"Rood" HJSC toont veerkracht in Bakhuizen

HJSC heeft zaterdag getoond ook over veerkracht te beschikken. Het kwam na een half uur op achterstand en vlak voor de rust pakte Mark Tesselaar een rode kaart. Met tien man knokte HJSC zich naar een 2-1 voorsprong. Toen ook Erro Hofstra met rood moest vertrekken waren de laatste minuten billenknijpen.

Het duel tussen koploper HJSC en nummer elf Bakhuizen werd om 14:30 uur door scheidsrechter Koole in gang gebracht. De tegenstander van HJSC staat dus laag op de ranglijst, maar beschikt zeker over scorend vermogen gezien de dertien goals die ze voorafgaand aan het duel al wisten te maken. HJSC scoorde slechts vijf goals maar kreeg er nog geen enkele tegen. Zeker die laatste statistiek is natuurlijk een knappe prestatie.

Bakhuizen gevaarlijk in de omschakeling
Over een goede aanvalslinie beschikt de thuisploeg zeker. HJSC was de ploeg aan de bal maar moest vaak volle bak in de achteruit om de rappe buitenspelers een halt toe te roepen. De achterhoede met Lammert Wiersma, Erro Hofstra, Mark Tesselaar en Bert Veltman konden vrij hoog op voetballen maar de counter was levensgevaarlijk. Het ging een aantal maal nipt goed tot dat het na 30 minuten wel fout ging. HJSC incasseerde haar eerste tegengoal uit counter. Via de flank werd de bal voor de goal geschoten waarna een middenvelder van Bakhuizen sneller bij de bal was dan HJSC.

Weinig aan de hand verder want ook HJSC wist kansen te creëren. Egbert Bethlehem was dreigend op de linkerkant en Ramon Raap kreeg veel vrijheid op de rechterflank. Laatstgenoemde kreeg de grootste kans van de eerste helft. Hij leek vrij binnen te kunnen schieten maar maaide de bal hoog over de goal wat misschien nog wel knapper was. Schoten van Jelger de Boer en Henk Hoekstra waren dreigend maar niet gevaarlijk genoeg.

Voorsprong HJSC door de neus geboord?
Bovenstaande gebeurde allemaal na dat HJSC misschien wel op voorsprong had moeten komen. Erro Hofstra roeide de bal halverwege de middenlijn naar voren met als doel om het gevaar te neutraliseren en een counter te voorkomen. De bal kreeg zo’n gang richting de goal van Bakhuizen en stuiterde vlak voor de doelman, en over de doelman heen. De bal leek met doelman en al in de goal te vliegen en er werd ook al gejuicht. Helaas oordeelde leidsman Koole anders en stond de grens van Bakhuizen op de lijn van de defensie. We zullen dus nooit te weten komen of de bal daadwerkelijk over de lijn was, maar het had er wel alle schijn van.

HJSC nog voor rust met tien man
De wedstrijd kabbelde voort richting minuut 45 toen Bakhuizen toch nog een gevaarlijke aanval inzette. Mark Tesselaar en de spits van Bakhuizen kwamen tegelijk bij de bal en een schouderduw werd door de HJSC-captain ingezet. Als door de bliksem geraakt liet de speler van Bakhuizen zich met veel theater vallen. De scheidsrechter trapte hier in en stuurde Mark Tesselaar met rood weg wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. Een bizarre beslissing waar uiteraard het nodige commentaar op kwam. De resterende vrije trap kwam tegen de paal, daar kwam HJSC nog wel goed weg.

Omzettingen in de rust en snelle gelijkmaker
Na rust kwam spits Piet Jan Nauta naast Erro te spelen op de laatste man positie. Binnen de gehele ploeg en selectie was nog steeds vertrouwen in een goede afloop en de wil om te winnen spatte er van af. Wat ook lekker was dat de gelijkmaker snel viel. Een corner viel zo voor de voeten van Henk Hoekstra die kiezelhard binnen schoot en tekende voor de 1-1. Dit gaf natuurlijk nog meer energie en vertrouwen.

En dat zag je terug in de tweede helft. HJSC ging met 110% en was gewoon de betere ploeg met een man minder. Bakhuizen probeerde voetballend op te bouwen maar dat bleek vaak een fiasco. De lange bal werd dus vaak gehanteerd. Invaller Jarno Hofstra speelde een sterke tweede helft en had de linksbuiten van de thuisploeg in zijn broekzak. Echt gevaar van Bakhuizen kwam uit een aantal corners en vrije trappen.

Een slotfase die je niet kunt verzinnen
Het begon eigenlijk een kwartier voor tijd toen doelman Johan de Boer een gele kaart kreeg omdat hij tijdens het uittrappen van de bal over de lijn van het zestienmetergebied zou zijn geweest. Dit besluit kwam na appél van de grensrechter van Bakhuizen. De scheidsrechter die zelfs niets had gezien ging hier in mee en overhandigde Johan de gele kaart en de thuisploeg kreeg een vrije trap. Deze indirecte vrije trap kon door Erro net over worden gekopt waardoor het 1-1 bleef.

Prachtige goal Jelger de Boer
HJSC bleef knokken en de ultieme beloning kwam na een schitterende actie van Jelger de Boer. Hij slalomde vanaf de rand van het zestienmetergebied naar het midden toen en schoot de bal heerlijk in de verre hoek. Uiteraard volgde een golf van ontlading bij alles en iedereen wat HJSC lief heeft. Met nog vijf minuten op de klok zou dit over de streep getrokken moeten worden.

Maar meteen na de aftrap ging het al mis. Een lange bal van Bakhuizen vloog langs de HJSC defensie. De speler van Bakhuizen kon alleen op Johan af en was hem snel voorbij. Alleen Erro was nog bij de man en besloot in te grijpen voordat de speler in het lege goal kon schieten. Uiteraard liet hij zich gewillig vallen en kon ook Erro inrukken met rood.

Penalty met overtuiging overgeschoten
De 2-2 was door Erro voorkomen maar de verkregen penalty was natuurlijk wel het moment om alsnog 2-2 te maken. Toch zat het HJSC deze wedstrijd ook een keer mee en werd de penalty krachtig en zuiver in de ballenvanger geschoten. De laatste minuten waren natuurlijk vechten voor elke meter. Voordeel was dat HJSC conditioneel prima in orde is. Dit in tegenstand tot Bakhuizen waar veel krampgevallen te noteren vielen. Zelfs met negen man kon HJSC nog aanvallen en wist Justin Boonstra zelfs bijna de 3-1 te maken.

Dat gebeurde niet en na een zenuwslopend slot floot de leidsman voor het einde van de wedstrijd. Er kwam een hoop los bij HJSC en dit voelde echt als een prestatie van het gehele team. Iedereen was scherp en vocht voor elke bal. De drie punten zijn meer dan terecht naar HJSC gegaan.

Problemen zijn voor later
Komende zaterdag tegen Espel kan hoofdtrainer Thomas Graven dus niet beschikken over zijn centrale verdedigers. Dat is een zorg voor later want deze zege werd eerst uitbundig gevierd door het hele team. Zo blijft HJSC de trotse koploper na een bizarre wedstrijd in Bakhuizen.