Arbitrale beslissingen helpen HJSC niet in Sneek

HJSC verloor afgelopen weekend met 2-0 van Waterpoort Boys. Nu willen wij nooit scheidsrechters de schuld geven van verliespartijen, maar wat er zaterdag is gebeurd heeft HJSC alles behalve geholpen. En dan drukken wij het nog zachtjes uit.

De thuisploeg kreeg van HJSC het initiatief in de openingsfase van de wedstrijd. WPB liet het balletje rollen en kreeg van HJSC ook die ruimte. Vakkundig werd de bal onderschept zodra er gevaar driegde voor de goal van doelman Johan de Boer. HJSC kende niet veel moeilijkheden, creëerde zelf weinig maar kwam dus niet in de problemen. De rappe vleugelspelers Pieter en Justin werden gezocht in de omschakeling, maar echt gevaarlijk kon HJSC niet worden.

Het was een hele slechte pass van HJSC wat de voorsprong voor WPB opleverde. De bal werd op het middenveld verspeeld en WPB counterde razendsnel naar de 1-0. HJSC leek de wedstrijd onder controle te houden maar kwam dus door een eigen stomme fout op achterstand. De schade leek aanvankelijk snel te worden gerepareerd door Pieter. Hij jaagde goed door op de keeper en kon profiteren van een glijpartij van een WPB-verdediger. De bal rolde in de goal en de gelijkmaker leek een feit.

Toch keurde scheidsrechter Chris Marijt de gelijkmaker af. In de ogen van de leidsman gaf Pieter de verdediger een drukker waardoor hij ten val kwam. De stand bleef dus 1-0 in het voordeel van de Snekers. Meer gevaar van HJSC kwam er de eerste helft niet echt. HJSC had de wedstrijd onder controle maar stond dus wel op achterstand.

De tweede helft werd HJSC sterker, zag ook het in grote aantallen meegereisde publiek. Steeds nadrukkelijker melde HJSC zich voorin. Alleen verzuimde het om echt grote kansen te creëren. Een paar vrije trappen en corners leverde niets op. Toch wist HJSC in de 62e minuut de gelijkmaker te scoren. Een prima actie van Justin die een paar man uitspeelde en tot op de achterlijn vlak bij de goal van WPB kwam. Hij gaf de bal voor en de ingelopen Erro kon de bal simpel binnen tikken. Maar voor de tweede keer werd de goal afgekeurd.

De grensrechter stak zijn vlag de lucht in en de scheidsrechter ging hierin mee. Of de reden van afkeuring nu buitenspel of dat de bal over de achterlijn is geweest is niet helemaal duidelijk. Beide scenario zijn overduidelijk onjuist en voor de tweede maal werd een doelpunt van HJSC afgekeurd. Toen de scheidsrechter even later ook nog geel gaf voor een onbesuisde tackle van achter met gestrekt been waren de rapen gaar. Het gevoel dat HJSC onrecht is aangedaan in Sneek was toch wel algemene opinie na afloop van de wedstrijd. En zeker niet alleen bij de supporters van HJSC.

Dat WPB een paar minuten voor tijd de 2-0 maakte was voor de statistieken. HJSC heeft hier te weinig gekregen en keerde zwaar gefrustreerd huiswaarts. De komende twee weken speelt HJSC thuiswedstrijden, dan zullen er toch echt punten moeten worden gepakt. Zaterdag is Tollebeek de tegenstander, de nummer tien van de ranglijst. Omdat HJSC 2 eerst om half 1 speelt gaat dit duel starten om 15:00 uur.

HJSC: Johan de Boer(K), Erro Hofstra, Nils de Lange, Mark Tesselaar(C), Toussaint Boonstra, Tristan Kouwenhoven, Marko Hoekstra, Sander Sijbranda, Pieter Wiersma, Justin Boonstra en Pieter Kor Spoelstra. Op de bank begonnen Jarno Hofstra, Thomas Graven, Thomas Bethlehem en Lars Palijama.