Bauke van Kalsbeek herpakt zich, Ramon Raap raakt op stoom en wat is er aan de hand met Wietze Thijs Nauta?

Met de eerste zege van de Belgen op dit EK (die door niemand van de HJSC’ers is ingevuld als kampioen) is er een einde gekomen aan speelronde twee van Euro 2024 en ook van de HJSC EK Pool. Er lijkt weinig veranderd bovenin, maar schijn bedriegt. Bauke van Kalsbeek raakte deze week zijn koppositie kwijt aan Kor Dijkstra, maar mede door een rampzalige laatste dag kukelde hij van het bovenste treetje naar plek vijf. En dus was Van Kalsbeek er als de kippen bij om zijn troon te heroveren. Bijvoorbeeld door de uitslag van België tegen Roemenië goed te voorspellen. Zoals nog 17 deelnemers van deze pool deden.

Stiekemweg op plek twee binnengekomen is Joran Nieuwenhuis, die nadat hij in speelronde 1 alle teams aan het werk had gezien zijn opgedane kennis omzette in punten in speelronde twee. Ramon Raap is een andere binnenkomer op plek 3, die een topdag kende met twee goede voorspellingen en een goed voorspelde winnaar als kers op de taart. Met 475 punten op één dag zie je maar weer wat één goede toernooidag je kan brengen als Pool-deelnemer.

Wat dat betreft is dat hoopvol nieuws voor Wietze Thijs Nauta, drager van de rode lantaarn. Hij zou het Champions League ticket van Feyenoord lachend inruilen voor een dag met 475 punten. Al is dan nog maar de vraag of hij zijn dichtstbijzijnde concurrent Toussaint Boonstra kan bijhouden. Boonstra mist de focus nog op dit toernooi, wat ook geldt voor Nauta. Zes dagen in België op Drekpop gaat toch ten koste van de oranjegekte en de EK-beleving. Iets waar Boonstra wellicht wel eens wat te veel opgaat in het EK, met café De Kroon als grote trekpleister. Het is er beregezellig, naar het schijnt. Maar dat gaat wel eens ten koste van de aandacht voor het spel.

Goed. Wat zijn verder nog opvallende zaken? Timo Wittermans had zich na speelronde 1 ook herpakt en was begonnen aan een stevige klim. Een rampzalige slotdag van speelronde twee maakte hem echter de grootste daler van de dag. Van plekje 25 naar plekje 39. Timo kwam zaterdag nog geen bushok voorbij. Nils de Lange daarentegen klom van plek 16 naar 6 met 420 punten, evenveel als Arjen Abma die de voorlaatste plek verliet en zich aansloot bij de onderkant van de middenmoot op plekje 40.

Uw poolmaster heeft gelukkig weer iets van zijn geloofwaardigheid terugverdiend in speelronde twee. De kersverse hoofdtrainer Joeri van Leeuwen, vrijdag voor Nederland – Frankrijk al zijn eerste training afgewerkt met HJSC 1 op zijn vertrouwde kunstgras van ONS Sneek, vinden we terug in het rechter rijtje. Dat voert de druk voor speelronde drie meteen op, wil hij straks in augustus met opgeheven hoofd de rit van Sneek naar Hommerts afleggen om de voorbereiding af te trappen. Met zo’n achternaam moet het vertrouwen in Oranje toch groot zijn, al sprak dat vertrouwen niet uit in zijn voorspelling van Nederland – Frankrijk (0-2). Terwijl iedereen wel aan zag komen dat dit een gelijkspelletje zou worden.

Helaas voor ons voetballiefhebbers was zaterdag gelijk de laatste dag waarop we nog voor de Cup-A-Soup een voetbalwedstrijd konden zien. Vanaf nu zijn er alleen nog duels om 6 en 9 uur. Vanavond is de ontknoping in poule A, met als kraker het duel tussen Schotland en Hongarije. En zo werken we voorzichtig toe naar het einde van de poulefase en naar de eerste rustdagen van donderdag en vrijdag. Keurig gepland door de feestcommissie van Jutrijp-Hommerts. En we weten ook al zeker dat Oranje niet op zaterdag hoeft te spelen, maar op zijn vroegst na de  matinee op zondag. Als we het tenminste redden tegen Oostenrijk, natuurlijk.

Het is allemaal bijzaak. Waar het echt om draait is de HJSC EK-pool. Na de ontknoping in poule A zijn we qua wedstrijden al over de helft. Weten hoe je ervoor staat? Kijk dan hieronder eens rustig naar de huidige tussenstand.