HJSC in de polonaise en met drie punten uit Bakhuizen

Het was een geweldige dag zaterdag. Wederom werd gewonnen, HJSC speelde bij vlagen erg sterk en ook verloor de concurrentie weer punten. Het zou in theorie zaterdag al mogelijk zijn om kampioen te worden, maar dat is misschien een beetje voorbarig.

Keurig in de kleding
Vanaf zaterdag beschikt de selectie van HJSC over keurige presentatie-polo’s gesponsord door Bentacera uit IJlst. Over twee weken komen daar ook nog prachtige jassen en broeken bij, mogelijk gemaakt door Textielstra, LXeventsupport en VLI-transport. De HJSC-selectie zag er zaterdag al gelikt uit toen om half 12 de reis naar Woudsend werd ingezet.

Voor de wedstrijd werd namelijk gezamenlijk geluncht bij Omke Jan in Woudsend. De spelers en staf kregen een heerlijke sportbrunch geserveerd en ging dus met een volle maag richting Bakhuizen.

Eerste helft met zak stenen op de rug
HJSC was rond twee uur bezig met de warming-up toen de gele Gaasterland-express bus het terrein op kwam rijden. Niet dat er voor deze wedstrijd een verplichte buscombi was, het was de jaarlijkse busreis die dit jaar dus naar Bakhuizen ging. Ook waren er een hele boel supporters van HJSC op eigen gelederen naar Bakhuizen afgereisd. Aan steun had de selectie geen gebrek, de hele zijlijn stond vol mensen die HJSC een warm hart toedragen, prachtig om te zien.

HJSC begon redelijk aan het duel. Bakhuizen moest zeker de eerste tien minuten in de achteruit en zag HJSC via de flanken redelijk dreigend worden. Tot twee maal toen werd een gevaarlijke steekpass niet verzilverd. Na de eerste tien minuten kantelde het spel. HJSC moest achteruit en Bakhuizen ging meet druk uitoefenen op de HJSC-defensie.

Met name via de lange bal werd een poging gedaan om de twee gevaarlijks spitsen van de thuisploeg te bereiken. Dit lukte redelijk, maar wel vaak ver van de goal van doelman Johan de Boer af. Het middenveld had Bakhuizen onder controle en HJSC kwam er amper nog uit. Veel simpele ballen kwamen bij HJSC niet meer aan bij een medespelers. Misschien was de maaltijd bij Omke Jan nog niet helemaal weggezakt.

Echt gevaarlijk werd Bakhuizen niet maar een vrije trap in het zestienmetergebied kreeg de ploeg wel. Na een ongelukkige terugspeelbal van verdediger Erro Hofstra die doelman Johan de Boer in de handen pakte werd door de arbiter bestraft. Bakhuizen kreeg aan de linkerkant in het strafschopgebied een vrije trap.

Deze werd in eerste instantie breed getikt en het schot smoorde vervolgens in alle drukte die er in het strafschopgebied was. En kwam nog een schot maar die was makkelijk te pakken voor Johan.

Gelukkige vrije trap
Het geluk van de koploper kwam deze helft toch weer boven toen Mark Tesselaar een vrije trap mocht nemen op zo’n 25 meter van de goal. De bedoelde voorzet richting de tweede paal werd door een speler van Bakhuizen dusdanig van richting veranderd dat de keeper kansloos was. Via een Bakhuizen-been kwam HJSC dus op voorsprong. En dat werd voor de rust ook niet meer weggegeven. Een tweede had er misschien moeten komen maar Pieter Wiersma verzuimde een prima HJSC-aanval af te ronden.

Sterke tweede helft met mooie goals
De tweede helft leek er een heel ander HJSC te staan. De ploeg voetbalde een stuk makkelijker en bovendien werd er zeer aardig gecombineerd. Bakhuizen kwam niet meer toe aan aanvallen en HJSC werd sterker en sterker. Dat de tweede goal weer een eigen goal was maakte niemand met een groen wit hart iets uit. De aanvoerder van Bakhuizen werd iets voor de middenlijn opgejaagd door HJSC en koos voor de lange bal terug op de keeper. Echter stond de doelman iets te ver voor zijn goal en was de pass zo hoog en zo beroerd dat deze over de doelman heen stuiterde in de goal. De keeper dook nog naar de bal in een ultieme poging de bal voor de lijn te stoppen, maar vloog met bal en al tegen de netten aan.

Zonder geluk vaart niemand wel denken wij dan maar. HJSC speelde goed en verdiende de 0-2 zeker, dat het dan wat geholpen wordt door Bakhuizen is toch alleen maar mooi.

Ook de derde goal was een mooie en kwam wel van een HJSC-speler. De ingevallen Toussaint Boonstra mocht aanleggen voor een vrije trap en schoot deze prachtig in de korte hoek. Even daar voor schoot hij nog maar net naast maar deze zat er prachtig in. Misschien had de score nog wel hoger kunnen uitvallen, maar Pieter Wiersma wist oog in oog met de doelman niet te scoren en raakte de paal. Bart van Kalsbeek leek daarna nog te kunnen binnen schieten maar kon net niet goed bij de bal.

Bakhuizen trachtte nog een klein slotoffensief in te zetten maar wist niet meer te scoren. Toen de scheidsrechter voor de laatste maal floot werd ook snel duidelijk dan de concurrentie wederom punten had laten liggen. De titel is nu wel heel dichtbij voor HJSC.

Prachtig feest na afloop in de kantine
Na de wedstrijd werd er door Bakhuizen een mooi feestje georganiseerd. Onder het mom van “Super Saturday” (Bakhuizen 1 en 2 speelden een thuiswedstrijd) was er ook een DJ aanwezig en gingen de plankjes voor het draaiend rad simpel van de hand. De supporters bleven nog een uur na de wedstrijd maar de selectie van HJSC ging iets langer door. Toen na twee en een half uur feest de selecties van Bakhuizen en HJSC gezamenlijk in de polonaise liepen was het feest compleet. Het was een prachtige afsluiter van een geweldige dag.

Eerste titel in 22 jaar kan zaterdag al
Voor het eerst in 22 jaar kan HJSC weer kampioen worden. In theorie is dat mogelijk, in de praktijk is HJSC afhankelijk van drie andere ploegen. Zelf moet het op eigen veld winnen van de huidige nummer twee, SVBS. Als Steenwijk, Ens en Espel niet weten te winnen is het kampioenschap een feit.

Meer voor de hand ligt natuurlijk de wedstrijd tegen Steenwijker Boys. HJSC speelt daar op 4 mei om vijf uur en kan dan op eigen kracht kampioen worden. Maar eerst moet er zaterdag maar eens worden gewonnen van SVBS, dat wordt nog lastig zat. De wedstrijd in Belt-Schutsloot werd voor de winterstop immers nog verloren met 3-2. We kunnen in ieder geval stellen dat het hele spannende weken gaan worden, met hopelijk een prachtig kampioenschap.

Evelien van der Land maakte de foto’s