch juichen: een vrije trap van Toussaint Boonstra werd met het hoofd verlengd door Bart van Kalsbeek. De inzet leek een eenvoudige prooi voor de doelman van Leeuwarder Zwaluwen, maar die liet de bal toch glippen: 1-1.

Vlak voor rust pakte HJSC zelfs bijna de leiding, maar na goed voorbereidend werk van Henk Sijbranda raakte Egbert Bethlehem de paal. Zo zochten beide teams met een gelijke stand de kleedkamers op.

Na de pauze was It Twadde in het HJSC-groen te bewonderen. Voor rust had de ploeg in het paars gespeeld, maar dat leverde nogal wat verwarring op omdat de tegenstander in het blauw speelde. Het groen deed It Twadde blijkbaar goed, want bij het eerste moment na rust was het direct raak. De doelman van Leeuwarder Zwaluwen was HJSC daarbij overigens wederom niet ongunstig gezind. De keeper leek een vrije trap van Toussaint Boonstra namelijk zelf over de doellijn te tikken: 2-1.

HJSC had in de fase die daarna volgde de controle over de wedstrijd, mede geholpen door het feit dat de aanvoerder van de Zwaluwen tien minuten langs de lijn mocht afkoelen vanwege aanmerkingen op de leiding. It Twadde wist het overwicht echter niet om te zetten in een derde doelpunt en dus volgde een zenuwslopende slotfase.

Leeuwarder Zwaluwen ging namelijk steeds opportunistischer spelen en in de laatste vijf minuten kregen de bezoekers nog een paar enorme schietkansen. Het vizier stond echter niet op scherp bij de ploeg uit Leeuwarden en keeper Lars Palijama hoefde eigenlijk maar zelden in actie te komen.

Daarmee was de overwinning een feit en dus gaat het bekeravontuur voor HJSC 2 verder. Gezien het feit dat er nog maar een kleine twintig teams in de race zijn, is dat een knappe prestatie. De datum van en de tegenstander in de volgende ronde zijn nog niet bekend. Hoe dan ook zal It Twadde erop gebrand zijn om ook die ronde te overleven.