HJSC 2 krijgt pak slaag van Scharnegoutum

Na de mooie overwinning op Workum 4 moest ‘It Twadde’ op 1 februari aantreden tegen Scharnegoutum’70 4. Het beloofde een zware wedstrijd te worden, want de eerste wedstrijd tegen deze ploeg ging met 7-3 verloren.

Ook nu duurde het niet lang voordat Scharnegoutum had gescoord. Marcel Boersma, het doelpuntenkanon van Scharnegoutum, schoof de bal rustig langs doelman Lars Palijama: 1-0. Toch kon Scharnegoutum niet lang genieten van de voorsprong. De uit Nieuw-Zeeland teruggekeerde Lex Potma knalde de bal naar voren. Ferdi Osinga geloofde in de bal, kwam alleen voor de keeper en scoorde: 1-1. Zo deed Potma in zijn eerste wedstrijd in een jaar van zich spreken en zat HJSC weer in de wedstrijd. Zo’n tien minuten konden de groenhemden dit volhouden, maar daarna ging het hard. Door twee binnengekopte corners werd het 3-1.

Tussendoor had Rohald Boonstra nog wel een grote kans gemist op de gelijkmaker, maar na een voorzet van Wiebe Jelle van der Hoek schoot hij hoog over. Het team van Scharnegoutum is voornamelijk een verzameling van oud-eerste elftalspelers en dat zij het voetballen nog niet verleerd waren, lieten ze enkele keren zien. Scharnegoutum combineerde zich vaak fraai door de verdediging van ‘It Twadde’ en liep nog voor rust uit tot maar liefst 6-1. Het meest pijnlijke aan deze tussenstand was voor HJSC nog wel dat het niet eens heel slecht speelde. Af en toe had de ploeg uit Hommerts-Jutrijp best wel een paar leuke aanvallen, maar tegen de kwaliteit van Scharnegoutum was het absoluut niet opgewassen.

Na de pauze nam Scharnegoutum gas terug en had HJSC het betere van het spel. Al snel deed HJSC wat terug dankzij een benutte strafschop van Henk Sijbranda. Wiebe Jelle van der Hoek, Andries Visser en Herre Bosma kregen daarna nog een paar schietkansen, maar zij wisten de doelman van Scharnegoutum niet in moeilijkheden te brengen. Die doelman ging even later door zijn enkel en moest zich laten vervangen. Het zou heel goed kunnen dat het veld hierin ook een rol heeft gespeeld, want dat lag er op zijn zachtst gezegd niet best bij. Een smetje op de wedstrijd was het natrappen van een speler van Scharnegoutum op Herre Bosma. Helaas heeft de scheidsrechter deze overtreding niet als zodanig beoordeeld, waardoor de thuisploeg gewoon met elf man verder mocht. In de slotfase wist Scharnegoutum de score nog verder uit te breiden. De zevende goal kwam heel gelukkig tot stand: een verdediger van de thuisploeg roeide de bal naar voren, daar stond toevallig net een aanvaller van Scharnegoutum die met een fraaie kopbal het net deed bollen. Diezelfde aanvaller was ook verantwoordelijk voor het slotakkoord door zijn tegenstander uit te kappen en de bal achter keeper Lars Palijama te schieten: 8-2. Een teleurstellende middag voor HJSC. Het enige voordeel is dat de ploeg nu niet meer tegen de sterkste ploeg van deze competitie hoeft te spelen, want dat is Scharnegoutum ‘by far’. Het zou ons verbazen als zij over enkele maanden niet het kampioensfeest kunnen vieren. Doordat TOP’63 uit de competitie is gestapt, is HJSC 2 nu twee weken vrij. Op 22 februari reist ‘It Twadde’ af naar Sneek voor de confrontatie met SWZ BOSO Sneek 2.

Arjen Visser