Voorbeschouwing: HJSC - Blokzijl

Vanmiddag neemt het vlaggenschip van HJSC het op tegen Blokzijl. Historisch gezien zou deze wedstrijd niet al te veel problemen moeten opleveren. HJSC gaat bovendien voor zijn derde overwinning op rij tegen Blokzijl.

We gaan even terug naar maart 2015. HJSC speelde toen ook een thuiswedstrijd tegen Blokzijl. Door een foutje van de scheidsrechter waren we toen bijna wereldnieuws.

23-03-15: Veel mensen zullen verbaasd hebben opgekeken. HJSC – Blokzijl: 90-0, zo viel te lezen op de websites van de KNVB. Wereldroem lonkte, want won er ooit een Nederlandse ploeg met zulke dikke cijfers? In de vierde klasse B in district West won Loosduinen dit seizoen al wel met 31-0 in de Haagse derby tegen Wanica Star, maar dit was drie keer zoveel. Of was er soms iets anders aan de hand?

In 2002 eindigde een wedstrijd in Madagaskar eens in 149-0, toen de trainer van de uitploeg zijn spelers de opdracht gaf om zoveel mogelijk in eigen doel te schieten uit protest tegen verkeerde beslissingen van de scheidsrechter. Wilde Blokzijl een statement maken? Nee, geen van dit allen. De ‘fifteen minutes of fame’ gingen aan HJSC voorbij en verder dan een klein kolommetje in de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad kwam het niet. Typefoutje van de scheidsrechter Bootsma uit Witmarsum, die het overigens gelijk opmerkte maar niet kon veranderen. HJSC won ‘slechts’ 9-0.

HJSC – Blokzijl 9-0

Een prima uitslag voor HJSC en de dikste overwinning van het seizoen. Op 3 september 2011 won HJSC voor het laatst een wedstrijd met dezelfde cijfers, toen van zustervereniging Oudega op de eerste wedstrijddag van het seizoen. Het was het seizoen dat HJSC samen met Blokzijl en Heeg op de eerste plek eindigde in de vijfde klasse. Hoe anders staat het er (vooral bij de bezoekers) nu voor.

Zwaar weer

Want speelden beide ploegen destijds nog om het kampioenschap in de nacompetitie (die uiteindelijk door Heeg werd gewonnen), inmiddels zit Blokzijl in zwaar weer. Het bezet de laatste plaats in de competitie, sprokkelde slechts acht puntjes bij elkaar en heeft nog maar één seniorenelftal dat actief is. Respect voor de spelers dat ze toch iedere week er weer staan met zijn allen en het tenue aantrekken. Al was dat zaterdagmiddag het paarse uitshirt van HJSC, omdat de gasten zelf het uittenue waren vergeten mee te brengen. Zo leek het een oefenwedstrijd tussen twee teams van HJSC, maar stond er voor HJSC wel degelijk iets op het spel. Dat was te zien, want het liet er geen gras over groeien deze middag. Toen het eerste schaap eenmaal over de dam was (doelpunt van Toussaint Boonstra), volgden er meer. En het ging hard. Justin Boonstra scoorde drie treffers en zag zelfs een zuiver doelpunt afgekeurd worden. Freek de Jong en Pieter Wiersma (die ook nog een kopbal op de paal zag belanden) zorgden voor een 6-0 ruststand. Wat een weelde en wat een prachtige treffers ook. HJSC was niet te stoppen.

Applaus voor doelman Blokzijl

Na rust liet HJSC de teugels ietwat vieren en Blokzijl had de zaken achterin beter op orde. De ingevallen Jeroen Kroles had een prachtige volley in huis en brak het verzet in de tweede helft met de 7-0. Op aangeven van zijn broertje Wietze Thijs kopte Piet Jan Nauta de bal in de verre kruising voor de 8-0 en het slotakkoord was voor Toussaint die met volley uit de draai de eindstand op 9-0 zette. Freek de Jong kreeg nog een niet te missen kans op de tiende voor HJSC, maar Blokzijlster doelman Bertin Teune had een fantastische redding in huis en had de bal zelfs klem. Het leverde hem het applaus van het HJSC-publiek op en schouderklopjes van enkele HJSC-spelers. Net geen dubbele cijfers, maar dat had Blokzijl ook niet verdiend op deze sportieve middag. Volgende week een kraker, dan komt nummer twee Sleat op bezoek. Een geduchte tegenstander

H.J.S.C. – Blokzijl
14.30 uur | Sportpark Oan it Far
Scheidsrechter: W. Zwart

Selectie HJSC tegen Blokzijl
Johan de Boer (K)
Erro Hofstra
Mark Tesselaar (C)
Nils de Lange
Bart van Kalsbeek
Lex Potma
Jeroen Kroles
Pieter Wiersma
Marko Hoekstra
Sander Sijbranda
Justin Boonstra
Tristan Kouwenhoven
Jetze Wiersma
Henk Sijbranda