Motor HJSC pas laat op stoom in en tegen Blokzijl

HJSC heeft zonder grote moeite te doen gewonnen van Blokzijl. De eerste helft haperde de HJSC-motor nog iets maar toch ging de ploeg de rust in met een 0-2 voorsprong. In de tweede helft werd er vervolgens afstand gedaan van Blokzijl en liep de score op naar 0-5. Door de zege van HJSC en de verliespartij van Boornbergum staat HJSC nu op de derde plaats. Nog twee potjes voetbal totdat de nacompetitie begint.

Zoals elk jaar liep de temperatuur weer flink op in Blokzijl. Op een of andere manier is het daar altijd stralend weer als HJSC op bezoek komt. Leuk voor de meegereisde supporters, en natuurlijk gunstig voor de derde helft. Maar eerst moest er natuurlijk worden gevoetbald. HJSC dat aan de wedstrijd begon met Mario Nieuwenhuis in het elftal, pakte het initiatief op. Blokzijl poogde alleen via de counter gevaarlijk te worden en loerde dus op foutjes van HJSC. Die kwamen niet op gevaarlijke plekken want HJSC hanteerde vooral de lange bal. Dit ging echter met wisselend succes want vaak bereikte de bal niet het gewenste doel, namelijk de achterlijn of een speler van de thuisploeg.

Blokzijl werd alleen gevaarlijk via dode spelmomenten. Zelfs een keer zo gevaarlijk dat Lex Potma HJSC voor een achterstand behoede. Een afgeslagen corner werd op de rand van het zestienmetergebied hard ingeschoten. Keeper Johan de Boer had uiteraard zijn mannetjes bij de palen gezet wat nu dus een achterstand voorkwam. Lex Potma kon de bal net voor de lijn keren. Het gaf wel een beetje aan hoe de wedstrijd in elkaar zat. Gevoelsmatig had HJSC de wedstrijd onder controle maar eigenlijk speelde het zeer slecht. Lange ballen kwam zoals gezegd niet aan en gebrek aan creativiteit voorin hielp ook niet echt mee.

Toch kwam HJSC voor de thee op voorsprong. Een vrije trap van Mark Tesselaar halverwege de helft van Blokzijl werd keurig binnen gekopt door Tristan Kouwenhoven. Een minuut later werd het nog mooier toen Bart van Kalsbeek met het nodige fortuin de 2-0 binnenschoot. Zijn actie in het zestienmetergebied leek te eindigen in de handen van de keeper. Want zijn voorzet werd door een verdediger getoucheerd en rolde in de handen van de keeper. Die liet echter de bal door zijn handen glippen in de goal. En zo ging HJSC ondanks een slechte eerste helft met een 0-2 voorsprong de rust in.

De tweede helft begon HJSC beter te voetballen. De lange bal verdween beetje bij beetje uit het spelbeeld en de poppetjes met een zelfde kleur shirt aan werden weer gevonden. Zo voetbalde HJSC soeverein en kwam Blokzijl er eigenlijk niet meer aan te pas. HJSC liep uiteindelijk uit naar 0-5. Doelpunten kwamen van Nils de Lange, Sander Sijbranda en Bart van Kalsbeek zorgde met zijn tweede voor het slotakkoord. In de slotfase kwam Blokzijl nog dicht bij een doelpunt. Goed ingrijpen van Johan de Boer en Erro Hofstra voorkwamen dat Blokzijl op het scoreformulier verscheen.

HJSC is door de zege een plekje omhoog gegaan en staat nu derde. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft het drie punten meer dan achtervolger Boornbergum en bovendien een beter doelsaldo. Zaterdag komt IJVC naar Hommerts toe. Wij denken graag nog even terug aan het duel in IJlst waar Toussaint Boonstra HJSC in de 93’ste minuut naar een 0-1 overwinning schoot.

Uiteraard was de derde helft in Blokzijl weer van hoog niveau. Mocht HJSC promoveren naar de vierde klasse dan moeten we maar eens een oefenwedstrijd plannen.