HJSC met bizarre cijfers langs Heerenveen

Bijna was HJSC voor niets afgereisd naar Sportpark Skoatterwâld. Scheidsrechter Mangroelal dreigde even de wedstrijd af te keuren. Het veld was inderdaad behoorlijk slecht maar na overleg van beide partijen en op aandringen van Broer Wiebe de Ringh ging de wedstrijd gewoon door. Het zou een wedstrijd worden waarin vooral de publiek winnaar werd.

In de voorbeschouwing was al te lezen over vv Heerenveen. Een jonge ploeg die dit seizoen veel doelpunten maakt maar er ook een heleboel tegen krijgt. HJSC trof in de openingsfase een twijfelend Heerenveen dat HJSC rustig liet opbouwen. Dat deed het vaak via de buitenste middenvelders. HJSC, spelen in een 4-4-2 formatie heerste op het middenveld. De intentie van Heerenveen was dan ook snel duidelijk. Een lange bal van achteruit op de buitenspelers. Dit werd vaak doorzien zodat Heerenveen er eigenlijk niet echt aan te pas kwam.

Duidelijk was ook dat de spelers van Heerenveen het wedstrijdverslag van vorige week niet hadden gelezen. Daarin hadden ze kunnen opmaken dat Justin Boonstra aardig op dreef was vorige week en dus een gevaarlijke speler is. Hij was ook zaterdag verantwoordelijk voor de openingstreffer. Wederom glipte hij door de Heerenveen-verdediging heen die zo lek als een mandje bleek. Vrij simpel kon hij HJSC op voorsprong schieten.

Na de goal ging HJSC op zoek naar meer. De ruimtes die Heerenveen weg gaf waren groot Misschien werden de spelers van HJSC even overmoedig want in de eerste de beste counter scoorde Heerenveen tegen. Net binnen het zestienmetergebied haalde de aanvaller van Heerenveen uit. Een knappe schot die keeper Johan de Boer te machtig bleek.  Zo was de gelijkmaker vrij snel na de voorsprong een feit. HJSC moest echt even bijkomen van de onverwachte gelijkmaker want Heerenveen wist iets meer richting de HJSC-goal te kruipen. En dat was nog niet voorgekomen.

Gelukkig bleek Justin het ook deze week goed op de heupen te hebben. Hij zorgde voor de 1-2 voorsprong. Weer met een knappe individuele actie gaf hij de Heerenveen-defensie het nakijken. Ook na de voorsprong probeerde Heerenveen continue gevaarlijk te worden via de flanken. Dit was inmiddels wel doorzien. Ook toen de buitenspelers van Heerenveen van kant wisselde werd het niet gevaarlijk.

Marko Hoekstra zorgde na een klein half uur dat de marge twee werd. Luttele minuten eerder miste hij nog een grote kans. In een één op één met de Heerenveen-keeper schoot hij net naast. Deze fout maakte hij ruimschoots goed door zijn tegenstander uit te kappen en de bal met de linkervoet in de hoek te schieten. Het betekende de eerste goal voor Marko Hoekstra in HJSC 1. Hopelijk valt zijn naam nog veel vaker op het scoreformulier te noteren.

Voor rust werd het ook nog 4-1. Weer was Justin Boonstra belangrijk omdat hij de assist op Tristan Kouwenhoven gaf. Justin kwam een beetje vast te zitten aan de rechterkant van het strafschopgebied. Maar door zijn directe tegenstander door de benen te spelen kon hij de vrijstaande Tristan aanspelen. Voor hem was het een koud kunstje om de bal van dichtbij in het doel te schieten.

Slechte tweede helft

De tweede helft was heel slecht aan HJSC-kant. Dit begon al bij de aftrap want binnen een minuut scoorde Heerenveen. Een antwoord van HJSC volgde binnen zeven minuten. Nils de Lange was het eindstation van een voorzet en bracht zo de marge weer terug naar drie.

Daarna ging het snel en was bijna elke kans een doelpunt. Zowel aan de kant van HJSC als van Heerenveen vielen de ballen er (te) makkelijk in. Eerst werd het 5-3 omdat HJSC niet goed stond te verdedigen bij een corner. 6-3 werd het via Pieter Wiersma die de bal hard binnenschoot. Nils de Lange maakte zijn tweede van de middag niet veel later op prachtige wijze. Een vrije trap aan de rechterkant van het veld schoot hij met een prachtige boog in de linkerbovenhoek.

Met een 7-3 voorsprong gaf HJSC toch nog twee goals weg. Daarom was de eindstand van 90 minuten 5-7 in het voordeel van HJSC. Jammer van de vele tegendoelpunten, maar de punten zijn uiteraard het belangrijkste.

HJSC heeft na een moeilijke seizoenstart aardig de draad te pakken. Met 15 punten bezet het de vierde plaats. Zaterdag speelt HJSC een belangrijk wedstrijd tegen de nummer 5. Dat is Espel die maar een puntje minder heeft. HJSC 1 hoopt zaterdag op een goedgevuld sportpark Oan it Far om het vlaggenschip te steunen.

De foto’s zijn gemaakt door Gonny de Boer.